jako ze maja mały bagażnik, to nie sadze, zeby ktos z was chcial zajmowac cala jego przestrzen na tube albo suba!!!!
zobacz na moje autko

piszac o przewodzie 20mm2 , pewnie pisales o przewodzie dedykowanym do porzadnego wzmaka... a do tak malego auta jest on niepotrzebny! przeciez nie mowimy tu o mocach 1000W. bo jesli tak to zapomniales jeszcze o kondensatorze!
taki kabel w profesjonalnych instalacjach stosuje się do wzmaków nawet 4x50WRMS, a o kondku nie zapomniałem bo jest konieczny przy wzmaku w naszym aucie, bo mamy bardzo słaby aku u altek

i dlatego tez ja kondka również posiadam!
ale tak na powarznie.. dla uzyskania calkiem zadawalajacego efektu, to spokojnie wystarczy radio z musfet 4X50W no a zeby bylo lepiej to jzu calkiem tanio mozna wyrwac 4x60W.
przod odseparowany.. zwrotnice to podstawa..
tyl moga byc juz 3 drozne.. ale polecam eliptyczne... ( jednym sie podobaja a innym nie, ale efekt jest lepszy niz na okrągłych). co potrzebne jeszcze? polecam 2,5mm2 miedziane przewody do glosnikow!
gruby przewod to podstawa... mniejsze stratry napiecia.
jeśli myślisz o podłączaniu pod wzmaka to radio przede wszystkim musi mieć 2 pary RCA czyli wyjść liniowych z tyłu radia (jedno na przód a drugie na tylne głośniki/subwoofer) bo podłączanie przez HighLevelInput to i tak ogromne straty, tak więc mocą wzmaka w radiu przejmować się nie musisz.... bo i tak idzie sygnał liniowy!
2-drożny odseparowany zestaw na przód (woofer+tweeter) to rzeczywiście podstawa i oczywiście podłączone przez dołączoną do zestawu zwrotnicę
Przewody do głośników wystarczą 1.5mm^2 (całe miedziane) można spokojnie dać 2.5mm^2 ale nie grubsze bo to już przesada... do suba od 2.5mm^2
Przewody RCA przynajmniej na podwójnym ekranie (żeby zakłóceń nie łapały)
Przewody prądowe od 15mm^2 przekroju...
oczywiscie tak jak kolega zaznaczyl, tylna polka oryginalna nie nadaje sie do tego.. zbyt slaba! ale ja u siebie w lagunie.. wladowalem eliptyczne niby 500W w półkę i o dziwo gra to zaje**cie. i to bez wzmaka.. wzmak jest ale odłaczone zasilanie mam bo nie uzywam go.
przod drzwi wygluszony matami bitumicznymi...
jest to jakiś sposób na uzyskanie lepszego basu, ale zaznaczam po raz kolejny że to jest niezgodne z ogólnie przyjętymi zasadami w CA... i te Twoje jajka to moga mieć 500W MAX ale w RMSie to na bank mają <100W
co do tej gąbki, na tylnej półce, to nie powiedziałbym, że jest to bez sensu... bass wtedy nie jest taki płaski.. nie slychac tego ze odbija sie w srodku od blaczy itd..
wiesz, że dzwoni ale nie do końca w którym kościele

ta gąbka jest bez sensu bo nic podklejona pod półkę nie daje! Wykleja się taką gąbką np. skrzynie do sub'ów od środka żeby zmienić charakterystykę ich brzmienia, ale to temat na inną dywagacje...
ale najwazniejsze jest to, zeby uzyskac jak najlepsza szczelnosc bagaznika!
czyli zeby nie bylo duzych przedmuchow w czasie ruchu membrany!
co do szczelności komory w której pracuje głośnik (wyłączając typ skrzynek BR i BandPass pod suby) to rzeczywiście dąży się do pełnej szczelności i dlatego zrobić głośnikowi komorę zamkniętą lecz o odpowiednim dla danego głośnika litrażu, aby miał gdzie pracować!
i jeszcze raz o tym napisze.. dla tych co mysla o wykorzystaniu cienkich przewodow do audio... niech zapomna o dobrym efekcie!!!! przewod 2,5mm to podstawa! wszystko lutowane.. na skretka to kojarzy sie mi tylko z jednym.. skręt...
ale w audio nie ma na to miejsca. musi byc polutowane.. dobre koncowki!
no chyba, ze ktos chce miec naprade duuzo mocy w aucie, to wtedy juz polecam opis kolegi ArcherPAF. wtedy sens ma gruby przewod do wzmaka, ciagniety bezposrednio z akumulatora. nie zapomniec o bezpieczniku... zeby przypadkiem przez glupote nie puscic z dymem swojego autka! bo taki przewod.. z chwili spiecia, dziala jak spawarka!!! i najlepiej puscic go w dodatkowej koszulce!
rzeczywiście tu się z tobą w pełni zgadzam... i najlepiej gdy kable są z jednego kawałka a nie łączone, bo to też strata...a do głośników najlepiej lutować a nie wciskać na te szybkozłączki

nastepne sprawa.. jesli jzu zdecydujecie sie na wzmaka.... nei zapomniec o grubym przewodzie do masy! i masa musi byc dobrze połączona z nadwoziem! zbyt słaba masa prowadzi do uszkodzenia radia.. gdyz wzmak zacznie "ciągnąć" mase z radia!
no z tym paleniem radia to nie do końca tak ale nie ważne... tez temat na dłuższą dyskusje... ale masa musi być dobra (przynajmniej ten sam przekrój co +) i jeśli jest podpięta do budy to i pod maską trzeba budę zmasować z aku takim samym kablem... ale najlepszą opcją jest oczywiście puszczenie i + i - z aku!
jesli ktos nie chce wywalic duzo kasy na CA, to spokojnie polecam glosniki boschmanna... niektorzy narzekaja na nie... ale w swoim przedziale cenowym, sa calkiem dobrym wyborem. ja je mam i nie narzekam!
a jesli jzu kogos stac na wiecej to hertz , jbl, albo magnat... nie bedzie zbyt duzym wydatkiem.... to polecam.
no i tu ześ kolego wywalił na całej linii...

rzeczywiście w swoim przedziale cenowym boszmany piżdzingi i inne chińskie gówno robi szał, ale jak chcecie wywalić kasę w błoto to proszę bardzo... co do głośników to zestaw odseparowany pod samo radio to Helix DB 62.1 a pod wzmaka to Hertz DSK 165, poniżej tego szkoda wywalać kasę na głośniki przednie, bo nie zagrają lepiej a moga sie rozlecieć po roku...
a stawianie magnata obok uznanej firmy HERTZ to już bardzo duże nadużycie....Jeśli kogoś stać to polecam firmy PowerBass Rockford Fosgate USAmps RE Audio a do tego wysokie serie Alpine czy JBL
4 kanałowy wzmak.. mysle ze niepotrzebny.. 2 kanaly na tył dadzą radę!
a ten wybór zależy od tego co się chce podłączyć!
Mam nadzieję, że moja odpowiedź była pełna i wystarczająca... Ale bardzo proszę nie odbieraj tego jako ataku w twoją stronę, bo sam kiedyś podzielałem Twoje stanowisko... ale gdy zacząłem się bawić w CA przekonałem się, że jest tak jak pisze
chciałbym żeby nasi użytkownicy mieli pełną i rzetelną informację!
A ogólnie odnośnie CA zasada jest taka:
Car Audio budujemy tak, żeby nam odpowiadało, bo to my będziemy tego używać!A ja tylko doradzam jak robić to tak, żeby było właściwie pod względem odsłuchu!
a wszystkim zainteresowanym PODSTAWAMI CAR AUDIO polecam jeszcze raz lekturę:
Polski Car Audio FAQ by Nazar