obcy44
Citybug Maker
Wiadomo艣ci: 693
zajefajny w贸zek 艣migaj膮cy po W-wie
|
|
« : Niedziela, 06 Marzec 2011, 14:26 » |
|
Witam w膮tek pisze ku ma艂ej przestrodze dla u偶ytkowanik贸w naszych wspania艂ych ma艂ych trojaczk贸w. Oto opisz臋 moj膮 wczorajsz臋 pierwsz膮 w moim 偶yciu kierowcy , tak nieprzyjemn膮 przygod臋. Podjecha艂em swoim C1 do kolegi 艣piesz膮c si臋 przy tym , i tak jako艣 szybko zgasi艂em furk臋 , wyskoczy艂em , zostawi艂em to co mia艂em zostawi膰 i z racji tego 偶e ju偶 by艂em sp贸藕niony w inne miejsce szybko ruszy艂em i po oko艂o 100 metrach mam skrzy偶owanie r贸wnorz臋dne , z prawej jedzie auto no to hamuj臋 A TU NIC peda艂 twardy nawet nie drgnie , przyciskam kilka razy i nic , auto leci normalnie na samoch贸d obok , no to odruhowo r臋czny i stoj臋 - oczywi艣cie w delikatnym szoku. NA szcz臋艣cie wychamowa艂em , ale facet z samochodu z prawej strony co艣 tam mi pos艂a艂 bo si臋 te偶 troch臋 zestresowa艂 i wcale m,u si臋 nie dziwi臋. Po zatrzymaniu od razu patrz臋 na poziom p艂ynu hamulcowego - w normie, wymiany te偶 nie robi艂em wcze艣niej bo autko dopiero w maju br sko艅czy dwa latka , przebieg nieca艂e 9000 km wi臋c nie ma potrzeby wymienia膰. Oczywi艣cie wsiad艂em do C1 , zapali艂em silnik sprawdzi艂em peda艂 i wszystko w jak najlepszym porz膮dku. Przypomnia艂a mi si臋 rada do艣wiadczonego kierowcy kt贸ry m贸wi艂 mi 偶eby przed ka偶dym ruszeniem z miejsca po zapaleniu nacisn膮膰 peda艂 hamula , tak o dla testu. Nawet Polacy byli z tego co wiem prekursorami w tego typu testach bo w Polonezach tych ostatnich by艂a nawet taka kontrolka , kt贸ra zapala艂a si臋 zaraz po uruchomieniu mia艂a symbol naciskaj膮cej nogi na peda艂 hamulca i gas艂a jak ju偶 si臋 go nacisne艂o. Tak 偶e ku przestrodze.....
|
|
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 11 Listopad 2012, 10:09 wys艂ane przez kaliope »
|
|
Citroen C1 1,0 B 2009r Honda CRV 2,2 I-CTDI 175 KM Kymco New Dink 50
|
|
|
odl
Klubowicz
Wiadomo艣ci: 489
|
|
« Odpowiedz #1 : Niedziela, 06 Marzec 2011, 15:41 » |
|
tez mi sie raz zdarzylo to samo co Tobie.. na szczescie auto powoli sie toczylo i w koncu samo stanelo przed skrzyzowaniem.
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P
Wiadomo艣ci: 5232
C1 3D WHITE...troche gorsche ma艂e porsche...
|
|
« Odpowiedz #2 : Niedziela, 06 Marzec 2011, 17:06 » |
|
te偶 to mia艂em bo wje偶d偶am na luzie z g贸rki do gara偶u To normalne wspomaganie hamulc贸w dzia艂a na zasadzie podcisnienia wytworzonego przez silnik dlatego peda艂 hamulca po wy艂膮czeniu silnika twardnieje
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010 Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
tom02
Klubowicz
Wiadomo艣ci: 276
|
|
« Odpowiedz #3 : Niedziela, 06 Marzec 2011, 18:38 » |
|
Jako艣 odruchowo wykonuje taki ruch sprawdzaj膮cy peda艂 hamulca :)przed ruszeniem. Ale teraz bed臋 robi to bardziej 艣wiadomie w nowszych samochodach bardziej to czu膰 bo np w golfie V bo zgaszeniu silnika nacisn臋 raz i odrazu twrady a w sseicento tego nie zauwa偶am :0
|
|
|
|
|
|
|
obcy44
Citybug Maker
|
|
« Odpowiedz #4 : Niedziela, 06 Marzec 2011, 19:10 » |
|
te偶 to mia艂em bo wje偶d偶am na luzie z g贸rki do gara偶u To normalne wspomaganie hamulc贸w dzia艂a na zasadzie podcisnienia wytworzonego przez silnik dlatego peda艂 hamulca po wy艂膮czeniu silnika twardnieje Tylko 偶e w moim przypadku silnik by艂 uruchomiony
|
|
|
|
|
|
|
odl
Klubowicz
Wiadomo艣ci: 489
|
|
« Odpowiedz #5 : Niedziela, 06 Marzec 2011, 20:04 » |
|
te偶 to mia艂em bo wje偶d偶am na luzie z g贸rki do gara偶u To normalne wspomaganie hamulc贸w dzia艂a na zasadzie podcisnienia wytworzonego przez silnik dlatego peda艂 hamulca po wy艂膮czeniu silnika twardnieje Tylko 偶e w moim przypadku silnik by艂 uruchomiony jak rowniez w moim. ponadto zdazylem dobrych kilkaset metrow zrobic na tym uruchomionym silniku. zaczal dzialac samoistnie (bez gaszenia/ponownego odpalania) po przejechaniu kolejnych kilkunastu metrow. a o tym, ze hamulce przestaja dzialac przy zgaszonym silniku przekonalem sie przy innej okazji.. ;-)
|
|
|
|
|
|
|
107KOMPRESOR
Klubowicz
Wiadomo艣ci: 2553
|
|
« Odpowiedz #6 : Poniedzia艂ek, 07 Marzec 2011, 17:38 » |
|
dziwne kosmosy tu piszecie moi mili. mi sie NIGDY cos takiego nie przytrafilo a w/w operacji nigdy nie wykonuje. dodam ze 107 przejechalem ok 120kkm. pozdrawiam maly ps a moze to dla tego ze ja nigdy taki szybki nie jestem
|
|
|
|
|
|
|
biela
Administrator
Wiadomo艣ci: 1502
Auto maniak
|
|
« Odpowiedz #7 : 艢roda, 09 Marzec 2011, 14:22 » |
|
te偶 nigdy nic takiego nie mia艂em, btw w saabach przy odpaleniu pokazuje si臋 komunikat test brake, dopiero jak zahamujesz to jest OK
|
|
|
|
Kia Ceed SW '20 1.0 120KM
|
|
|
obcy44
Citybug Maker
|
|
« Odpowiedz #8 : Niedziela, 20 Marzec 2011, 09:55 » |
|
I ja te偶 nic takiego wcze艣niej nie mia艂em a tu pierwszy raz musi by膰 , tak 偶e hamulec pomocniczy ( r臋czny ) by艂 naprawd臋 pomocniczy
|
|
|
|
|
|
|
galiczeq
U偶ytkownik
Wiadomo艣ci: 36
|
|
« Odpowiedz #9 : Niedziela, 20 Marzec 2011, 16:15 » |
|
szybko ruszy艂em i po oko艂o 100 metrach mam skrzy偶owanie r贸wnorz臋dne , z prawej jedzie auto no to hamuj臋 A TU NIC peda艂 twardy nawet nie drgnie , przyciskam kilka razy i nic , auto leci normalnie na samoch贸d obok , no to odruhowo r臋czny i stoj臋 - oczywi艣cie w delikatnym szoku. NA
Ja za to w swoim passacie mia艂em peda艂 mi臋kki - wcisn膮艂em do ko艅ca i nic . Ale u mnie sytuacja by艂a taka, 偶e samoch贸d sta艂 tydzie艅 na mrozach -10 -15. Wsiad艂em, odpali艂em ruszy艂em i przy pierwszej pr贸bie hamowania troch臋 si臋 spoci艂em, ale klika porz膮dnych uderze艅 w peda艂 hamulca i si臋 "napompowa艂"
|
|
|
|
VW PASSAT 1.9 TDI 96kW C1 MAP 2D DESIRE
|
|
|
polobis
Klubowicz
Wiadomo艣ci: 81
|
|
« Odpowiedz #10 : 艢roda, 06 Kwiecie艅 2011, 18:39 » |
|
podobnie mialem w TICO, przy -15, w okolicach zera juz bylo ok. Podobno to kwestia wlasciwosci zaworu serwa
|
|
|
|
|
|
|
kosior
U偶ytkownik
Wiadomo艣ci: 9
Nie pomo偶e koni kupa jak kierowca dupa
|
|
« Odpowiedz #11 : Sobota, 18 Luty 2012, 15:30 » |
|
Witam. Wczoraj rano po nocy wsiadam do 107 ruszam sobie wyje偶d偶aj膮c z parkingu wciskam hamulec, a on praktycznie nie reaguje (tzn. dzia艂a ale odczucie jest takie jakby dzia艂a艂y w 50%). Ale nic jad臋 dalej wciskam pary razy hamulec po 20m i ju偶 ok.Dzia艂aj膮 jak nale偶y. Dzisiaj problem rano znowu si臋 powt贸rzy艂 i zaczynam si臋 ju偶 ba膰.Mia艂 kto艣 podobny przypadek. Auto ma dopiero 16000 tys km przebiegu i 2 lata.Dopiero co si臋 gwarancja sko艅czy艂a.P艂yn hamulcowy niby jest (nie wida膰 go za bardzo bo jest schowany z ty艂u ale sprawdza艂em palcem to co艣 jest).
|
|
|
|
|
|
|
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
Wiadomo艣ci: 2856
|
|
« Odpowiedz #12 : Sobota, 18 Luty 2012, 19:59 » |
|
przypadki takie juz byly .....ktos juz cos takiego opisywal
|
|
|
|
citroen c1 1.0 xsara picasso 1.6 mondeo GHIA mk2 2.0 GILERA RUNNER 125cm
|
|
|
marysia
V.I.P
Wiadomo艣ci: 1385
|
|
« Odpowiedz #13 : Sobota, 18 Luty 2012, 23:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
mat
|
|
« Odpowiedz #14 : Niedziela, 19 Luty 2012, 00:05 » |
|
"sprawdza艂em palcem to co艣 jest" ?? ...
|
|
|
|
107 lift GT-line by Irmscher Keep Driving FUN!
|
|
|
marysia
V.I.P
|
|
« Odpowiedz #15 : Niedziela, 19 Luty 2012, 00:14 » |
|
"sprawdza艂em palcem to co艣 jest" ?? ... 偶e niby ma艂o dok艂adny pomiar聽
|
|
|
|
|
|
|
mat
|
|
« Odpowiedz #16 : Niedziela, 19 Luty 2012, 00:16 » |
|
偶e niby to jest 偶r膮ce tak troszke
|
|
|
|
107 lift GT-line by Irmscher Keep Driving FUN!
|
|
|
marysia
V.I.P
|
|
« Odpowiedz #17 : Niedziela, 19 Luty 2012, 00:35 » |
|
no napisa艂 przecie偶, 偶e 麓co艣麓... a tak z g艂upia franc to mo偶e co艣 faktycznie nie tak z samym p艂ynem skoro s艂abo 麓偶re麓
|
|
|
|
|
|
|
107KOMPRESOR
Klubowicz
Wiadomo艣ci: 2553
|
|
« Odpowiedz #18 : Niedziela, 19 Luty 2012, 14:45 » |
|
Ludzie ogarnijcie sie troche i wymieniajcie ten plyn hamulcowy, chociaz raz na 2 lata jak koszt 60pln raz do roku Was przeraza. A juz tym bardziej jak sie samochod kupi to "wypadalo" by jednak to i owo sprawdzic i wymienic.
|
|
|
|
|
|
|
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
Wiadomo艣ci: 2856
|
|