Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: [1] 2   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Hamulce - problemy, dyskusja  (Przeczytany 43348 razy)
obcy44
Citybug Maker
*

zajefajny wózek śmigający po W-wie

« : Niedziela, 06 Marzec 2011, 14:26 »

Witam wątek pisze ku małej przestrodze dla użytkowaników naszych wspaniałych małych trojaczków.
Oto opiszę moją wczorajszę pierwszą w moim życiu kierowcy , tak nieprzyjemną przygodę. Podjechałem swoim C1 do kolegi śpiesząc się przy tym , i tak jakoś szybko zgasiłem furkę , wyskoczyłem , zostawiłem to co miałem zostawić i z racji tego że już byłem spóźniony w inne miejsce szybko ruszyłem i po około 100 metrach mam skrzyżowanie równorzędne , z prawej jedzie auto no to hamuję A TU NIC pedał twardy nawet nie drgnie , przyciskam kilka razy i nic , auto leci normalnie na samochód obok , no to odruhowo ręczny i stoję - oczywiście w delikatnym szoku. NA szczęście wychamowałem , ale facet z samochodu z prawej strony coś tam mi posłał bo się też trochę zestresował i wcale m,u się nie dziwię. Po zatrzymaniu od razu patrzę na poziom płynu hamulcowego - w normie, wymiany też nie robiłem wcześniej bo autko dopiero w maju br skończy dwa latka , przebieg niecałe 9000 km więc nie ma potrzeby wymieniać. Oczywiście wsiadłem do C1 , zapaliłem silnik sprawdziłem pedał i wszystko w jak najlepszym porządku. Przypomniała mi się rada doświadczonego kierowcy który mówił mi żeby przed każdym ruszeniem z miejsca po zapaleniu nacisnąć pedał hamula , tak o dla testu. Nawet Polacy byli z tego co wiem prekursorami w tego typu testach bo w Polonezach tych ostatnich była nawet taka kontrolka , która zapalała się zaraz po uruchomieniu miała symbol naciskającej nogi na pedał hamulca i gasła jak już się go nacisneło. Tak że ku przestrodze.....
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 11 Listopad 2012, 10:09 wysłane przez kaliope » Zapisane

Citroen C1 1,0 B 2009r 
Honda CRV 2,2 I-CTDI 175 KM
Kymco New Dink 50
odl
Klubowicz
*

« Odpowiedz #1 : Niedziela, 06 Marzec 2011, 15:41 »

tez mi sie raz zdarzylo to samo co Tobie.. na szczescie auto powoli sie toczylo i w koncu samo stanelo przed skrzyzowaniem.
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #2 : Niedziela, 06 Marzec 2011, 17:06 »

też to miałem bo wjeżdżam na luzie z górki do garażu Uśmiech To normalne wspomaganie hamulców działa na zasadzie podcisnienia wytworzonego przez silnik Uśmiech dlatego pedał hamulca  po wyłączeniu silnika twardnieje Uśmiech

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
tom02
Klubowicz
*

« Odpowiedz #3 : Niedziela, 06 Marzec 2011, 18:38 »

Jakoś odruchowo wykonuje taki ruch sprawdzający pedał hamulca :)przed ruszeniem. Ale teraz bedę robi to bardziej świadomie Uśmiech
w nowszych samochodach bardziej to czuć bo np w golfie V bo zgaszeniu silnika nacisnę raz i odrazu twrady  lol a w sseicento tego nie zauważam :0

obcy44
Citybug Maker
*

« Odpowiedz #4 : Niedziela, 06 Marzec 2011, 19:10 »

też to miałem bo wjeżdżam na luzie z górki do garażu Uśmiech To normalne wspomaganie hamulców działa na zasadzie podcisnienia wytworzonego przez silnik Uśmiech dlatego pedał hamulca  po wyłączeniu silnika twardnieje Uśmiech
Tylko że w moim przypadku silnik był uruchomiony

Citroen C1 1,0 B 2009r 
Kymco New Dink 50
odl
Klubowicz
*

« Odpowiedz #5 : Niedziela, 06 Marzec 2011, 20:04 »

Tylko że w moim przypadku silnik był uruchomiony

jak rowniez w moim. ponadto zdazylem dobrych kilkaset metrow zrobic na tym uruchomionym silniku. zaczal dzialac samoistnie (bez gaszenia/ponownego odpalania) po przejechaniu kolejnych kilkunastu metrow. a o tym, ze hamulce przestaja dzialac przy zgaszonym silniku przekonalem sie przy innej okazji.. ;-)
107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #6 : Poniedziałek, 07 Marzec 2011, 17:38 »

dziwne kosmosy tu piszecie moi mili. mi sie NIGDY cos takiego nie przytrafilo a w/w operacji nigdy nie wykonuje. dodam ze 107 przejechalem ok 120kkm.

pozdrawiam
maly

ps a moze to dla tego ze ja nigdy taki szybki nie jestem Mrugnięcie

P107 SI GT  P206SW 207GTI
biela
Administrator
*

Auto maniak

« Odpowiedz #7 : Środa, 09 Marzec 2011, 14:22 »

też nigdy nic takiego nie miałem, btw w saabach przy odpaleniu pokazuje się komunikat test brake, dopiero jak zahamujesz to jest OK Uśmiech

Kia Ceed SW '20 1.0 120KM
obcy44
Citybug Maker
*

« Odpowiedz #8 : Niedziela, 20 Marzec 2011, 09:55 »

I ja też nic takiego wcześniej nie miałem a tu pierwszy raz musi być , tak że hamulec pomocniczy ( ręczny )  był naprawdę pomocniczy  Uśmiech

Citroen C1 1,0 B 2009r 
Kymco New Dink 50
galiczeq
Użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Niedziela, 20 Marzec 2011, 16:15 »

szybko ruszyłem i po około 100 metrach mam skrzyżowanie równorzędne , z prawej jedzie auto no to hamuję A TU NIC pedał twardy nawet nie drgnie , przyciskam kilka razy i nic , auto leci normalnie na samochód obok , no to odruhowo ręczny i stoję - oczywiście w delikatnym szoku. NA

Ja za to w swoim passacie miałem pedał miękki - wcisnąłem do końca i nic Uśmiech. Ale u mnie sytuacja była taka, że samochód stał tydzień na mrozach -10 -15. Wsiadłem, odpaliłem ruszyłem i przy pierwszej próbie hamowania trochę się spociłem, ale klika porządnych uderzeń w pedał hamulca i się "napompował" Uśmiech

VW PASSAT 1.9 TDI 96kW C1 MAP 2D DESIRE
polobis
Klubowicz
*

« Odpowiedz #10 : Środa, 06 Kwiecień 2011, 18:39 »

podobnie mialem w TICO, przy -15, w okolicach zera juz bylo ok. Podobno to kwestia wlasciwosci zaworu serwa
kosior
Użytkownik
*

Nie pomoże koni kupa jak kierowca dupa

« Odpowiedz #11 : Sobota, 18 Luty 2012, 15:30 »

Witam. Wczoraj rano po nocy wsiadam do 107 ruszam sobie wyjeżdżając z parkingu wciskam hamulec, a on praktycznie nie reaguje (tzn. działa ale odczucie jest takie jakby działały w 50%). Ale nic jadę dalej wciskam pary razy hamulec po 20m i już ok.Działają jak należy. Dzisiaj problem rano znowu się powtórzył i zaczynam się już bać.Miał ktoś podobny przypadek. Auto ma dopiero 16000 tys km przebiegu i 2 lata.Dopiero co się gwarancja skończyła.Płyn hamulcowy niby jest (nie widać go za bardzo bo jest schowany z tyłu ale sprawdzałem palcem to coś jest).
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #12 : Sobota, 18 Luty 2012, 19:59 »

przypadki takie juz byly .....ktos juz cos takiego opisywal

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
marysia
V.I.P
*

« Odpowiedz #13 : Sobota, 18 Luty 2012, 23:09 »

http://c1aygo107.net/index.php?topic=8736.0

tu coś pisali

mat
Maniak

« Odpowiedz #14 : Niedziela, 19 Luty 2012, 00:05 »

"sprawdzałem palcem to coś jest" Co?Co???

...

107 lift GT-line by Irmscher
Keep Driving FUN!
marysia
V.I.P
*

« Odpowiedz #15 : Niedziela, 19 Luty 2012, 00:14 »

"sprawdzałem palcem to coś jest" Co?Co???

...

że niby mało dokładny pomiar   lol

mat
Maniak

« Odpowiedz #16 : Niedziela, 19 Luty 2012, 00:16 »

że niby to jest żrące tak troszke Łohoho

107 lift GT-line by Irmscher
Keep Driving FUN!
marysia
V.I.P
*

« Odpowiedz #17 : Niedziela, 19 Luty 2012, 00:35 »

no napisał przecież, że ´coś´...   Łohoho
a tak z głupia franc to może coś faktycznie nie tak z samym płynem skoro słabo ´żre´ Uśmiech

107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #18 : Niedziela, 19 Luty 2012, 14:45 »

Ludzie ogarnijcie sie troche i wymieniajcie ten plyn hamulcowy, chociaz raz na 2 lata jak koszt 60pln raz do roku Was przeraza. A juz tym bardziej jak sie samochod kupi to "wypadalo" by jednak to i owo sprawdzic i wymienic.

P107 SI GT  P206SW 207GTI
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #19 : Niedziela, 19 Luty 2012, 14:47 »

zgadza sie !!!

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
Strony: [1] 2   Do góry
Drukuj