Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 [2]   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Nierówna praca silnika.  (Przeczytany 34870 razy)
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #20 : Piątek, 18 Styczeń 2013, 21:46 »

Spuszczałes olej ze skrzyni? Jak wygladał? Czy jak sie puści koła luzem (samochód na kobyłkach ) coś hałasuje w skrzyni?
Co do uszkodzenia skrzyni to przy tak małym przebiegu to albo ktos sie mocno postarał albo jest wada fabryczna. Przy katowaniu najbardziej po dupie dostaje różnicówka - no chyba że ktoś wbija biegi bez sprzegła;-).

Naprawiałem kilka skrzyń z poprzednij epoki i uwierz mi, jeśli skrzynia kosztuje 500 zeta to nie opłąca sią nawet rozbierać trupa no chyba że dasz to komuś kto z tego zyje i ma dostęp do dość specyficznych łożysk, podkładek itp i będzie wiedział gdzie jaki luz ma być.
DoooH
Użytkownik
*

« Odpowiedz #21 : Sobota, 19 Styczeń 2013, 14:58 »

Tak spuszczałem olej ze skrzyni w tamtym roku. Powiem tak - w wiaderku się srebrzyło. Skrzynia wtedy została przeczyszczona i zalany nowy olej. Przez jakiś czas bieg "wrócił", na jakieś 2 miesiące. Przed kupnem samochód często gęsto stał u dziadka nie jeżdżony. Bywało że po 2-3 mies. Kupiłem od niego oponki klebera krisalpy za 400 zł (5letnie) na których przez wszystkie zimy zrobił... - 200 km. Kiedy ja przejąłem auto to zacząłem jeździć regularnie. Wysoce prawdopodobne, że rozchodziłem mechanizmy, które do tej pory były zastałe. Jak zaczęła nawalać skrzynia to po zlaniu płynu wyszło go z jakieś 400 ml. Gdzie normalnie wchodzi dużo więcej. Na bank były suche tarcia, ale z uwagi na niski przebieg uznałem, że może da się jeszcze pojeździć.  Do tej pory oprócz tego 3 biegu skrzynia chodziła dobrze. Ale tak jak wcześniej pisałem mam wrażenie że dokonuje żywota co daje efekt zwalniania obrotów.
Samochód jest po starym dziadku tak jak pisałem. Możliwe, że obchodził się z tą skrzynią nie tak jak trza. Wysoce możliwe jest jeszcze to też wada skrzyni z których nasze maluchy słyną.
Czy możliwe jest że przez sprzęgło (chodzi mi o te blaszki i dociski), że nie wchodzi ten 3 bieg?? Możliwe że mając coś z tym sprzęgłem reszta biegów chodzi ok, a nawala tylko ten trzeci?
Czy możliwe, że przez niedrożną odmę przy filtrze powietrza może nierówno zapodawać te obroty??
« Ostatnia zmiana: Sobota, 19 Styczeń 2013, 15:15 wysłane przez DoooH » Zapisane
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #22 : Poniedziałek, 21 Styczeń 2013, 13:05 »

Zalej mu oliwe shella z normą BV do skrzyń psa. Ta oliwa jest do skrzyń z delikatnymi synchronizatorami. Genralnie w skrzyniach psa biegi na innym oleju nie wchodzą wiec może taka oliwa Ci pomoże. 2 litry kosztuja 60 zeta więc nie ma tragedii. Możesz jeszcze spróbować z ceramizerem. Mojemu znajomemu wyciszył i wygładził prace skrzyni. Z dociskiem bym tych problemów nie wizał bo jego ustrki skutkuja ślizganiem sie sprzegła a nie oporami dla silnika.
Co do zatkanej odmy to nie mam pojecia czy to może az tak wpływać na prace silnika- wydaje mi się że prędzej bycos ciśnienie wywaliło z silnika niz go zatrzymało. W innych silnikach zatkani odmy koczy sie spadnieciem węza odmy albo jego rozsadzeniem.
Strony: 1 [2]   Do góry
Drukuj
Skocz do: