sprawdzi艂em z ciekawo艣ci shell 0w40, Czy dobrze rozumiem, 偶e zawarto艣膰 oleju minerlanego w nim to poni偶ej 3%?
szkoda, 偶e nie wida膰 dalszego ci膮gu zdania, bo w wersji polskoj臋zycznej dla Helix Ultra 0w40 ono brzmi:
"G艂臋boko rafinowany olej mineralny zawieraj膮cy < 3% w/w
ekstraktu diametylosulfotlenku (DMSO) zgodnie z norm膮 IP346
(nota L). Jako dodatek rozcie艅czaj膮cy wyst臋puje tylko
wysoko rafinowany olej mineralny.
Moim zdanie to nie znaczy, 偶e jest mniej ni偶 3% oleju mineralnego, ale 偶e w oleju mineralnym jest mniej ni偶 3% DMSO.
karty do Shella s膮 oficjalnie dost臋pne na ich stronie
http://www.epc.shell.com/ trzeba wybra膰 Continue a dalej wybra膰 kraj (je艣li sam si臋 nie wybierze) a w rubryce Serch wpisa膰 np 40 to poka偶e wszystkie oleje xw40 i do pobranie karty po angielsku i polsku oraz informacje handlowe najcz臋艣ciej po angielsku.
Jak i gdzie zale藕膰 olej w pe艂ni syntetyczny w przyst臋pnej cenie? Na to pytanie nie odpowiem. Osobi艣cie jak b臋d臋 wymienia艂 olej to na ebayu lub allegro wybior臋 oleje syntetyczne nast臋pnie interesuj膮c膮 mnie lepko艣膰, ustawi臋 cena od najni偶szej i jak jaka艣 marka wzbudzaj膮ca moje zaufanie b臋dzie w pasuj膮cej mi cenie to b臋d臋 szuka艂 karty produktu.
Je艣li w karcie b臋dzie w sekcji 3 napisane oleje syntetyczne i jednocze艣nie nigdzie w karcie nie znajd臋 s艂owa: mineralny, rafinowany, destylat, ci臋偶kie destylaty parafinowe, ropa naftowa,
hydrokrakowany, obrabiane wodorem, obrabiane w wysokiej temperaturze, obrabiane pod wysokim ci艣nieniem, olej podstawowy nieokre艣lony (to nie 偶art Castrol w kartach niekt贸rych Edge tak pisze) i jednocze艣nie kod odpadu b臋dzie 13.02.06 to b臋d臋 mia艂 podstawy przypuszcza膰, 偶e to jest pe艂ny syntetyk.
Co do kodu odpadu to je艣li olej bazowy jest mieszanin膮 olej贸w III, IV i V grupy to od pewnego czasu dozwolony jest kod 13.02.06, tak偶e kod ten ju偶 nie gwarantuje, 偶e w oleju nie b臋dzie hydrokrakowanych minera艂贸w. Natomiast kod 13.02.05 gwarantuje, 偶e na pewno baza nie jest nawet cz臋艣ciowo syntetyczna. (Sorry 偶e par臋 post贸w wy偶ej wprowadzi艂em w b艂膮d, ale cz艂owiek uczy si臋 nieustannie)
Jak ju偶 znajd臋 olej to poszukam, gdzie poza allegro mo偶na go kupi膰 i obejrz臋 sobie. Zwr贸c臋 uwag臋 gdzie zosta艂 wyprodukowany.
Je艣li b臋dzie Made in EU to niezale偶nie od marki oznacze艅, lepko艣ci i zapewnie艅 sprzedawcy znaczy 偶e:
jest 50% prawdopodobie艅stwa, 偶e olej zosta艂 wyprodukowany przez Orlen lub Rafineri臋 Gda艅sk膮 (i to jest najlepsza z mo偶liwo艣ci, bo stamt膮d pochodz膮 oleje oficjalnej dystrybucji, koncern贸w kt贸rych na og贸艂 o to nie podejrzewamy z zachodu przyje偶d偶aj膮 tylko ba艅ki),
jest 40% prawdopodobie艅stwa, 偶e olej zosta艂 rozlany gdzie艣 w Polsce w warunkach mniej lub bardziej profesjonalnych,
jest 10% prawdopodobie艅stwa, 偶e olej pochodzi z innych 藕r贸de艂 ni偶 powy偶ej.
Oczywi艣cie tak ustawione kryteria spowoduj膮, 偶e prawdopodobnie zajmie mi to wi臋cej czasu i zachodu ni偶 to jest warte.