bogdanan
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #320 : Wtorek, 11 Listopad 2014, 23:21 » |
|
Jeden przewód minusa idzie na kielich amortyzatora do karoserii a drugi do skrzyni biegów od przodu patrząc :)Pomogłem?
w którym miejscu skrzyni? Czy brak tej masy może spowodować swiecenie kontrolki silnika i brak oznak życia rozrusznika? Dzięki za zainteresowanie
|
|
|
|
|
|
|
Jacwing
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #321 : Wtorek, 11 Listopad 2014, 23:31 » |
|
Przewód daje drugi biegun (-) na silnik i skrzynie więc nie dziwne że rozrusznik nie działa bo wszystko wisi na poduszkach gumowych w nadwoziu ,musiał Ci zostać otwór w skrzyni z gwintem od przodu za chłodnicą w połowie wysokości skrzyni.
|
|
|
|
|
|
|
bogdanan
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #322 : Wtorek, 11 Listopad 2014, 23:41 » |
|
Przewód daje drugi biegun (-) na silnik i skrzynie więc nie dziwne że rozrusznik nie działa bo wszystko wisi na poduszkach gumowych w nadwoziu ,musiał Ci zostać otwór w skrzyni z gwintem od przodu za chłodnicą w połowie wysokości skrzyni.
Dziękuję został otwór ?! zagapiłem się ?! Rozpinałem sondę w dolnej części(złącze kontektorowe) ewentualnie moze przyciąłem jakiś kabel może dlatego świeci tylko kontrolka silnika? Wykąpałem się już mam dosyć na dzisiaj dłubania... Wielkie dzięki za pomoc :-)
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...
|
 |
« Odpowiedz #323 : Środa, 12 Listopad 2014, 08:48 » |
|
a z którego rocznika twój aygolot ?
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010  Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
bogdanan
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #324 : Środa, 12 Listopad 2014, 11:51 » |
|
2007
|
|
|
|
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti
|
 |
« Odpowiedz #325 : Środa, 12 Listopad 2014, 17:02 » |
|
Właśnie wymieniłem sprzęgło kompletne :-) łącznie z uszczelniaczami
jakiej firmy i jaki model uszczelniaczy kupiłeś? I jakie sprzęgło wsadziłeś? Sam wszystko robiłeś w warunkach domowych?
|
|
|
|
|
|
|
bogdanan
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #326 : Środa, 12 Listopad 2014, 19:48 » |
|
Właśnie wymieniłem sprzęgło kompletne :-) łącznie z uszczelniaczami
jakiej firmy i jaki model uszczelniaczy kupiłeś? I jakie sprzęgło wsadziłeś? Sam wszystko robiłeś w warunkach domowych? Uczelniacze kupiłem firmy Corteco: lewy, prawy i uszczelniacz wałka ale tego nie wymieniałem ( na uszczelniaczach są inne oznaczenia:np NOK AH1218G niż na opakowaniu?), sprzegło EXEDY TYK 2227(łożysko, tarcza dociskowa, tarcza sprzęgła). Robiłem to wczoraj od godz. 10 do ~22 w garażu z przerwą na posiłki, trochę czasu zajęło mi wsadzenie skrzyni (trochę waży).... miałem problem z podniesieniem na odpowiednią wysokość, lewarki nie sięgały. Aytko było podniesione na koziołkach. Przykręciłem ponownie dolną poduszkę skrzyni wparłem na niej skrzynię wskoczyła na swoje miejsce. Tarczę wycentrowałem za pomocą klucza nasadowego akurat pasował w otwór tarczy,suwmiarką zmierzyłem odstepy wokół i dokręciłem. Największy problem był z dodatkową masą którą przykręca się do skrzyni biegów :-) zapomniałem gdzie była przykręcona dzięki naszemu forum (dzięki Jacewing) autko uruchomione, żona zadowolona i trochę kasy zaoszczędziłem, nabyłem drogocenne doswiadczenie
|
|
« Ostatnia zmiana: Środa, 12 Listopad 2014, 20:08 wysłane przez bogdanan »
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #327 : Środa, 12 Listopad 2014, 22:56 » |
|
2007 jak dotąd wszystkie usterki sprzęgła dotyczą egzemplarzy z sprzed liftu 2010
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010  Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
Jacwing
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #328 : Piątek, 14 Listopad 2014, 21:59 » |
|
 Ja do Ziomka z Podlasia a cóż się zmieniło w sprzęgle po lifcie masz jakieś spostrzeżenia ?
|
|
|
|
|
|
|
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #329 : Sobota, 15 Listopad 2014, 00:41 » |
|
bo jak narazie to tylko przed lifty sie sypia na po-tenge ja poległem przy 20tys od nowosci a mam auto z 2008r
|
|
|
|
citroen c1 1.0 xsara picasso 1.6 mondeo GHIA mk2 2.0 GILERA RUNNER 125cm
|
|
|
kristofch
V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #330 : Sobota, 15 Listopad 2014, 18:36 » |
|
dokładnie tak... czymś się różnią... nie wiem, czy nie średnicą 190mm maja chyba ... kiedyś gadałem z gostkiem z serwisu cytryn... to również potwierdził ze są 3 rodzaje sprzęgieł do 2005-2009; 2010-14... no i te do nowych to nie wiem nawet ...ale pewnie też inne; no i jeszcze do tyc0h z skrzynią MMT; wg statystyk serwisu to również wymiany sprzęgła były w trojaczkach sprzed 2010 roku...wiec coś w tym musi być... ja na razie mam np. 62 tys. i jeszcze nie wymieniałem.
|
|
|
|
|
|
|
Jacwing
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #331 : Sobota, 15 Listopad 2014, 21:55 » |
|
Szukałem szukałem no i nie mogę znaleść tych sprzęgieł do wersji z 2010-14 są trzy rodzaje do benzyny diesla i do automatu od 2005 do końca produkcji .Sam wymieniałem u siebie przy 45 tyś myslę że największy problem jest w tym że najpierw stosowano tylko jedną blaszkę która łączy docisk z obudową a może potem to zmienili.Wsadziłem Valeo i tam były trzy blaszki .Co myślicie o tej teorii?
|
|
« Ostatnia zmiana: Sobota, 15 Listopad 2014, 21:57 wysłane przez Jacwing »
|
|
|
|
|
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.
|
 |
« Odpowiedz #332 : Poniedziałek, 17 Listopad 2014, 08:23 » |
|
Szukałem szukałem no i nie mogę znaleść tych sprzęgieł do wersji z 2010-14 są trzy rodzaje do benzyny diesla i do automatu od 2005 do końca produkcji .Sam wymieniałem u siebie przy 45 tyś myslę że największy problem jest w tym że najpierw stosowano tylko jedną blaszkę która łączy docisk z obudową a może potem to zmienili.Wsadziłem Valeo i tam były trzy blaszki .Co myślicie o tej teorii?
Ktoś przedobrzył w docisku z postarzaniem produktu. Twoja teoria może być bliska prawdy.
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #333 : Poniedziałek, 17 Listopad 2014, 11:19 » |
|
a no właśnie jest jeszcze kwestia ilości tych blaszek ;]
|
|
|
|
|
|
|
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.
|
 |
« Odpowiedz #334 : Poniedziałek, 17 Listopad 2014, 13:59 » |
|
a no właśnie jest jeszcze kwestia ilości tych blaszek ;]
Te blaszki są twardej sprężynującej stali. Jedna gruba jest bardziej podatna na złamanie. W każdym bądź razie w moim C1 z 2008 r. właśnie zauważyłem zmianę pracy sprzęgła. Zaczyna zatrybiać na sztywno dopiero pod koniec, a wyprzęgła do końca pod sama podłogą. Mam tez wrażenie, że na drugim biegu pod mocnym butem delikatnie się uslizguje. Przebieg to 34 ty. s km. Mam nadzieję, że do wiosny dolatam.
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #335 : Poniedziałek, 17 Listopad 2014, 16:02 » |
|
zima to nie zbyt dobry okres dla sprzęgła...szczególnie w zaspach
|
|
|
|
|
|
|
dordos
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #336 : Środa, 19 Listopad 2014, 11:57 » |
|
Witam. W moim aygo pojawił się wczoraj problem a mianowicie. Na pierwszym biegu aygo rusza normalnie, na drugim i trzecim po zmianie biegu silnik długo łapie obroty muli, ta sama sytuacja jest tez przy gwałtownym przyśpieszeniu. Czy kończy się sprzęglo ?
|
|
|
|
|
|
|
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #337 : Środa, 19 Listopad 2014, 12:10 » |
|
hmmm jak by sie sprzęgło kończyło znaczy ślizgało to auto by sie szybko wkręcało na obroty a nie przyspieszało ....... a u Ciebie sie muli z tego co czytam wiec troszke dziwne ??
|
|
|
|
citroen c1 1.0 xsara picasso 1.6 mondeo GHIA mk2 2.0 GILERA RUNNER 125cm
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti
|
 |
« Odpowiedz #338 : Środa, 19 Listopad 2014, 13:12 » |
|
silnik długo łapie obroty muli,
jak się sprzegło kończy to silnik nie muli, tylko wchodzi w wysokie obroty a auto nie jedzie. Czyli Ty mu dajesz po gazie, auto wyje na wysokich obrotach ale nie jedzie. Natomiast jeśli silnik muli i nie może wejść w obroty, to coś nie tak z silnikiem, nie ma mocy.
|
|
|
|
|
|
|
dordos
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #339 : Czwartek, 20 Listopad 2014, 14:33 » |
|
Może żle się wyraziłem, ale właśnie długomwchodzi w obroty. Zauważyłem że sprzęgło bierze bardzo wysoko. I wczorajmzrobiłem test to moge ruszyc nawet z 4 biegu silnik nie gaśnie. Jaka jest realna cena wymiany sprzęgła, chodzi mi o koszt samej wymiany? W jednym warsztacie krzykneli sobie 400 zł.
|
|
|
|
|
|
|
|