107KOMPRESOR
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #20 : Niedziela, 21 Marzec 2010, 16:10 » |
|
nie, od sierpnia zeszłego roku  francuz kupiony w komisie w pleszewie a czemu? bo masz chyba najwiekszy przebieg ze wszystkich uzytkownikow trojaczkow (na tym forum to na bank), moze opiszesz swojego w osobnym temacie napiszesz co robilas, co moglo byc robione jak sie sprawuje itd. to bardzo interesujace jak sie ma zawieszenie silnik itd po 200kkm w trojaczku. pozdrawiam maly
|
|
|
|
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

był sobie kiedyś 107RC...
|
 |
« Odpowiedz #21 : Niedziela, 21 Marzec 2010, 16:15 » |
|
Tylko proszę, zrób to w odpowiednim NOWYM temacie np w dziale dysputy techniczne.
A co do ogrzewania, to niby jest to sposób ale ja z niego nie skorzystam, bo mój motorek rozgrzewa się dość szybko - wystarczająco do moich potrzeb....
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz) VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)
Były: P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
|
|
|
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.
|
 |
« Odpowiedz #22 : Niedziela, 21 Marzec 2010, 22:55 » |
|
No to ciekawe, bo diesel w Bravo potrzebuje jakies 5km minimum zeby zaczelo cos leciutko grzac (przy 0'C). P107 natomiast daje czadu doslownie po 2-3 kilometrach. Moze faktycznie cos masz nie tak z autkiem.
No cóż commonrail to inna para kaloszy- własnei do coomonraili stosuje sie niemal standardowo elektryczne dogrzewacze albo wręcz elektryczne nagrzewnice w szeregu w wodną bo mają deficyt ciepła z powodu wysokiej sprawności silnika.
|
|
|
|
|
|
|
pietras
Klubowicz

Radom / Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #23 : Poniedziałek, 22 Marzec 2010, 04:21 » |
|
mój bardzo podobnie grzeje się po przejechaniu 2-3 km ale mi wydawało się to niezwykle długo przyzwyczaiłem się do tego że odpalając polo wychodziłem go odśnieżyć i po 2-3 minutach wsiadając do auta było tam już ciepło żeby nie powiedzieć gorąco  widocznie ten typ tak ma i trzeba sie przyzwyczaić 
|
|
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 22 Marzec 2010, 10:53 wysłane przez pietras »
|
|
|
|
|
dthdth
V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #24 : Środa, 21 Kwiecień 2010, 04:24 » |
|
No cóż commonrail to inna para kaloszy- własnei do coomonraili stosuje sie niemal standardowo elektryczne dogrzewacze albo wręcz elektryczne nagrzewnice w szeregu w wodną bo mają deficyt ciepła z powodu wysokiej sprawności silnika.
Niby tak, a jednak nie. Poprzednio mialem Ibize z "wiecznie mlodym" silnikiem 1.9 110hp AFN. To byl silnik jeszcze na pompie rotacyjnej a jednak czas nagrzewania sie byl bardzo podobny do commonrailowego w Bravo, wiec ...
|
|
|
|
Peugeot 107 1.0-12V-2Tronic  , Byl - Fiat Bravo 1.9 MJTD 165hp/350Nm  , Sym Fiddle II 50cc  , Byl - Kreidler Galactica 2.0 Electric  , Triumph Tiger 800 Crystal White  , Toyota Auris II Hybrid 
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

był sobie kiedyś 107RC...
|
 |
« Odpowiedz #25 : Środa, 21 Kwiecień 2010, 08:58 » |
|
oj na prawdę dziwne macie problemy... czy na prawdę te dwie minuty dłużej czy krócej to jest aż tak ważne?? ja tam jestem zadowolony z ogrzewania w biedronce  fabia się rozgrzewa bardzo podobnie!
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz) VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)
Były: P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
|
|
|
cookie
Maniak

|
 |
« Odpowiedz #26 : Środa, 21 Kwiecień 2010, 10:56 » |
|
A ja nie jestem bo mój stary turboklekot z 9litrami płynu chłodzacego w układzie i 5l oleju szybciej grzeje nózki niz nowa benzynka we w sumie małym samochodzie. Widac rozmiar nagrzewnicy jest ścisle okrojony przez ksiegowych z toyoty bo zaczyna grzac dopiero jak silnik złapie z 60C. W turboklekocie dmucha ciepłym zaraz po odpaleniu silnika.
|
|
|
|
|
|
|
seraphine
Posiadacz

|
 |
« Odpowiedz #27 : Środa, 24 Kwiecień 2013, 17:41 » |
|
Wiem, że jest lato, ale temat ogrzewania trochę mnie nurtuje...
Jak to u nas jest? Czy przez nagrzewnicę woda przepływa cały czas (u mnie tak), czy tylko kiedy ustawimy pokrętło "regulacji temperatury" na ogrzewanie? Tzn. czy owo pokrętło steruje czymś w rodzaju zaworu zamykającego mały obieg wody, czy raczej steruje jakimiś klapami w układzie wentylacji i reguluje ilość przepływającego powietrza przez wiecznie otwartą nagrzewnicę?
Pytam, bo drażni mnie pewna przypadłość mojego trojaczka: w taką pogodę, przy całkowicie zakręconym ogrzewaniu (maks chłodzenie) i wyłączonej klimatyzacji, powietrze które leci z nawiewów jest odczuwalnie cieplejsze od tego na dworze. Włączanie klimy przy niecałych +20 to trochę paranoja, ale inaczej w środku robi się za ciepło... Rozumiem, że sama dmuchawa dosyć mocno się grzeje... ale aż tak? U Was też tak jest? Może ten typ tak ma? A może to u mnie trzeba by dokonać jakiejś regulacji linek/cięgien?
|
|
|
|
Brązowiutki Duster II klekot 4x4
|
|
|
HansKloss
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #28 : Piątek, 29 Styczeń 2016, 12:52 » |
|
Odgrzewam (ogrzewam) temat  Moje aygo też się dość długo nagrzewa. Po ruszeniu z parkingu letnie powietrze leci dopiero po przejechaniu jakiś 4-5km...Z tego co tu czytam nasze autka chyba tak już mają bo na ogrzanie potrzebują trochę czasu.
|
|
|
|
|
|
|
sic
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #29 : Piątek, 29 Styczeń 2016, 13:10 » |
|
zawsze mozna zainwestowac w podgrzewane siedzenie  mi sie tak średnio nagrzewa, ale po 4km to już gorące powietrze leci. Letnie tak po około 2km. Z tym że ja zawsze zakręcam ogrzewanie po odpaleniu silnika i dopiero po około 2km puszczam ciepłe.
|
|
|
|
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti
|
 |
« Odpowiedz #30 : Niedziela, 31 Styczeń 2016, 16:19 » |
|
mi sie tak średnio nagrzewa, ale po 4km to już gorące powietrze leci.
z tym to mocno przesadziłeś. Chyba że w lato.
|
|
|
|
|
|
|
sic
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #31 : Poniedziałek, 01 Luty 2016, 12:06 » |
|
Przy temperaturze takiej jak mamy teraz i jaka była ostatnio łącznie z przymroskami. Do pracy mam 5,5km, od 1/3 drogi dopiero otwieram nawiew ciepłego i tak od połowy drogi mniejwiecej juz jest ciepło w aucie. Mam aygo 2009r, francuza - jesli to ma jakies znaczenie 
|
|
|
|
|
|
|
gaga195
|
 |
« Odpowiedz #32 : Poniedziałek, 01 Luty 2016, 20:37 » |
|
Francuza japońca robionego w czechach? ;p Kaliope faktycznie po 4km u mnie już śmiga dobrze ciepłym powietrzem
|
|
|
|
|
|
|
cookie
Maniak

|
 |
« Odpowiedz #33 : Poniedziałek, 08 Luty 2016, 12:36 » |
|
Może wyjezdzacie z garażu? Przy starcie spod chmurki jest gorzej.
|
|
|
|
|
|
|
Ziaro1985
Newbie

|
 |
« Odpowiedz #34 : Piątek, 13 Maj 2016, 22:24 » |
|
Witam, jestem posiadaczem Aygo od wczoraj i już niestety mam problem. Nie umiem zmniejszyć temp. nawiewu cały czas leci ciepłe. Jak zalacze klime i dam obieg zamknięty to chłodzi a na normalnym obiegu leci ciepłe proszę o pomoc
|
|
|
|
|
|
|
|