Moja pompa wody wysiad艂a w poniedzia艂ek:
pierwsze objawy pojawi艂y si臋 w zimie ale nie potrafi艂em ich zinterpretowa膰
to by艂o lekkie piszczenie paska klinowego tu偶 po uruchomieniu silnika kt贸re szybko ustawa艂o,
Kolejnym problemem by艂o (ju偶 wiosn膮) odstawienie autka na kilka dni - po 2 dniach ci臋偶ko zapala艂 szczeg贸lnie po opadach deszczu.
Krytyczny punkt osi膮gn膮艂em w tym tygodniu, po weekendzie bez je偶d偶enia auto nie da艂o si臋 uruchomi膰;
kilka pr贸b "kr臋cenia" chwila przerwy i znowu seria pr贸b odpalenia..., - zaskoczy艂 ... i tu pojawia si臋 symfonia mielonego 艂o偶yska - cyk - (艂o偶ysko zablokowane)
pisk paska przesuwaj膮cego si臋 po zablokowanym kole mo偶e przy spo偶y膰 niez艂ej migreny wi臋c czym pr臋dzej wy艂膮czam silnik - wcze艣niej wzrokowo patrz膮c co jest grane i widz臋 偶e rolka pompy wody stoi w miejscu,
czasem podryguj膮c leniwie....
dzwonie do ASO ale w trakcie rozmowy telefonicznej przypomnia艂o mi si臋 偶e jestem cz艂onkiem ADAC co gwarantuje mi darmowe holowanie
wi臋c dogada艂em si臋 偶e mnie ADAC scholuje do ASO.
Niestety gdy czeka艂em na przyjazd pomocy drogowej (czyt. ADAC), jaka艣 rozgarni臋ta pani pr贸buj膮c zaparkowa膰 na mojej ulicy, nie zmie艣ci艂a sie w 10-metrow膮 luk臋 艣cinaj膮c m贸j ty艂
ale to ju偶 inna historia.
Po przyje藕dzie mechanika z ADAC odpali艂em autko - bez problem贸w
偶adnego piszczenia 偶adnego chrz膮kania metalu - kole艣 chyba mnie p贸藕niej wy艣mia艂 po cichu
- my艣l臋 ; autko dzia艂a to jade do ASO niech lookn膮 i wyceni膮
Ostateczna diagnoza: po d艂u偶szym postoju i opadach deszczu 艂o偶ysko pompy zardzewia艂o i st膮d te problemy z uruchomieniem
Koszt naprawy 300EUR
Cz臋艣ci: pompa Valeo; Pasek; P艂yn ch艂odz膮cy
Tak si臋 sko艅czy艂 najbardziej pechowy dzie艅 w moim 偶yciu