kaliope
SUPER MODERATOR

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti
|
 |
« Odpowiedz #160 : Środa, 31 Październik 2012, 23:36 » |
|
o Akebono nigdy nawet nie słyszałem.
nie kupilem bo nie wiem co to warte ....
Akebono idą na pierwszy montaż np dla Nissan, Toyota, Nissan, Honda, Mitsubishi, Isuzu a także dla Porsche, GM, Ford, Mercedes Benz. http://www.akebono-brake.com/english/product_technology/product/automotive/index.htmlSą uważane za miękkie i ciche...czyli nie będą niszczyć tarcz jak nasze oryginały boschowskie. Tak jak mówiłem kupiłem je w sklepie z czesciami do aut japonskich i gośc mi powiedział, że jedne z najsolidniejszych klocków japonskich. Także nie są to jakieś chinskie podróbki tylko made in Japan Akebono robi w ogóle całe systemy hamulcowe, np dla Hondy...także jakość musi być dobra.....a nawet bardzo dobra a biorąc pod uwagę fakt, iż Akebono jest dostawacą systemów hamulcowych dla Formuły 1, tzn dla McLaren Mercedes , to tylko świadczy o jakości produktów tej firmy. Więcej info tutaj: http://www.akebono-brake.com/english/product_technology/sports/F1/index.html także można się tylko dziwić ...czemu taka firma jest tak mało popularna w Polsce
|
|
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 01 Listopad 2012, 00:03 wysłane przez kaliope »
|
|
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

był sobie kiedyś 107RC...
|
 |
« Odpowiedz #161 : Piątek, 07 Grudzień 2012, 16:19 » |
|
wynika z poniższego zdjęcia, że jest możliwość założenia tarcz z tyłu! badał już może ktoś temat?? albo podejmuje się zbadania??
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz) VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)
Były: P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
|
|
|
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #162 : Piątek, 07 Grudzień 2012, 22:19 » |
|
hmmm fajna sprawa i mala podpowiedz ze to z toyoty corolli 
|
|
|
|
citroen c1 1.0 xsara picasso 1.6 mondeo GHIA mk2 2.0 GILERA RUNNER 125cm
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

był sobie kiedyś 107RC...
|
 |
« Odpowiedz #163 : Piątek, 07 Grudzień 2012, 22:59 » |
|
no ale właśnie ja się zupełnie na toykach nie znam... i nie wiem do końca, ale raczej całą belkę przekładali, a aż mi się nie chce wierzyć, że tak bez niczego podpasowała....
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz) VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)
Były: P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
|
|
|
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #164 : Piątek, 07 Grudzień 2012, 23:59 » |
|
ale corolla ma tarczo bebny .......z tego co pamietam pewnie podpasowali cale czopy
|
|
|
|
|
|
|
|
gaga195
|
 |
« Odpowiedz #166 : Sobota, 08 Grudzień 2012, 00:16 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.
|
 |
« Odpowiedz #167 : Sobota, 08 Grudzień 2012, 01:09 » |
|
Niw spasuje bo kąty mocowania poduszek są inne. Ale same piasty czy piastołozyska zdają się mieć identyczny rozstaw śrub. Ciekawe co z abs-em i korekcją siły hamowania.
|
|
|
|
|
|
|
|
bogdanan
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #169 : Sobota, 02 Luty 2013, 17:55 » |
|
Dzisiaj wymieniłem klocki hamulcowe (Ferodo Premier FDB 1790 118 zł ). Wymiana bajecznie prosta.  Kluczem nr 13 odkręciłem 2 śruby (strzałki na zdjęciu powyżej), zacisk zsunięty bez problemu.  widok po ściągnięciu zacisku powyżej.  tak wyglądają stary i nowy klocek.  Nowe klocki po założeniu. Przesmarowałem prowadnice, wymieniłem blaszki podtrzymujące klocki (dostałem w komplecie). Klocki wymieniłem bo coś szorowało z przodu. Po odpaleniu autka wszystkie kontrolki gasną, ale po pierwszym naciśnięciu hamulca nożnego zapala się kontrolka ABS i już nie gaśnie do chwili wyłączenia kluczyka. Co to może być?
|
|
|
|
|
|
|
cookie
Maniak

|
 |
« Odpowiedz #170 : Poniedziałek, 04 Luty 2013, 18:46 » |
|
Gdyby nie grubość Twoich tarcz (wyglądają jak nowe jeśli chodzi o grubość) to bym powiedział że to uszkodzenie czujnika absu albo zanieczyszczona koronka tylko chyba w trojakach nie ma już koronek do absu. Czujnik jest zfdaje się nową modą gdzies przy łóżysku piasty. Jesli to nie jest jakiś serwisiwy psikus kompa od abs-u to pierwszym podejrzanym byłoby łozysko piasty albpo czujnikabs.
|
|
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 04 Luty 2013, 18:55 wysłane przez cookie »
|
|
|
|
|
bogdanan
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #171 : Poniedziałek, 04 Luty 2013, 20:31 » |
|
Komputer nie pokazuje błędów, odpinałem akumulator, nic to nie zmieniło. Czujniki ABS z przodu znalazłem, spróbuję je w sobotę zdemontować, koronek ABS-u nie widać, poziom płynu hamulcowego prawie max. Obejrzę jeszcze tył może tam coś się stało...
|
|
|
|
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR

|
 |
« Odpowiedz #172 : Poniedziałek, 04 Luty 2013, 21:19 » |
|
Ja jak zmieniałem klocki to sobie przyszlifowałem tarcze z rantu, a potem założyłem klocki i chciałem żeby je jeszcze ładnie wyczyściły więc wsadziłem bieg w garażu (auto podniesione oczywiście) obroty tarcz na maxa, gazowałem...a druga nogą lekko hamowałem, żeby klocki tarły o tarczę i szlifowały....a tu nagle kontrolka ABS jak u Ciebie. Zgasiłem odpaliłem i dalej nie zgasła....ale odpięcie aku pomogło.
|
|
|
|
|
|
|
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #173 : Poniedziałek, 04 Luty 2013, 22:23 » |
|
i jak hamują  ? jest jakaś różnica???
|
|
|
|
|
|
|
cookie
Maniak

|
 |
« Odpowiedz #174 : Poniedziałek, 04 Luty 2013, 22:45 » |
|
Bogdan, abs działa w ten sposób, że wykrywa błędy w 2 przypadkach. Pierwszy test statyczny sprawdza czy czujniki mają obwód. Jesli czujniki przejdą ten test to lampka na desce rozdzielczej gaśnie. Drugi błąd może sie pojawić przy hamowaniu kiedy któyś z czujników poda wskazania nie mieszczące się w zakresie normalnym, a takie może ię pojawić kiedy np czujka bedzie zbyt daleko od zebatki albo zebatke będzie się obracać nieosiowo. Tak to przynajmniej działało w innych samochodach. NIe wiem jak w trojaku ale w innych samochodach towarzyszyło temu pierdzenie abs-u bez wyraźnej potrzeby i wypuszczanie samochodu jakby jechał po lodzie mimo dobrej przyczepności, a potem wyłączenie abs i zapalenie lampki na stałe aż do wyłączenia stacyjki.
|
|
|
|
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR

|
 |
« Odpowiedz #175 : Poniedziałek, 04 Luty 2013, 23:41 » |
|
i jak hamują  ? jest jakaś różnica??? według mnie super. ciche i skuteczne. Zrobiłem na razie 4tys km i póki co jestem bardzo zadowolony
|
|
|
|
|
|
|
bogdanan
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #176 : Wtorek, 05 Luty 2013, 08:14 » |
|
Bogdan, abs działa w ten sposób, że wykrywa błędy w 2 przypadkach. Pierwszy test statyczny sprawdza czy czujniki mają obwód. Jesli czujniki przejdą ten test to lampka na desce rozdzielczej gaśnie.
A jakbym odpiął czujniki ABS kolejno i je sprawdził elektrycznie  , (nie posiadam schematu elektrycznego, charakterystyki czujników). Może kupię czujnik i będę podmieniał kolejno aż wykluczę bądź potwierdzę problem po stronie czujników.. Autko hamuje bardzo dobrze, przed wymianą też nie było problemów. Żadnych uszkodzeń mechanicznych pod autem nie widać...
|
|
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 05 Luty 2013, 08:18 wysłane przez bogdanan »
|
|
|
|
|
cookie
Maniak

|
 |
« Odpowiedz #177 : Wtorek, 05 Luty 2013, 15:08 » |
|
Bogdan, abs działa w ten sposób, że wykrywa błędy w 2 przypadkach. Pierwszy test statyczny sprawdza czy czujniki mają obwód. Jesli czujniki przejdą ten test to lampka na desce rozdzielczej gaśnie.
A jakbym odpiął czujniki ABS kolejno i je sprawdził elektrycznie  , (nie posiadam schematu elektrycznego, charakterystyki czujników). Może kupię czujnik i będę podmieniał kolejno aż wykluczę bądź potwierdzę problem po stronie czujników.. Autko hamuje bardzo dobrze, przed wymianą też nie było problemów. Żadnych uszkodzeń mechanicznych pod autem nie widać... Zwykle pada jeden czujnik ale wtdy nie przechodziłby testu statycznego, bo on polega właśnie na sprawdzeniu obwodu. No chyba, że po odpięciu wyjdzie ci na jednym z czujników jakas zgoła inna wartość omów niz na pozostałych 3. Gdyby był totalnie rozwalony albo przrwany obwód to by nie przechodził testu po przekręceniu stacyjki. Ja generalnie w swoim drugim samochodzie tak sprawdzam czujniki abs-u, że odpinam kostki i sprawdzam co mi pokazuje omomierz. Jak którys podaje inne wartości niż reszta albo przerwę w obwodzie to jest do wymiany.
|
|
|
|
|
|
|
janq
V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #178 : Czwartek, 14 Luty 2013, 15:46 » |
|
Mam pytanko, bo przymierzam się do zrobienia hamulców. Ma ktoś jakieś dojścia do tarczy hamulcowych EBC TURBO GROOVE lub gładkich oraz klocków hamulcowe EBC DP21597 Green Stuff, taniej niż ze strony: http://ebcbrakes.pl/pl/
|
|
|
|
|
|
|
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #179 : Czwartek, 14 Luty 2013, 16:38 » |
|
http://www.gagat.net/?kontakt ps ja bralem od tego kolesia i ma taniej niz ze strony EBC juz pisalem ja za serie dalem 350zl ja mam takie EBC http://c1aygo107.net/index.php?topic=8578.180
|
|
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 14 Luty 2013, 16:39 wysłane przez BOBAS349FK »
|
|
|
|
|
|