Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 24   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Dobór oleju, fabryczny minerał czy zmiana na półsyntetyk lub syntetyk  (Przeczytany 607866 razy)
odl
Klubowicz
*

« Odpowiedz #160 : Niedziela, 16 Październik 2011, 12:21 »

tez lubie motula.. ;-)
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #161 : Wtorek, 18 Październik 2011, 18:09 »

NO WLASNIE ja tez szukam k&N DO OLEJU !!!!! DAJCIE CYNE GDZIE MOZNA GO NABYC LUB numer czesci Co? a moze od yarisa pasuje ??

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #162 : Wtorek, 18 Październik 2011, 20:41 »

NO WLASNIE ja tez szukam k&N DO OLEJU !!!!! DAJCIE CYNE GDZIE MOZNA GO NABYC LUB numer czesci Co? a moze od yarisa pasuje ??

mozesz go kupic u mojego kolegi w sklepie:
pisz na sklep.vmax@wp.pl
ja numeru juz nie pamietam i nie moge znalesc zdjecia z filtrem zeby miec numer.
szuka sie po gwincie nie po samochodzie Mrugnięcie

pozdrawiam
maly

P107 SI GT  P206SW 207GTI
Transam2
Klubowicz
*

« Odpowiedz #163 : Czwartek, 01 Marzec 2012, 21:02 »

Czy możecie konkretnie podpowiedzieć jakim olejem zalać silnik w Aygo...
Żona jeździ nim tylko do pracy, na krótkich odcinkach po mieście. Przebieg całkowity ok. 87 tys. km, natomiast przez rok przejeżdża nim około 6 tys. km i chce jeszcze przez kilka lat się nim cieszyć.
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #164 : Czwartek, 01 Marzec 2012, 21:11 »

jakiś rzadki Uśmiech polecam 5W30 Total Quartz Ineo ECS

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #165 : Czwartek, 01 Marzec 2012, 22:24 »

A JA NA DNIACH zalewam totalem 5w40 9000qartz

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
seraphine
Posiadacz
**

« Odpowiedz #166 : Czwartek, 01 Marzec 2012, 23:53 »

Czy możecie konkretnie podpowiedzieć jakim olejem zalać silnik w Aygo...
Żona jeździ nim tylko do pracy, na krótkich odcinkach po mieście. Przebieg całkowity ok. 87 tys. km, natomiast przez rok przejeżdża nim około 6 tys. km i chce jeszcze przez kilka lat się nim cieszyć.

A na jakim oleju był ten silnik użytkowany do tej pory?

Brązowiutki Duster II klekot 4x4
Transam2
Klubowicz
*

« Odpowiedz #167 : Sobota, 03 Marzec 2012, 15:54 »

A na jakim oleju był ten silnik użytkowany do tej pory?
[/quote]
Wcześniej jeździł w Niemczech, a przy pierwszej wymianie w Polsce zapomniałem zapisać
seraphine
Posiadacz
**

« Odpowiedz #168 : Poniedziałek, 05 Marzec 2012, 11:53 »

No przy takim przebiegu to może mieć już spore znaczenie... jeżeli w Niemczech jeździł na 15w40, to wlewanie teraz 5w30/40 może skończyć się tym, że olej będzie powoli "zwiewał"... taki przebieg jak twój na oleju mineralnym powinien już zostawić ślad na silniku.... no chyba, że samochód był non stop jeżdżony w trasie, wtedy... może...może nie. Gdybyś wiedział, jaki masz teraz wlany olej i czy ci go ubyło od czasu wymiany (jeżeli tak, to ile), to już by coś było wiadomo.

Transam2
Klubowicz
*

« Odpowiedz #169 : Poniedziałek, 05 Marzec 2012, 20:23 »

Samochód przez ostatni rok przejechał około 5 tys. km, a na bagnecie jest chyba minimum (ciężko to sprawdzić, bo bagnet ciasno przechodzi i olej się rozmazuje).
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #170 : Wtorek, 06 Marzec 2012, 09:05 »

No przy takim przebiegu to może mieć już spore znaczenie... jeżeli w Niemczech jeździł na 15w40, to wlewanie teraz 5w30/40 może skończyć się tym, że olej będzie powoli "zwiewał"... taki przebieg jak twój na oleju mineralnym powinien już zostawić ślad na silniku.... no chyba, że samochód był non stop jeżdżony w trasie, wtedy... może...może nie. Gdybyś wiedział, jaki masz teraz wlany olej i czy ci go ubyło od czasu wymiany (jeżeli tak, to ile), to już by coś było wiadomo.
Powielasz kolego mity. Jesli masz ksiązkę serwisowa i w samochodzie był zmieniany terminowo olej czyli co roku albo co 15 tys km to śmaiło mozesz zalac 5w40. 90 tys to nie jest jakis kosmiczny przebieg. Jak ma sie coś spieprzyc to na mineralu spieprzy sie szybciej niz na syntetyku. jedyne czego bym nie ryzykował to oliwa lekkobierzna czyli 5w30 bo silnik ułozył sie juz zapewne na grubszym filmie olejowym i żadsza oliwa może rzeczywiscie z niego znikac. Olej 5w40 na goraco nie jest rzadszy od 15w40. Taki olej poprostu osiaga porządane parametry przy nizszej temperaturze.
seraphine
Posiadacz
**

« Odpowiedz #171 : Wtorek, 06 Marzec 2012, 09:48 »

Mity mitami, ale mój kolega, który przez jakiś czas pracował przy handlu olejami nie raz się nasłuchał, że im starszy i bardziej zużyty silnik, tym "gęstszego" (co raz bardziej mineralnego) oleju należy używać... chodzi też właśnie o pracę na zimnym silniku. 90 tyś może i nie jest kosmicznym przebiegiem, ale nie jest to już nówka funkiel... nie oszukujmy się. Ile może przejechać silnik trojaczka bez remontu? 250tyś w ruchu miejskim byłoby już chyba ładnym wynikiem. Do tej pory tylko raz czytałem o Toyocie Starlet z przebiegiem 400Kkm, która była dalej na chodzie - ale był to pojazd regularnie serwisowany i jeżdżony praktycznie tylko w trasie. Poza tym, jeżeli samochód był użytkowany na krótkich trasach na oleju mineralnym, to sam piszesz że ten olej później osiąga swoje właściwości (więc i pewnie silnik dostaję trochę bardziej po tyłku w tych pierwszych minutach)... Zalałbym na miejscu Transama 5w40, ale dokładnie po tym monitorował poziom oleju... co w trojaczku nie jest łatwe. Jak będzie uciekać, to zmiana na 10w40 i to powinno już chyba dać radę w zupełności.

agrestrybnik
Klubowicz
*

« Odpowiedz #172 : Wtorek, 06 Marzec 2012, 17:02 »

mialem 106 przy przebiegu ponad 80 tys, zostal zalany 5w40 i w moment sie rozszczelnil ,ze wszystkich stron z niego cieklo po troche, na 10tys km cza bylo kole pultora litra dolewac, przedtem byl jezdzony na minerale 15w40, i nic sie nie dolewalo, przy przebiegu ponad 230 tys, bylo w tym aucie wszystko do wymiany oprucz silnika i blachary, odwiedzil motoryzacyjne cmentarz majac 17 lat
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #173 : Wtorek, 06 Marzec 2012, 18:18 »

mialem 106 przy przebiegu ponad 80 tys, zostal zalany 5w40 i w moment sie rozszczelnil ,ze wszystkich stron z niego cieklo po troche, na 10tys km cza bylo kole pultora litra dolewac, przedtem byl jezdzony na minerale 15w40, i nic sie nie dolewalo, przy przebiegu ponad 230 tys, bylo w tym aucie wszystko do wymiany oprucz silnika i blachary, odwiedzil motoryzacyjne cmentarz majac 17 lat
ile to lat temu było ? Teraz oleje mineralne nie odbiegają pakietami dodatków utrzymujących silnik w czystości od syntetyków. Miałem wartburga z silanikiem golfa, którego po 120 tys km na mineralu zalałem semisyntetykiem a potem pełnym syntetykiem co wyszło mu tylko na dobre. Przez następne 140 tys nic sie w silniku nie rozleciało.
Przebieg 400 tys dla benzyny na syntetyku nie powienien byc problemem.
kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #174 : Wtorek, 06 Marzec 2012, 20:42 »

faktycznie obecne oleje to naprawdę klasa już jest Uśmiech ...nie ukrywam, ze poczytałem sobie o olejach sporo szczególnie mineralnych i gdybym mieszkał w ciepłym kraju to zalewałbym tylko mineralny, który na wysokie temp. jest najlepszy Uśmiech

...ale mieszkam w Polsce gdzie temp. potrafi spaść poniżej -30 a ekstremalna jazda w mega upale i w korkach nie należy do codzienności to zalewam syntetykiem średniej klasy Uśmiech

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
gaga195
Maniak

« Odpowiedz #175 : Wtorek, 06 Marzec 2012, 20:54 »

U mnie taki był jak kupiłem i na takim śmigam
shell helix ultra 5w40
(99% pewności że szel a nie podróba)

a z ciekawostek wyczytanych w necie to :
Ferrari - jedyny olej dopuszczony do stosowania

kaliope
SUPER MODERATOR
*

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti

« Odpowiedz #176 : Środa, 07 Marzec 2012, 12:41 »

ja miałem u siebie mineralkę na początku i po 3k km przeszedłem zgodnie z zaleceniem serwisu na syntetyk. A ze to w ASO to oczywiscie syntetyk Totala... i dzisiaj na przeglądzie zalali mi świeżym Łohoho

zadzowniłem własnie do 8-miu ASO Peugeota w całej Polsce. Wszyscy twierdzą, że to auto ma jeżdzić na pół-syntetyku 10w40. Połowa z nich twierdziła, że można przejść na full-synt przy przebiegu 40tyś a połowa, że absolutnie......widzę, że chyba szkolą się w różnych miejscach. Auto które zamierzam kupić ma włąsnie 40tys, i od nowości na 10w40 pół-synt i nie wiem czy przechodzić czy nie.

edit:
zadzwoniłem do 3 ASO Toyoty. W dwóch mi powiedzieli że toytat zaleca pół i full syntetyk i moge sobie śmiało przejść.......Natomiast w ASO TOYOTY MArki w Warszawie gośc powiedział, że Toyota zaleca tylko i wyłącznie syntetyka 5w30 .....5w40 .......to są normlanie jakieś jaja 

edit
i koljeny telfone do ASO Toyoty w Poznaniu. Gośc twierdzi ze toyota zaleca do 1.0 pełny syntetyk 5w30. A flotowe auta jeżdzą nawet na mienerale....byle najtainej...
« Ostatnia zmiana: Środa, 07 Marzec 2012, 13:09 wysłane przez kaliope » Zapisane

kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #177 : Środa, 07 Marzec 2012, 15:27 »

zadzwon do ASO Białystok - tam tylko mineralny Uśmiech

spokojnie lej półsyntetyka- albo fulla Uśmiech ja przy 15kkm z mineralnego od nowości zmieniłem na pełny syntetyk Uśmiech

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
agrestrybnik
Klubowicz
*

« Odpowiedz #178 : Środa, 07 Marzec 2012, 18:01 »

w polskiej instrukcji obslugi do aygo 2008 1.0, pisze ze moga byc wszystkie oleje stosowane, ale toyota zaleca(preferuje) 5w30, jako najlepszy olej do tego silnika
kaliope
SUPER MODERATOR
*

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti

« Odpowiedz #179 : Środa, 07 Marzec 2012, 18:09 »

w polskiej instrukcji obslugi do aygo 2008 1.0, pisze ze moga byc wszystkie oleje stosowane, ale toyota zaleca(preferuje) 5w30, jako najlepszy olej do tego silnika

więc jak to jest że peugeot mówi, że ma być półsyntetyk 10w40....kiedy silnik Toyoty i Toyota zaleca full 5w30?
« Ostatnia zmiana: Sobota, 24 Listopad 2012, 14:31 wysłane przez kaliope » Zapisane

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 24   Do góry
Drukuj
Skocz do: