Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 [2] 3   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Automatyczna skrzynia biegów - dyskusja, awaria, naprawa  (Przeczytany 130974 razy)
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #20 : Piątek, 07 Czerwiec 2013, 20:10 »

kowalski przede wszystkim dzięki za pociągniecie wątku Uśmiech... ja jakoś choruje ostatnio na automata właśnie takiego  (stary i leniwy się robię ) Uśmiech szczególnie że teraz w "nowych" poliftowych trojaczkach skrzynia MAP ma łopatki przy kierownicy i podobno jest to bardzo fajna sprawa...gorzej właśnie z samym działaniem...podobno czasami przy przyspieszaniu w trybie auto (easy) autko nie dość ze wolno zmienia biegi to jeszcze potrafi zdrowo przymulić a nawet zwolnic ...czy coś takiego zaobserwowałeś ? a czy może miałeś okazje poganiać jakimś trojaczkiem w manuału ? masz jakieś porównanie ? bo niestety u mnie nie ma nawet w salonie takich autek ze skrzynią MAP Smutny

tu jest ciekawy opis http://superauto24.se.pl/testy/citroen-c1-10i-map-test-opinie-zdjecia-wideo-dziennik-dzien-2-uklad-napedowy-i-spalanie_256318.html?podglad=1

natomiast tu strasznie skrytykowali http://www.autogaleria.pl/auto_test/citroen-c1-1.0-map-desire,325.html

możesz się do tego ustosunkować ? nasz kolega dth również ma "automata" i raczej także sobie chwali Uśmiech

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
kowalski
Klubowicz
*

« Odpowiedz #21 : Piątek, 07 Czerwiec 2013, 20:16 »

Dzieńdobry
Jezeli chcesz miec skrzynie MMT, To moze Ci sie przydac.
English version

* AYGO MMT RESET.pdf (53.79 KB - pobrany 5731 razy.)
* AYGO MMT PART LAYOUT.pdf (106.44 KB - pobrany 3950 razy.)
* AYGO MMT GEARBOX.pdf (73.03 KB - pobrany 4960 razy.)
* AYGO MMT OPS.pdf (434.06 KB - pobrany 3454 razy.)
* AYGO MMT PART FUNCTION.pdf (33.71 KB - pobrany 2629 razy.)
* AYGO MMT SYS OPS 1.pdf (464.14 KB - pobrany 4034 razy.)
« Ostatnia zmiana: Piątek, 07 Czerwiec 2013, 20:19 wysłane przez kowalski » Zapisane
kowalski
Klubowicz
*

« Odpowiedz #22 : Piątek, 07 Czerwiec 2013, 21:47 »

Dzieńdobry

W cudzyslowiu sa wypowiedzi autora artykulu, http://www.autogaleria.pl/auto_test/citroen-c1-1.0-map-desire,325.html
Pod spodem moje odpowiedzi.

"to jedyny znany mi samochód, który zwalnia w trakcie przyspieszania"

Moje odczucia byly podobne,  szczegolnie po przesiadce ze 170 konnego auta. Wszystko zalezy od sposobu jazdy. Na poczatku trudno mi sie bylo przyzwyczaic, ale po kilku dniach jazdy i podstawowym zapoznaniu sie z zasada dzialania ww skrzyni, wszystko wyglada i dziala przyzwoicie.  Jej mankamentem jest szarpniecie przy zmianie z 2 na 1.

"Czasem, podczas jazdy nie jest w stanie zredukować biegu po wciśnięciu gazu do oporu i wtedy usiłujemy wyprzedzać na "piątce"

BZDURA
Podczas jazdy na biegu 5 przy nacisnieciu na pedal przyspieszenia skrzynia redukuje blyskawicznie bieg z 5 na 4 lub kiedy nacisniemy do opory na 3. Wspomne, ze wszystko dziala tak samo jadac 80 czy 120 km/h (tylko nie zapominajmy,ze to silnik litrowy o mocy 68 KM
)

" Innym razem MAP się "zamyśla" i przy dynamicznej jeździe nie wrzuca wyższych biegów - nawet po puszczeniu gazu będzie ciągnął 80 km/h, podczas gdy na wyświetlaczu przełożeń będzie widniała cyfra "2"  

NIE DO KONCA PAN PISZE PRAWDE.
Jezeli mowimy tu o szybkim starcie spod swiatel,  to tak ma byc! Silnik musi sie wysoko krecic bo tego oczekuje kierowca. Natomiast przy spokojnym ruszaniu biegi zmieniaja sie dosc szybko(4 bieg mamy juz od 50km/h. czworka jest dosc dluga, natomiast piatka dopiero od 75-80km/h)

"Trzecim grzechem głównym skrzyni jest to, że podczas postoju na biegu wyraźnie nie wie, czy jest w stanie utrzymać "C-jedynkę" na odpowiednich obrotach. Przekłada się to na dziwne wrażenie, że silnik zaraz postanowi zgasnąć"

Tego mankamentu w moim Aygo, jak w kilku innych ktorymi jezdzilem ,nie zauwazylem.

"Serdeczne podziękowania dla Seweryna Sikory za pomoc w zrealizowaniu sesji zdjęciowej"

W tym przypadku 100% racji, zdjecia swietne

Autor tego artykulu mocno przesadza, lub przesiadl sie do tej Cytryny prosto z Audi A8.
Powinien uprzednio zaczerpnac wiedzy odnosnie sposobu dzialanie tejze skrzyni.
Jezeli w jego egzemplarzu skrzynia MMT tak dziala to powinien oddac auto do dealera, a nie testowac uszkodzony pojazd  i wypisywac bzdury.

Dlaczego automat?
Po porownaniu przed zakupem kilkunastu samochodow z manualem i automatem doszedlem do takiego wniosku.
W obu przypadkach sa plusy i minusy. Mianowicie:
W manualu bardziej kontrolujesz zmiane biegow, to od Ciebie wszystko zalezy. W automacie masz spokoj ,obie rece wolne i co najwazniejsze, lewa noga nie cisnie non stop sprzegla.
Autem bede sie poruszal w zatloczonej stolicy, gdzie predkosc srednia nie przekracza 50 km/h, do tego sygnalizacja swietlna doprowadzajaca do szalu  - brak Zielonej Linii. Za miasto tez da rade jechac. Na autostradach jest ograniczenie do 120 km/h i wszyscy staraja sie jechac z taka predkoscia.

PS.
Co do pytania zadanego przez Kaliope - wkrotce postaram sie na nie odpowiedziec - podam jedynie predkosc , przejade sie i wszystko sobie zapisze.
Co do obrotow.  Nie mam pojecia bo jak na razie, brak u mnie orbitka.

Pozdrawiam  OK
« Ostatnia zmiana: Piątek, 07 Czerwiec 2013, 22:03 wysłane przez kowalski » Zapisane
kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #23 : Piątek, 07 Czerwiec 2013, 21:57 »

zmieniać skrzyni w mojej cytrynie to raczej nie będę Uśmiech
super o takie właśnie opinie mi chodziło Uśmiech czyli w sumie dużo zależy od sposobu wciśnięcia gazu
...a nie wiem czy dobrze zrozumiałem trojaczkiem w manualu tez ganiałeś ? jak z przyspieszeniami porównanie ?

ale chętnie bym spróbował z tymi łopatkami Uśmiech

* MAP.JPG (35.1 KB, 641x418 - wyświetlony 4883 razy.)
« Ostatnia zmiana: Piątek, 07 Czerwiec 2013, 22:00 wysłane przez kristofch » Zapisane

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
marysia
V.I.P
*

« Odpowiedz #24 : Piątek, 07 Czerwiec 2013, 22:02 »

Jazda z tymi łopatkami to musi być MEGA frajda! Do tego jazda w korku bez duszenia sprzęgła non stop to musi być naprawdę duży plus. Czasami po wizycie w Poznaniu w godzinach szczytu mam wrażenie, że przypakowałam lewą nogą na siłowni lol
« Ostatnia zmiana: Piątek, 07 Czerwiec 2013, 22:03 wysłane przez marysia » Zapisane

kowalski
Klubowicz
*

« Odpowiedz #25 : Piątek, 07 Czerwiec 2013, 22:11 »

Dzieńdobry

W manualu troszke lepiej przyspiesza. To fakt.
Ale wielkiej przepasci miedzy nimi nie ma
Co do lopatek- to nie mialem przyjemnosci jazdy.
Wprowadzone zostaly w nowych modelach.
Zaciekawilo mnie to, i.... chyba podjade do dealera i wyprobuje.  Uśmiech

Tak szczerze - to mial byc samochod dla zony do nauki jazdy  hysteric ale bedzie raczej moj.
Zonie kupimy smarta  Łohoho lub nastepnego trojaczka.

« Ostatnia zmiana: Piątek, 07 Czerwiec 2013, 22:20 wysłane przez kowalski » Zapisane
marysia
V.I.P
*

« Odpowiedz #26 : Piątek, 07 Czerwiec 2013, 23:08 »

Tak szczerze - to mial byc samochod dla zony do nauki jazdy  hysteric ale bedzie raczej moj.
Zonie kupimy smarta  Łohoho lub nastepnego trojaczka.

to już taka nasza mała reguła na forum, że mężowie zabierają żonon trojaki Łohoho

Misiek
Użytkownik
*

« Odpowiedz #27 : Piątek, 14 Czerwiec 2013, 00:11 »

Chciałem kupić Aygo z tą skrzynią mojej lepszej połowie, ale po tym co przeczytałem, nabrałem obaw.
Żona jeździła Ibizą z DSG, a to jednak chyba inna bajka.
Miał ktoś możliwość porównania ?
kowalski
Klubowicz
*

« Odpowiedz #28 : Piątek, 14 Czerwiec 2013, 00:41 »

Dzieńdobry Witam

Ja osobiscie nie narzekam  OK

Moja rada:

Jak masz obawy to przejedz sie i Ty i zona i wtedy wyciagniecie wnioski.

Co do DSG - faktycznie inna technologia .

Pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Piątek, 14 Czerwiec 2013, 00:47 wysłane przez kowalski » Zapisane
aygo_driver
Klubowicz
*

« Odpowiedz #29 : Piątek, 14 Czerwiec 2013, 09:54 »

Po przesiadce z Ibizy (który to silnik 105, 150 czy 180KM?) trojaczek będzie się zdawał w ogóle nie przyspieszać. Jeździłem ostatnio 1.2TSI w manualu i to jest w ogóle inna bajka...

Misiek
Użytkownik
*

« Odpowiedz #30 : Piątek, 14 Czerwiec 2013, 22:29 »

kowalski, tak zrobię, dzięki.
aygo_driver, cupra 180 KM, więc zobaczymy.
dthdth
V.I.P
*

« Odpowiedz #31 : Sobota, 15 Czerwiec 2013, 10:04 »

mysle ze zopna ci od razu wybije ten samochod z glowy po przejazdzce (jezdzac na codzien ibiza i to jeszcze cupra hehe). To zwyczajnie przepasc, Cupra jest twarda, szybka, reaguje na najmniejszy dotyk pedalu (wiem bo mialem okazje pojezdzic). Trojaczek z automatem to najtansze chyba na rynku autko z pseudo automatem czyli skrzynia zautomatyzowana. W stosunku do dsg to biegi zmieniane tu sa tak slamazarnie ze szok. Wedlug mnie to idealne autko do miasta dla kogos kto sie zupelnie nigdzie nie spieszy. U mnie w rodzinie sie sprawdza, ale porownywac mozna do innych aut z polautomatem ale nie do dsg.

Peugeot 107 1.0-12V-2Tronic  , Byl - Fiat Bravo 1.9 MJTD 165hp/350Nm , Sym Fiddle II 50cc  ,
Byl - Kreidler Galactica 2.0 Electric   , Triumph Tiger 800 Crystal White   , Toyota Auris II Hybrid
Misiek
Użytkownik
*

« Odpowiedz #32 : Sobota, 15 Czerwiec 2013, 10:50 »

Ibiza idzie do sprzedaży, a Żona potrzebuje czegoś małego do miasta, i koniecznie w automacie.
Przejechała się Smartem, ale twierdzi, że Aygo jest ładniejsze.
Cóż, musi się przejechać i ocenić. Do 20 tys.zł ciężko kupić coś małego, w miarę świeżego i z DSG.
aygo_driver
Klubowicz
*

« Odpowiedz #33 : Sobota, 15 Czerwiec 2013, 11:39 »

Automat w Smarcie to w ogóle jest porażka (chyba, że w tych nowych coś pozmieniali), jechałem kiedyś ForTwo to normalnie jedno wielkie szarpanie i zero ciągu. W VAGowskich trojaczkach nie oferują DSG?

kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #34 : Środa, 03 Lipiec 2013, 13:42 »

nie wiem czy wiecie ale wprowadzili nową, lepszą podobno skrzynie "automatyczną" ETG ( to chyba ta z łopatkami przy kierownicy), a auta ze skrzynią MAP są teraz w mega promocji - np. nowa C1 ze skrzynią MAP kosztuje 27890 zł

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #35 : Środa, 03 Lipiec 2013, 15:34 »

uuu fajna cena  OK

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
Misiek
Użytkownik
*

« Odpowiedz #36 : Czwartek, 04 Lipiec 2013, 14:58 »

Jeździł ktoś może samochodem z tą nową skrzynią ?
kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #37 : Wtorek, 09 Lipiec 2013, 20:18 »

wątpię Uśmiech jest sporo droższa  Smutny jakieś 8000pln lol ... ale podobno jest super Uśmiech nowy ecu, ulepszony firmware...szybsza zmiana biegów i zabawa łopatkami przednia Uśmiech

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
gaga195
Maniak

« Odpowiedz #38 : Wtorek, 09 Lipiec 2013, 21:08 »

a jest jakiś komplet swapu do normalnych wersji?Łohoho

scrap844
Newbie
*

« Odpowiedz #39 : Wtorek, 30 Wrzesień 2014, 10:57 »

Witam,

dwa miesiące temu kupiłem Citroena C1 z "automatyczną" skrzynią biegów. Kilka dni temu podczas jazdy, biegi przestały się same zmieniać. Po zatrzymaniu nie da rady żadnego biegu wrzucić - świeci się kontrolka od skrzyni biegów. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z podobnym problem? Dzwoniłem do kilku mechaników w okolicy i niestety, żadnej z nich nie miał doczynienia z tymi skrzyniami (skrzynia mmt od Toyoty). Czy gdzieś w małopolsce jest ktoś kto zna się na naprawie tych aut? Z tego co wiem, to w autoryzowanym serwisie ponoć strasznie kwoty liczą na naprawę - jakieś 2/3 wartości auta.

Pozdarawiam
Strony: 1 [2] 3   Do góry
Drukuj
Skocz do: