pszczolka
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #40 : Czwartek, 26 Listopad 2009, 15:32 » |
|
Dziękuję, a juz się zastanawiałam czy nie jechać do ASO.
|
|
|
|
pszczolka
|
|
|
kristofch
V.I.P

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...
|
 |
« Odpowiedz #41 : Czwartek, 26 Listopad 2009, 17:47 » |
|
ABS 
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010  Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

był sobie kiedyś 107RC...
|
 |
« Odpowiedz #42 : Piątek, 27 Listopad 2009, 19:27 » |
|
jak przy hamowaniu nagłym to tylko ABS - czyli wszystko OKI
sterownik absu jest ustawiony bardzo nadgorliwie!
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz) VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)
Były: P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
|
|
|
odl
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #43 : Piątek, 27 Listopad 2009, 20:21 » |
|
a jak przy hamowaniu nienaglym..? ;-) jade powoli (10-20km) droga osiedlowa, delikatnie naciskam hamulec i cos mi robi chrr rrr przez chwile ;-) (nie slychac tego - odczuwalne wibracje w pedale hamulca) potem juz nic sie nie dzieje. z reguly zdarza mi sie to jak jade po jakichs nierownosciach.
|
|
|
|
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

|
 |
« Odpowiedz #44 : Piątek, 27 Listopad 2009, 20:43 » |
|
no bo to właśnie jest nasz nadgorliwy abs... działa przy najmniejszych nierównościach.... i odczytuje to jako sygnał do działania... w łodzi na kocich łbach to jest bardzo niebezpieczne ale co zrobić!
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz) VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)
Były: P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
|
|
|
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.
|
 |
« Odpowiedz #45 : Poniedziałek, 30 Listopad 2009, 09:48 » |
|
no bo to właśnie jest nasz nadgorliwy abs... działa przy najmniejszych nierównościach.... i odczytuje to jako sygnał do działania... w łodzi na kocich łbach to jest bardzo niebezpieczne ale co zrobić!
To nie nadgorliwość abs-u tylko stan tego co się u nas nazywa drogami w zetknieciu ze sztywno zestrojonym zawiasem w sumie lekkiego i bardzo małego autka. Mój jak był nowy to własciwie na każdym hamowaniu abs sie załaczał. Teraz amory dostały już troche po dupie i jest lepiej ale jak jest zimno to zaraz po ruszeniu jeszcze sie mu zdaza terkotac dokad płyn hydrauliczny w amorach sie trochę nie podgrzeje pracą.
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #46 : Poniedziałek, 30 Listopad 2009, 12:16 » |
|
dlatego polecam gazowe- a tak naprawdę to gazowo-olejowe 
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010  Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
cookie
Maniak

|
 |
« Odpowiedz #47 : Poniedziałek, 30 Listopad 2009, 15:09 » |
|
dlatego polecam gazowe- a tak naprawdę to gazowo-olejowe  Nie rób sobie żartów- tam są własnei takie- innych sie już chyba w nowych samochodach nei montuje. POduszka gazowa ma na celu zmniejszenie zjawiska pienienia sie płynu które wystepuje w warunkach ciezkeij pracy amorów czyli na naszych drogach permanentnie. Jak płyn zaczyna siep ienic to amory przestaja trzymac jak nalezy. W tym przypadku problem abs-u to własnie zbyt mocne trzymanie amorów. Dopiero jak straca troche na sprawności z racji przebiegu albo jak sie ostro pojedzie po kocich łbach zaczyna to jako tako grac. W moim przypadku pomogło 8 tys przebiegu po kostce brukowej i trelince. Teraz problemu juz prawie nie ma choc pewnie amory straciły z 10% swej pierwotnej siły tłumienia.
|
|
|
|
|
|
|
pszczolka
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #48 : Czwartek, 07 Styczeń 2010, 14:52 » |
|
ABS wczoraj na sniegowym błotku był po prostu niebezpieczny. Czy jest jakaś mozliwość wyłączenia? Złapałam drugie pobocze małpim slizgiem dobrze, ze nic nie jechało z naprzeciwka....
|
|
|
|
pszczolka
|
|
|
dthdth
V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #49 : Czwartek, 07 Styczeń 2010, 15:10 » |
|
Ten temat juz opisywalem kilkukrotnie na rozych forach i wszedzie mnie wysmiano ze jestem inny. Ja dalej uwazam ze ABS jest rewelacyjny na suchej rownej nawierzchni. Niestety jest dwa razy gorszy jezli nawierzchnia jest mokra badz zalodowacona. Nie mowiac juz o nierownosciach. W takich warunkach bylo mi awaryjnie hamowac i o malo nie zabilem goscia na pasach. Wszystko przez dziury i koleiny przed nimi. Po tym fakcie musialem sie zatrzymac na chwile i oddychnac i od tamtej pory jesli nawierzchnia jest nierowna a przede mna sa auta badz ludzie na jezdni zawsze zwalniam za czasu.
ps. ciekaw jestem czy znowu zostane zjechany i zostanie mi powiedziane ze ABS to cud i ze gdyby to nie dzialalo dobze to by nie bylo instalowane.
|
|
|
|
Peugeot 107 1.0-12V-2Tronic  , Byl - Fiat Bravo 1.9 MJTD 165hp/350Nm  , Sym Fiddle II 50cc  , Byl - Kreidler Galactica 2.0 Electric  , Triumph Tiger 800 Crystal White  , Toyota Auris II Hybrid 
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

|
 |
« Odpowiedz #50 : Czwartek, 07 Styczeń 2010, 21:43 » |
|
ja cie nie zjadę... bo rzeczywiście tak jest ale nadal twierdze, że to bardzo dobrze że montują go seryjnie!!!
co prawda nasz ABS jest ostro nadgorliwy i bardzo go nie lubię, ale trzeba nauczyć się nim obsługiwać być przygotowanym i po prostu brać na niego poprawkę!
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
|
|
|
biela
Administrator

Auto maniak
|
 |
« Odpowiedz #51 : Piątek, 08 Styczeń 2010, 09:39 » |
|
pszczolka zwolnij po prostu, jakie masz oponki że ci się tak ślizga?
|
|
|
|
Kia Ceed SW '20 1.0 120KM
|
|
|
cookie
Maniak

|
 |
« Odpowiedz #52 : Piątek, 08 Styczeń 2010, 09:42 » |
|
Ten temat juz opisywalem kilkukrotnie na rozych forach i wszedzie mnie wysmiano ze jestem inny. Ja dalej uwazam ze ABS jest rewelacyjny na suchej rownej nawierzchni. Niestety jest dwa razy gorszy jezli nawierzchnia jest mokra badz zalodowacona. Nie mowiac juz o nierownosciach. W takich warunkach bylo mi awaryjnie hamowac i o malo nie zabilem goscia na pasach. Wszystko przez dziury i koleiny przed nimi. Po tym fakcie musialem sie zatrzymac na chwile i oddychnac i od tamtej pory jesli nawierzchnia jest nierowna a przede mna sa auta badz ludzie na jezdni zawsze zwalniam za czasu.
ps. ciekaw jestem czy znowu zostane zjechany i zostanie mi powiedziane ze ABS to cud i ze gdyby to nie dzialalo dobze to by nie bylo instalowane.
Posmigaj trochę po kocich łbach albo trylince- powinno się poprawić. U mnie jest teraz zdecydownie lepiej ale smignąłem juz nim niemal 10 tys km i to głównie po kocich łbach i gównianej drodze z leżacymi policjantami wiec amory w moim przypadku miały szansę sie w szybkim tepie ułozyć. Nadla jednak sa wyraxnie twardsze zaraz po ruszeniu samochodem ale teraz własciwie po minucie jazdy nadwrażliwosc absu zanika. Imho fabryka dała zbyt sztywne amory jak na nasze polskie warunki.
|
|
|
|
|
|
|
cookie
Maniak

|
 |
« Odpowiedz #53 : Piątek, 08 Styczeń 2010, 09:45 » |
|
ABS wczoraj na sniegowym błotku był po prostu niebezpieczny. Czy jest jakaś mozliwość wyłączenia? Złapałam drugie pobocze małpim slizgiem dobrze, ze nic nie jechało z naprzeciwka....
Dziwne- mi w takich warunkach abs działa wzorcowo i trzyma idealnie tor jazdy. Gorzej jest na suchym asfalcie kiedy abs nie działa bo z raci wagi i długości samochodu oraz mojej skromnej masy przy ostrym hamowaniu z dyzych prędkości regularnie zarzuca tyłem. Problem ten wystepuje jedynie w przypadku kiedy jade solo. Jak ktos siedzi obok problem zarzucania dupy przy awaryjnym hamowaniu nie istnieje.
|
|
|
|
|
|
|
107KOMPRESOR
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #54 : Piątek, 08 Styczeń 2010, 14:38 » |
|
Ten temat juz opisywalem kilkukrotnie na rozych forach i wszedzie mnie wysmiano ze jestem inny. Ja dalej uwazam ze ABS jest rewelacyjny na suchej rownej nawierzchni. Niestety jest dwa razy gorszy jezli nawierzchnia jest mokra badz zalodowacona.(...)
jak chcesz to ja Cie wyśmieje, podobno wyśmiewam wszystkich więc co mi tam  a tak na poważnie to masz 100% racji i zostało to nawet udowodnione w wielu testach, oczywiście są systemy abs w których nazwijmy to jest oprogramowanie sportowe i nie ma potrzeby ingerencji ale w naszych małych padłach abs jest po prostu kaszmarny. dziaca co prawda dobrze w sensie samego "pulsowania" w porónaniu do mojego drugiego padła rocznik 94 ale za całokształt ma u mnie 1 tak czy siak. w GT mam wyjęty cały układ łącznie z pompą itd. nowe przewody i po abs jest tylko wspomnienie bo nawet czujniki są wyjęte a pompa od wersji bez abs. wcześniej miałem i tu rozwiązanie dla Pszczółki wyłącznik - znajdujesz bezpiecznik który odpowiada za abs podłanczasz pstryczek i tyle jak potrzeba to masz jak nie trzeba to wyłanczasz. pozdrawiam maly
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #55 : Piątek, 08 Styczeń 2010, 20:48 » |
|
... a ja robie sobie sam ABS jak potrzebuje  , raz mi sie zdarzyło w Pandzie że mało nie potrąciłem przechodnia- własnie przez ABS- w SC Brush-u nie ma ABS i wszystko w rękach kierowcy ( hamowanie pulsacyjne)... ale jak tu było juz wspomniane są rózne czułości ABS- rózne oprogramowania i rózne opony i różni kierowcy - generalnie polecam opcję zwolnic! a dla bardziej wprawnych odłączyć ABS ( nie wiem jak w trojaczkach ale pewnie da sie wyjąć bezpiecznik)
|
|
|
|
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

|
 |
« Odpowiedz #56 : Wtorek, 12 Styczeń 2010, 20:08 » |
|
takie zgrzytanie to normalna praca przy ABSie... jest takie trtrtrtrtrt 
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
|
|
|
Daniel
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #57 : Środa, 13 Styczeń 2010, 16:22 » |
|
oponki zimowe Kleber do tej chwili super tylko na tym błotku mnie tak pociagnęło
Bo pod błotkiem może być lodek  Ale może to być trochę wina opon. Mam też Klebery i zauważyłem że nie trzymają w zakrętach tak jak bym tego chciał. Na wprost nie mam zastrzeżeń. W takich warunkach najlepiej pół ciuta wolniej, a jak komuś za tobą się to nie podoba to juz jego problem 
|
|
|
|
|
|
|
pietras
Klubowicz

Radom / Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #58 : Środa, 13 Styczeń 2010, 20:51 » |
|
na tarczach skrapla się woda i zamarza 
|
|
|
|
|
|
|
dthdth
V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #59 : Czwartek, 14 Styczeń 2010, 12:30 » |
|
klocki zamarzaja czy co..?
To bardzo dziwny objaw. Wspomaganie ukladu hamulcowego powinno miec miejsce momentalnie po odpaleniu silnika. SPrawdzales czy jak depniesz w hamulec z calych sil to auto hamuj? Jesli tak to znaczy ze wspomaganie nie dziala od razu i trzeba sprawdzic uklad. Nic innego do glowy mi nie przychodzi.
|
|
|
|
Peugeot 107 1.0-12V-2Tronic  , Byl - Fiat Bravo 1.9 MJTD 165hp/350Nm  , Sym Fiddle II 50cc  , Byl - Kreidler Galactica 2.0 Electric  , Triumph Tiger 800 Crystal White  , Toyota Auris II Hybrid 
|
|
|
|