dogberry
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #60 : Niedziela, 13 Czerwiec 2010, 22:34 » |
|
Bo w ASO leją na chama 3.3 litra chociaż oleju jeszcze pełno w silniku i misce a potem wyłazi filtrem powietrza  Mi bierze olej ale ja już mam 128.000km. Ale to LPG. Jutro rano zobaczę ile dokładnie ubyło od ostatniej wymiany.
|
|
|
|
|
|
|
dogberry
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #61 : Niedziela, 13 Czerwiec 2010, 22:42 » |
|
Przecież wszytko jest to samo z jednej beczki lane  KIA leje np. Lotosa a dla większości osób to nie olej a coś czym można tylko zamki smarować  No u mnie większość trasy i się to wszytko jakoś trzyma 
|
|
|
|
|
|
|
pietras
Klubowicz

Radom / Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #62 : Poniedziałek, 14 Czerwiec 2010, 10:29 » |
|
z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy mały ale ktoś z branży powiedział mi kiedyś, że to bez jakiejkolwiek różnicy a tego typu zabiegi i wymiana oleju co 15kkm podczas gdy można z powodzeniem przejechać na nim 35kkm to tylko nakręcanie rynku podobnie jak lansowanie marek... nie wiem ile w tym prawdy ale podejrzewam że jeśli wyciągnąć średnią arytmetyczną z tej opinii i z opini że total jest gorszy od mobile a lepszy od gulfa itp to mielibyśmy idealną odpowiedź na kwestie jakości oliw 
|
|
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 14 Czerwiec 2010, 11:26 wysłane przez pietras »
|
|
|
|
|
107KOMPRESOR
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #63 : Poniedziałek, 14 Czerwiec 2010, 12:16 » |
|
jeszcze raz:
- to nie chodzi o to ze oleja marki X sa lepsze od marki Y, - kazdy producent ma lepsze i gorsze produkty, - np. lotos tez ma oleje z najwyzszej polki, - chodzi o to ze rozne oleje sa lepsze lub gorsze do danego silnika !! jeszcze raz do danego silnika !! czyli np. produkt X jest swietny w silniku ej20 a kiepski w silniku k20 i odwrotnie olej y jest super w silniku k20 a kiepski w ej20 - chodzi miedzy innymi o specyfike pewnych silnikow i ich "problemy" ktore jeden olej pomaga eliminowac a inny uwypukla i caly czas mowimy o jednej grupie olejow np. 5w40 - czesta wymiana oleju ma sens, byc moze nie dla Was, nie dla "zwyklych" malych samochodow zwyczajnie exploatowanych ale juz w innych sytuacjach (o ktorych mowa np w instrukcji obslugi w dziale "szczegolne warunki uzytkowania") czesta wymiana oleju znacznie przedluza zywot silnika. - jasne ze wiekszosc z nas nie doczeka konca silnika bo zmieni samochod na "nowy" zanim przebieg osiagnie moment krytyczny, jasne tez ze mozna lac co sie chce i co ile sie chce. ja zmieniam czesciej bo wierze i mam dowody na to ze to ma sens.
tyle z mojej strony, obiecuje ze juz nie bede wiecej trul dupy o olejach i o tym jak to bardzo trzeba "spuszczac" sie nad serwisowaniem swojego samochodu.
pozdrawiam maly
|
|
|
|
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

był sobie kiedyś 107RC...
|
 |
« Odpowiedz #64 : Poniedziałek, 14 Czerwiec 2010, 18:25 » |
|
chłopaki.. każcy z nas jest dorosły (tak mniemam  ) każdy już trochę km za kółkiem zrobił i każdy ma jakieś tam teorie... ja jako młody kierowca, po wielu dywagacjach pozaforumowych z Małym zostałem przekonany do jego teorii i ją stosuje, bo che i uważam, że tak jest fajnie  a to że ktoś przejeżdża od wymiany do wymiany nie 10 czy 20 a 30 czy 40 k km to jest tylko jego sprawa i skoro uważa ze tak może to przecież to jest jego auto i on nim zarządza  może i ja tak bym robił... nie wiem... ważne jest to żeby wyrażać opinię, bo od tego jest forum. A dzięki tak fajnym tematom jak ten, gdzie każdy ma coś do powiedzenia - wartość merytoryczna naszego azylu rośnie! keep going!
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz) VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)
Były: P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
|
|
|
kristofch
V.I.P

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...
|
 |
« Odpowiedz #65 : Poniedziałek, 14 Czerwiec 2010, 18:57 » |
|
... ja tez uważam że wymiana oleju powinna być jak najczęstsza (oczywiście bez przesady- w zależności od warunków użytkowania) - a przynajmniej te raz w roku!!! - z doświadczenia wiem, że jak piszą wyżej zdecydowanie wydłuża to żywotność silnika - nawet na przykładzie takiego maluszka, którym zrobiłem ponad 170 000km wymieniając olej co 15 000 ( nie licząc dolewek - które tez są de facto pewną wymianką  ) w np. seicento mam ponad 178 000 i tez (odpukać) narazie bez remontu (z LPG) i wymianka co 12-15 tyś. na 10W40 (Valvoline ostatnio) ...podobnie w innych silnikach... tych uturbionych chyba szczególnie ten olej jest ważny... długo można by było pisać.
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010  Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
dogberry
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #66 : Poniedziałek, 14 Czerwiec 2010, 22:28 » |
|
Tak, wszytko zależy od tego jak się jedzie i na jakich trasach. Gdy jest to tylko miasto to 10.000km jest max. gdy powinno się wymieniać olej Gdy jest trochę miasta i trasa to 15.000km jest dobre aby nie nadwyrężać portfela i mieć jeszcze olej o dobrych właściwościach. Gdy ktoś robi trasy to 20.000km jest optymalne. Gdybyśmy mieli tyle autostrad co w Niemczech i by się jeździło głównie po nich to 30.000km od wymiany do wymiany by nic nie zaszkodziło. Jedzie się ze średnią prędkością 130km/h to dla silnika i oleju są optymalne warunki. Stała praca pod wysokim obciążeniem. Ja zmieniam co 15.000km bo jeżdżę trasa / miasto w proporcjach gdzieś 65% / 35%. Dla silnika ważniejsze od oleju jest to jak jest eksploatowany. Najważniejsze to jest to aby nie piłować na zimnym silniku i nie dopuścić do przegrzania. No i za niskie obroty są bardziej szkodliwe dla silnika niż za wysokie 
|
|
|
|
|
|
|
dthdth
V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #67 : Wtorek, 15 Czerwiec 2010, 09:45 » |
|
No coz w 107-ce jeszcze nie mialem okazji zmieniac oleju bo maly przebieg, ale w Bravo to olej instrukcja mowi, aby zmieniac co 30kkm. Oczywiscie dla mnie to jest duuuuzo za duzo i zmieniam co 15kkm, choc znam takich co zmieniaja co 10kkm ale i takich co stosuja sie do wytycznych fiata. I jedni drudzy jezdza i sa zadowoleni. Ja mysle ze to moze miec wplyw dla drugiego wlasciciela takiego auta, bo ja nie zamierzam jezdzic bravo wiecej niz 5-6 lat. Bedzie miec wtedy okolo 130kkm na liczniku i go sprzedam. Do tego czasu powinien jezdzic ok wiec, wydaje mi sie ze bardziej robie dobrze przyszlemu wlascicielowi niz sobie. Choc z drugiej strony moj silnik jest uturbiony i dlatego wlasnie czestsze wymiany oliwy bo jakos nie mam ochoty wymieniac sprezarki.
|
|
|
|
Peugeot 107 1.0-12V-2Tronic  , Byl - Fiat Bravo 1.9 MJTD 165hp/350Nm  , Sym Fiddle II 50cc  , Byl - Kreidler Galactica 2.0 Electric  , Triumph Tiger 800 Crystal White  , Toyota Auris II Hybrid 
|
|
|
107KOMPRESOR
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #68 : Wtorek, 15 Czerwiec 2010, 16:30 » |
|
mialem juz nie pisac  ale jak zwykle musze te 2 grosze dodac  z uzytkowaniem na trasie to tez jest roznie, jesli jezdzi sie spokojnie (tak jak pisze Dogbery ok130 na takiej autostradzie) to ok, mozna nawet zadziej wymieniac, ale jak juz sie jedzie jak Dth  czyli ile fabryka dala to ja bym radzil jednak wymieniac czesciej, tym bardziej w takim turbo gdzie olej jest na prawde goracy (czesto 120+) i traci swoje wlasciwosci. co do samej turbiny to tez warto schlodzic ja troszke po trasie nie wylaczajac silnika od razu czy zwalniajac troche na ostatnich "metrach". chodzi tutaj o to, ze jak wylaczysz silnik to obieg oleju sie zatrzymuje, olej nie przeplywa przez turbine, ktora ma czesto ogromna temperature a ten ktory zostaje w niej zwyczajnie sie zwegla. wiadomo ze nie zabije sie turba od tak juz, ale mozna znacznie skrocic jej zywot gaszac silnik od razu po "ostrej" jezdzie. chcialem tez dodac ze nie namawiam do takich wyczynow jak zmiana oleju co 10kkm (jak ja) namawiam tylko do tego, by przemyslec to jak i co sie robi, tak by dostosowac swoj serwis do swoich potrzeb, zeby dlugo cieszyc sie swietna forma swojego samochodzika 
|
|
|
|
|
|
|
dthdth
V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #69 : Wtorek, 15 Czerwiec 2010, 16:33 » |
|
Wszystko co napisales jest jak najbardziej prawda i podzielam zdanie. Wiecej nie ma co pisac  No moze dodam ze nie nalezy tez silnika uturbionego ciagnac na obroty jak jest zimny bo turbo w tym przypadku jeszcze nie zbyt dobrze naolejone i moze sie to skonczyc w pewnym momencie failurem rowniez
|
|
|
|
Peugeot 107 1.0-12V-2Tronic  , Byl - Fiat Bravo 1.9 MJTD 165hp/350Nm  , Sym Fiddle II 50cc  , Byl - Kreidler Galactica 2.0 Electric  , Triumph Tiger 800 Crystal White  , Toyota Auris II Hybrid 
|
|
|
dogberry
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #70 : Czwartek, 17 Czerwiec 2010, 00:30 » |
|
Tak, ale Fiat dale gwarancję 3 lata bez limitu kilometrów i przeglądy co 30.000km. Dla mnie to jest OK. Bo wydam na ten serwis około 500-600 PLN i mam spokój. Pojeżdżę 3 lata i sprzedaje albo zostawiam w rozliczeniu a ten co po mnie będzie jeździć to już za bardzo to mnie nie obchodzi  Załóżmy średnio 7.000km w miesiącu x 12 = 84.000km 3 lata x 84.000km = 252.000km i mam nadal gwarancję! Jakiś czas temu się dowiadywałem, że mając instalację gazową też mogę robić przeglądy co 30.000km. Więc dla mnie super. A jak się już coś spie%^$#* to nie mój interes. Oczywiście 95% samochodów także we flotach zrobi max. 100.000-130.000km w ciągu 3 lat i za bardzo nie ma się co tu popsuć a te pozostałe 5% trzaska kilometry. Ale i tak się dla Fiata opłaca się bo 3 lata bez limitu kilometrów jest dla firm bardzo atrakcyjne.
|
|
|
|
|
|
|
biela
Administrator

Auto maniak
|
 |
« Odpowiedz #71 : Piątek, 25 Czerwiec 2010, 08:40 » |
|
|
|
|
|
Kia Ceed SW '20 1.0 120KM
|
|
|
eryk328e46
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #72 : Środa, 14 Lipiec 2010, 23:26 » |
|
Nie trzeba stosowac zadnych srodkow do plukania silnika przed przejsciem z mineralnego na full syntetyk. Nie ma sensu ,bo oleje maja same w sobie takie wlasciwosci. Generalnie mozna mieszac nawet ze soba mineralny semi czy full syntetykiem jesli zabraknie Ci oleju na trasie. Oleje sa w pelni mieszalne jedynie dodatki w nich zawarte moga sie nie tolerowac.  Co do oleju mineralnego to nie jest to ten sam olej ,co 10 lat temu choc osobiscie uwazam ze w nowoczesnych autach min to semi syntetyk. Spotkalem sie juz wprawdzie z olejem mineralnym o lepkosci 5w40 ,co wywolalo u mnie szok i dwa razy czytalem co bylo napisane na opakowaniu. Byl to podajze amerykanski olej Lukas. (chyba nie dostepny w Polsce) Kazdy producent podaje jakiej specyfikacji oleje musza byc uzywane do danego auta i tego sie trzeba trzymac jesli zalecany jest semi synthetyk 10W40 nie ma sensu wlewac full syntetyk 0W40 ,bo moze przyniesc to odwrotny skutek do zamierzonego.Co do wydluzonych przegladow olejowych to producenci co chwila przebijaja sie w tym temacie. Sorry ,ale jesli ktos jezdzi na krotkich dystansach to niezaleznie od przebiegu powinien wymieniac olej raz do roku. W takim przypadku 8-10 tys max Przy jazdach na dluzszych odcinkach + autostrady 12-13 tys i wymiana.
|
|
|
|
Citroen 1 lub Peugot 107 poszukiwany 
|
|
|
P_Wesolow
Gość
|
 |
« Odpowiedz #73 : Czwartek, 02 Wrzesień 2010, 09:21 » |
|
Ja swoim 107 przejechałem już całe 1300 kilometrów  . I teraz zastanawiam się jak dalej mam robić z tym olejem. Chcę wymienić minerał na syntetyk 5W40 tak przy 1500 km. Ale czy zrobić to w ASO? Dzwoniłem do nich i koszty to około 280 zł (50 robocizna, 55 filtr, 53 za 1 litr oleju TOTAL 5W40). No i oczywiście wpis w książce. Ale mam kilka wątpliwości: - czy nie lepiej wymienić samemu, a później przyjechać na normalny przegląd po 15 tys? (wtedy dopilnować żeby zalali auto syntetykiem) - jak to jest z tą wymianą co 10 tys w odniesieniu do przeglądów co 15? Załóżmy że chcę wymieniać co 10 tys, jadę na wymianę - kasują mnie na 280 zł a 5 tys później przegląd w którym jest wymiana oleju? Pytałem o to w ASO, ale odniosłem wrażenie że sami do końca nie wiedzą. Coś tam mówili o przeglądzie bez wymiany oleju, ale na sam koniec zaproponowali przyjazdy na przeglądy co 10 tys. - kurde sam już nie wiem jak to powinno wyglądać  Peugeota wykorzystuje na krótkich (10 - 15 km) trasach w 99% w mieście.
|
|
|
|
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

był sobie kiedyś 107RC...
|
 |
« Odpowiedz #74 : Czwartek, 02 Wrzesień 2010, 11:10 » |
|
jeśli tylko mogę to radzę skorzystać z tej opcji  raz że samemu kupisz to co chcesz (a nie to co ci wcisną) a poza tym nie dasz się naciągnąć na ich marże! a wiadomo że w ASO musisz bo gwarancja...
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz) VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)
Były: P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
|
|
|
odl
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #75 : Czwartek, 02 Wrzesień 2010, 14:33 » |
|
ja kupuje na http://motul-oils.pl/ 5w30 eco-nergy (zalecany do aygo. nie wiem dlaczego do puga i citroena zalecaja inne ;P) i nie ma problemow ;-)
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...
|
 |
« Odpowiedz #76 : Czwartek, 02 Wrzesień 2010, 18:33 » |
|
a ja chyba z minerała na syntetyk przejdę po 15 tyś. na pierwszym przeglądzie - rozmawiałem na ten temat z serwisem i nie ma podobno problemu żadnego.
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010  Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
biela
Administrator

Auto maniak
|
 |
« Odpowiedz #77 : Niedziela, 05 Wrzesień 2010, 17:54 » |
|
a ja śmigam na 10w40 
|
|
|
|
Kia Ceed SW '20 1.0 120KM
|
|
|
Robert28
Gość
|
 |
« Odpowiedz #78 : Niedziela, 31 Październik 2010, 21:04 » |
|
Witam Ponieważ w ciągu roku robię mało kilometrów ( średnio 10000 km ) , więc olej wymieniam raz do roku . Przez pierwsze dwa lata moja 107-demka zalana była standardowym zalanym w ASO minerałem . Po dwóch latach przesiadłem się na półsyntetyk TOTAL-a , teraz jestem na syntetyku Castrol Magnatec 5W40 . Jak na razie różnicy nie widzę , jednak czekam na ostre mrozy i wtedy zobaczę co będzie . Kiedyś w Seicento przesiadłem się z minerała na syntetyk Castrol RS to różnica była widoczna właśnie zimą . Fiacik sprawiał wrażenie że lepiej odpala ( lżej kręci ) . Pozdrawiam .
|
|
|
|
|
|
|
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.
|
 |
« Odpowiedz #79 : Wtorek, 02 Listopad 2010, 13:35 » |
|
Witam Ponieważ w ciągu roku robię mało kilometrów ( średnio 10000 km ) , więc olej wymieniam raz do roku . Przez pierwsze dwa lata moja 107-demka zalana była standardowym zalanym w ASO minerałem . Po dwóch latach przesiadłem się na półsyntetyk TOTAL-a , teraz jestem na syntetyku Castrol Magnatec 5W40 . Jak na razie różnicy nie widzę , jednak czekam na ostre mrozy i wtedy zobaczę co będzie . Kiedyś w Seicento przesiadłem się z minerała na syntetyk Castrol RS to różnica była widoczna właśnie zimą . Fiacik sprawiał wrażenie że lepiej odpala ( lżej kręci ) . Pozdrawiam .
Róznica między minerałem a syntetykiem, która da się odczuc od razu jest widoczna w temepraturach krytycznych dla tych oliw i bedzie mocno zauwazalna poniżej minus 15C.
|
|
|
|
|
|
|
|