Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 [2] 3   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Odgłosy dobiegające z kokpitu  (Przeczytany 72617 razy)
grekub
Gość
« Odpowiedz #20 : Piątek, 10 Grudzień 2010, 20:49 »

Hej.
Mnie niestety również dopadły stuki, puki, szelest spod kokpitu, z okolic podszybia przed pasażerem. Pomijam fakt stukania obudowy przednich słupków, przysłon przeciwsłonecznych czy półki w bagażniku, ale to pykanie z kokpitu jest wyjątkowo irytujące  Smutny

Podzielę się Wami taką historią. Napisałem maila do salonu z pytaniem, czy te stuki obejmuje gwarancja, a jeśli nie, to w jakim zakresie mogę sam rozkręcić kokpit, by nie stracić gwarancji. Otrzymałem odpowiedź, abym nic nie robił, tylko zgłosił się do serwisu. Tak też zrobiłem. Oczywiście na wstępie jazda próbna z serwisantem, i jak to doświadczenie uczy, to w jej trakcie nic nie stukało Co? Ale serwisant zobowiązał się popatrzeć. Po 30 minutach odebrałem auto. Ponoć inaczej zamontowali kabel antenowy. To irytujące pykanie jednak nie zniknęło Niezdecydowany

I teraz pytanie do osób, które kupiły trojaczka jako nowe auto z salonu: czy Wy też mieliście tak, że stuki w kokpicie pojawiły się po przejechaniu już 3.500 km ? Pytam, bo chcę wiedzieć, czy ten typ tak ma, czy po prostu ja mam pecha...
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #21 : Piątek, 10 Grudzień 2010, 21:20 »

... ja mam ok 7000 i nic na razie takiego nie ma - chyba, może zaraz wyjadę i zacznie - na pewno dam znać Uśmiech ( aaa fotel to trzeszczy lol ) ale co tam olać to Uśmiech więcej gazu i nic nie słychać Uśmiech

...w zasadzie zanim kupiłem cytryniaka to sporo o nim się dowiedziałem i wiedziałem  co kupuje- świadomie - więc trzeszczenia itp. brałem pod uwagą- a tak naprawdę to mało mnie to interesowało; w tych autkach liczy się co innego - MEGA FAN Z JAZDY, a nie wygoda czy tam jakość wykończenia, komfort itp. (...albo np.duży bagażnik lol lol lol )
« Ostatnia zmiana: Piątek, 10 Grudzień 2010, 21:30 wysłane przez kristofch » Zapisane

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #22 : Sobota, 11 Grudzień 2010, 14:37 »

u mnie stuka puka trzeszczy piszczy.... ale najlepsze jest to, że już mi się nie chce z tym walczyć Język

głośniej muza i gites Uśmiech pedał do podłogi i wszystko wraca do normy Uśmiech

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
Wojtek1981
Użytkownik
*

« Odpowiedz #23 : Niedziela, 12 Grudzień 2010, 00:39 »

W mojej cytrynie praktycznie od poczatku piszczala (ruszala sie i tarciem piszczala) poduszka pasazera, zglaszalem przy 2tys kilometrow przy przegladzie. Powiedzieli, ze zrobione. Po krotkim czasie okazalo sie ze nie zrobili nic. Na nastepnym przegladzie zglosilem ponownie przy 15tys, pan z serwisu powiedzial zesprawdzone poduszka jest zamontowana tak jak byc powinna i wszystko jest OK. Wkur..... mnie to niezmiernie przez nastepne 15tys. i przy nastepnej i ostatniej mojej wizycie w serwisie powiedzialem panu mechanikowi. ze jak tego nie zrobi to jestem w serwisie autoryzowanym ostatni raz. I tak jak na poprzedniej bylo niby OK! To byla moja ostatnia przygoda z serwisem. Po cchyba miesiącu wpadlem na pomysl, kupilem smar silikonowy. Posmarowalem jeden raz i mam spokuj do tej pory. Ten smar przydaje sie naruzne piszczace itp. rzeczy.

Przepraszam za bledy ale pisze na telefonie.
grekub
Gość
« Odpowiedz #24 : Niedziela, 12 Grudzień 2010, 10:38 »

To stukanie sprawia mi ból, bo auto kupiłem za pieniądze obsesyjnie odkładane przez parę lat, czyli poprzez dziesiątki wyrzeczeń... Liczyłem, że przez kilkanaście tysięcy kilometrów będę miał spokój Smutny

Ale skoro każdemu co innego postukuje, popukuje, to oznacza jedno: TEN TYP TAK MA Język

Jednocześnie z całą rozciągłością przyznaję rację kristofch-owi, że trojaczek sprawia niesamowitą frajdę z jazdy Łohoho
kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #25 : Niedziela, 12 Grudzień 2010, 19:47 »

lol lol lol wiemy !!! moim zdaniem o to właśnie chodzi w samochodach Uśmiech

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
ArcherPAF
Administrator
*

« Odpowiedz #26 : Poniedziałek, 13 Grudzień 2010, 20:44 »

macie pełną rację, czasem popiszczy, czasem potrzeszczy, ale kurcze... porównajcie z sejem pandą itp...

Frajda z jazdy większa niż z niejednego większego "niby hothatch'a"

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #27 : Wtorek, 14 Grudzień 2010, 08:39 »

aha Uśmiech znowu masz rację Uśmiech

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
grekub
Gość
« Odpowiedz #28 : Niedziela, 20 Luty 2011, 23:38 »

Hej. Mam pytanko. Gdzieś kiedyś  Język na forum widziałem instrukcję demontażu kokpitu. Próbuję ją odszukać, ale nie mogę jej znaleźć Smutny . Chyba była gdzieś w dziele audio. Czy mógłby mi ktoś podać link do wątku. Z góry dziękuję i pozdrawiam Uśmiech

P.S. Postanowiłem sam zawalczyć z tym stukaniem, bo już nie wytrzymuję, cała magia i frajda z jazdy pryska, bo mi trzeszczy i stuka gdzieś w podszybiu...
ArcherPAF
Administrator
*

« Odpowiedz #29 : Niedziela, 20 Luty 2011, 23:42 »

nie chce mi się szukać to Ci napisze Język

Rozbiórka:

1. Pod pokrętłem siły ogrzewania ogrzewania jest jedna śrubka (pokrętło na II i og góry taka szpara zeby je podważyć)
2. Panel podważasz i masz go w ręku (trzeba użyć trochę siły) nie bój się nie pęknie
3. odpinasz kostki od awaryjek itp. (trzeb przy odpinaniu taki bolec tam odciągnąć w stronę kabelków i wychodzą) wtyczki są w rożną stronę i dlatego po różnych stronach są te zabezpieczenia (zwróć uwagę!!!)
4. Odpinasz radio jeżeli masz
5. Na górze konsoli po prawo i lewo dwie małe śrubki i też je trzeba odkręcić
6. zdejmujesz obudowę licznika (dwie śrubki pod kierownicą na prawo i lewo i hops do góry)
7. Zdejmujesz osłony głośników w podszybiu i odkręcasz głośniki (jeśli masz)
8. pod osłoną deska jest przykręcona nakrętką z podkładką (zespolone) do szpilki nagwintowanej i musisz odkręcić po 1 nakrętce z każdej strony (z prawej są dwie obok siebie to uważaj którą odkręcasz)
9. Schylasz się do schowka przed pasażerem i tam jest klapka a pod nią metalowa śruba trzymająca poduszkę powietrzną.
10. kostkę od poduszki odpina się w dziwny sposób, bo na boku jest taki dynks na suwnicy co go trzeba do siebie przesunąć i dopiero wypiąć wtyczkę... polecam dokładnie obejrzeć tą kostkę z latarką.
11. otwierasz szeroko drzwi i blokujesz.
12. Wyciągasz uszczelki drzwi na odcinku słupków i odrywasz te plastikowe osłony słupków (są tylko na zatrzaski)
13. Podbijając pięścią do góry ten wystający duży okrągły rant deski powinieneś ją wybić z reszty zatrzasków

14 GOTOWE deska powinna być już wolna!

może być?? Język

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

Były:
Black Pearl
Użytkownik
*

« Odpowiedz #30 : Poniedziałek, 21 Luty 2011, 01:46 »

To ja mam szczescie 43000 km przejechane w rok i nic nie stuka ani nie skrzypi,ale regularnie smaruje wszystkie uszczelki. Stukaly mocowania pasow na dole ale gumka zalatwila sprawe.
grekub
Gość
« Odpowiedz #31 : Poniedziałek, 21 Luty 2011, 08:55 »

nie chce mi się szukać to Ci napisze Język

Rozbiórka:

1. Pod pokrętłem siły ogrzewania ogrzewania jest jedna śrubka (pokrętło na II i og góry taka szpara zeby je podważyć)
2. Panel podważasz i masz go w ręku (trzeba użyć trochę siły) nie bój się nie pęknie
3. odpinasz kostki od awaryjek itp. (trzeb przy odpinaniu taki bolec tam odciągnąć w stronę kabelków i wychodzą) wtyczki są w rożną stronę i dlatego po różnych stronach są te zabezpieczenia (zwróć uwagę!!!)
4. Odpinasz radio jeżeli masz
5. Na górze konsoli po prawo i lewo dwie małe śrubki i też je trzeba odkręcić
6. zdejmujesz obudowę licznika (dwie śrubki pod kierownicą na prawo i lewo i hops do góry)
7. Zdejmujesz osłony głośników w podszybiu i odkręcasz głośniki (jeśli masz)
8. pod osłoną deska jest przykręcona nakrętką z podkładką (zespolone) do szpilki nagwintowanej i musisz odkręcić po 1 nakrętce z każdej strony (z prawej są dwie obok siebie to uważaj którą odkręcasz)
9. Schylasz się do schowka przed pasażerem i tam jest klapka a pod nią metalowa śruba trzymająca poduszkę powietrzną.
10. kostkę od poduszki odpina się w dziwny sposób, bo na boku jest taki dynks na suwnicy co go trzeba do siebie przesunąć i dopiero wypiąć wtyczkę... polecam dokładnie obejrzeć tą kostkę z latarką.
11. otwierasz szeroko drzwi i blokujesz.
12. Wyciągasz uszczelki drzwi na odcinku słupków i odrywasz te plastikowe osłony słupków (są tylko na zatrzaski)
13. Podbijając pięścią do góry ten wystający duży okrągły rant deski powinieneś ją wybić z reszty zatrzasków

14 GOTOWE deska powinna być już wolna!

może być?? Język

Eeeeeeee Yyyyyyyyyyy Spoko. Dziękuję. Ale nie myślałem, że to aż tak skomplikowane Smutny Chodzi mi po głowie wątek na forum, gdzie było to opisane, i wydawało mi się to ciut łatwiejsze… No cóż. Jak pogoda się poprawi, to przynajmniej przestudiuję Twoją instrukcję w aucie punkt po punkcie, a na faktyczny demontaż zdecyduję się jednak, jak się pogoda zdecydowanie poprawi na wiosenną. Jeszcze raz dziękuję Uśmiech Uśmiech Uśmiech
ArcherPAF
Administrator
*

« Odpowiedz #32 : Poniedziałek, 21 Luty 2011, 16:03 »

Prostszy opis pewnie dotyczył demontażu samej konsoli środkowej (tego plastiku z radiem).

Tu zdejmujesz całą górną część deski... dla mnie to niecałe 5min roboty, bo już wprawiony w boju jestem Język

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

Były:
czappi71
Użytkownik
*

« Odpowiedz #33 : Wtorek, 11 Październik 2011, 14:34 »

U mnie cos trzeszczy w okolicy tylniej szyby.. strasznie wku...rza Duży uśmiech może miał ktos podobny problem??
dzwięk jest jakis dziwny, nie plastik a jakby właśnie to była szyba, pomyślałem ze może jest źle dokręcona?
nie moge namierzyć, już sadzałem pasażera na tylnej kanapie i dalej nie wiem co to a strasznie irytuje..

ArcherPAF
Administrator
*

« Odpowiedz #34 : Wtorek, 11 Październik 2011, 15:17 »

skrzypi szyba przy zamku i tylna półka Uśmiech

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

Były:
czappi71
Użytkownik
*

« Odpowiedz #35 : Wtorek, 11 Październik 2011, 16:23 »

co moge z tym zrobic ?Uśmiech
tzn z tym zamkiem, bo półkę ściągałem i dalej skrzypiało..
nie moge z tym wytrzymać Duży uśmiech
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 11 Październik 2011, 16:26 wysłane przez czappi71 » Zapisane

ArcherPAF
Administrator
*

« Odpowiedz #36 : Wtorek, 11 Październik 2011, 17:10 »

nie wiem.. u mnie skrzypiała tylko tylna półka...

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

Były:
czappi71
Użytkownik
*

« Odpowiedz #37 : Środa, 12 Październik 2011, 15:03 »

Dzisiaj jeszcze wyciągne koło zapasowe na wszelki wypadek zeby sprawdzic czy to ono nie ociera w bagajerze.
Jesli to nie ono, to sie poddaje, nie wiem co to moze byc. Ten dzwiek doprowadza mnie do szału. Najbardziej go słychac na kostce brukowej..

agentka_107
Newbie
*

« Odpowiedz #38 : Sobota, 22 Październik 2011, 05:44 »

Też swego czasu walczyłam z hałasem wydobywającym się z kokpitu, a ściślej okolic poduszki pasażera. Prawie osiwiałam, tak mnie to irytowało. W końcu okazało się, że to gaśnica umieszczona pod siedzeniem pasażera.  Uśmiech Pobudka!
odl
Klubowicz
*

« Odpowiedz #39 : Sobota, 22 Październik 2011, 12:30 »

W końcu okazało się, że to gaśnica umieszczona pod siedzeniem pasażera.  Uśmiech Pobudka!

o tak.. gasnica potrafi doprowadzic do szalu.. u mnie juz w bagazniku wyladowala.. ;-) zostal tylko skrzypiacy fotel pasazera, z ktorym nie wiem co zrobic..
Strony: 1 [2] 3   Do góry
Drukuj
Skocz do: