kaliope
SUPER MODERATOR

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti
|
 |
« Odpowiedz #40 : Środa, 05 Grudzień 2012, 21:51 » |
|
tu kupisz jeszcze taniej: http://allegro.pl/interfejs-elm-327-fiat-opel-renault-ford-24h-i2810668693.htmldo tego szukasz w sieci programu np PCMScan i bawisz sie fejsem. Sa to jedank bardzo ograniczone możliowości...praktycznie tylko kasowanie błędów i podgląd niektórych danych jak obroty silnika, temp silnika, wartosci sondy lambda. Nie ma możliwości programowania czegokolwiek oraz podglądu 99% podzespołów. Tutaj w fejsach króluje VAG i Opel. W oplu robisz niemal wszystko. Sprawdzasz pracę niemal każdego czujnika, turbo, programujesz immobiliser, śwaitła dzienne, wyłaczasz brzęczki, progarmujesz tempomat, monitorujesz pracę wtrysków ......i dużo....dużo wiecej.
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...
|
 |
« Odpowiedz #41 : Czwartek, 06 Grudzień 2012, 08:49 » |
|
ELM 327 jest emulatorem protokołu OBDII na RS232, a obd II jest w większości samochodów w tym w BMW, C1, aygo ,107... smiało kupuj 
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010  Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
szalik
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #42 : Czwartek, 06 Grudzień 2012, 10:36 » |
|
ELM 327 jest emulatorem protokołu OBDII na RS232, a obd II jest w większości samochodów w tym w BMW, C1, aygo ,107... smiało kupuj  Tak jak pisze kristofch, OBD II jest protkołem standardowym i układ ELM327, na którym bazuje większość tanich interfejsów, pozwala się do niego dostać. Po prostu jest to najpopularniejszy, tani układ, który zajmuje się transmisją pomiędzy portem szeregowym (tekstowy protokół), a wieloma możliwymi protokołami zdefiniowanymi w ramach OBD II: CAN, KWP, ISO i ćos tam jeszcze. Większość tak naprawdę zależy od oprogramowania. To lepsze często nie jest darmowe. Dodatkowo też od jakości wykonania samego interfejsu, który potrafi być różny... Niby układ ten sam, ale np. przy większej prędkości transmisji potrafi przestać działać, rozłączyć, itd. OBD II jest standardem i definiuje parametry, które każdy samochód powinien udostępniać. Wystarczy spojrzeć na wikipedię i opis protokołu: http://en.wikipedia.org/wiki/OBD-II_PIDs Nie wszystkie parametry są obowiązkowe. Warto też dodać, że mająć już ELM327 możemy dostać się do komponentów, które w tym standardzie objęte nie są, ale to już wymaga wiedzy związanej z konkretnym modelem/producentem samochdu. To jest ta wiedza, za którą trzeba zapłacić kupując lepsze oprogramowanie. Pracowałem trochę z tymi interfejsami w ramach jednego projektu w pracy i np. w moim zastoswaniu taki układ oparty na ELM 327 z allegro nie chciał działać stabilnie z niektórymi samochodami (np. z ojca Hondą Civic z 2006 łączył się raz na kilka prób). Kupiliśmy potem coś takiego http://www.scantool.net/obdlink-sx.html i ten działał o wiele lepiej (zawsze się łączył, stabilnie trzymał połączenie, itp.). Jest droższy oczywiście. W środku ten akurat nie ma układu ELM327 tyllko ich własne rozwiązanie. Ale myślę, że do domowych zastosowań można spróbować od takiego najprostszego za kilkadziesiąt zł z allegro. Jeżeli chce się mieć coś na Bluetooth i np. wyświetalć informacje na telefonie w czasie jazdy, to przy tanim interfejsie może (choć nie musi) występować problem ze stabilnością połączenia. Nie testowałem, ale mówie na podstawie doświadczenia z tanimi interfejsami na kablu.
|
|
|
|
|
|
|
bogdanan
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #43 : Czwartek, 06 Grudzień 2012, 12:49 » |
|
ELM 327 jest emulatorem protokołu OBDII na RS232, a obd II jest w większości samochodów w tym w BMW, C1, aygo ,107... smiało kupuj  ....... Jeżeli chce się mieć coś na Bluetooth i np. wyświetalć informacje na telefonie w czasie jazdy, to przy tanim interfejsie może (choć nie musi) występować problem ze stabilnością połączenia. Nie testowałem, ale mówie na podstawie doświadczenia z tanimi interfejsami na kablu. W przypadku interfejsu z BT może wystąpić problem z portem (soft do interfejsu wykorzystuje z reguły niższe: com1 do com4), system przypisuje kolejny wolny, a więc poza wymienionym wcześniej np. com8. W systemie trzeba zmienić przypisanie portu. Posiadam interfejs ELM 327 na BT bez problemu komunikuje się z softem na com2 (Aygo, Venga). Interfejs na USB również komunikuje się na com2 (Octavia - grupa VAG). Do interfejsu masz dołączoną płytkę ze sterownikami i często z poradami, dasz radę uruchomić.  ps. Sterownik wirtualnego portu COM jest w pakiecie sterowników kontrolera BT, czyli zapewne Microsoft, Widcomm, ew. BlueSoleil.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 06 Grudzień 2012, 12:53 wysłane przez bogdanan »
|
|
|
|
|
Ogon
Użytkownik

Keep calm and clutch kick
|
 |
« Odpowiedz #44 : Czwartek, 06 Grudzień 2012, 18:38 » |
|
Sory, że założyłem nowy temat z tym związany. Wpisywałem w wyszukiwarce 'komputer' ale nic nie znalazła i postanowiłem założyć wątek. No trudno. Ktoś pomocny przeniósł temat. Dzięki Wam już mniej więcej wiem o co chodzi, tylko nasuwa się kolejne pytanie. Kupić kabel za 30zł czy 100?
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...
|
 |
« Odpowiedz #45 : Czwartek, 06 Grudzień 2012, 19:31 » |
|
za 30!!! elm327 z USB od razu... do tego jakieś porządne programiki... będzie działało bez bólu!
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010  Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR

|
 |
« Odpowiedz #46 : Czwartek, 06 Grudzień 2012, 19:54 » |
|
Sory, że założyłem nowy temat z tym związany. Wpisywałem w wyszukiwarce 'komputer' ale nic nie znalazła
nic nie szkodzi, są ludzie którzy mają pilnować porządku Ktoś pomocny przeniósł temat.
wielki brat czuwa Kupić kabel za 30zł czy 100?
za 30, jeden pies..szkoda kasy. To co bedziesz odczytywał zależy od software a nie hardware
|
|
|
|
|
|
|
szalik
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #47 : Czwartek, 06 Grudzień 2012, 20:09 » |
|
Sory, że założyłem nowy temat z tym związany. Wpisywałem w wyszukiwarce 'komputer' ale nic nie znalazła i postanowiłem założyć wątek. No trudno. Ktoś pomocny przeniósł temat. Dzięki Wam już mniej więcej wiem o co chodzi, tylko nasuwa się kolejne pytanie. Kupić kabel za 30zł czy 100?
Myślę, że nie ma różnicy między takimi za 30 i 100 zł. No chyba, że dorzucają do tego jakiś super soft, ale na tym się nie znam. Korzystałem tylko z jakichś darmowych, a potem w pracy to już pisałem własny soft do tego dla naszych zastosowań.
|
|
|
|
|
|
|
Ogon
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #48 : Czwartek, 06 Grudzień 2012, 21:22 » |
|
Dzięki wielkie  Pewnie ilu forumowiczów tyle polecanego software'u ale może ktoś podpowie, żebym nie instalował 5 programów z czego działały będą 2.
|
|
|
|
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

był sobie kiedyś 107RC...
|
 |
« Odpowiedz #49 : Czwartek, 06 Grudzień 2012, 21:41 » |
|
PCMScan (ale pełna wersja a nie trial) oraz ScanXL Professional (też tylko pełna).
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz) VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)
Były: P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR

|
 |
« Odpowiedz #50 : Czwartek, 06 Grudzień 2012, 21:54 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Ogon
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #51 : Czwartek, 06 Grudzień 2012, 22:33 » |
|
Czyli kupić obojętnie jaki kabel byle elm327? Może ktoś kupował i poleci konkretnego allegrowicza? A co myślicie o interfejsach bluetooth?
|
|
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 06 Grudzień 2012, 22:40 wysłane przez Ogon »
|
|
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR

|
 |
« Odpowiedz #52 : Piątek, 07 Grudzień 2012, 10:31 » |
|
kup po prostu tam gdzie najtaniej, bo to wszystko jeden pies. Bluetooth niby fajny, ale często widzę problemy ludzi, że się nie chce połączyć. Ja mam na kablu nie narzekam....i tak zresztą zawsze odczytuje parametry siedząc na siedzeniu kierowcy....także kabel nie przeszkadza....
|
|
|
|
|
|
|
Ogon
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #53 : Sobota, 08 Grudzień 2012, 17:19 » |
|
A czy tracimy gwarancję gdy bawimy się w takie rzeczy? tzn usuwamy błędy itd. Chciałbym np podłączyć komputer do forda galaxy, nie będzie później problemów? A interfejs zamówiłem wczoraj na allegro. We wtorek/środę powinien być. Nie mogę się już doczekać 
|
|
|
|
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR

|
 |
« Odpowiedz #54 : Sobota, 08 Grudzień 2012, 21:13 » |
|
ASO nie pozna, że auto było podłączane pod kompa i kasowany błąd. Pozna jedynie zmiany w jakiś konfiguracjach.
|
|
|
|
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

był sobie kiedyś 107RC...
|
 |
« Odpowiedz #55 : Niedziela, 09 Grudzień 2012, 19:01 » |
|
dokładnie tak jak pisze kaliope, nie ma logu podłączeń do OBD...
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz) VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)
Były: P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
|
|
|
bergman
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #56 : Poniedziałek, 08 Kwiecień 2013, 10:47 » |
|
Witajcie.. Czym więcej czytam tym mniej wiem  Dotychczas byłem posiadaczem VW i posiadam kanelek obdII -> usb, który z samochodami VAG łączył się bez problemu. Teraz posiadając AYGO chcę zrobić diagnostykę i PCM się nie łączy na tym kabelku z Toyotką.. chyba, że coś poknociłem przy konfiguracji.. Z tego co czytam to musi być ELM 327? czyli może muszę kupić inny kabel? 
|
|
|
|
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR

|
 |
« Odpowiedz #57 : Poniedziałek, 08 Kwiecień 2013, 11:19 » |
|
jeśli miałeś fejsa typowego pod grupę VAG to nic nim nie zdziałasz. Bo rozumiem, że to nie był uniwersalny ELM327?
|
|
|
|
|
|
|
bergman
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #58 : Poniedziałek, 08 Kwiecień 2013, 11:21 » |
|
W zestawie na płycie były jeszcze programy do opla i chyba nissana, ale nie pamiętam a płytka gdzieś się zapodziała :/
|
|
|
|
|
|
|
biolly
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #59 : Niedziela, 05 Maj 2013, 12:28 » |
|
Jeszcze odnośnie tego ELM 327. Czy jest możliwość dzięki niemu sprawdzać błędy związane z ABS itp. ?
|
|
|
|
|
|
|
|