Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 2 [3]   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: termostat, temperatura silnika, dogrzewanie silnika zimą  (Przeczytany 76865 razy)
gaga195
Maniak

« Odpowiedz #40 : Środa, 12 Grudzień 2012, 10:13 »

popatrzcie na blok silnika i jaki tam jest przewiew, u mnie po ok 6-7 km dopiero leci ciepło z nagrzewnicy

seraphine
Posiadacz
**

« Odpowiedz #41 : Wtorek, 01 Styczeń 2013, 17:59 »

Podepnę się do tematu... ja też kombinuję od tej strony co cookie ze świeczkami. W święta trochę posiedziałem nad tematem i ogólne nieogrzanie silnika jest bolączką małych samochodów. W niektórych przypadkach silnik dogrzewa się dopiero po przekroczeniu 90km/h... więc w warunkach miejskich prawie wcale. Co do wydajności ogrzewaczy przepływowych, to właśnie czytam dane katalogowe domowego siemensa:

Moc 3,6KW - podgrzanie o 26'C - wydajność 1,9 l/min.

Przy 10-cio krotnie mniejszej mocy "świeczek" dałoby to 0,19 l/min... i teraz pytanie... jak szybki jest obieg wody w trojaczku? Gdyby do wspomnianych (zakładanych 360W) dodać jeszcze ze 150-300W ze strony silnika (na wolnych obrotach sprawność nie jest zbyt wysoka), to otrzymujemy dodatkowe 510-760W. Z drugiej strony wątpię, żeby moc nagrzewnicy w trojaczku przekraczała 500W (a taką uzyskuje się pewnie przy 50-70'C różnicy temperatur między wodą w układzie a temp. powietrza). Do odparowania szyb w temperaturze dodatniej wystarczy podgrzać powietrze o kilka stopni... gorzej jest w trakcie mrozów, bo wtedy trzeba powietrza o temperaturze zawsze dodatniej. Z drugiej strony samo owiewanie szyby lekko cieplejszym powietrzem powinno blokować parowanie szyb.... więc sama idea nie jest skazana na niepowiedzenie.

Co do szybszego nagrzewania silnika, to ja czasami na starcie wyłączam nawiew tak na pierwsze 1-2 minuty. Jak jadę sam, to szyby nie zdążą zaparować, ale już we 2 osoby, to nie ma szans.

Brązowiutki Duster II klekot 4x4
Jacek
Gość
« Odpowiedz #42 : Czwartek, 23 Styczeń 2014, 09:23 »

Witajcie,
Nie wiem czy już było, szukałem, ale odpowiedzi nie zlokalizowałem...
Otóż wczoraj wjechałem do garażu (po 10 kilometrowym kręceniu się po mieście) i postanowiłem dolać płynu do spryskiwacza. Otwieram maskę a tu silnik letni.  :hmmZaniepokoiło mnie to troszkę, to też od razu złącze OBD, PCM Scan i co widzę: temperatura wody 57 stopni. Ogrzewanie na full, poczekałem dobre 5 minut i ani drgnie. Wyłączyłem ogrzewanie (wajcha w dół), czekam dobre 15 minut i temperatura doszła do 83 stopni i ani drgnie. Stan płynu (różowy) w połowie zbiornika. Co to może być? Termostat padł przy przebiegu 38000? Czy po prostu ten typ tak ma? Zaznaczam, że w aucie jest ciepło (jak na ten samochód), ale żeby silnik nie osiągnął 90 stopni to jakiś szok. Wcześniej latem spokojnie mi się dmuchawa włączała jak stałem w korku. Pomocy!
Pozdrawiam,
Jacek
kaliope
SUPER MODERATOR
*

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti

« Odpowiedz #43 : Czwartek, 23 Styczeń 2014, 13:56 »

TTTM - czyli ten typ tak ma. Silnik jak może nie wiesz, jest aluminiowy. Innymi słowy w zimie bardzo ciężko go dogrzać zimą, gdyż lodowate powietrze szybko go studzi. Mam założony czujnik temp cieczy i dziś np, - 5, skazówka nawet nie drgnęła po 5 km, a po 10km drgnęła na 50 kilka stopni.  Prace termostatu łatwo sprawdzisz trzymając w ręku węża wychodzącego z termostatu. Czyli po przejechaniu np tych 10 km zimą powinien być zimny.   

seraphine
Posiadacz
**

« Odpowiedz #44 : Piątek, 24 Styczeń 2014, 12:36 »

Jak co sezon mam podobne dylematy, ale teraz jestem bardziej zaniepokojony, bo coś mi więcej żre biedron... Wczoraj z pracy wracałem jakieś 7,5km. Ogrzewanie włączone po 2-3km (wcześniej ustawienie na grzanie bez nawiewu, skierowane tylko na szybę). W garażu otworzyłem maskę i na czuja chciałem wymacać wąż i znalazłem jakiś jeden letni... nie wiem, czy był właściwy, bo mam tam ciemno jak u afroamerykanina nie powiem gdzie, a macanie silnika po ciemku może być niebezpieczne... Pod koniec mocno przedmuchałem nagrzewnicę, więc raczej silnik nie powinien się nagrzać na tyle, żeby termostat coś przepuszczał... no do 70 mógł dojść, w co i tak wątpię. Muszę dokładnie obczaić, gdzie tam jest termostat i czy ten miniprzepływ, który chyba powinien być zachowany może powodować wyczuwalną ciepłotę tego węża. Kaliope... u Ciebie też wąż jest letni po jeździe?

cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #45 : Piątek, 24 Styczeń 2014, 16:53 »

U mnie dziś przy -13C po przejechaniu 5km spod chmurki ten przewód był ciepławy ale tylko od góry. Czyli przepływ minimalny.
kaliope
SUPER MODERATOR
*

« Odpowiedz #46 : Piątek, 24 Styczeń 2014, 18:12 »

ten u góry u m nie też jest ciepławy, natomiast ten niżej lecący od termostatu jest zimny

seraphine
Posiadacz
**

« Odpowiedz #47 : Sobota, 25 Styczeń 2014, 01:32 »

No to wszystko gra....muszę się w końcu zebrać i kupić tego ScanGauga, to może będę miał od razu podgląd na temperaturę (skoro jest możliwy odczyt za pomocą  ODB)... od razu bym miał termometr zewnętrzny (temp. z dolotu)... tylko ten brak dystrybucji w PL.

cookie
Maniak

« Odpowiedz #48 : Sobota, 25 Styczeń 2014, 14:17 »

No to wszystko gra....muszę się w końcu zebrać i kupić tego ScanGauga, to może będę miał od razu podgląd na temperaturę (skoro jest możliwy odczyt za pomocą  ODB)... od razu bym miał termometr zewnętrzny (temp. z dolotu)... tylko ten brak dystrybucji w PL.
może łatwiej obr z blutoothem i do tego darmowa apka na smarkfona z androidem?
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #49 : Sobota, 25 Styczeń 2014, 17:39 »

np. http://allegro.pl/skaner-do-diagnostyki-obd2-obdii-elm327-bluetooth-i3900670358.html

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #50 : Sobota, 25 Styczeń 2014, 19:32 »

ja tez dzis sprawdziłem weze u siebie i ten gr górny jest taki letni a ten dolny zimny ze tak powiem 

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
seraphine
Posiadacz
**

« Odpowiedz #51 : Niedziela, 26 Styczeń 2014, 01:42 »

Cytat: cookie
może łatwiej obr z blutoothem i do tego darmowa apka na smarkfona z androidem?

na razie mam BB OS 5.0 albo 5.2 chyba (BB8520) i jakoś nie jaram się zielonym ludzikiem. długo szukałem tel. do dzwonienia a nie do (...)lenia. na ten

kaliope
SUPER MODERATOR
*

« Odpowiedz #52 : Sobota, 11 Kwiecień 2015, 15:07 »

Testowałem dziś temperaturę otwarcia termostatu. Powinno być 88 stopni, a otworzył się przy 83.

kaliope
SUPER MODERATOR
*

« Odpowiedz #53 : Środa, 06 Styczeń 2016, 00:52 »

Pisałem wyżej, że termostat się otwiera przy 88 stopniach ale się myliłem. W 1.0 12V termostat otwiera sie przy 82 stopniach. Także jestem w szoku, że po 8 latach termostat jest wciąż z w stanie fabrycznym. Kiedyś miałem fabię to praktycznie co 2 lata musiałem wymienić termostat.

siwy
V.I.P
*

« Odpowiedz #54 : Środa, 06 Styczeń 2016, 11:24 »

ciekawe ,trzymam kciuki !
cookie
Maniak

« Odpowiedz #55 : Wtorek, 12 Styczeń 2016, 19:39 »

Pisałem wyżej, że termostat się otwiera przy 88 stopniach ale się myliłem. W 1.0 12V termostat otwiera sie przy 82 stopniach. Także jestem w szoku, że po 8 latach termostat jest wciąż z w stanie fabrycznym. Kiedyś miałem fabię to praktycznie co 2 lata musiałem wymienić termostat.
u mnie otwiera się przy 84-86, a potem TR,yma 82-84 więc w normie.
Strony: 1 2 [3]   Do góry
Drukuj
Skocz do: