Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: [1] 2   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Jakość wykonania...  (Przeczytany 47361 razy)
piotrek
Gość
« : Niedziela, 14 Grudzień 2008, 00:07 »

Dziś, zachęcony ładną pogodą postanowiłem posprzątać wewnątrz mojej toyoty (po raz pierwszy zresztą). Zaglądając tu i tam zauważyłem parę "ciekawych" rzeczy... Na początek czujnik zapięca pasów pasażera... zamocowany przy pomocy sporej ilości taśmy izolacyjnej... (zaglądąjc tu i tam - także pod maskę - doszedłem do w niosku, że to główny materiał z którego wykonano to auto)  Poniżej odkurzając dywaniki zobaczyłem otwory w szarym plastiku i wystające z niego czerwone śruby... może i miały być na nich jakieś nakrętki, a na nich zaślepki... ale najwyrażniej te elementy ktoś uznał za zbędne...
Wycierając deskę zauważyłem, że w świetnie spasowane jej elementy bez problemu wchodzi cały, co prawda najmniejszy, ale jednak cały palec...
 Zaraz ktoś mi zarzuci, że to tanie auto i nie można żadać zbyt wiele... ale do cholery nawet mój 16 -letni trabant był dokładniej  i solidniej wykonany... Z dnia na dzień umacniam się w przekonaniu, że po prostu wtopiłem...
Poniżej zdjęcia....
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 14 Grudzień 2008, 00:21 wysłane przez piotrek » Zapisane
107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #1 : Niedziela, 14 Grudzień 2008, 20:55 »

widze że jesteś konkretnie WKUR...  :-X

ja moge od siebie dodać tylko tyle, że moja 107 nie ma takich problemów na szczęście.

pozdrawiam
mały

P107 SI GT  P206SW 207GTI
biela
Administrator
*

Auto maniak

« Odpowiedz #2 : Poniedziałek, 15 Grudzień 2008, 10:18 »

Ja mam tylko nadzieję, że jakość mechaniczna będzie ok. Może będzie tak jak ze starymi golfami lub toyotami, skrzypiały trzeszczały ale wciąż jeździły hehe. Nawet sam nie wiem czy tak dobrze puga oglądałem, ale też widziałem kilka rzeczy zrobionych nie tip top.

Kia Ceed SW '20 1.0 120KM
caipirinha
Użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Wtorek, 16 Grudzień 2008, 00:09 »

Lojesoo  Szok to ja mojego C1 moze nie bede tak dokladnie ogladac Mrugnięcie Ale moje autko na pewno tak nie ma Mrugnięcie
piotrek
Gość
« Odpowiedz #4 : Wtorek, 16 Grudzień 2008, 00:42 »

Uginając się dziś pod nawałem obowiązków w pracy Uśmiech...
Napisałem krótkiego maila do Toyoty Polska:

Witam!

Od niedawna jestem właścicielem auta marki Toyota Aygo. Po dokładnym obejrzeniu, niedawno odebranego auta, mam kilka pytań:
-Czy czujnik zapięcia pasów pasażera standardowo mocowany jest przy pomocy sporej ilości taśmy izolacyjnej…
-Czy czerwone śruby bez nakrętek (zaślepek) w otworach szarych plastików, usytuowanych przy nogach kierowcy i pasażera to standard…
-Czy  przestrzenie wielkości ponad 5mm pomiędzy elementami deski rozdzielczej i innymi elementami wnętrza, są według Państwa dopuszczalne…
Dołączone zdjęcia najlepiej obrazują moje wątpliwości…

pozdrawiam

Ciekawe czy mi odpowiedzą Uśmiech
Jeśli tak - to dam wam poczytać oficjalne stanowisko Toyoty...
tpca
Gość
« Odpowiedz #5 : Czwartek, 12 Listopad 2009, 18:55 »

Poniżej odkurzając dywaniki zobaczyłem otwory w szarym plastiku i wystające z niego czerwone śruby... może i miały być na nich jakieś nakrętki, a na nich zaślepki... ale najwyrażniej te elementy ktoś uznał za zbędne...

mylisz sie kolego....  nadwozie (body) na dziale SPAWALNIA jest tak przygotowywane, zeby potem na montarzu mozna bylo do niego zalozyc maks wypas.. czyli te wszystkie nakretki, itd... sa po to ze jak kiedys bedziesz chcial cos sobie dolozyc do autka.... to juz masz taka bazę... czyli juz masz wystajace sruby w tym przypadku...
a to ze akurat one sa u ciebie? coz... pewnie nie masz full opcji, wiec brakuje mu jakiegos dodatkowego wyposarzenia, ktore bylo wlasnie montowane na tych srubkach
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #6 : Czwartek, 12 Listopad 2009, 20:05 »

...no to tu takie pytanko... czy jak się ma np. szyby na korbki to czy mozna sobie zrobić (legalnie) elektryczne i zamontowac w aso- kupić takie oryginalne siłowniki przyciski i cały osprzęt?

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
tpca
Gość
« Odpowiedz #7 : Czwartek, 12 Listopad 2009, 20:09 »

...no to tu takie pytanko... czy jak się ma np. szyby na korbki to czy mozna sobie zrobić (legalnie) elektryczne i zamontowac w aso- kupić takie oryginalne siłowniki przyciski i cały osprzęt?
nie wiem, ale wiesz, za chwilke polece na montarz na linie drzwi i popytam....
tpca
Gość
« Odpowiedz #8 : Czwartek, 12 Listopad 2009, 20:35 »

no i nie mam dla ciebie dobrych wiesci.
nie jest to takie proste jak sie wydaje.

bo musialbys sobei dokupic kilka pierdolkow...  czyli mechanizm opuszczania szyb, czujnik jakis.. chyba chodzilo o taki, zeby ci palcow nie przycielo... potem nowy boczek na drzwi ( TRIM), wylaczniki....

teraz wszystko jest jeszcze zalezne czy to kierownica z prawej strony czy z lewej( ale ciebei to nei dotyczy bo w polsce mamy kierę po tej "dobrej"stronie), dalej czy sa poduszki z boku.. bo w drzwiach jest czujnik....
w sumie dochodzi okolo 10 pierdolkow ktore musialbys dokupic...
ale co najgorsze? to wtyczka ta co wychodzi z drzwi.. np ja w lagunie mam tak ze wtyczka jest takla sama w kazdych drzwiach.. rozni sie tylko iloscia pinów.  tu nie! tu wtyczki roznia sie wielkoscia, wiec i wiazka w nadwoziu bedzie juz inna dla drzwi bez elektryki. i teraz ty soibie zrobisz elektryke, to jeszcze bedziesz musial kombinowac z przerobieniem wiazki w nadwoziu...   plus sterownik szyb... czyli nie oplaca sie.
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #9 : Czwartek, 12 Listopad 2009, 21:37 »

...no właśnie tak myślałem - podobnie z obrotkiem Uśmiech ale nadwozie to już przewidzieli na full opcje:) a dodanie kliku przewodów to juz oszczędność Uśmiech
... dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń .

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #10 : Czwartek, 12 Listopad 2009, 23:04 »

obrotek załozysz i masz dokładnie opisane jak Język przecież to przerabiałem...

a co do elektryki szyb to już się dowiedziałem ze to nie jest taka prosta sprawa, więc jak widzisz to nie dziw że ja jeszcze nie mam elektrycznych, bo był taki pomysł ale spalił na panewce po wizycie w aso o przeszperaniu servicebox'a

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
pszczolka
Klubowicz
*

« Odpowiedz #11 : Wtorek, 17 Listopad 2009, 20:49 »

Sprawdziłam ten czujnik pasów w swoim autku i też jest na taśmę do tego niestarannie przyklejona.... Na pewno NIE!

pszczolka
marysia
V.I.P
*

« Odpowiedz #12 : Poniedziałek, 01 Luty 2010, 02:40 »

Ja nie mogę! Kupiłam swoja 107kę pół roku temu, to autko z 2006 roku, myślałam że ktoś przy tym czujniku grzebał i dlatego jest na taśmę a tu sie okazuje ze firmówka  lol

ArcherPAF
Administrator
*

« Odpowiedz #13 : Poniedziałek, 01 Luty 2010, 10:43 »

człowiek się uczy całe życie Język

dużo niepotrzebnych kabli jest przymocowywana na taką cudowną majtkowo różową taśmę samoprzylepną!

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
dthdth
V.I.P
*

« Odpowiedz #14 : Czwartek, 25 Marzec 2010, 16:21 »

Ja ostatnio przygladalem sie schowkowi w desce rozdzielczej (ten dodatkowo zamawiany) i szczerze mowiac to jest to jedna z najbardziej pasciastych rzeczey jakie widzialem. Jak dla mnie po okolo mniej wiecej 10000 otwarc drzwi na zawiasach sie urwa, a mechanizm blokujacy drzwi trzeba odchylac przy zamykaniu bo inaczej sie nie zamniej schowka. Ale jak juz wczesniej wiele osob w tym watku wspomnialo - to jest tanie autko i takie tez sa jego materialy. Al ei tak daje dalej 5 punktow w skali 6ciu Uśmiech

Peugeot 107 1.0-12V-2Tronic  , Byl - Fiat Bravo 1.9 MJTD 165hp/350Nm , Sym Fiddle II 50cc  ,
Byl - Kreidler Galactica 2.0 Electric   , Triumph Tiger 800 Crystal White   , Toyota Auris II Hybrid
107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #15 : Piątek, 26 Marzec 2010, 10:45 »

ja mam ta pokrywke od poczatku i po 4 latach zyje ale przyznam Ci racje (ja nie otwieram praktycznie wcale) ze jak bedzie mocniej exploatowana to sie rozsypie. ma za to fajny trzymak na dlugopis lol

P107 SI GT  P206SW 207GTI
piotrAYGO2007
Klubowicz
*

« Odpowiedz #16 : Piątek, 26 Marzec 2010, 13:49 »

hahahaha zawsze to jakiś plus

dthdth
V.I.P
*

« Odpowiedz #17 : Środa, 21 Kwiecień 2010, 04:38 »

Kilka spostrzezen po umyciu i wysprzataniu auta (oczywiscie jest to auto budzetowe, wiec nie traktuje to jako wade, ale poprostu zauwazam):

1) Wszystkie wykladziny sa zamontowane niby poprawnie, ale szpary jakie powstaja przy mocowaniu foteli troche powalaja. Widac gola blache tu i tam i jeszcze tam.
2) Syn siedzac na foteliku na tylnym siedzeniu, dotyka noga oslony plastikowej poduszki powitrznej w przednim fotelu pasazera i niestety po pol roku uzytkowania plastik jest zmasakrowany. To samo robi we Fiacie a plastik jest w dalszym ciagu w dobrym stanie.
3) Dziury miedzy nadwoziem a tylna kanapa. Teraz niedziwne ze duzo halasu leci od bagaznika do kabiny. Szpary tak duze ze mozna z kabiny ogladac co jest w srodku Uśmiech
4) Wspomniany juz kiedys juz brak plastikowych nadkoli powoduje, iz wiele rzeczy przykleja sie do nadkoli, ktore z natury sa chropowate. Probowalem usuwac woda pod cisnieniem, ale nie zeszlo i zostawilem. Nie bede przeciez tego myc recznie.

Wszystko to jednakze zupelnie sie nie liczy w calosci, gdyz radosc z jazdy pokrywa z nawiazka niedoskonalosci autka  OK

Peugeot 107 1.0-12V-2Tronic  , Byl - Fiat Bravo 1.9 MJTD 165hp/350Nm , Sym Fiddle II 50cc  ,
Byl - Kreidler Galactica 2.0 Electric   , Triumph Tiger 800 Crystal White   , Toyota Auris II Hybrid
ArcherPAF
Administrator
*

« Odpowiedz #18 : Środa, 21 Kwiecień 2010, 09:03 »

ano to w pełni prawda... je jeszcze bym dorzucił pojawiające się często nowe odgłosy złego spasowania lub kiepskiego przymocowania... ja średnio raz na miesiąc namierzam i eliminuje nowego świerszcza Język

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

Były:
odl
Klubowicz
*

« Odpowiedz #19 : Środa, 21 Kwiecień 2010, 09:13 »

ja juz nie mam sil namierzac... udaje, ze nie slysze.. ;P
Strony: [1] 2   Do góry
Drukuj
Skocz do: