Jak dowiedzia艂am si臋 u mechanika pod t膮 kontrolk膮 mo偶e kry膰 sie bardzo wiele, zar贸wno b艂achostki jak i powa偶ne sprawy.
Moja przygoda z tym problemem zacz臋艂a si臋 w zesz艂ym roku w zimie. Wyczyta艂am wtedy gdzie艣 na jakim艣 forum, 偶e czasami co艣 si臋 zabrudzi w uk艂adzie i wystarczy na wy偶szych obrotach przegoni膰 autko i problem znika. Faktycznie kontrolka zgas艂a, ale nie na d艂ugo...
Po kilku dniach problem zn贸w si臋 pojawi艂. Okaza艂o si臋, 偶e winny by艂 filtr paliwa. Kupi艂am zamiennik. Przy niskich temperaturach (a zima da艂a mocno w ko艣膰 w tym roku) s艂aba jako艣膰 plastiku wysz艂a na jaw - plastik sie 'skurczy艂' po艂膮czenia si臋 rozszczelni艂y i 艂apa艂 powietrze.
Wymienili艣my filtr paliwa na orginalny i problem znikn膮艂
Druga moja przygoda z t膮 kontrolk膮 - silnik nagle traci moc, jak przekroczy konkretne obroty to wy艂膮cza dop艂yw paliwa i ju偶 'nie ci膮gnie'. Trzeba by艂o w艂膮czy膰 silnik jeszcze raz i bardzo uwa偶a膰 na obroty, 偶eby dojecha膰 do mechanika
聽 Jak si臋 okaza艂o mia艂am zepsuty peda艂 gazu, najpierw objawia艂o sie to tym, 偶e samoch贸d samoczynnie przyspiesza艂, ale nie jak na pocz膮tku s膮dzi艂am do normalnej pr臋dko艣ci na danym biegu, on si臋 sam rozkr臋ca艂 i potrafi艂 naprawd臋 mocno pociagna膰...
By膰 mo偶e sam peda艂 nie by艂 przyczyn膮 zapalenia si臋 kontrolki tego nie wiem, bo na komputerze kasowano przy tym jeszcze inne cho膰 sporadyczne b艂臋dy - wa艂 korbowy, 艣wiece - tyle przynajmniej wiem.
Trzecia przygoda to zapowietrzajacy si臋 uk艂ad paliwowy, objawy to odbijanie przy rozpoczynaniu tankowania (bak by艂 prawie pusty a stacja paliw zawsze ta sama wiec nie ma mowy o winie dystrybutora) i utrata mocy - brak dop艂ywu paliwa. Autko nie chcia艂o odpali膰 ale po chwili odpoczynku uda艂o si臋 i dojecha艂am powolutku do mechanika. Na komputerze niewiele wykaza艂o, jakie艣 sporadyczne b艂臋dy, kt贸re wykasowano. Wyczyszczony zosta艂 r贸wnie偶 bak paliwa, zmieniona zosta艂a jaka艣 uszczelka przy baku, bo by艂a bardzo spracowana. Problem znikn膮艂.
Czwarta przygoda czyli ta teraz, zapali艂a si臋 kontrolka ale po d艂u偶szym postoju autka zgas艂a. Dzie艅 przerwy, zn贸w si臋 zapali艂a ale ju偶 nie zgas艂a, auto odpali艂o przejecha艂o 3 metry, ud艂awi艂o si臋 i pad艂o. Okaza艂o si臋, 偶e zepsu艂 si臋 czujnik obrot贸w wa艂u korbowego.
Zamontowano nowy, skasowano b艂臋dy a komputer nadal co艣 wykazywa艂, pomimo 偶e kontrolka zgas艂a. Autko sta艂o dosy膰 d艂ugo u elektryka, przekopa艂 go od przodu to ty艂u i na odwr贸t i okaza艂o si臋 偶e to wina Sterownika silnika :/, 藕le rozdziela艂 moc na poszczeg贸lne uk艂ady i st膮d bra艂y si臋 problemy. Jak b臋d臋 odbiera膰 auto w przysz艂ym tygodniu to dopytam jeszcze mechanika o szczeg贸艂y, bo ciezko mi by艂o to wszystko spamieta膰 przy rozmowie telefonicznej.
Mam wra偶enie teraz, 偶e wi臋kszo艣膰 moich problem贸w z autem wzie艂a si臋 z t膮d, 偶e ten sterownik by艂 ju偶 jaki艣 czas w z艂ej formie...
Plus jest taki: mam teraz naprawd臋 dok艂adnie sprawdzone auto
Minus jest taki, 偶e nie wiadomo jeszcze czy da si臋 to naprawi膰 i jak du偶o b臋dzie to w efekcie kosztowa艂o... Na szcz臋艣cie mia艂am troch臋 艣rodk贸w od艂o偶onych na nowe lampy聽
聽
Nie ma pewnie w tej opowie艣ci zbyt wielu konkret贸w, bo specjalist膮 to ja nie jestem, ale mo偶e komu艣 si臋 przyda