tom02
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #60 : Piątek, 12 Sierpień 2011, 19:18 » |
|
Póki co mam tylko fotkę profilową - trochę widać pogięty próg:) ale niestety zmaściłem sprawę, ponieważ lakier wysychał w słońcu i mam lekki mat:)
To będę czekał na fotkę zaprawki  Zapraszam też do zaprezentowania samochodu w dziale nasze auta 
|
|
|
|
|
|
|
grekub
Gość
|
 |
« Odpowiedz #61 : Środa, 24 Sierpień 2011, 12:51 » |
|
Tak z zaciekawieniem czytałem ten wątek, w szczególności o ryskach. Oczywiście z małym niedowierzaniem, że aż tak źle jest z lakierem, gdyż on z definicji ma prawo się ciut zarysowywać - jazda za ciężarówką, silne podmuchy wiatru niosącego piasek, kamyczki strzelające spod kół itp. Do wczoraj mój pogląd był aktualny  Pojechałem na myjnie ręczną. myłem Lwóczka. Super hiper, ale... Mam ślady dość spore na progach pod drzwiami - ot kamyków to rozumiem, ale inne ślady też są, jakby się nogą zahaczyło przy wysiadaniu itp. Jest też jakiś dziwny zaciek - muszę go potraktować denaturatem lub benzyną, to może zejdzie. Ale rozwaliła mnie maska. Otóż wyjeżdżam z boxa na myjni. Patrzę se, a cały przód w rozpłaszczonych owadach. Myślę se: myjka ciśnieniowa nie dała rady, karoseria wilgotna, owady się pewnie namoczyły i rozmiękły, więc... Wziąłem listek mięciutkiego ręcznika kuchennego i zacząłem przeciera 3 muchy. Muchy zeszły. Pojawiły się smugi, które już nie chcą zejść 
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...
|
 |
« Odpowiedz #62 : Środa, 24 Sierpień 2011, 13:51 » |
|
no niestety... mam podobne doświadczenia ( dodatkowo czarny lakier  ) dlatego rzadko myje autko
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010  Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
Robert28
Gość
|
 |
« Odpowiedz #63 : Środa, 24 Sierpień 2011, 14:15 » |
|
Mój 107 też jest czarny i też wyszedłem z założenia że na brudnym rys nie widać .  Czasem myję go samemu na myjce bezobsługowej , tylko omijam program nr 2 gdzie dodawane są drobinki a,la piasek w celu usunięcia pozostałości , bo to strasznie katuje lakier . Na koniec przecieram irchą i to koniec pielęgnacji . Po użyciu irchy błyszczy się jak nawoskowany . Odkąd od nakładania i polerowania wosku zrobiły mi się na masce dwie matowe duże plamy , zaprzestałem polerowania , wcierania , wklepywania oraz innych zabiegów związanych z pielęgnacją lakieru . To nie ma sensu . Im więcej człowiek wkłada w to serca , tym większy chaos powstaje . Po pięciu latach użytkowania już nie ruszają mnie kolejne nowe rysy czy obtłuczenia na bokach powstałe pod marketami . Furka jest po to , by jeździć (przemieszczać się z punktu A do punktu B ) i delektować się widokiem za oknem oraz czerpać przyjemność z jazdy a nie zamartwiać że lakier jest taki czy owaki . Na pocieszenie dodam że o wiele droższe wozy np. BMW czy Mercedes też mają lakier do d..y. Pozdrawiam. 
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...
|
 |
« Odpowiedz #64 : Środa, 24 Sierpień 2011, 15:23 » |
|
 aha dokładnie tak jak piszesz  chociaż nawoskowane autko nie powiem daje efekt nieziemski 
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010  Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
|
johny83
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #66 : Środa, 24 Sierpień 2011, 16:39 » |
|
czasem mam wrazenie, ze to nie kiepski lakier jest ale raczej, ze muchy i inne latajace jebaki celowo zwirek i piasek polykaja i nastepnie z wyszukana gracja odbieraja sobie zycie na naszych scigaczach
|
|
|
|
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

był sobie kiedyś 107RC...
|
 |
« Odpowiedz #67 : Środa, 24 Sierpień 2011, 23:21 » |
|
czasem mam wrazenie, ze to nie kiepski lakier jest ale raczej, ze muchy i inne latajace jebaki celowo zwirek i piasek polykaja i nastepnie z wyszukana gracja odbieraja sobie zycie na naszych scigaczach
właśnie tak  PS nigdy nie próbujcie czyścić samochodu ręcznikiem papierowym  tylko mięciutka szmatka CZYSTA!!!!
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz) VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)
Były: P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
|
|
|
Robert28
Gość
|
 |
« Odpowiedz #68 : Czwartek, 25 Sierpień 2011, 09:30 » |
|
Ręcznikiem papierowym + płynem do szyb to ja szyby czyszczę od środka . 
|
|
|
|
|
|
|
grekub
Gość
|
 |
« Odpowiedz #69 : Piątek, 26 Sierpień 2011, 14:02 » |
|
Ręcznikiem papierowym + płynem do szyb to ja szyby czyszczę od środka .  Oj tam, oj tam. Miało być na glanc, a wyszło jak zawsze.
|
|
|
|
|
|
|
adrianlos
Posiadacz

|
 |
« Odpowiedz #70 : Niedziela, 04 Wrzesień 2011, 21:17 » |
|
z papierem radzę uważać , bardzo łatwo rysuje powierzchnię - szczególnie gdy papier jest suchy - kolega tak załatwił sobie lusterko 
|
|
|
|
|
|
|
grekub
Gość
|
 |
« Odpowiedz #71 : Poniedziałek, 14 Maj 2012, 19:13 » |
|
Po ostatnich doświadczeniach ze skur!@#$$%^  na parkingu pod domem mam do Was pytanie: czy istnieje jakaś pasta lub inny środek/sposób, którym dałoby się grubsze rysy i zmatowienia na lakierze w miarę "zatuszować?
|
|
|
|
|
|
|
aygo_driver
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #72 : Poniedziałek, 14 Maj 2012, 20:41 » |
|
Jaki masz lakier? Zwykły czy metalik? Na zwykły pasta Tempo i większość schodzi, nawet dość głębokie, ale trzeba uważać, żeby nie zetrzeć za bardzo  Poza tym są kredki do lakieru, albo woski, które wypełniają szczeliny. Jak poszukasz w necie to na pewno znajdziesz sporo artykułów o renowacji lakieru. Gorzej jeśli masz metalika... tu sprawa się raczej mocno komplikuje, bo nie można używać ściernych past 
|
|
|
|
|
|
|
Dochu
Posiadacz

|
 |
« Odpowiedz #73 : Poniedziałek, 14 Maj 2012, 21:37 » |
|
A ja jak mam przykładowo czarny metalic, a mam taki problem, że widzę takie różne smugi na autku to co powinienem zrobić? spróbuje jutro to sfotografować 
|
|
|
|
|
|
|
grekub
Gość
|
 |
« Odpowiedz #74 : Poniedziałek, 14 Maj 2012, 22:35 » |
|
Jaki masz lakier? Zwykły czy metalik? Na zwykły pasta Tempo i większość schodzi, nawet dość głębokie, ale trzeba uważać, żeby nie zetrzeć za bardzo  Poza tym są kredki do lakieru, albo woski, które wypełniają szczeliny. Jak poszukasz w necie to na pewno znajdziesz sporo artykułów o renowacji lakieru. Gorzej jeśli masz metalika... tu sprawa się raczej mocno komplikuje, bo nie można używać ściernych past  Mam niebieski metalik 
|
|
|
|
|
|
|
piotrAYGO2007
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #75 : Poniedziałek, 14 Maj 2012, 23:28 » |
|
A ja jak mam przykładowo czarny metalic, a mam taki problem, że widzę takie różne smugi na autku to co powinienem zrobić? spróbuje jutro to sfotografować  Auto z salonu? Jak z drugiej ręki to pewnie był polerowany mechanicznie(nieumiejętnie) i na słońcu widać smugi.
|
|
|
|
|
|
|
agrestrybnik
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #76 : Wtorek, 15 Maj 2012, 03:12 » |