Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Sprzęgło - usterki, diagnoza, naprawa, regulacja linki  (Przeczytany 489264 razy)
szalik
Klubowicz
*

« Odpowiedz #360 : Czwartek, 21 Maj 2015, 20:13 »

dokładnie wymieniaj komplet - który rocznik bolidu ?
2007, przez pierwsze 5 lat jezdzil codziennie ok 100 km do pracy i z powrotem. Tak wiec przebieg duzy, ale glownie poza miastem
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #361 : Piątek, 22 Maj 2015, 11:06 »

dokładnie wymieniaj komplet - który rocznik bolidu ?
2007, przez pierwsze 5 lat jezdzil codziennie ok 100 km do pracy i z powrotem. Tak wiec przebieg duzy, ale glownie poza miastem
Komplet sprzegła 300-350 zeta. Robota drugie tyle. Nie ma sensu grzebac w tym znowu za pół roku, a oryginalny docisk jest poprostu fabrycznie schrzaniony. To, że u Ciebie wytrzymał az tyle wynika ze sposobu eksploatacji i łagodnego traktowania sprzegła ale to lada chwila peknie. W samochodzie mojej zony jakieś pięc tys km temu dociśk strzelił jak złapała kangura przy ruszaniu pod górę. Na razie trzyma sie na 2 blaszkach i delikatnie sie slizga pod duzym obciążeniem ale lada chwila poleci reszta wiec szykuje się juz na wymianę.
szalik
Klubowicz
*

« Odpowiedz #362 : Środa, 10 Czerwiec 2015, 15:02 »

No to sprzęgło wymienione, przy okazji olej w skrzyni.

Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że dzień po tym przestał mi wchodzić "wsteczny", a 2ka i 4ka też tylko czasami ;-) Podjechałem z powrotem do mechanika, okazało się ze linki przy skrzyni biegów (chyba dobrze to nazywam) były źle wciśnięte i nie wytrzymały za długo.
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #363 : Środa, 10 Czerwiec 2015, 20:17 »

partacz  Język

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
szalik
Klubowicz
*

« Odpowiedz #364 : Czwartek, 11 Czerwiec 2015, 16:21 »

partacz  Język

No niby tak... ale zrehabilitował się, bo za drugim razem jak mu samochód podwiozłem to udało mu się załatwić z rozbitka linke do regulacji kierunku wentylacji i naprawić mi te, jak że ważną latem, rzecz Uśmiech
Tomai
Użytkownik
*

« Odpowiedz #365 : Sobota, 15 Sierpień 2015, 18:13 »

Witam szanownych klubowiczy, kupiliśmy 107 jakieś 4 miesiące temu. Rocznik 2007 silnik 1.0, przebieg 109 tyś.
Od jakiegoś czasu na zimnym silniku biegi baardzo ciężko wchodzą ( a przecież lato jest ). Wsteczny zgrzyta. Na ciepłym silniku wszystkie problemy znikają. Zgodnie z tym co znalazłem na tym forum, ustawiłem prawidłowy skok pedału na 14 cm, następnię podkręciłem linkę. Nie pomogło. Wczoraj wymieniłem olej w skrzyni. Nie pomogło.
 Czy coś mogę jeszcze zrobić ?
Czy po prostu komplet sprzęgła jest już do wymiany ?
Jacwing
Użytkownik
*

« Odpowiedz #366 : Sobota, 15 Sierpień 2015, 21:32 »

Jakieś odgłosy przy wysprzęglaniu objawy poślizgu są ?Przebieg słuszny ja wymieniałem przy 47 kkm ale nie ma co się sugerować zalezy jak kto go dojeżdzał.
Tomai
Użytkownik
*

« Odpowiedz #367 : Sobota, 15 Sierpień 2015, 21:50 »

Brak objawów poślizgu, jak nacisnę sprzęgło na postoju to słychać jakieś ciche chrobotanie. ( w sumie dziwne bo np. w Mazdzie MX-5 mam dokładnie odwrotnie- chrobotanie na puszczonym sprzęgle )
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #368 : Sobota, 15 Sierpień 2015, 23:49 »

moim zdaniem poszedł docisk .... moje sprzegło sie nie slizgało a wsteczny zgrzytał

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
Tomai
Użytkownik
*

« Odpowiedz #369 : Niedziela, 16 Sierpień 2015, 00:29 »

A dlaczego na ciepłym silniku brak objawów ?
Tomai
Użytkownik
*

« Odpowiedz #370 : Niedziela, 16 Sierpień 2015, 19:22 »

Ok, doszły nowe objawy, jakieś wibracje po wrzuceniu obojętnie jakiego biegu, także zamówiłem komplet Exedy i tyle.... Uśmiech
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #371 : Niedziela, 16 Sierpień 2015, 21:21 »

i uszczelniacze tez do skrzyni ..... dasz 60zł ale jedna robota !!!! pamiętaj bo to wazne

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
cookie
Maniak

« Odpowiedz #372 : Poniedziałek, 17 Sierpień 2015, 09:12 »

Przy takim przebiegu i objawach może to byc tez kwestia wytartych wodzików w mechanizmie zmiany biegów.
Tomai
Użytkownik
*

« Odpowiedz #373 : Poniedziałek, 17 Sierpień 2015, 18:38 »

i uszczelniacze tez do skrzyni ..... dasz 60zł ale jedna robota !!!! pamiętaj bo to wazne

konkretnie, jakie uszczelniacze ?
Jacwing
Użytkownik
*

« Odpowiedz #374 : Poniedziałek, 17 Sierpień 2015, 20:44 »

Kolegom chodzi o uszczelniacze na półosiach napędowych bo po ich wyjęciu z skrzyni najprawdopodobniej zaczną ciec chociaż ja u siebie nie wymieniałem ich bo rozpiełem manszety na przegubach wewnętrznych tj.tych bliżej skrzyni ale jak kto woli.
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #375 : Poniedziałek, 17 Sierpień 2015, 23:48 »

ale kolega ma przebieg ponad 100tys wiec moze warto wymienic

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
sztil4
Użytkownik
*

« Odpowiedz #376 : Poniedziałek, 07 Wrzesień 2015, 14:58 »

Witam, mam pytanie czy w naszych samochodach (skrzynia manualna i skrzynia półautomatyczna) jest to samo sprzegło ?
dzwoniłem do serwisu posiadam półautomata i powiedzieli mi że sprzęgło jest to samo co w manualu to prawda ? niby tylko numerami się różni pytam ponieważ czeka mnie wymiana
DoooH
Użytkownik
*

« Odpowiedz #377 : Niedziela, 27 Wrzesień 2015, 23:14 »

Na moje sprzęgło też przyszłą pora. Tak mi się wydaje. Niecałe 50k najechane (2006 rocznik). Ciekawostka.
Sprzęgło dostało klasycznych objawów. Ślizgało się jak głupie. Obroty wyją, a auto nie idzie i nagle... Problem ustał bez żadnej ingerencji mechanicznej.
Sprzęgło się nie ślizga, samochód przyspiesza normalnie, za to zaczęły o wiele ciężej wchodzić biegi. Zwłaszcza jedynka oraz wsteczny zgrzyta. Zauważyłem też, że auto zaczęło się trochę bardziej trząść niż normalnie. Czy to możliwe, że przez kończące się sprzęgło przenoszone są wibracje do kabiny?
Co jest przyczyną chwilowej "naprawy"? Wydawało mi się, że jak sprzęgło się ślizga to już myk myk do mechanika, a tu taka odmiana.
cookie
Maniak

« Odpowiedz #378 : Poniedziałek, 28 Wrzesień 2015, 13:44 »

Na moje sprzęgło też przyszłą pora. Tak mi się wydaje. Niecałe 50k najechane (2006 rocznik). Ciekawostka.
Sprzęgło dostało klasycznych objawów. Ślizgało się jak głupie. Obroty wyją, a auto nie idzie i nagle... Problem ustał bez żadnej ingerencji mechanicznej.
Sprzęgło się nie ślizga, samochód przyspiesza normalnie, za to zaczęły o wiele ciężej wchodzić biegi. Zwłaszcza jedynka oraz wsteczny zgrzyta. Zauważyłem też, że auto zaczęło się trochę bardziej trząść niż normalnie. Czy to możliwe, że przez kończące się sprzęgło przenoszone są wibracje do kabiny?
Co jest przyczyną chwilowej "naprawy"? Wydawało mi się, że jak sprzęgło się ślizga to już myk myk do mechanika, a tu taka odmiana.

Z pekniętym dociskiem tak czasem bywa. Pewnie pod mocnym butem na 3,4 biegu pod górę bedzie sie ślizgać. U mnie np. od pieciu tys km jeżdże z pekniętym dociskiem. Na poczatku troche sie ślizgało i zaczeło inaczej brac przy ruszaniu (poszarpuje). Nie jeżdżę nim jednak w trasy ani po górach wiec nie mam pracia na wymiane. Jak padnie na amen to najwyżej go zholuje te 15-20 km, bo dalej od domu nie odjeżdża. NA razie nie hałasuje i ślizga się ledwie wyczuwalnie.
danio
Newbie
*

« Odpowiedz #379 : Poniedziałek, 28 Wrzesień 2015, 20:09 »

Witam też jestem użytkownikiem 107 :} Rocznik 2008 przebieg 49 Kkm. Wczoraj wieczorem odpalam samochód wysprzęglam i słysze jak by ktoś dwie puszki po piwie wrzucił mi do miejsca na skrzynie i sprzęgło. Dźwięk przy wciśniętym sprzęgle przypominał hurgotanie lekkie tarcie metalu o  metal. Na półsprzęgle dźwięk ten zanikiał. Wsteczny zgrzytał strasznie a biegi wchodziły jak w traktorze albo i gorzej. Każdy bieg musiałem wbić nawet nie wrzucić manewrując przez chwile.  Wsteczny mogłem wrzucić tylko przy wyłączonym silniku. Zmiana sprzęgła Valeo polecacie ? Czy macie może jakieś inne typy tak do 400zł.

Pozdrawiam forumowiczów. Dzieńdobry
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21   Do góry
Drukuj
Skocz do: