Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 67   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Ile Wam pali??  (Przeczytany 1299457 razy)
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #400 : Poniedziałek, 06 Wrzesień 2010, 22:59 »

taaa... lol czyli widzę ze nie tylko ja śmigam 1,2,5 Język

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #401 : Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 09:36 »

Ja dzisiaj po raz pierwszy miałam okazję zrobić pomiar spalania i jestem trochę rozczarowana wynikiem Smutny: ok. 6,7 l/100km. Prawie całość przejechana w mieście ale w nietypowym dla mojego miasta okresie tzn. bez gigantycznych korków, które w Krakowie na mojej trasie praca-dom są normą.

Tragedii nie ma. Bedzie lepiej Uśmiech albo gorzej bo idzie zima Smutny bardziej powaznie to kilka osob pierwsze spalania mialo takie duze, a potem juz tylko lepiej bylo. bedzie dobrze Uśmiech no chyba, ze to na prawde krotkie dystanse.

Nie mam obrotomierza

nie ma wyboru trzeba dokupic Łohoho

pozdrawiam
maly

P107 SI GT  P206SW 207GTI
dthdth
V.I.P
*

« Odpowiedz #402 : Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 09:42 »

... bardziej powaznie to kilka osob pierwsze spalania mialo takie duze, a potem juz tylko lepiej bylo.

Dokladnie tak. Spojrz prosze na spalanie mojego malenstwa (kliknij na zielony klawisz ponizej) i przekonaj sie ze pierwsze 3 tankowania to spalanie w okolicach 6 litrow i wiecej.
Musisz sie "dostosowac" do autka. Po drugie - niektorzy twierdza ze nie ma czegos takiego jak docieranie ale wedlug mnie wlasnie pierwsze 1-2kkm spalanie jest wyzsze.

Peugeot 107 1.0-12V-2Tronic  , Byl - Fiat Bravo 1.9 MJTD 165hp/350Nm , Sym Fiddle II 50cc  ,
Byl - Kreidler Galactica 2.0 Electric   , Triumph Tiger 800 Crystal White   , Toyota Auris II Hybrid
odl
Klubowicz
*

« Odpowiedz #403 : Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 11:09 »

Dokladnie tak. Spojrz prosze na spalanie mojego malenstwa (kliknij na zielony klawisz ponizej) i przekonaj sie ze pierwsze 3 tankowania to spalanie w okolicach 6 litrow i wiecej.
Musisz sie "dostosowac" do autka. Po drugie - niektorzy twierdza ze nie ma czegos takiego jak docieranie ale wedlug mnie wlasnie pierwsze 1-2kkm spalanie jest wyzsze.

ale od tej reguly oczywiscie sa tez wyjatki... ;-) u mnie niestety zadnej zmiany na lepsze nie bylo...
107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #404 : Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 11:42 »

5.86l/100km tylko 1 litr wiecej jak u Pana Odl srednio Łohoho jestem z siebie dumny Łohoho

maruda
Użytkownik
*

« Odpowiedz #405 : Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 17:47 »

Muszę przyznać rację krytykom mojej jazdy na luzie. Poczytałam w internecie o zasadach ekonomicznej jazdy i rzeczywiście taka technika miała byc może sens w starych samochodach bez komputera. Natomiast komputery "nie dają sie oszukać" i samochód na luzie pali co najmniej tyle samo co na biegu albo wiecej, bo tu nie ma jednoznacznych opinii. W każdym razie ja dzisiaj z miernym skutkiem starałam się zmieniać przyzwyczajenia i hamować silnikiem czyli na biegu (na razie za sukces moge uznać to, że w nikogo nie wjechałam ani nie rozjechałam Łohoho, bo zmiana wieloletnich przyzwyczajeń nie jest prosta). Niestety z pracy wracałam w" normalnym" korku, czyli 10 km- 50 minut!!! W takich warunkach trudno bedzie mi obiektywnie ocenić wpływ ekonomicznej jazdy na zużycie paliwa.
Ale na wszelki wypadek dzisiaj postanowiłam też wdrożyć drugą zasadę oszczędnej jazdy, czyli zamykanie okien. Poswieciłam się, bo nie znosze tego; lubię nawet przy wielkich mrozach dopływ świeżego powietrza ( z tego powodu nie należę do entuzjastów klimatyzacji). Przy okazji odkryłam, że w mojej aygo bardzo przyjemnie chłodzi wentylator (a wydaje mi sie, że czytałam tu narzekania na ten temat). Myslę, że najpóźniej za 3 tygodnie zdam relację z efektów moich oszczędnościowych zabiegów.
dthdth
V.I.P
*

« Odpowiedz #406 : Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 19:45 »

Trzymamy kciuki. Jak zawsze poczatki sa ciezkie, ale za 2-3 tygodnie bedziesz juz sprawnie hamowanic silnikiem Uśmiech Powodzenia

Peugeot 107 1.0-12V-2Tronic  , Byl - Fiat Bravo 1.9 MJTD 165hp/350Nm , Sym Fiddle II 50cc  ,
Byl - Kreidler Galactica 2.0 Electric   , Triumph Tiger 800 Crystal White   , Toyota Auris II Hybrid
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #407 : Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 21:31 »

na pewno tak będzie Uśmiech a obrotomierz i tak trzeba dokupić Język serio, warto lol

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
yarpen
Posiadacz
**

« Odpowiedz #408 : Środa, 08 Wrzesień 2010, 08:57 »

to jak, napisze mi ktoś to o co prosiłem? Mrugnięcie

dthdth
V.I.P
*

« Odpowiedz #409 : Środa, 08 Wrzesień 2010, 12:59 »

to jak, napisze mi ktoś to o co prosiłem? Mrugnięcie

Wiesz co? Ja dzisiaj popoludniu bede jechac po pizze to jesli tylko nie zapomne albo nik do tego czasu nic Ci nie odpisze to dam Ci znac

yarpen
Posiadacz
**

« Odpowiedz #410 : Środa, 08 Wrzesień 2010, 13:10 »

będę dźwięczny

P_Wesolow
Gość
« Odpowiedz #411 : Niedziela, 12 Wrzesień 2010, 20:12 »

Ogólnie rzecz biorąc jestem pod wrażeniem spalania jakie udaje się wam osiągnąć  Uśmiech
U mnie wygląda to tak jak na obrazku (samochód nowy, na razie jeździ na 15W40). Ogólnie jestem średnio zadowolony ze spalania w mieście, ale przechodzi mi jak przypomnę sobie swoją Loggie (Daewoo Leganza). Tam spalanie w mieście podchodziło pod 16 litrów przy spokojnej jeździe bez klimy. Ale za to na trasie spalała 10l. Tak więc muszę wybrać się w jakąś trasę i dopiero sprawdzić Uśmiech.

P_Wesolow
Gość
« Odpowiedz #412 : Niedziela, 12 Wrzesień 2010, 20:35 »

Chciałbym podzielić się z Wami moimi "przemyśleniami" na temat obliczeń zużycia paliwa. Ostatnio jak zaparkowałem pod blokiem podszedł do mnie pan w średnim wieku. Zaczął wypytywać się o Pyzia i stwierdził, że bardzo mu się podoba. Mina mu zrzedła kiedy powiedziałem mu ile średnio wyszło mi na razie spalanie: 6,5 litra. Jego samochód, peugeot 206 benzyna (nie wiem jaka pojemność) spala rzekomo poniżej 5 litrów podczas jazdy w Krakowie. Ludzie!! po co takie brednie wygadywać? Czy to jest jakaś forma dowartościowania samego siebie? Jak On to policzył? Ja stosuje taką zasadę: ta sama stacja, ten sam dystrybutor, przebieg powiedzmy 500 kilometrów, tankowanie dopóki nie zobaczę paliwa. Dopiero wtedy zakładam że obliczone spalanie jest W MIARĘ dokładne. A już całkowicie "rozwala mnie" jak ktoś pisze że spalanie ma powiedzmy 6, bo tak mu komputer pokazuje Uśmiech. Nie chcę się naśmiewać, każdy ma swoją metodę a ja mam taką.
Dodam, że Pyzio jeździ w Krakowie, w 90% na tych samych trasach. 13 kilometrów pokonuję w czasie od 40 minut do godziny. Tak jak pisałem, chciałbym żeby spalanie było mniejsze ale to głównie wynik tego, że wciąż słyszę o spalaniu 5.8 litra w "mieście".
Co to jest miasto? Droga do pracy w mieście z 1 skrzyżowaniem, czy też droga do pracy z np. 10 skrzyżowaniami i jazdą "zderzak w zderzak" ?
Mam nadzieję że nie przesadziłem Uśmiech
biela
Administrator
*

Auto maniak

« Odpowiedz #413 : Niedziela, 12 Wrzesień 2010, 21:13 »

Wiadomo korki korkom nie równe, u mnie wychodzi 25km przez 1h jazdy, z tym że w weekendy często śmigamy z 70km (z jednego końca wawy na drugi) a wtedy jest luz i spalanie też się zmniejsza. Fiat za to 50 minut jedzie 17km pali 9-9,7

Kia Ceed SW '20 1.0 120KM
EJK
Posiadacz
**

« Odpowiedz #414 : Niedziela, 12 Wrzesień 2010, 21:49 »

@yarpen
Zaraz będziesz miał  Łohoho
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #415 : Niedziela, 12 Wrzesień 2010, 21:50 »

...to ja muszę się pochwalić w takim razie bo mi ostatnio wyszło 5,99 literka  lol - ta sama stacja tankowanie do pełna oczywiście i proste wyliczenia Uśmiech

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
EJK
Posiadacz
**

« Odpowiedz #416 : Niedziela, 12 Wrzesień 2010, 22:41 »

No więc prędkości przy 2.5 tys obr:
1- 20
2- 40
3- 58
4- 72
5- 88

Tak mniej więcej można odczytać na prędkościomierzu.
Starałem się w miarę dokładnie odczytać porównując wyniki kilka razy.
Tylko w przypadku 5 biegu jest jednorazowy odczyt bo musiałem szybko uciekać na wiadukt.
maruda
Użytkownik
*

« Odpowiedz #417 : Niedziela, 12 Wrzesień 2010, 22:48 »

Chciałbym podzielić się z Wami moimi "przemyśleniami" na temat obliczeń zużycia paliwa. Dodam, że Pyzio jeździ w Krakowie, w 90% na tych samych trasach. 13 kilometrów pokonuję w czasie od 40 minut do godziny. Tak jak pisałem, chciałbym żeby spalanie było mniejsze ale to głównie wynik tego, że wciąż słyszę o spalaniu 5.8 litra w "mieście".
Co to jest miasto? Droga do pracy w mieście z 1 skrzyżowaniem, czy też droga do pracy z np. 10 skrzyżowaniami i jazdą "zderzak w zderzak" ?
Mam nadzieję że nie przesadziłem Uśmiech

P_Wesołow Twoje "przemyslenia" podniosły mnie na duchu; Ja tez jeżdżę na codzien po Krakowie ii wiem co to są korki. Swoje pierwsze 390 km- 99% miasto moja nowa aygo spaliła 6,7 l/100 paliwa ze stacji Shella. Zauważyłam w Twoim zestawieniu spalania, że właśnie z tej stacji u Ciebie było najwyższe? Mam nadzieję, że to nie świadczy o jakości tamtejszego paliwa? Obawiam się, ze mimo zmiany techniki jazdy, która ma mi przynieść oszczędności nie uda mi się w tym miesiącu zaoszczędzić. W sierpniu korki jednak były mniejsze, poza tym nie jeździłam w godzinach szczytu.
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 12 Wrzesień 2010, 22:51 wysłane przez maruda » Zapisane
yarpen
Posiadacz
**

« Odpowiedz #418 : Poniedziałek, 13 Wrzesień 2010, 08:49 »

@EJK - dzięki za te dane, na pewno mi się przydadzą Uśmiech

@maruda i P_Wesołow, a czy próbowaliście tankować na Statoilu? ja zauważyłem jakoś dziwną prawidłowość, że najmniej mi pali właśnie na paliwie ze stacji Statoil jak też BP, jak raz zatankowałem na Shellu to spalanie ponad 6 mi wyszło, co mnie zdecydowanie nie zadowoliło Uśmiech

107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #419 : Poniedziałek, 13 Wrzesień 2010, 10:17 »

@maruda i P_Wesołow, sprobujcie tak jak pisze Yarpen. u mnie jest tak samo, ze na paliwie ze statoil pali najmniej. co do waszych wywodow, to widzicie kazde miasto jest inne. Wy mozecie porownywac sowje spalanie miedzy soba bo jezdzicie mniej wiecej po tej samej trasie. co do spalania tego kogos z 206 (pewnie 1.1) to jest to mozliwe, po prostu sa osoby ktore tak maja.
ja np. mieszkam w malym miescie u mnie 5km w 20minut, to znaczy, ze sporo stalem i jak na moje waronki to bylo "korek" jednak do Waszego to tak jak by nic nie bylo Mrugnięcie bylem kilka razy w krakowie w zyciu to wiem. do tego ja mam taka technike, ze zawsze w miescie jezdze spokojnie i po malutku. nie dociskam na zimnym itd. przez to zawsze, od kiedy pamietam, w kazdym samochodzie, mam wieksze zuzycie paliwa na trsie niz w miescie.

pozdrawiam zyczac owocnej walki o kropelke Uśmiech
maly

Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 67   Do góry
Drukuj
Skocz do: