Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 2 [3]   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Automatyczna skrzynia biegów - dyskusja, awaria, naprawa  (Przeczytany 131142 razy)
sztil4
Użytkownik
*

« Odpowiedz #40 : Czwartek, 03 Wrzesień 2015, 17:47 »

Witam szanownych forumowiczów od 3 dni zauważyłem że mój peugeot zaczyna przeciągać na 1 i 2 biegu ja dodaje gazu a on rozpędza się ale bardzo powoli taj jakbym jechał na pół wciśniętym sprzęgle. Czy te objawy oznacza zużycie sprzęgła? i czas na wymianę?

czy takie sprzęgło można wymienić samemu (mechanik) czy trzeba jechać na serwis ? jest jakaś potrzeba programowania nowego sprzęgła albo coś podobnego?
sztil4
Użytkownik
*

« Odpowiedz #41 : Czwartek, 17 Grudzień 2015, 01:18 »

czego sie dowiedzialem:
1. trzeba sprzeglo programować- bez tego sie nie obejdzie
2. na sprzegle kupionym w sklepie valeo 450zł komplet samochód nie chciał w ogóle jechac! okazało sie ze jest o 1 mil krotsze nisz oryginalne
3 oryginale w peugeocie 2500zl w salonie toyoty 1700zł
4 po wymianie sprzegła w toyocie samochod dostał nowe zycie nie przerywa rano,slimaczy sie i jestem zadowolony chodzi jak nowka....... po roku uzytkowania jestem bardzo zadowolony z automata zona jezdzi codziennie do pracy w miescie i autko spala 5l, sprzeglo wymienialem w czerwcu br.
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #42 : Piątek, 18 Grudzień 2015, 23:16 »

NO TAK po wymianie sprzegła trza zrobic adaptacje i nastawy poczatkowe

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
Marvin
Użytkownik
*

« Odpowiedz #43 : Sobota, 19 Grudzień 2015, 10:17 »

NO TAK po wymianie sprzegła trza zrobic adaptacje i nastawy poczatkowe

Generalnie ja robię sobie kalibrację ustawień skrzyni automatycznej co pół roku. Bardzo to pomaga na płynność jazdy i pracę całego zespołu. A nie mam  z tym kłopotu bo posiadam interfejs Uśmiech

Marvin
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #44 : Sobota, 19 Grudzień 2015, 15:48 »

U MNIE SASIAD WYMIENIŁ olej w skrzyni w vito i teraz skrzynia mu biegi przeciaga i auto wiecej pali

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
Marvin
Użytkownik
*

« Odpowiedz #45 : Sobota, 19 Grudzień 2015, 15:57 »

U MNIE SASIAD WYMIENIŁ olej w skrzyni w vito i teraz skrzynia mu biegi przeciaga i auto wiecej pali

Znaczy to że użył złego oleju, np. zbyt lepkiego. Niestety oryginalny olej zalecany przez producenta jest zwykle drogi. Bo litr nierzadko kosztuje 80-90 zł a wchodzi do skrzyni 7-8 litrów. I wielu kupuje jakiś odpowiednik, bo wydatek z wymianą 700 zł to przecież rozbój. I ten odpowiednik jakoś działa. Jak to mówią - im tańszy seks tym droższe leczenie.
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #46 : Sobota, 19 Grudzień 2015, 18:59 »

Jak to mówią - im tańszy seks tym droższe leczenie.

dobre Uśmiech

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
BadmanC1
Użytkownik
*

« Odpowiedz #47 : Niedziela, 31 Styczeń 2016, 15:59 »

Jak często w samochodzie z "automatem" trzeba zmieniać sprzęgło? Kupiłem C1 z przebiegiem 57k i nie wiem czy kiedykolwiek było wymieniane. Jaki producent sprzęgła najlepszy do C1?
kaliope
SUPER MODERATOR
*

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti

« Odpowiedz #48 : Niedziela, 31 Styczeń 2016, 16:20 »

ten automat, to pseudo-automat. Normlane sprzęgło tak jak i w manualu. Czyli jeden zrobi 50 tys a drugi 100tys.

BadmanC1
Użytkownik
*

« Odpowiedz #49 : Niedziela, 31 Styczeń 2016, 16:29 »

To wymienić czy nie. Niby jeździ i zmienia biegi.
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #50 : Niedziela, 31 Styczeń 2016, 17:40 »

jesli jest oki to jest oki ......

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
dthdth
V.I.P
*

« Odpowiedz #51 : Sobota, 05 Listopad 2016, 19:50 »

Badman - mnie sie juz wydawalo ze sprzeglo do wymiany bo slizgalo sie przy kazdym mocniejszym wcisnieciu gazu, pojechalem na przeglad pewien ze wyrok zostanie na moja kieszen wydany a okazalo sie ze podregulowali i znowu zmienia biegi prawie jak nowka, jedynie troszke bardziej szarpie czasami ale i tak jest spoczko jak na 8 rok sluzby u mnie.

Peugeot 107 1.0-12V-2Tronic  , Byl - Fiat Bravo 1.9 MJTD 165hp/350Nm , Sym Fiddle II 50cc  ,
Byl - Kreidler Galactica 2.0 Electric   , Triumph Tiger 800 Crystal White   , Toyota Auris II Hybrid
sytysyty
Newbie
*

« Odpowiedz #52 : Piątek, 30 Grudzień 2016, 08:21 »

Miałem problemy ze skrzynia MMT - szarpała na zimnym silniku. - citroen C1 1.0. MMT. Jak samochód się zagrzał - działała dużo lepiej - nie idealnie ale lepiej.

Po wizycie w aso - - zalecenia - wymiana sprzęgła - super. - nie przekonali mnie Uśmiech

ale znalazłem ktoś opublikował na jakimś forum informacje że pracował w toyocie w ASO i że w 90 % przypadków wystarczy jedynie diagnostyka i kalibracja skrzyni biegów.

Przekonał mnie że jeżeli kalibracja nie pomoże - to oczywiście wymiana sprzęgła - ale koszt kalibracji odlicza z wymiany sprzęgła.

i tak zrobiłem, mam 95 tys przebiegu pojechałem na kalibracje - i działa lepiej jak nowa. polecam - ja jestem z warszawy - a usługę wykonałem w Piasecznie.
jak ktoś potrzebuje kontakt mogę dać na priv.

sytysyty
Newbie
*

« Odpowiedz #53 : Piątek, 30 Grudzień 2016, 08:28 »

POTWIERDZAM PO KLAIBRACJI DZIAŁA JAK NOWA.
Manuel
Newbie
*

« Odpowiedz #54 : Piątek, 18 Sierpień 2017, 13:24 »

Myśle ze coś u ciebie nie tak, bo ja właśnie przelecialem 40k kilometrów i nic się nie dzieje. Jest czasami tak ze przy zmianie biegów szczególnie z jedynki na dwójkę szarpie, do tego się już musiałem przyzwyczaić, albo co gorsza z dwójki na jedynkę, ale generalnie jestem bardzo zadowolony, bo póki się nie śpiesze nigdzie to auto bardzo fajnie się zachowuje. Zdarza się ze posilkuje się manualna zmiana biegów bo to daje większa kontrole nad autkiem szczególnie przy małych prędkościach.

Witam, mam dokładnie ten sam problem, proszę o pomoc w diagnozie Uśmiech Pozdrawiam
retiP
Newbie
*

« Odpowiedz #55 : Środa, 28 Luty 2018, 22:11 »

Mam pytanie czysto teoretyczne.ponoc w tej skrzyni można jakoś samemu biegi zmieniać.sa tam znaczki +- jak to się robi w praktyce? W c3 mojej znajomej są takie skrzydełka przy kierownicy.
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #56 : Środa, 28 Luty 2018, 23:35 »

plusem zmieniasz biegi a minusem redukujesz i dzida do przodu  lol

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
Sebakubik
Newbie
*

« Odpowiedz #57 : Niedziela, 31 Maj 2020, 09:55 »

Witam,

Szukam warsztatu, ktory na terenie Warszawy zdiagnozowac, dokonac kalibracji i ewentualnych napraw skrzyni mmt w peugeot 107? Slyszalem o polecanym warsztacie we Wroclawiu. Prosba o jakies wskazowki i opinie.

Auto dostaje kangura przy ruszaniu, twardo zmienia bieg z 1 na 2... z czasem przy rozgrzewaniu jest teoretycznie lepiej... ale jednak nie tak jak powinno byc

Pozdrawiam!
Strony: 1 2 [3]   Do góry
Drukuj
Skocz do: