no nareszcie.. znów jakieś pytania o audio...

radziłbym na początku poczytać troszkę forum, bo temat instalki fabrycznej oklepaliśmy z każdej strony.
no ale wracając do Twoich pytań:
zawsze warto wymienić głośniki z serii na inne "lepsze", w gamie współosiowych głośników średnicy 10cm wybór jest przeogromny. Każde głośniki za ~100PLN dadzą nieporównywalny efekt (oczywiście są też droższe, ale wyżej to ja już sensu nie widzę)...
trzeszczenie będzie zawsze a lepszymi głośnikami tylko podniesiesz jego granicę... jest to spowodowane zniekształceniami jakie generuje końcówka mocy w radiu fabrycznym oraz zakłóceniami spowodowanymi jakością i grubością fabrycznych kabli (a raczej włosów

)
Skrzynia, nie tuba Jacku. Tuba (jakakolwiek by nie była) to jeden wielki shit - jeśli ktoś chce uzasadnienie to będzie w innym temacie.
No i co do skrzyni w trojaczku to są różne warianty przedstawione przeze mnie w odpowiednim temacie... Jacek przecierał szlaki skrzynki w fabrycznej instalce więc to jego trzeba pytać... ponadto dużo też we wspomnianym temacie zostało już napisane na ten temat.
niestety musze cię zmartwić ale podstawowe modele Pioneer'a czy Alpine'a kosztują pod 300 pln - Pietras mówił pewnie o takich z serii przynajmniej 4xxx lub najlepiej 6xxx - wtedy znów każdy odczuje różnice w jakości dźwięku.
Ja za fabrykę miałem Blaupunkty bgx bodaj... budżetówka... nie umywa się do Infinity Pietrasa (ale za to kosztowały 70pln)
PS
radio fabryczne nie ma rca... ale rca to najlepsze wyjście do podłączenia suba... aktywki czy niektóre wzmaki mają możliwość podawania sygnału przez kable głośnikowe)