Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Przecieki wody w trojaczkach - dyskusja, problemy, rozwiązania  (Przeczytany 307796 razy)
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #60 : Czwartek, 30 Wrzesień 2010, 23:44 »

castorama.... wchodzisz pytasz pana o sylikon uniwersalny bezbarwny (bodaj z marki Soudal nazywa się Hobby) do tego kupujesz ten pistolet do wyciskania i heja...

zdejmujesz lampę... porządnie odtłuszczasz i dookoła od strony samochodu nakładasz pasek (najlepiej szlaczkiem zygzakiem) czekasz dzień aż wyschnie i przykręcasz na auto! powinno pomóc!

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #61 : Poniedziałek, 22 Listopad 2010, 15:38 »

castorama.... wchodzisz pytasz pana o sylikon uniwersalny bezbarwny (bodaj z marki Soudal nazywa się Hobby) do tego kupujesz ten pistolet do wyciskania i heja...

zdejmujesz lampę... porządnie odtłuszczasz i dookoła od strony samochodu nakładasz pasek (najlepiej szlaczkiem zygzakiem) czekasz dzień aż wyschnie i przykręcasz na auto! powinno pomóc!
Weź to potem spróbuj zdjac jak zajdzie potrzeba.
Robert28
Gość
« Odpowiedz #62 : Wtorek, 23 Listopad 2010, 12:03 »

Jeśli zrobisz jak opisał ArcherPAF to zdejmiesz bez problemu , bo silikon zaschnie i zamieni się w uszczelkę . Lampa nie przyklei się do karoserii . Skoro już o tym piszemy to muszę stwierdzić , iż u mnie też pojawiła się woda w bagażniku . Aby było ciekawiej w tym czasie autko cały czas stało na dworze , nigdzie nie jeździło . Ponieważ miałem około 1 cm wody i zamoknięte boki oraz filc na spodzie bagażnika , wszystko poszło do suszenia a ja rozpocząłem lokalizację przecieku .
Miejsc jest kilka .
 Pierwsze miejsce uszczelka wokół bagażnika . Woda podcieka u góry do środka uszczelki by potem swobodnie spłynąć na dół i wypłynąć po drugiej stronie do bagażnika . Należy zdjąć uszczelkę dobrze wyczyścić  i w rowek wcisnąć silikon , tak aby wyszedł do równości z uszczelką . Tak przygotowaną uszczelkę zakładamy na odtłuszczony rant .
 Drugie miejsce to otwory za lampami . Woda spływająca w dół powoduje że przesiąka gąbka i woda wpływa do środka po kablach od lamp . Tu zrobiłem tak jak opisał kolega wyżej . Wokół otworów wykonałem z silikonu taką uszczelkę . Poczekałem godzinę i kiedy po sprawdzeniu okazało się że zaschło założyłem lampy . Wszystko wcześniej osuszyłem farelką .
 Kolejne miejsce to lampa stopu . Tam jest taka uszczelka z gąbki która oczywiście chłonie wodę . Dowód na to jest taki że wewnętrzna część lampy była mokra . Wystarczy wokół otworu przejechać silikonem i przykręcić lampę . Resztę wyciśniętego silikonu wytrzeć mokrą szmatką .  I to koniec pracy związanej z uszczelnianiem . Dwa dni lało i w środku sucho . Pojeżdżę jeszcze z miesiąc bez założonych boczków by widzieć czy coś się zmienia , ale na razie wszystko wygląda ok .
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 23 Listopad 2010, 12:05 wysłane przez Robert28 » Zapisane
ArcherPAF
Administrator
*

« Odpowiedz #63 : Wtorek, 23 Listopad 2010, 21:42 »

dzięki za uznanie i za pełen opis przecieków Uśmiech

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
Robert28
Gość
« Odpowiedz #64 : Środa, 24 Listopad 2010, 17:11 »

pełen to będzie jak uszczelnię jeszcze w tylnych drzwiach uszczelki od uchylanych okienek .
adrianlos
Posiadacz
**

« Odpowiedz #65 : Wtorek, 13 Wrzesień 2011, 17:13 »

Odświerzam Temat bo właśnie w 2009roku wymieniono mi wszystkie uszczelki,
a teraz znów trzeba je wymienić bo nie trzymają - ostatnio złapała mnie ulewa więc
postanowiłem przeczekać ją w aucie i tu zdziwienie gdy na drzwiach pojawiły się kropelki
od wewnętrznej strony  hmm??
dobrze że mam 5lat gwarancji  Łohoho

dthdth
V.I.P
*

« Odpowiedz #66 : Środa, 14 Wrzesień 2011, 12:14 »

No niestety ja rowniez zauwazylem kropelki niechetnie splywajacej wody z uszczelki drzwi tylnych. Ostatnio jak to zglosilem w ASO to wymienili czy uszczelnili tyla 3-cia lampe stopu. Jak widac nic to nie pomoglo. Musze uderzyc do ASO ponownie ...

Peugeot 107 1.0-12V-2Tronic  , Byl - Fiat Bravo 1.9 MJTD 165hp/350Nm , Sym Fiddle II 50cc  ,
Byl - Kreidler Galactica 2.0 Electric   , Triumph Tiger 800 Crystal White   , Toyota Auris II Hybrid
czappi71
Użytkownik
*

« Odpowiedz #67 : Czwartek, 13 Październik 2011, 15:06 »

Jeśli zrobisz jak opisał ArcherPAF to zdejmiesz bez problemu , bo silikon zaschnie i zamieni się w uszczelkę . Lampa nie przyklei się do karoserii . Skoro już o tym piszemy to muszę stwierdzić , iż u mnie też pojawiła się woda w bagażniku . Aby było ciekawiej w tym czasie autko cały czas stało na dworze , nigdzie nie jeździło . Ponieważ miałem około 1 cm wody i zamoknięte boki oraz filc na spodzie bagażnika , wszystko poszło do suszenia a ja rozpocząłem lokalizację przecieku .
Miejsc jest kilka .
 Pierwsze miejsce uszczelka wokół bagażnika . Woda podcieka u góry do środka uszczelki by potem swobodnie spłynąć na dół i wypłynąć po drugiej stronie do bagażnika . Należy zdjąć uszczelkę dobrze wyczyścić  i w rowek wcisnąć silikon , tak aby wyszedł do równości z uszczelką . Tak przygotowaną uszczelkę zakładamy na odtłuszczony rant .
 Drugie miejsce to otwory za lampami . Woda spływająca w dół powoduje że przesiąka gąbka i woda wpływa do środka po kablach od lamp . Tu zrobiłem tak jak opisał kolega wyżej . Wokół otworów wykonałem z silikonu taką uszczelkę . Poczekałem godzinę i kiedy po sprawdzeniu okazało się że zaschło założyłem lampy . Wszystko wcześniej osuszyłem farelką .
 Kolejne miejsce to lampa stopu . Tam jest taka uszczelka z gąbki która oczywiście chłonie wodę . Dowód na to jest taki że wewnętrzna część lampy była mokra . Wystarczy wokół otworu przejechać silikonem i przykręcić lampę . Resztę wyciśniętego silikonu wytrzeć mokrą szmatką .  I to koniec pracy związanej z uszczelnianiem . Dwa dni lało i w środku sucho . Pojeżdżę jeszcze z miesiąc bez założonych boczków by widzieć czy coś się zmienia , ale na razie wszystko wygląda ok .

pomogło to wszystko? Mrugnięcie
mam ten sam problem tylko nie wiem jaki silikon kupic

ArcherPAF
Administrator
*

« Odpowiedz #68 : Czwartek, 13 Październik 2011, 15:38 »

sanitarny przeźroczysty Uśmiech taki do wyciskania z pistoletu ręcznego, bo wtedy zrobisz ładną linię Uśmiech

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

Były:
czappi71
Użytkownik
*

« Odpowiedz #69 : Czwartek, 13 Październik 2011, 23:51 »

dobra, mam silikon Mrugnięcie
czym najlepiej umyc i odtłuścic uszczelki i blache pod uszczelkami?
jutro spróbuje coś z tym zrobic, bo aż boje sie kolejnej ulewy..
« Ostatnia zmiana: Piątek, 14 Październik 2011, 00:54 wysłane przez czappi71 » Zapisane

Robert28
Gość
« Odpowiedz #70 : Niedziela, 01 Kwiecień 2012, 11:07 »

Trochę czasu minęło od chwili kiedy uszczelniłem dorożkę i wszystko jest ok czyli sucho. 
kaliope
SUPER MODERATOR
*

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti

« Odpowiedz #71 : Czwartek, 21 Czerwiec 2012, 17:39 »

Dla mnie ewidentnie cieknie spod tej uszczelki wykonanej z gąbki zaznaczonej na fotce. NIe wiem co to za inteligent to wymyślił. Gąbka pije wodę i kapię sobie do środka.  Widać u mnie na fotce z karoserią jak od góry się syf zbierał. Ja zamierzam wyrzucić tę gąbkę całkowicie i obkleić ten kwadratowy otwór na karoserii uszczelką od okien. Podejrzewam, że woda będzie ją omijała bokami albo zrobię taki wzgórek ze silikonu i też podejrzewam woda pójdzie bokami...bo przecież woda na pewno płynie po karoseri i jak napotka jakąś przeszkodę typu właśnie uszczelka lub silikon to popłynie sobie na boczek Uśmiech   

« Ostatnia zmiana: Czwartek, 21 Czerwiec 2012, 17:42 wysłane przez kaliope » Zapisane

gaga195
Maniak

« Odpowiedz #72 : Czwartek, 21 Czerwiec 2012, 17:42 »

Jest patent na to > ja nasmarkałem sylikonu doookoła otworu i na gąbke tak masakrycznie dużo aż wyciekał ale trzyma się!

ArcherPAF
Administrator
*

« Odpowiedz #73 : Czwartek, 21 Czerwiec 2012, 17:43 »

myślę że masz pełną rację Uśmiech że winowajcą jest ta gąbka Smutny

sylikon na bank da radę Uśmiech

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

Były:
gaga195
Maniak

« Odpowiedz #74 : Czwartek, 21 Czerwiec 2012, 20:12 »

Tylko nie żałuj!
ja "smarkałem" 2 razy i klapa :<
Dopiero za 3 razem narypałem z pół tubki i się trzyma Uśmiech

cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #75 : Piątek, 22 Czerwiec 2012, 12:49 »

U mnie woda waliła po uszczelce klapy i ściekała po lewym nadkolu. Autokit załatwił sprawę.
kaliope
SUPER MODERATOR
*

« Odpowiedz #76 : Piątek, 22 Czerwiec 2012, 17:38 »

Wyrwałem tę gąbke na lampach i zrobiłem kołnierz ze silikonu na karoserii i na lampie

kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #77 : Sobota, 23 Czerwiec 2012, 17:21 »

o i super Uśmiech ...u mnie na razie nie cieknie ale już wiem jak to zrobić Uśmiech

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
kaliope
SUPER MODERATOR
*

« Odpowiedz #78 : Niedziela, 15 Lipiec 2012, 09:27 »

Szanowni koledzy i koleżanki. Problemów ciąg dalszy. Tzn uszczelnione lampy sprawdzają się rewelacyjnie, tak jak pisałem wystarczy zrobić kołnierz ze silikonu na nadwoziu i gra. Silikon z plastiku nałożony na lampie odpadł.

ALe jako, że byłem kilka dni na urlopie w górach i były dwa deszczowe dni, postanowiłem rozebrać cały tył i obserwować. Już po godzinie deszczu zaglądnąłem do komory zapasu a tam woda. Wszedłem do bagażnika przez drzwi żeby nie otwierać tylnej klapy/szyby i patrzeć co i jak. Otóż woda sie mi dostaje z jednej tzn prawej strony. Juz u samej góry przenika do środka uszczelki, tzn do tego korytka co wchodzi na rant szyby i środkiem tego korytka spływa w dół, także cały rant jest mokry. Po czym na dole już od strony bagażnika jest takie wgłębienie w nadwozi i tym wgłębieniem płynie sobie w dół do komory zapasu.

Na tej fotce zaznaczyłem bieg wody z góry z uszczelki:

Tu widać jak już kropla sobie wisi i tym zaznaczonym korytkiem w nadwoziu popłynie w dół:

Tu widać jak ścieżka płynie w dół, widać że to już od dłuższego czasu bo na lakierze widać zaciemnienie jakie ścieżka wody sobie zrobiła. Zaznaczyłem też krople wody poniżej, woda leci też środkiem pasa.....i niebieska strzałka wskazuje oznaki korozji.

No cóż....poprzedni właściciel nie zauważył oznak wilgoci, wody pod zapasem, bo nigdy chyba tam nie zaglądał, zresztą ja tam zaglądałem od razu dzięki temu forum, ale i tak pewnie bym skapnął się, bo akurat tam dochodzi ten czarny materiał filcowy i on musiał być mokry nie raz, bo od spodu są ślady pleśni.
 Zamówiłem już uszczelkę bo na dole już się odkształciła i zupełnie nie dolega do rantu. Na drugiej fotce widać wyraźnie jak jest odkształcona, prawdopodobnie ten metal zatopiony w środku uszczelki skorodował po jakimś czasie i stąd zaczął się problem, bo nie chce mi się wierzyć, że od nowości taka była.  Mam nadzieję, że wymiana uszczelki pomoże bo z lewej strony ładnie dolega i nic nie cieknie

« Ostatnia zmiana: Niedziela, 15 Lipiec 2012, 09:37 wysłane przez kaliope » Zapisane

gaga195
Maniak

« Odpowiedz #79 : Niedziela, 15 Lipiec 2012, 18:58 »

Dzięki za info ja uszczelniłem lamy i nadal mi coś kapało teraz już wiem skąd!

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 10   Do góry
Drukuj
Skocz do: