sprawdziłem z ciekawości shell 0w40, Czy dobrze rozumiem, że zawartość oleju minerlanego w nim to poniżej 3%?

szkoda, że nie widać dalszego ciągu zdania, bo w wersji polskojęzycznej dla Helix Ultra 0w40 ono brzmi:
"Głęboko rafinowany olej mineralny zawierający < 3% w/w
ekstraktu diametylosulfotlenku (DMSO) zgodnie z normą IP346
(nota L). Jako dodatek rozcieńczający występuje tylko
wysoko rafinowany olej mineralny.
Moim zdanie to nie znaczy, że jest mniej niż 3% oleju mineralnego, ale że w oleju mineralnym jest mniej niż 3% DMSO.
karty do Shella są oficjalnie dostępne na ich stronie
http://www.epc.shell.com/ trzeba wybrać Continue a dalej wybrać kraj (jeśli sam się nie wybierze) a w rubryce Serch wpisać np 40 to pokaże wszystkie oleje xw40 i do pobranie karty po angielsku i polsku oraz informacje handlowe najczęściej po angielsku.
Jak i gdzie zaleźć olej w pełni syntetyczny w przystępnej cenie? Na to pytanie nie odpowiem. Osobiście jak będę wymieniał olej to na ebayu lub allegro wybiorę oleje syntetyczne następnie interesującą mnie lepkość, ustawię cena od najniższej i jak jakaś marka wzbudzająca moje zaufanie będzie w pasującej mi cenie to będę szukał karty produktu.
Jeśli w karcie będzie w sekcji 3 napisane oleje syntetyczne i jednocześnie nigdzie w karcie nie znajdę słowa: mineralny, rafinowany, destylat, ciężkie destylaty parafinowe, ropa naftowa,
hydrokrakowany, obrabiane wodorem, obrabiane w wysokiej temperaturze, obrabiane pod wysokim ciśnieniem, olej podstawowy nieokreślony (to nie żart Castrol w kartach niektórych Edge tak pisze) i jednocześnie kod odpadu będzie 13.02.06 to będę miał podstawy przypuszczać, że to jest pełny syntetyk.
Co do kodu odpadu to jeśli olej bazowy jest mieszaniną olejów III, IV i V grupy to od pewnego czasu dozwolony jest kod 13.02.06, także kod ten już nie gwarantuje, że w oleju nie będzie hydrokrakowanych minerałów. Natomiast kod 13.02.05 gwarantuje, że na pewno baza nie jest nawet częściowo syntetyczna. (Sorry że parę postów wyżej wprowadziłem w błąd, ale człowiek uczy się nieustannie)
Jak już znajdę olej to poszukam, gdzie poza allegro można go kupić i obejrzę sobie. Zwrócę uwagę gdzie został wyprodukowany.
Jeśli będzie Made in EU to niezależnie od marki oznaczeń, lepkości i zapewnień sprzedawcy znaczy że:
jest 50% prawdopodobieństwa, że olej został wyprodukowany przez Orlen lub Rafinerię Gdańską (i to jest najlepsza z możliwości, bo stamtąd pochodzą oleje oficjalnej dystrybucji, koncernów których na ogół o to nie podejrzewamy z zachodu przyjeżdżają tylko bańki),
jest 40% prawdopodobieństwa, że olej został rozlany gdzieś w Polsce w warunkach mniej lub bardziej profesjonalnych,
jest 10% prawdopodobieństwa, że olej pochodzi z innych źródeł niż powyżej.
Oczywiście tak ustawione kryteria spowodują, że prawdopodobnie zajmie mi to więcej czasu i zachodu niż to jest warte.