Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Wspomaganie kierownicy - dyskusja, problemy, dołożenie, kontrolka P/S  (Przeczytany 149388 razy)
VALE
Klubowicz
*

« Odpowiedz #20 : Czwartek, 18 Listopad 2010, 20:02 »

Witam....
Właśnie planuje założyć wspomaganie do mojej 107 (wersja goła) mam już, kolumne ze wspomaganiem oraz moduł, udało mi się załatwić całą wiązke kabli, problem polega na tym że jest to wiązka od toyoty yaris (ten sam silnik co w naszych trojaczkach) okazuje się że jest inna wtyczka na komputer sterowania BSI, znalałem w/w wiązce wtyczki do kolumny ze wspomaganiem, pytanie brzmi czy kolory kabli z naszej wiązki pasują do kolorów z wiązki do yariski (czy to ta sama wiązka tylko inna wtyczka, w naszej jest więcej pinów, liczby kabli które wchodzą do kompa jeszcze nie liczyłem) jeżeli kolory pasują połącze je z naszą wiązką i powinno hulać......
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #21 : Piątek, 19 Listopad 2010, 09:02 »

Witam....
Właśnie planuje założyć wspomaganie do mojej 107 (wersja goła) mam już, kolumne ze wspomaganiem oraz moduł, udało mi się załatwić całą wiązke kabli, problem polega na tym że jest to wiązka od toyoty yaris (ten sam silnik co w naszych trojaczkach) okazuje się że jest inna wtyczka na komputer sterowania BSI, znalałem w/w wiązce wtyczki do kolumny ze wspomaganiem, pytanie brzmi czy kolory kabli z naszej wiązki pasują do kolorów z wiązki do yariski (czy to ta sama wiązka tylko inna wtyczka, w naszej jest więcej pinów, liczby kabli które wchodzą do kompa jeszcze nie liczyłem) jeżeli kolory pasują połącze je z naszą wiązką i powinno hulać......
O ile ja sie orientuje to w trojaczkach nie ma czegoś takiego jak bsi.
VALE
Klubowicz
*

« Odpowiedz #22 : Piątek, 19 Listopad 2010, 09:29 »

tzn chodzi mi o wtyczke od komputera, może źle to nazwałem....
obcy44
Citybug Maker
*

zajefajny wózek śmigający po W-wie

« Odpowiedz #23 : Niedziela, 13 Marzec 2011, 23:53 »

Jeśli chodzi o wspomaganie to jest do wymiany cała kolumna i do tego dochodzi komputer , jakby ktoś coś takiego szukał to mam całe kompletne ze sztycą.

Citroen C1 1,0 B 2009r 
Honda CRV 2,2 I-CTDI 175 KM
Kymco New Dink 50
jesus
Użytkownik
*

« Odpowiedz #24 : Piątek, 01 Kwiecień 2011, 16:29 »

Miałem problem w 107, że losowo wyłączało mi się wspomaganie kierownicy. Ale ponowne uruchomienie rozwiązywało sprawę. Nieraz po wjechaniu w dziurę wspomaganie się wyłączało, ale ponowne potraktowanie trojaczka podobną przeszkodą przywracało stan pierwotny ze wspomaganiem.

Ostatnio niestety podróżując po warszawskich drogach zupełnie padło i świeci się kontrolka P/S.

Sprawdziłem bezpieczniki - są OK. Sprawdziłbym połączenia kabli od wspomagania kierownicy ale nie wiem gdzie to jest :/

Przed podróżą do ASO wolałbym sprawdzić. Mieliście podobne przypadki? Lub macie jakieś rozwiązanie?

Zabawne jak mało ważna jest twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę,
a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości, gdy prosisz o urlop.
obcy44
Citybug Maker
*

« Odpowiedz #25 : Piątek, 01 Kwiecień 2011, 23:26 »

odkręć dwie śrubki pod kierownicą , zdejmij obudowe zegara górną i dolną pod kierownicą, zobacz połąćzenia, i pod kokpitem jest sterownik w metalowej obudowie , sprawdź też jego połączenia .

Citroen C1 1,0 B 2009r 
Kymco New Dink 50
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #26 : Poniedziałek, 04 Kwiecień 2011, 09:03 »

podobno kalkulator (sterownik) od wspomagania czasami pada.

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
jesus
Użytkownik
*

« Odpowiedz #27 : Środa, 06 Kwiecień 2011, 18:51 »

W ASO Peugeot kosztyuje ok 2500 zł plus wymiana 350 zł więc proponuje go z rozbitków zabierac Smutny

Zabawne jak mało ważna jest twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę,
a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości, gdy prosisz o urlop.
obcy44
Citybug Maker
*

« Odpowiedz #28 : Środa, 06 Kwiecień 2011, 23:53 »

to ormalnie za cenę♣ wymiany cały zestaw wspomagania można kupić

Citroen C1 1,0 B 2009r 
Kymco New Dink 50
adi
Newbie
*

« Odpowiedz #29 : Poniedziałek, 09 Maj 2011, 22:12 »

cześć Yo Yo Yo

jeśli temat jest nadal aktualny to jestem w stanie pomóc...
zajmuje się takimi rzeczami i mogę to naprawić...
jeśli jesteś zainteresowany to dzwoń pod numer 609574131
alergik
Klubowicz
*

« Odpowiedz #30 : Niedziela, 10 Lipiec 2011, 05:28 »

No i jak??? od anglika pasuje???
Mam to samo czasem zaświeci sie kontrolka P/S i wspomaganie nie działa.
Może ktoś napisać jak się dobrać do tego modułu?? w jaki sposób i jakie plastiki zdemontować?
« Ostatnia zmiana: Piątek, 15 Lipiec 2011, 19:15 wysłane przez alergik » Zapisane
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #31 : Niedziela, 17 Lipiec 2011, 15:37 »

musisz poszukać opisu na forum jak zdjąć deskę (cały górny pas) bo inaczej boje się że nic nie wskórasz!

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
alergik
Klubowicz
*

« Odpowiedz #32 : Środa, 20 Lipiec 2011, 06:48 »

rozwiń myśl, bo nie mogę znaleźć opisu demontażu deski rozdzielczej.
Gdzie znajduje się ten moduł?
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #33 : Środa, 20 Lipiec 2011, 14:32 »

Rozbiórka:

1. Pod pokrętłem siły ogrzewania ogrzewania jest jedna śrubka (pokrętło na II i og góry taka szpara zeby je podważyć)
2. Panel podważasz i masz go w ręku (trzeba użyć trochę siły) nie bój się nie pęknie
3. odpinasz kostki od awaryjek itp. (trzeb przy odpinaniu taki bolec tam odciągnąć w stronę kabelków i wychodzą) wtyczki są w rożną stronę i dlatego po różnych stronach są te zabezpieczenia (zwróć uwagę!!!)
4. Odpinasz radio jeżeli masz
5. Na górze konsoli po prawo i lewo dwie małe śrubki i też je trzeba odkręcić
6. zdejmujesz obudowę licznika (dwie śrubki pod kierownicą na prawo i lewo i hops do góry)
7. Zdejmujesz osłony głośników w podszybiu i odkręcasz głośniki (jeśli masz)
8. pod osłoną deska jest przykręcona nakrętką z podkładką (zespolone) do szpilki nagwintowanej i musisz odkręcić po 1 nakrętce z każdej strony (z prawej są dwie obok siebie to uważaj którą odkręcasz)
9. Schylasz się do schowka przed pasażerem i tam jest klapka a pod nią metalowa śruba trzymająca poduszkę powietrzną.
10. kostkę od poduszki odpina się w dziwny sposób, bo na boku jest taki dynks na suwnicy co go trzeba do siebie przesunąć i dopiero wypiąć wtyczkę... polecam dokładnie obejrzeć tą kostkę z latarką.
11. otwierasz szeroko drzwi i blokujesz.
12. Wyciągasz uszczelki drzwi na odcinku słupków i odrywasz te plastikowe osłony słupków (są tylko na zatrzaski)
13. Podbijając pięścią do góry ten wystający duży okrągły rant deski powinieneś ją wybić z reszty zatrzasków

14 GOTOWE deska powinna być już wolna!

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
alergik
Klubowicz
*

« Odpowiedz #34 : Środa, 20 Lipiec 2011, 15:40 »

Dobra,wyjąłem dziada. mam moduł wspomagania w rękach.  MADE IN SPAIN -- dlatego pewnie się to pierdzieli!!!
Moduł wymieniony i wspomaganie hula. Lecz mam wrażenie że skręcając w prawo mam większą siłę wspomagania niż w lewo.
Czy po montażu potrzebna jest adaptacja wspomagania przez podpięty komputer??
« Ostatnia zmiana: Piątek, 29 Lipiec 2011, 06:25 wysłane przez alergik » Zapisane
polobis
Klubowicz
*

« Odpowiedz #35 : Piątek, 01 Czerwiec 2012, 09:58 »

Znajomej ostatnio w 107 zapaliła się lampka PS, ciężko chodziła kierownica - czyli wspomaganie trup. Pojazd odpalał i jeździł, więc wylądował u mechaników. Pojazd ma 6 lat i robi dużo krótkich tras, więc majstry na wszelki wypadek doładowali akumulator - pomogło. Wspomaganie w cudowny sposób wróciło - okazało się, że akumulator zasiarczony już i do wymiany. Piszę o tym, zanim ktoś przy tych objawach rozgrzebie moduł wspomagania - niech podładuje aku albo podłączy inny, może pomoże...
« Ostatnia zmiana: Środa, 24 Październik 2012, 16:37 wysłane przez kaliope » Zapisane
piotrAYGO2007
Klubowicz
*

« Odpowiedz #36 : Piątek, 01 Czerwiec 2012, 10:28 »

Cenna uwaga OK

janq
V.I.P
*

« Odpowiedz #37 : Piątek, 01 Czerwiec 2012, 12:19 »

Mi też się kiedyś zapalił znaczek P/S, było to wtedy jak miałem uszkodzoną pompę wody. Po tej uwadze podejrzewam ze mogły być problemy z ładowaniem aku. Od wymiany więcej się nie pojawiło.

Transam2
Klubowicz
*

« Odpowiedz #38 : Sobota, 02 Czerwiec 2012, 15:17 »

W Aygo mojej żony wysiadło wspomaganie przy temperaturze ok. -30, ale po przejechaniu jakiś 4 km i powtórnym odpaleniu wszystko wróciło do normy.
jaca_67
Klubowicz
*

« Odpowiedz #39 : Poniedziałek, 11 Czerwiec 2012, 11:17 »

witam wszystkich na forum...dokładałem w tę sobotę do mojej gołej sto siódemki wspomaganie kierownicy...zajmuje się tym gość mieszkający w Wesołej koło Warszawy...całkowity koszt to 700zł..wchodzi w to kolumna kierownicy,komputer sterujący silnikiem wspomagania,wiązka przewodów i robocizna...montaż trwał ok.5 godzin...mieszkam w łodzi,więc zostawiłem autko i zrobiłem sobie wycieczkę po warszawie..widać,że gość zna sie na tym,bo zrobione było to profesjonalnie..dowiedziałem sie też ,że bedzie można niedługo zamontować u niego klimatyzację,koszt to ok.2100 zł..
podaję link do aukcji na allegro ,gdzie jest kontakt do tego pana..
pozdrawiam wszystkich

http://moto.allegro.pl/sklep/10098259_obcycars
Strony: 1 [2] 3 4 5   Do góry
Drukuj
Skocz do: