Barteess407
Użytkownik

|
 |
« : Środa, 27 Październik 2010, 21:06 » |
|
Witam . Dzisiaj odebrałem telefon z domu ,że skrzynia automatyczna w cytrynie zawiesiła się w pozycji N świeci się kontrolka od skrzyni . Awaria przydarzyła się przy manewrowaniu przed domem, Jutro ma przyjechać lawet i odwieść samochód do ASO. Jest w szoku. 5 dni cieszyliśmy się citroen-en. Ma może ktoś jakiś pomysł co to może być ? Elektronika ? To nasz drugi samochód francuski pierwszy peugeot 407 tragedia psuł się cały czas teraz cytryna dała du..y chyba jakiś fatum 
|
|
« Ostatnia zmiana: Środa, 24 Październik 2012, 20:38 wysłane przez kaliope »
|
|
srebrna C1 1.0 MAP Spalanie :  oraz Seata leona II 1.9TDi :  Pozdr.
|
|
|
kristofch
V.I.P

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Środa, 27 Październik 2010, 21:33 » |
|
uuuuuuuuuuuuuj, a co znaczy ze zawiesiłą sie w pozycji N ?? w ogóle nie reaguje na inne ustawienia ?
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010  Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
Barteess407
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Środa, 27 Październik 2010, 22:09 » |
|
dokładnie tak. Sam drążek porusza się ale na wyświetlaczu jest N i tyle.
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #3 : Środa, 27 Październik 2010, 22:22 » |
|
pewnie coś się sterownik- komp przywiesił, może pomogłoby odłączenia akumulatora na chwilę , no ale kurde w nowym samochodzie takich rzeczy się nie robi przecież , bez jaj- możę jakaś wada fabr. na pewno jutro zrobią - zobaczysz.
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010  Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
biela
Administrator

Auto maniak
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czwartek, 28 Październik 2010, 16:17 » |
|
ciekawe co tam wywróżą
|
|
|
|
Kia Ceed SW '20 1.0 120KM
|
|
|
kristofch
V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czwartek, 28 Październik 2010, 18:20 » |
|
jakiś pewnie kabelek od jakiegoś sensorka się odczepiłi tyle  (a może np. jak się ma ręczny zaciągnięty to tak jest  )
|
|
|
|
|
|
|
kamil263
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czwartek, 28 Październik 2010, 21:47 » |
|
nie to jest właśnie problem tych skrzyń sterownik pada wspominałem już ale nikt mi nie wieżył
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czwartek, 28 Październik 2010, 21:49 » |
|
hmm... bo nikt nie miał z tym doświadczenia.
|
|
|
|
|
|
|
dthdth
V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #8 : Piątek, 29 Październik 2010, 10:36 » |
|
Dokladnie - nikt nie mial doswiadczenia - mnie nigdy sie jeszcze nie stalo. Jedyne co kila razy mi sie zdarzylo to to ze po wlaczeniu wstecznego a potem szybkiej zmianie na 1-ke skrzynia chwile sie zastanawiala i mrugala kontrolka "R", ale po 2 sekundach autko rusylo, takze nic zlego o tej skrzynie jak na 12kkm nie moge powiedziec. Mysle ze cos drobnego z elektryka sie stalo. Wyglada mi to na rozlaczenie sie jakiegos polaczenia elektrycznego miedzy drazkiem a skrzynia, takze mogles sobie ruszac dzwignia ale skrzynia zamarla w stanie "N" i juz tego zmienic nie mogles.
Szkoda ze Cie to spotkalo, a juz szczegolnie ze jest to autko 5-cio dniowe. Mam nadzieje ze szybko naprawia i bedziesz mogl sie nim dluuugo cieszyc z bezawaryjnej jazdy.
|
|
|
|
Peugeot 107 1.0-12V-2Tronic  , Byl - Fiat Bravo 1.9 MJTD 165hp/350Nm  , Sym Fiddle II 50cc  , Byl - Kreidler Galactica 2.0 Electric  , Triumph Tiger 800 Crystal White  , Toyota Auris II Hybrid 
|
|
|
Barteess407
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sobota, 30 Październik 2010, 23:34 » |
|
Witam Serdecznie dziękuję wszystkim za podtrzymywanie na duchu  . Odebraliśmy cytrynę. No więc serwis nie wie co to miało być. Auto przyjechało do nich na lawecie. Popatrzyli ,skasowali błąd w kompie ,który faktycznie pojawił się i oddali c1 kę. Jestem teraz w weekend w domu . Jeżdżę ,próbuję ją i nic się nie dzieję. Wszystko działa tak jak powinni. Jedyne co odkryłem to to ,że skrzynia jest podatna na niechlujną zmianę biegów chodzi mi o przełożenia E i R. Jeśli przy zmianie biegu hamulca nie wciśniemy na tyle mocno aby auto nie poruszyło się przy tym nawet o milimetr to w tedy skrzynia nie zmieni przełożenia przywiesi się i zacznie migać. Trzeba na to zwracać baczną uwagę. Jednakże nie miało to wpływu na moją przygodę ponieważ żadna czynność nie powinna zawiesić skrzyni biegów na stałe. Mam nadzieję ,że ponownie nie przydarzy nam się żadna podobna awaryjna sytuacja. Jedynie co można wywnioskować z mojej przygody to to ,że albo mieliśmy pecha i zawiesiliśmy ją w jakiś sposób albo jeszcze nie znam przyczyny problemu . Zobaczymy co czas przyniesie. Jak na razie wracamy do codziennej eksploatacji cytryny i postaramy się bacznie zwracać uwagę na dokładność obsługi skrzyni.
|
|
« Ostatnia zmiana: Sobota, 30 Październik 2010, 23:46 wysłane przez Barteess407 »
|
|
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

był sobie kiedyś 107RC...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Niedziela, 31 Październik 2010, 00:22 » |
|
to warto zainwestować w interfejs... bo w razie czego podpinasz i sam kasujesz ten błąd  grunt ze jeździ 
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz) VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)
Były: P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
|
|
|
malizja
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #11 : Środa, 06 Luty 2013, 11:06 » |
|
Witam wszystkich, Ponieważ na liczniku 66 tys., chcę wymienić olej w skrzyni biegów, jaki polecacie? 
|
|
|
|
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

był sobie kiedyś 107RC...
|
 |
« Odpowiedz #12 : Środa, 06 Luty 2013, 11:50 » |
|
fabryczny 
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz) VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)
Były: P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
|
|
|
shakalinho
Newbie

|
 |
« Odpowiedz #13 : Niedziela, 14 Kwiecień 2013, 08:01 » |
|
witam,
Jestem świeżym użytkownikiem Aygo z "pseudo" automatem. Nie wiem czy u was to normalne, ale przy ruszaniu (tj. puszczaniu hamulca) samochód czasami się dławi, skacze (tak jakby się nie umiejętnie ruszało manualem). Pisze czasami, bo nie jest to reguła i po jakimś czasie wszystko się normuje i powiedzmy auto rusza jak w normalnym automacie.
Ciekawy jestem jak jest u was. Czy coś jest nie tak z tą moją skrzynią, czy to jest tzw. "ten typ tak ma".
|
|
|
|
|
|
|
dthdth
V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #14 : Niedziela, 14 Kwiecień 2013, 20:40 » |
|
Myśle ze coś u ciebie nie tak, bo ja właśnie przelecialem 40k kilometrów i nic się nie dzieje. Jest czasami tak ze przy zmianie biegów szczególnie z jedynki na dwójkę szarpie, do tego się już musiałem przyzwyczaić, albo co gorsza z dwójki na jedynkę, ale generalnie jestem bardzo zadowolony, bo póki się nie śpiesze nigdzie to auto bardzo fajnie się zachowuje. Zdarza się ze posilkuje się manualna zmiana biegów bo to daje większa kontrole nad autkiem szczególnie przy małych prędkościach.
|
|
|
|
Peugeot 107 1.0-12V-2Tronic  , Byl - Fiat Bravo 1.9 MJTD 165hp/350Nm  , Sym Fiddle II 50cc  , Byl - Kreidler Galactica 2.0 Electric  , Triumph Tiger 800 Crystal White  , Toyota Auris II Hybrid 
|
|
|
shakalinho
Newbie

|
 |
« Odpowiedz #15 : Poniedziałek, 15 Kwiecień 2013, 21:50 » |
|
Myśle ze coś u ciebie nie tak, bo ja właśnie przelecialem 40k kilometrów i nic się nie dzieje. Jest czasami tak ze przy zmianie biegów szczególnie z jedynki na dwójkę szarpie, do tego się już musiałem przyzwyczaić, albo co gorsza z dwójki na jedynkę, ale generalnie jestem bardzo zadowolony, bo póki się nie śpiesze nigdzie to auto bardzo fajnie się zachowuje. Zdarza się ze posilkuje się manualna zmiana biegów bo to daje większa kontrole nad autkiem szczególnie przy małych prędkościach.
jutro pojadę do serwisu, który obczają tą skrzynię. Kolo mi tłumaczył, przez telefon że trzeba zrobić inicjalizację sprzęgła (cokolwiek to znaczy) i ew. trochę podregulować lub w najgorszym wypadku okaże się, że sprzęgło zjechane i do wymiany, żeby normalnie chodziło. Zastanawia mnie, że nie zawsze się dławi, tj. jak jest zimny to ma bardziej tendencję do dławienia niż jak już pochodzi silnik.
|
|
|
|
|
|
|
kowalski
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #16 : Piątek, 07 Czerwiec 2013, 15:27 » |
|
Czesc  Odpowirdz dla kristofch Pytanie zadane w temacie: Odp: Kompleksowe wygłuszenie całego samochodu. Operacja SILENT C1 « Odpowiedz #36 : Dzisiaj o 10:39 » i to jest foto relacja  super (P.S kurde masz automata...napisz w oddzielnym wątku swoje wrażenia z jazdy ) Jak na razie, to nie wiele moge powiedziec. Mam ten samochodzik dopiero dwa tygodnie,ale: Skrzynia 5 - biegowa MMT (Multi Mode Transmission) "Sekwencyjna skrzynia biegów (inaczej półautomatyczna skrzynia biegów lub zautomatyzowana manualna skrzynia biegów) - rodzaj skrzyni biegów, która nie posiada pedału sprzęgła, a zmiany biegów dokonuje się poprzez zmienienie pozycji drążka zmiany biegów (tak jak w skrzyni manualnej + - ),lub po przelaczeniu na E (Easy) skrzynia sama zmienia biegi." Do zakorkowanego miasta - idealna. Podczas wyprzedzania, lub dla zabawy mozna przelaczyc na sekwencje. Pali od 5.0 do 5.6 przy normalnej jezdzie. 6.2 z noga w podlodze. wiec jest ok. Jak na razie nic sie z nia nie dzieje, za krotko nim jezdze Pozdrawiam 
|
|
« Ostatnia zmiana: Piątek, 07 Czerwiec 2013, 19:59 wysłane przez kowalski »
|
|
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti
|
 |
« Odpowiedz #17 : Piątek, 07 Czerwiec 2013, 17:40 » |
|
przy jakich obrotach zmienia na kolejny bieg przy w miarę normalnej jeździe? Jeżdziłem ostatnio BMW teścia i byłem w szoku. Biegi zmieniał przy tylko 2100-2200 obrotów i po zmianie obroty spadały na 1800
|
|
|
|
|
|
|
marysia
V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #18 : Piątek, 07 Czerwiec 2013, 18:35 » |