Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 2 [3] 4   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Lakier na trojaczkach... dobry czy problematyczny??  (Przeczytany 96418 razy)
tpca
Gość
« Odpowiedz #40 : Czwartek, 12 Listopad 2009, 14:10 »

(...) Dział OFFLINE na lakierni jest wiecznie zapchany autami do poprawek.

ostro Uśmiech
żebys wiedzial, czasem jest naprawde ostro.
a po czym poznac, ze autko ktoregos z was bylo malowane np 3 razy?  to widac na zakonczeniach zagiec blach... przy 3-cim malowaniu tuż przy zakonczeniu blachy widac juz malutkie wgłębienie a na samym zakonczeniu zgrubienie.
107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #41 : Czwartek, 12 Listopad 2009, 15:01 »

wiesz nie ma co sie tak przejmować Mrugnięcie i tak po roku już ktoś nas obetrze na parkingu, szczotki na myjni zostawią ślady, nieusunięte kupy ptaków przebarwienia, kobieta rysy od paznokci przy klamce itd. Mrugnięcie

pozdrawiam
mały

p.s. byle nie rdzewiał lol

P107 SI GT  P206SW 207GTI
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #42 : Czwartek, 12 Listopad 2009, 16:56 »

no niby tak, trudno żeby za cenę egzemplarzy przedliftowych wymagać zajebistej jakości rodem np. z Astonów...

choć za cenę poliftów,która jest chorendalnie duża, to już miałbym więcej zastrzeżeń!...

p.s. byle nie rdzewiał lol

otóż to Łohoho
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 12 Listopad 2009, 23:18 wysłane przez ArcherPAF » Zapisane

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
tpca
Gość
« Odpowiedz #43 : Piątek, 13 Listopad 2009, 14:00 »

wiesz nie ma co sie tak przejmować Mrugnięcie i tak po roku już ktoś nas obetrze na parkingu, szczotki na myjni zostawią ślady, nieusunięte kupy ptaków przebarwienia, kobieta rysy od paznokci przy klamce itd. Mrugnięcie

no mnie na szczesie na parkingu jeszcze nigdy nikt nie przytarl, a juz dobrych kilka lat stawiam auto na parkkingach...
co do myjni.. to chyba kazdy wie, ze nowe lakiery na bazie wody nie nadaja sie do myjek mechanicznych....   

co do paznokci...   hehe, na żonkę nie ma rady!
107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #44 : Piątek, 13 Listopad 2009, 14:13 »

masz szczęście.
ja codziennie pod firmą widze jak ludzie walą drzwiami w inne samochody bez znieczulenia jak cofają i opierają sie o inne zderzaki itd. mi już przytarli w 3 miejscach. ale powiem Wam jedno będzie gorzej bo samochodów coraz więcej i ludzie już se tak dużo miejsca nie zostawiają bo walczą o każdy kawałek parkingu. mnie pare chwil we francji nauczyło że nie ma miejsca na rozpacz, szkoda sie denerwować to tylko samochód.

pozdrawiam
mały

p.s. z drugiej strony życie w CH nauczyło mnie że można mieć szacunek do cudzych rzeczy, ale to inna historia

tpca
Gość
« Odpowiedz #45 : Piątek, 13 Listopad 2009, 14:17 »

no we francji to jest specyficzna kultura parkowania. wiem bo 4 lata tam mieszkalem... i jak juz parkowalem auto, to tylko na pierwszym biegu.
Nigdy nie na hamulcu....

bo zawsze bylo rozpychanie sie...  ale oczywiscie nie bylo mowy o odrapanym lakierze!
owszem bylo opieranie sie o zderzak... ale bez przesady....
107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #46 : Piątek, 13 Listopad 2009, 14:29 »

ja takie sceny widziałem że ........ w Paryżu możliwe bardziej tak jak piszesz ale w Marsyli już raczej hamówa, szczególnie jak listonosz jechał Mrugnięcie

tpca
Gość
« Odpowiedz #47 : Piątek, 13 Listopad 2009, 14:42 »

w marsyli bylem, ale juz nie autem, wiec nie moge sie wypowiedziec...   ;p
ale wracajac do tematu..  zalezy na jakim parkingu w pracy stawaisz furke...    jak jest chamówka to i lakier masz obdarty...   ja jak narazie nie narzekam...
107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #48 : Piątek, 13 Listopad 2009, 14:47 »

ja też.... no może troche.... z drugiej strony i tak uważam że jest super jak na 105kkm pare wgniotek od drzwi innych samochodów jedna obcierka progu z mojej winy i najgorsze czyli porysowany tylny zderzak bo sie ktoś w miejsce nie zmieścił Smutny poza tym super Uśmiech

tpca
Gość
« Odpowiedz #49 : Piątek, 13 Listopad 2009, 14:51 »

no ale zastrzezenia mozesz miec tylko do siebie i do innych co ciebie przetarli..   
tpca
Gość
« Odpowiedz #50 : Środa, 18 Listopad 2009, 11:17 »

dla ciekawskich.. wczesniej padlo pytanie, czy trojaczki sa w ocynku. napisalem ze sa, a teraz wrzuce foto, zeby wam to pokazac.. na fotce widac, jak wyjeżdża auto z koąpieli, w jakims kwasie czy roztworze, sam niewiem...   ma to na celu usuniecie jakiejs warstwy, zeby mozna  bylo polozyc farbe na ocynk.

podoba sie foto?
dthdth
V.I.P
*

« Odpowiedz #51 : Środa, 18 Listopad 2009, 13:07 »

No piekna sprawa - fajnie wiedziec, ze autko przechodzi wiele faz produkcji co wplywa na pozniejszy komfort uzytkowania. Osobicie im wiecej fotek tego typu tym lepiej. Chetnie bym sie wybral do fabryki zobaczyc na wlasne oczy jak to sie odbywa.
Pamietam ze moj ojciec kiedys dawno - pracujac dla Huty Katowice mial mozliwosc za proszenia rodziny i znajomych do zwiedzenia huty od srodka. TPCA - wiesz moze czy fabryka w Kolinie tez cos takiego organizuje i jesli tak to na jakiej zasadzie?

Peugeot 107 1.0-12V-2Tronic  , Byl - Fiat Bravo 1.9 MJTD 165hp/350Nm , Sym Fiddle II 50cc  ,
Byl - Kreidler Galactica 2.0 Electric   , Triumph Tiger 800 Crystal White   , Toyota Auris II Hybrid
ArcherPAF
Administrator
*

« Odpowiedz #52 : Środa, 18 Listopad 2009, 17:15 »

jakbyś miał ochotę się wybrać to proszę:

Wycieczka do fabryki - chcecie??

a tu wracamy do tematu procesu lakierowania i samego lakieru  Język

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
tpca
Gość
« Odpowiedz #53 : Piątek, 27 Listopad 2009, 00:01 »

jesli jeszcze cos moge dodac o procesie malowania... to wyglada to tak... jak na obrazku.

chodzi o to, ze w kabinie do malowania, przez którą przejeżdżają auta, z góry cały czas jest nadmuchiwane ciepłe powietrze w dół. a na dole non stop leci strumień wody.

za zadanie ma to.... że jeśli w komorze malowania przez przypadek znajdzie się choć odrobina kurzu ( np zostanie jakiś kurz z poprzednich procesów np. ze spawalni) i uniesie się on w powietrze, to natychmiast zostanie ten kurz wciągnięty w dół komory...   a woda na dole ma za zadanie wyłapanie tego kurzu! żeby nie wirował w tej komorze.
oczywiście wejście do komory tylko w specjalnym antystatycznym kombinezonie!
a żeby pracownicy nie musieli oddychać tym gorącym powietrzem... to maja specjalne kombinezony z wentylacją świeżym powietrzem tłoczonym im do tych kombinezonów za pomocą węży gumowych.  to miałoby zapewnić czystość w komorze lakierniczej! a jak jest w praktyce? dość często zdarzają się wady na lakierze, powstałe właśnie  w komorze malowania!
są to przeważnie włoski, drobniutkie ziarenka, z kurzu... tego który nie został zdmuchnięty.
phan
Użytkownik
*

« Odpowiedz #54 : Piątek, 10 Czerwiec 2011, 22:50 »

Panie i Panowie, czy kolor czerwony w Aygo jest tylko jeden chodzi o odcień ? czy gdzieś można z VINU odczytać nazwę numer lakieru ?
ArcherPAF
Administrator
*

« Odpowiedz #55 : Sobota, 11 Czerwiec 2011, 12:09 »

jest tylko jeden... z VINu nie odczytasz kodu lakierniczego koloru tylko jego kod handlowy. Kod lakierniczy jest tylko na słupku drzwi przednich.

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

Były:
johny83
Użytkownik
*

« Odpowiedz #56 : Piątek, 12 Sierpień 2011, 14:26 »

Heh, a ja pożyczyłem dziadkowi samochód na dzień na działkę i mam progi wgniecione po obydwu stronach. I lakier się 3ma dzielnie. Tylko z jednej strony musiałem posiłkować się odrdzewiaczem (lakier do gołej blachy zdarty). Odpowiednio dobrana kolorystycznie puszka ze sprayem oraz drobniutki papier ścierny dał radę:) Może kiedyś obydwa progi wymienię;)

A co do samego lakieru - u mnie na czerwieni widać wszystko, zwłaszcza w słońcu. Ale to tylko samochód i najważniejsze, że nigdzie nie rdzewieje i że jeździ jak marzenie, wydając z siebie rasowy gang silnika V6/2:)
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #57 : Piątek, 12 Sierpień 2011, 14:28 »

na czerwonym widać ?? a czarny metalik widziałeś  lol lol lol masakra lol lol lol Język

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
tom02
Klubowicz
*

« Odpowiedz #58 : Piątek, 12 Sierpień 2011, 15:43 »

Odpowiednio dobrana kolorystycznie puszka ze sprayem oraz drobniutki papier ścierny dał radę:) Może kiedyś obydwa progi wymienię;)

Pokaż jakaś fotkę jak to wyszło :0

johny83
Użytkownik
*

« Odpowiedz #59 : Piątek, 12 Sierpień 2011, 16:21 »

Póki co mam tylko fotkę profilową - trochę widać pogięty próg:) ale niestety zmaściłem sprawę, ponieważ lakier wysychał w słońcu i mam lekki mat:)

* IMG_5674.jpg (207.04 KB, 1128x752 - wyświetlony 4464 razy.)
Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
Drukuj
Skocz do: