moja historia sprz臋g艂owa wygl膮da艂a tak,
mro藕ny grudzie艅, wsiad艂am w艂膮czy艂am silnik.... i wysiad艂am go aygonka troch臋 od艣nie偶y... i na luzie spoko, wsiadam do samochodu... wciskam sprz臋g艂o... i s艂ysz臋, taki specyficzny stukot... (do艣膰 szybki) tu.tu.tu.tu.... puszczam sprz臋g艂o... cisza... wciskam sprz臋g艂o tukot... na biegu na luzie... na sprz臋gle tukot...
obdzwoni艂am wszystkim i wszyscy m贸wili to samo poczekaj niech sie zagrzeje.. przejdzie mu... czeka艂am i czeka艂am.. nic lepiej.. a przede mn膮 wyprawa na 50km za miasto...
jak juz przesta艂am p艂aka膰...
podjecha艂am na parking gdzie jacy艣 panowie odpalali sobie wzajemnie samochody i jeden przemi艂y poproszony o rade... a chyba si臋 zna艂... powiedzia艂 z艂owrogo: =艁O呕YSKO OPOROWE= prosz臋 pani... (dowiedzia艂am si臋 偶e w sumie to mog臋 na tym je藕dzi膰... ale b臋dzie tylko gorzej... i 偶eby raczej nie przesadza艂am)
pojecha艂am jeszcze do fachowc贸w... Toyoty Bielany, z p艂aczem uprosi艂am pana z serwisu, kt贸ry wyszed艂 do mnie na parking i potwierdzi艂 艂o偶ysko oporowe... do wymiany... ale powiedzieli ze to w ca艂o艣ci sprz臋g艂o wymieniaj膮... wycenili mi to ( na zam贸wienie) na kwot臋 w promocji na robocizn臋 na jakie nie pami臋tam juz 1800 pln... czy cos....
po przejechaniu oko艂o 100km na takim sprz臋gle zacz臋艂y mi ci臋偶ko wchodzi膰 biegi.. musia艂a podw贸jnie wysprzegla膰... ale i to juz p贸藕niej nie pomaga艂o...
a偶 w ko艅cu odstawi艂am samoch贸d do kolegi... i zacz臋艂am poszukiwania sprz臋g艂a oryginalnego, zamiennika鈥 regeneracji etc鈥 w mi臋dzy czasie m贸j tata wymontowa艂 sprz臋g艂o鈥 i si臋 okaza艂o 偶e do wymiany jest tylko docisk鈥 bo p臋k艂a w nim taka blaszka trzymaj膮ca jedna z trzech鈥 nie pami臋tam jak to si臋 nazywa鈥
1. regeneracja 鈥 m贸j tata obje藕dzi艂 z tym dociskiem cala warszaw臋鈥 na 呕eraniu powiedzieli ze si臋 nie podejmuj膮 regenerowa膰, to zrobili ju偶 raz taki docisk i dwa razy ju偶 kole艣 by艂 na naprawie tzn gwarancyjnej鈥β ale na 呕oliborzu ko艂o ronda Rados艂awa 鈥瀊abki鈥 jest regeneracja i tam powiedzieli 偶e mog膮 to zrobi膰 i dadz膮 podw贸jnie gruba blaszk臋 i b臋dzie ok鈥 koszt regeneracji to chyba 200 pln max
2. zamiennik鈥 na allegro mo偶na znale藕膰 ale kolega doradzi艂 mi 偶ebym nie kupowa艂a takich cz臋艣ci na allegro BO gdyby przyjecha艂o.. nie daj bo偶e co艣 innego鈥 nie pasuj膮cego to zong鈥 wiec zacz臋艂am obdzwania膰 znajomych mechanik贸w celem skorzystania i ich zni偶ek鈥 i teraz najlepsze.. : ja sama w intercarsie dosta艂am ni偶sz膮 cen臋 ni偶 znajomi 飦 tam mo偶na by艂o kupi膰 tylko komplet za chyba 1000pln鈥 inne sklepy鈥 niponcars, japacars鈥tc (w kt贸rym艣 z nich kupi艂am) kurde ju偶 nie pami臋tam ale obdzwoni艂a ca艂膮 warszawe鈥 i w ko艅cu na radzymi艅skiej (jak b臋dzie potrzebowali to znajd臋 adres i nazw臋 tej firmy) m贸j tata pojecha艂 tam z tym dociskiem i dobrali鈥 i kupi艂 w ko艅cu komplet za 720 pln (troch臋 wi臋kszy ten docisk鈥 i te blaszki grubsze鈥 ale pasuje, gra i chuczy..)
3. orygina艂鈥 na zam贸wienie tylko ceny: docisk 700 pln, reszta nie pami臋tam ale gdyby chcie膰 kupi膰 komplet o oko艂o 1500 pln鈥
no m贸j tata z koleg膮 blacharzem鈥 wymienili mi ca艂o艣膰鈥 (bo podobno lepiej jest wymieni膰 ca艂o艣膰鈥) koszt wymiany鈥 gara偶owanie u kolegi blacharza, koszty dla taty na paliwo鈥 razem tzw robocizna 230 pln
czyli razem materia艂 i robocizna 950 pln
ustawili mi to sprz臋g艂o 偶eby bra艂o troszk臋 wy偶ej i tak jest chyba lepiej... na pocz膮tku鈥 wydawa艂o mi si臋 偶e jako艣 inaczej troszk臋 biegi wchodz膮鈥 ale si臋 wszystko dotar艂o鈥 i jest elegancko鈥 a wyj臋te 艂o偶ysko, tarcza i docisk z opcja regeneracji le偶y i czeka gdyby mia艂o si臋 jeszcze kiedy艣 przyda膰鈥
problem: stukanie na wci艣ni臋tym sprz臋gle鈥
rozwi膮zanie: jak to m贸wi膮 fachowcy 艂o偶ysko oporowe鈥 po mojemu 鈥瀌ocisk, tarcza鈥
moja sugestia: gdyby艣cie mieli wymienia膰 najlepiej gdyby艣cie zabrali uszkodzony docisk czy tam co艣 innego do dobrania zamiennika鈥β
zdj臋cia:
tak wygl膮da prawid艂owy docisk z tarcz膮
a tak wygl膮da m贸j p臋kni臋ty:
ech si臋 rozpisa艂am鈥 mam nadzieje 偶e b臋dzie to dla Was pomocne鈥
pozdrawiam anka