Witem serdecznie wszystkich i glebokolicze na sluszna diagnoze mojego tematu.
Moja zona posiada Peugeota 107, 1.0 benzyn w polautomacie, 2-tronic
Aktualnie zmagamy sie z tematem, ktory zostal dokaldnie opisany na tym forum tutaj:
https://c1aygo107.net/index.php?topic=244.0Jednak temat nie jest wyczerpany, gdyza autor nie daje koncowej diagnozy ktora otrzymalw aso.
U zony wystepuje identyczne pikania. od razu powiem ze odpada temat czyjnika pasa bezpieczenstwa czy zamkniecia drzwi. nie jest to czujnik na siedzeniu pasazera itd. jest to ewidentne pikanie ostrzegawcze. Pojawia sie coraz czesciej.. po spuszczeniu nogi z gazu zanika i pojawia sie ponownie przy wciskaniu.'Dodam ze jak na moje ucho to wyczyúwam jakby objaw slizgania sie sprzegla. Auto jakby przeciaga bieg. Na displayu pojazuje sie cyferka kolejego biegu a chwilowo rosna lekko obroty bez wzrastania predkosci po czym bieg zalapuje. Nigdy nie pika przy 1 biegu.
Objaw pikania pojawia sie takze po przelaczeniu na M - czyli manualna skrzynie..
W czwartek pokazalem koledze, ktory majstrowal zcesto przy citroenach - powiedzial ze to kwestia adaptacji sprzegla. pocisnal go ostrzej i sprzeglo zasmierdzialo..
jednak mozliwe to adaptacja sprzegla go uzdrowi? skoro na manualnej skrzyni tez pika?
Ja stawialbym aby wymienic caly zestaw sprzegla bo objaw slizgania na to wskazuje. ale nie wiem skad to pikanie? czy mozliwe ze auto daje taki sygnal jak przegrzewa sie sprzeglo?
Nie chcialbym wymienic sprzegla i zeby sie okazalo ze to nic nie zmienilo.
Dodam ze kupilismy auto z przebiegiem 66.000 i teraz ma 83.000 Nie zmienialismy oleju w skrzyni. szczerze mowiac nie wiem czy i coile zmienia sie olej w skrzyni.
Dodam ze mieszkamy poza Polska i ceny uslg mechanicznych sa bardzo wysokie. dlatego nie chcielibysmy tracic pieniedzy na diagnozowanie. chcielibysmy dowiedziec sie w czym problem u Panstwa i pojsc to zrobic w warsztacie..
Bo na ta chwile nie wiadomo czy o adaptacja czy olej do wymiany czy tez moze sprzeglo.
bardzo prosze o pomoc w tej sprawie.
W/w artykul bym pisany w 2009 - bycmoze od tego czasy takich przypadkow bylo wiecej i latwo dostaniemy podpowiedz co robic.
Zcekamy z nieciepliwoscia na opienie i z gory dziekujemy.
R.