konkol
Klubowicz

|
 |
« : Poniedziałek, 16 Marzec 2009, 20:00 » |
|
Postanowiłem poruszyć taki temat... Wszyscy wiemy, że w naszych trojaczkach mamy silnik z toyoty... ale powiedzcie mi, co jest w naszych autach z citroena i peugeota? Nigdy nie miałem auta żadnej z tych trzech marek i ciekawi mnie co jest charakterystycznego, co jest typowego w naszych autach dla każdej z marek? Np, może trzymają się drogi tak dobrze jak citroeny, może mają hamulce z peugeota, może układ kierowniczy z toyoty? A może coś innego? Kto jeździł kiedyś innym autem jednej z tych marek i zauważa podobieństwa jakiś elementów lub sposobu jazdy? Pozdrawiam 
|
|
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 15 Wrzesień 2013, 21:48 wysłane przez kaliope »
|
|
|
|
|
107KOMPRESOR
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #1 : Poniedziałek, 16 Marzec 2009, 20:18 » |
|
nie mają nic z PSA prócz silnika HDI  a gałke zmiany biegów mają z yarisa 
|
|
|
|
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

był sobie kiedyś 107RC...
|
 |
« Odpowiedz #2 : Poniedziałek, 16 Marzec 2009, 22:41 » |
|
budę mają z PSA... mechanika jest toyoty... toyota dała benzynę a PSA diesla
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz) VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)
Były: P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
|
|
|
107KOMPRESOR
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wtorek, 17 Marzec 2009, 10:56 » |
|
Archer, projekt tak, ale buda nie jest typowa dla PSA  nic nie jest takie jak u PSA jak dla mnie. miałem 106 i 306 znajomi mają 205, 206, 406, 309, 607 i w 107 nie ma NIC z tych samochodów poza znaczkiem w/g mnie. hamulce są inne całkowicie, rozstaw śrub ma sie nijak do PSA (4x108 do 4x100), tylne zawieszenie to już chyba wszyscy wiedzą że koło Puga nie stało, to samo z całą resztą. nawet przełączniki zespolone na kolumnie kierowniczej działają jak w Toyocie nie mówiąc już o klaksonie  jak ktoś znajdzie jakoąkolwiek rzecz która jest taka jak w innych Pugach to będe w szoku i będe mu mówił PROSZE PANA  pozdrawiam mały
|
|
|
|
|
|
|
konkol
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wtorek, 17 Marzec 2009, 18:26 » |
|
hehe, są takie same kołpaki i znaczki  po za tym kierownica. Ciekaw jestem np. czy do silnika zalany jest w C1 olej TOTAL, bo taki leją w citroenach. Zacząłem ten temat, bo przecież to jest auto będące rezultatem współpracy toyoty i PSA, a ja nie wiem jaki wkład ma w niego PSA 
|
|
|
|
|
|
|
Dominikk
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wtorek, 17 Marzec 2009, 23:48 » |
|
Prędkościomierz skalowany na nieparzyste  czyli 10km/h 30km/h 50km/h 70km/h a nie 20km/h 40km/h 60km/h  to jest z Puga 
|
|
|
|
|
|
|
Dominikk
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #6 : Środa, 18 Marzec 2009, 17:43 » |
|
a no widzisz  oczywscie reflektory tez made by PSA
|
|
|
|
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

|
 |
« Odpowiedz #7 : Środa, 18 Marzec 2009, 20:15 » |
|
Reflektory są made by Valeo Chrzanów Polska linia produkcyjna B0... czyli przez dostawcę części do połowy aut na świecie... to chyba zły przykład!  PS wiem bo mam tam kumpla i dzięki temu będę mógł założyć halogeny bo lampki kupiłem a od Krzysia dostałem oryginalne wtyczki!
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz) VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)
Były: P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
|
|
|
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.
|
 |
« Odpowiedz #8 : Niedziela, 22 Marzec 2009, 23:54 » |
|
nie mają nic z PSA prócz silnika HDI  a gałke zmiany biegów mają z yarisa  Dokładnie tak jak kolega pisze. Mechanicznie jest chyba w 100%z toyoty. Od grubości blach i chałowego zabezpiesczenia antykorozyjnego, przez srednice piast, rodzaj zacisków i zawieszenia. POza silnikiem diesla praktycznie nic tam francuskiego nie ma.
|
|
|
|
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

|
 |
« Odpowiedz #9 : Poniedziałek, 23 Marzec 2009, 00:30 » |
|
i sorki za OT ale to chyba wielka zaleta tego auta... bo peugot dał to co miał najmniej awaryjne czyli stary sprawdzony HDi a dość mała usterkowość toyot może nam tylko wyjść na dobre!
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
|
|
|
cookie
Maniak

|
 |
« Odpowiedz #10 : Poniedziałek, 23 Marzec 2009, 10:29 » |
|
i sorki za OT ale to chyba wielka zaleta tego auta... bo peugot dał to co miał najmniej awaryjne czyli stary sprawdzony HDi a dość mała usterkowość toyot może nam tylko wyjść na dobre!
smiem sie nei zgodzić-silnik hdi jest stosunkowo dośc nowy i oszczędny ale z bezawarynoscia bym nie przesadzał. Stre HDI to 2.0 110 i 90 KM. Silniki 1,4 1,6 i 2,0, 2,2 oraz 2,7 to twory ostatnich 5 lat albo i nowsze. Najwieksze zalety samochodów koncernu PSA to dla mnie osobiscie komfortowe zawieszenie i niesmiertelne blachy. Tego niestety w C1 nie znajdziesz.
|
|
|
|
|
|
|
tpca
Gość
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czwartek, 12 Listopad 2009, 09:44 » |
|
pytacie z czego sa zrobione wasze pojazdy? no wiec... generalnie fabtyka TPCA... sklada sie z polaczenia 2 koncernow. TPS i PSA. PSA zfinansowalo fabryke... a Toyota zajela sie strona techniczna, czyli wprowadzila tu swoj system Toyota Production System. nie ebde sie rozpisywal, co on oznacza. chodzi o to ze technologie sa japonskie.
Dostawcy to przedewszystkim firmy z Czech, Niemiec, Poslki, troche z Ruminii. i z Francji. przewaznie Valeo, Bosch, i inne znane firmy. co do silnikow, to benzyniaczki sa z wałbrzycha... HDi z francji. ale to jzu wiecie... HDi- tylko kilka sztuk dziennie jest montowanych do tych aut... a za jedna dobe z fabryki wyjezdza ponad 1000 aut! wiec jest to tylko jakis porcent wszystkich silnikow. czym sie jeszcze roznia wasze autka? np toyota ma wiecej zgrzewów... wiec strefa kontrolowanego zgniotu jest lepsza. jesli tak to mozna nazwac. a reszta? poza drobnymi.... pierdolami.. wszystko jets to samo! zawiecha ta sama, uklad kierowniczy tez, tylna belka tez, chamulce to samo.... technicznie to samo!
|
|
|
|
|
|
|
biela
Administrator

Auto maniak
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czwartek, 12 Listopad 2009, 11:32 » |
|
tpca dzięki za cenne informacje, może wiesz coś na temat testów wytrzymałościowych pod względem przebiegu?
|
|
|
|
Kia Ceed SW '20 1.0 120KM
|
|
|
tpca
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czwartek, 12 Listopad 2009, 12:20 » |
|
tpca dzięki za cenne informacje, może wiesz coś na temat testów wytrzymałościowych pod względem przebiegu?
niestety do takich rzeczy nie mam dostepu...
|
|
|
|
|
|
|
cookie
Maniak

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czwartek, 12 Listopad 2009, 12:29 » |
|
A wiesz może na jakiej oliwie trojaczki wyjezdzaja z fabryki? Nie chodzi o firme tylko o typ oleju i lepkosc.
|
|
|
|
|
|
|
tpca
Gość
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czwartek, 12 Listopad 2009, 12:37 » |
|
A wiesz może na jakiej oliwie trojaczki wyjezdzaja z fabryki? Nie chodzi o firme tylko o typ oleju i lepkosc.
a tego to nie wiem, ale zaraz wybiore sie na montarz, tam gdzie zalewaja auto olejami i zapytam kogos... zreszta mozliwe, ze silniki jzu przyjezdzaja z zalanym olejem z walbrzycha... zaraz sie dowiem.
|
|
|
|
|
|
|
tpca
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czwartek, 12 Listopad 2009, 13:16 » |
|
ok, bylem i juz wiem wiecej... olej silnikowy.. nie wiem, bo silniki przyjezdzaja juz zalane olejem z walbrzycha... choc zdarzylo sie ze kilka razy przyjechaly nie zalane hehe. wiec olej tutaj maja ale na dziale REPAIR,. i byc moze kiedys sie tam wybiore i obczaje sprawe. natomiast wiem wiecej o oleju do skrzyni... jest to jakis pelny syntetyk, dozywotni. czyli nei wymienia sie jzu oleju w skrzyni. tu jego specyfikacja.. spisane z karty... TOYOTA FE MTF 476698-01 972016 Producent EXXONMOBILE Corp. dostawca Esso Chech Rep. nie bylo tam napisane jaka klasa lepkosci itd.... pewnie sie spodziewaliscie czegos w rodzaju SAE..... itd.. ale niestety nie ma tam tego:( jedyne co moglem podrzucic. no i jeszcze kilak fotek dla ciekawskich hehe      sorki za jakos ale robione telefonem/. kiedys moze dorzuce kilka fotek wiecej, ale nie obiecuje bo zabronione jest robienie zdjec.. ze ponoc kradziesz wlasnosci intelektualnej, i mozna wyleciec za to z pracy.
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czwartek, 12 Listopad 2009, 13:46 » |
|
...albo od razu powiedz co z testami silników i ewentualnych obciążeń maksymalnych jakim są one poddawane w testach - to tak odnośnie modyfikacji i podniesienia mocy oraz co zmieniono w silnikach 2009 (tych po lifcie) - ale z tego co piszesz to raczej nie bedziesz miec do tego dostepu.
...od razu proponuje oddzielny temat pt: "PYTANIA DO TPCA"
|
|
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 12 Listopad 2009, 13:49 wysłane przez kristofch »
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010  Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
tpca
Gość
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czwartek, 12 Listopad 2009, 14:01 » |
|
...albo od razu powiedz co z testami silników i ewentualnych obciążeń maksymalnych jakim są one poddawane w testach - to tak odnośnie modyfikacji i podniesienia mocy oraz co zmieniono w silnikach 2009 (tych po lifcie) - ale z tego co piszesz to raczej nie bedziesz miec do tego dostepu.
...od razu proponuje oddzielny temat pt: "PYTANIA DO TPCA"
tego nie wiem na 100%, ale mowilo sie tu swego czasu ze jedyne co sie zmienilo to ze zmienili mapy zaplonu i zwiekszyla sie moc... ale ponoc bardzo mało sie zwiekszyla.. za to mialo to na celu minimalne obnizenie emisji spalin... chodzi o to ze na zachodzie europy od tego zalezy wysokosc ubezpieczenia itd zmienily sie zderzaki... zawiecha i prawie cala reszta bez zmian....
|
|
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 12 Listopad 2009, 14:04 wysłane przez tpca »
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...
|
 |
« Odpowiedz #19 : Czwartek, 12 Listopad 2009, 14:59 » |
|
...no własnie chyba z 1KM dodali  i "rzekomo" zmiejszyło sie zuzycie paliwa 
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010  Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
|