Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: LPG w trojaczkach  (Przeczytany 232767 razy)
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #160 : Wtorek, 14 Lipiec 2015, 14:47 »

...tylko do kościoła czyli raz w roku  lol

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #161 : Wtorek, 14 Lipiec 2015, 17:46 »

Adam ale Ty jestes bogaty to Cie stac !!!!! lol lol

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #162 : Wtorek, 14 Lipiec 2015, 19:29 »

nie każdy ma Saaaaaba Cabrio... zresztą weś i wstaw gaz do kabrioleta  lol dach przecież się nie zamknie  Łohoho

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #163 : Wtorek, 14 Lipiec 2015, 19:54 »

juz to widze saaab cabrio i butla 120l w bagażniku  lol lol lol lol

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #164 : Środa, 15 Lipiec 2015, 07:22 »

juz to widze saaab cabrio i butla 120l w bagażniku  lol lol lol lol
Nie takie rzeczy ludzie robia z samochodami;-)
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #165 : Środa, 15 Lipiec 2015, 13:11 »

ja już swoją opinię na temat gazu kiedyś wypowiedziałem, co nie oznacza, że nie rozumiem argumentów zwolenników takiego rozwiązania.

ja tam saabciowi takiej krzywdy nie zrobię Język

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #166 : Środa, 15 Lipiec 2015, 14:32 »

ja już swoją opinię na temat gazu kiedyś wypowiedziałem, co nie oznacza, że nie rozumiem argumentów zwolenników takiego rozwiązania.

ja tam saabciowi takiej krzywdy nie zrobię Język
Akurat silniki opla bardzo dobrze znoszą instalacje gazowe. Kumpel miał w sabie 900 i przez 250 tys km nie miał żadnych problemów. Potem gaz mu sie znudził i zapragnął diesla w saabie 9,5 i zdaje sie, ze przy nastepnym autku przeprosi sie z gazem;-)
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #167 : Środa, 15 Lipiec 2015, 16:20 »

ale ja nie przeczę, mówię jedynie jakie jest moje stanowisko wobec LPG w samochodach.

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #168 : Środa, 15 Lipiec 2015, 18:50 »

ja tez nie przecze tak czy tak picasso mam w benzynie i robie 3 tys rocznie ale jak by był gaz to pewnie robił bym z 5 tys rocznie  lol lol ja wiem ze wydaczek 3 tys na lpg i robienie niewiele kilometrów tak jak napisałem to sie nie zwróci ale nie stac mnie na włozenie 3 tys złotych do popielniczki i tankowac z nich przy kazdym wyjezdzie i czekac jak sie kasa koniczyn i zobaczyc  na jak długo starczyły pieniadze ...... a tak to biore lpg na raty i tankuje a płace o połowe mniej !!!!! a wyjazd nad moze to koszt nie 450zł a 200zł i takie tammm ....
JAK ktos zarabia i stac go na benzyne to oki jak robi mało km to tez go stac na benzyne heeee tak jak ja duzo nie zarabiam ale robie mało kilometrów wiec niby sensu lpg nie ma  lol 

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #169 : Środa, 15 Lipiec 2015, 19:01 »

ojej...aż by się chciało powiedzieć: "mało zarabia a żyje jak hrabia"  lol

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #170 : Środa, 15 Lipiec 2015, 21:50 »

Język Język

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
MrJ
Użytkownik
*

peżofan

« Odpowiedz #171 : Poniedziałek, 20 Lipiec 2015, 12:11 »

Się wypowiem jako posiadacz dwóch podobnych pedolotów z niemal identycznymi silnikami (do tego stopnia, że jeden da się przerobić na drugi za pomocą ledwie kilku elementów), ale jednym zagazowanym: 106 1,1 z gazem i 306 1,4 bez gazu. I teraz:

jak dla mnie lpg zawsze sie opłaca

I tak i nie. Zależy ile jeździsz i jak jeździsz. Ja kupiłem zagazowane auto typowo na dłuższe dojazdy, Żona dymała do pracy po 65km dziennie + wyloty na zakupy + masa innych rzeczy. Po drodze zmieniliśmy miejsce zamieszkania, tryb życia i z gazu się praktycznie nie korzysta. Pół biedy małe przebiegi roczne, ale przede wszystkim krótkie trasy. Jak mam do zrobienia 1,5km - postój - 1km - postój - 1km - postój, bo coś-tam załatwiam, to nawet nie przełączam na gaz. Nawet jak jest ciepło tak jak teraz, dosłownie godzinę temu wróciłem z takiej drogi, zrobionej w 100% na Pb.

Do tego masz w aucie drugą instalację, która bezobsługowa nie jest - trzeba jej czasami zrobić przegląd, wymienić to co się zużyło, wyregulować, itedeitepe. O ile już masz, a nie zakładasz sam, bo wtedy na wejściu musisz sporo włożyć. A że nowe instalacje są takie "sóper", to wystarczy wejść na pierwsze lepsze forum dotyczące aut które często się gazuje (czyli chyba każde poza waszym i Smarta ForTwo Język ), i lista nie ma końca.

Trzecia sprawa - można jeździć jak chyba 9/10 "zagazowanych" w tym kraju - 15 sekund na benzynie, potem na siłę na lpg "bo taniej" i jedziemy. O tym co i jak szlag trafia w aucie przy takim postępowaniu, to są pisane elaboraty - patrz te same fora co wyżej.

Cztery - dogadywanie się sterowania gazem i benzyną. Żeby wymienić tylko rozjeżdżanie się map, wariacje sondy, krokowca i ogólnie wszystkiego co się wiążę ze składem mieszanki... A to ci auto szarpnie, a to zgaśnie, a to wali niespalonym gazem na prawo i lewo, a to chodzi jak ruski traktor, a to...

Pięć - sama oszczędność paliwa. Silnik może zeżreć 15% więcej lpg niż paliwa, a może i >30%. Bo dupna instalka, bo zła regulacja, bo "ten typ tak ma". No i auto nie jeździ tylko na gazie, benzynę i tak musi spalić, i to znacznie więcej żeby sensownie działać niż sobie wyobrażają "zagazowani" - patrz punkt trzeci.

Ostatnio sam zostałem trochę przymuszony i siadłem, pomyślałem, policzyłem. I zmieniam auto albo na benzynę, albo w miarę prostego (czyli bez FAPów, dwumasówek, turbin ze zmienną geometrią i innych takich) diesla. Co z tego że (teoretycznie) oszczędzę na paliwie po 500 czy nawet 1000 złotych rocznie, skoro i tak zwrócę niemałą część tej sumy na przeglądy, regulacje, naprawy. O nerwach nawet nie wspomnę  Na pewno NIE! Musiałbym się zbliżać pod 10 tysi na dłuższych trasach żeby chciało mi się w to bawić. Może ktoś i policzy, że "eee tam, kalkulator na necie powie że zrobisz 4tysiące i się zwróci" - ja mu odpowiem, żeby wstał od ekranu, bo mu się świat realny z wirtualnym pomieszał  diablo

ja tez nie przecze tak czy tak picasso mam w benzynie i robie 3 tys rocznie ale jak by był gaz to pewnie robił bym z 5 tys rocznie

Uwierz, to tak nie działa Mrugnięcie Na początku jest faktycznie "łaaał, pojadę nad morze za 150 a nie 300 zeta", ale potem wszystko wraca do normy i jeździsz w zasadzie tyle samo.

PS. Tak z innej beczki - ktokolwiek jeszcze wierzy jakimkolwiek poradom / testom / opiniom z pisemek typu "auto świat" (patrz screen na poprzedniej stronie)?

Szukam (albo i nie...) "trojaczka" w niedużych pieniądzach.
lucaaszz
Użytkownik
*

« Odpowiedz #172 : Czwartek, 30 Lipiec 2015, 23:18 »

Witam, wtrącę się trochę w dyskusje chociaż nie jestem częstym gościem waszego forum. Nie kupiłem trojaczka bo "podobno" miały nie lubić gazu. Raczej to nie prawda yariski jeżdżą i mają się dobrze, trzeba regulować luzy zaworowe i tyle.( podobno)
Jeździłem nowym dieslem z CR. fajnie się jeździ, przyspieszenie i spalanie bajka, no chyba, że zaczyna się sypać. Dwumasa, turbo, wtryski.. i całe zaoszczędzone paliwo idzie psu w d.....
Był to peugeot 407 zrobiłem 80kkm. Jeździ dalej w rodzinie przebieg oryginalny 200kkm+
Następnie przesiadłem się z duszą na ramieniu do lexusa is200 z lpg. Spalanie benzyny w mieście okolo 12 litrów, lpg 15. Przejezdzilem nim ponad 60kkm. Bez problemow. Instalacja była używana przez conajmniej 80-100 tysiecy przez poprzedniego wlasciciela. Nic nie wymienialem przez 4 lata, byłem 2 razy na wymianie filtrów i regulacji. Wiem troche go zaniedbyalem a on i tak dalej jezdzil. Sprzedalem bo zaczynala go brać rdza, no i z racji wieku i przebiegu. Oszczędności: 13 000 na lpg przez 4 lata(Wliczone droższe przeglądy, regulacje i wymiany filtrów oraz przewodów gumowych (500zł łącznie). Sprzedał się w 3 dni.
Następnie chciałem kupić coś typowo na miasto z racji wykonywanego zawodu. Często krótkie odcinki po 3-5km ale conajmniej 70km dziennie więc każdy litr robi różnice. Przebieg roczny to około 20+kkm. - taki styl jazdy to zabójstwo dla diesla.
Miał być 107 ale kupiłem citroena c2 1.4 vtr.
Koszt instalacji 2200. Spalanie pb 7.5l -37zł (Warszawa) lpg 9l - 17zł. Miesięcznie dolewam benzyny za 50zł i zawsze mam 3/4 baku
Przejechałem 20kkm. bez żadnego problemu. Były 3 regulacje a raczej poprawki po montażu i rok spokoju po tym + jeden przegląd na 15kkm- wymiana filtra i regulacja 50zł. Instalacja już się zwróciła.
Według mnie warto instalować lpg. Warunkiem jest by nie był to wyeksploatowany trup z niemiec który ma przebieg cofnięty o 300 000.
Dodam że mam jeszcze smarta for two cdi. pali 4.5-5 litra ON czyli jest mniej ekonomiczny niż c2 z lpg a to połowa samochodu(Może wymienię go dziewczynie na 107 z lpg)
Pozdrawiam
bikerking
Użytkownik
*

« Odpowiedz #173 : Wtorek, 27 Październik 2015, 10:40 »

Witam po bardzo długiej nieobecności.
Dla zainteresowanych zagazowaniem trojaczka i też innych.

Tak jak wcześniej obiecałem napisze jak sprawdzę zawory - no i sprawdziłem.

Po 60 tyś km przejechanych na LPG luzy na zaworach w normie. Prze 60 tyś km nic się nie działo, regularnie wymieniałem filtry i robiłem przeglądy mapy gazowej. Jedynie padła mi niedawno pompa paliwa, nie wiem czemu, benzynę zawsze tankuje na dużo przed rezerwą i zawsze do pełna więc argument że żyłowałem auto na rezerwach jest bezzasadny. Może po prostu miałem pecha. Kupiłem używaną pompę za 300 zł bo na nową mi trochę szkoda kasy było.

Dla przypomnienia autko ma: hanah2000, stag premium.
Autko jeździ bez żadnych lubrifikatorów

Na dzień dzisiejszy wg motostat (sumiennie wypełniam) autko spala LPG 6.15l/100km.
Wg moich wyliczeń po 3ech latach jeżdżenia na LPG (60tyś km) biorąc pod uwagę wszystkie koszty związane z LPG wraz z ceną samej instalacji jak i nawet koszt PB95 (potrzebny do rozruchu), jestem do przodu względem hipotetycznego auta bez LPG jakieś 4000 zł.

Pozdrawiam
Darek

Bikerking
Citroen C1:
hammerite
Użytkownik
*

« Odpowiedz #174 : Piątek, 08 Kwiecień 2016, 12:54 »

Witajcie,
dopisze sie.
Mam LPG w Aygo rok 2007, choc kupilem juz z gazem. Osobiscie przejechalem od roku 30 tys km na LPG.
Auto ma obecnie przebieg 200 tys.
Instalacja zalozona chyba w 2012. Gdyby ktos sie zastanawial to (niestety) w bagazniku miesci sie butla 80 litrow, wchodzi 64, starcza na 1200 km.
Raz przydalo mi sie za granica, ale poza tym to wolalbym bagaznik. Kupujac auto dopiero odkrylem ze butla w bagazniku, a ze tych samochodow z lpg jest malo to nie wybrzydzalem.
Na razie zadnych problemow. Nie znam komponentow instalacji (chyba BRC), ale nie jest podlaczona pod OBD oraz ma lubryfikator.
Ostatnio filtry wymienialem sam wiec po najblizszym serwisie moze dopisze wiecej szczegolow.
Co robilem juz w aucie:
sprzeglo, pompe wody, pasek (profilaktycznie choc sprzeglo juz miewalo swoje objawy powoli)
piasta tyl, wymiana plynu chlodzacego, hamulcowego, wyciszylem uszczelki drzwi, probowalem zalozyc dolot od Sirion ale koncowka nie pasowala, wiec zalozylem rurke do snorkeli 55mm i do kratki/atrapy wiec jest takie mini doladowanie dynamiczne (LPG dziala bez problemow). Dupohamownia mowi ze auto ma moment obrotowy przy nizszych obrotach niz wczesniej, po miescie super, a na trasie lepiej ciagnie przy predkosciach 70-100 niz jak wczesniej 110-140. Uwazam ze ten moment na 5 biegu przeniosl sie z 130 km/h na 90 km/h co mi bardzo odpowiada bo rzadko przekraczam 110 w PL. Ale generalnie odczucia sa jakby zbieral sie lepiej, ale nie robilem pomiarow chocby czasu rozpedzania przed i po modyfikacji.

Toyota Aygo 1.0 LPG 2008
Phil_ips
Użytkownik
*

Megane III Grandtour 1.9 dCi + Peugeot 107 1.0

« Odpowiedz #175 : Wtorek, 12 Kwiecień 2016, 20:26 »

Dupohamownia jest mocno niewiarygodna.

Zrób jednak pomiar na prawdziwej hamowni. Jestem pewien, że Twoje odczucia nie potwierdzą się.
Tak to nie działa. Choćby czujnik masy powietrza zaora Ci ewentualne przyrosty mocy/momentu, które i tak nie wzrosłyby. Fajnie jest to widoczne na hamowni po założeniu stożkowego filtra.

Bez remapu można co najwyżej pogorszyć parametry silnika.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

hammerite
Użytkownik
*

« Odpowiedz #176 : Piątek, 15 Kwiecień 2016, 14:12 »

Nie mowilem o wzroscie, a raczej o przesunieciu w lepszy dla mnie - bardziej uzyteczny zakres obrotow.
To raczej nie przez cisnienie bo jest ono niewielkie, ale przez dluzszy dolot. Troche poczytalem i krotki i gruby dolot daje lepsze efekty w wysokich obrotach a waski i dlugi w niskich.
Dlatego w niektorych autach (np moje mondeo 2,5 v6) jest montowany fabrycznie podwojny uklad dolotowy ktory przy pewnych obrotach sie przelacza.

Toyota Aygo 1.0 LPG 2008
Phil_ips
Użytkownik
*

Megane III Grandtour 1.9 dCi + Peugeot 107 1.0

« Odpowiedz #177 : Poniedziałek, 18 Kwiecień 2016, 09:44 »

Ale tu chodzi o długość dolotu pomiędzy puszką filtra powietrza, a przepustnicą. Jakakolwiek ingerencja w długość rury doprowadzającej powietrze do filtra powietrza da tyle co nic.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

avic
Użytkownik
*

« Odpowiedz #178 : Poniedziałek, 15 Sierpień 2016, 11:51 »

I ja przyłączyłem się do eksperymentu pod nazwą LPG w mikrusie Uśmiech Instalacja Lovato smart, bieżące korekty ustalane z ecu komputera. Butla 34 litry w koło zapasowe, wlew pod klapką na przejściówkę. Pod maską ładnie i czysto. Dodatkowo zamontowany oryginalny tank fopper landi renzo - dla uniknięcia ciągłego migania rezerwy na liczniku. W przeciwieństwie do allegrowych wynalazków - nie resetuje się co wyłączenie zapłonu a pokazuje cały czas właściwą wartość. Za niedługi czas wrzucę pierwsze wyniki spalania po instalacji, choć wg. słów instalatora właściwe spalanie ustalone będzie dopiero po pierwszej regulacji po 1500km.

Audi TT 200 KM +

PUG 107 LPG
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #179 : Poniedziałek, 15 Sierpień 2016, 11:56 »

a teraz cena instalacji Co?

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10   Do góry