Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: [1]   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Rdzewiejące zamki i listwy chromowane  (Przeczytany 15554 razy)
galiczeq
Użytkownik
*

« : Poniedziałek, 02 Maj 2011, 20:51 »

Witam,
Przy ostatnim gruntownym myciu "po zimie" zauważyłem oto takie kwiatki:

1. Prawy zamek drzwi (pasażera)

2. Lewy zamek drzwi (kierowcy)

3. Chromowana listwa ozdobna z przodu (wokół paszczy)

Czy spotkaliście się z czymś takim?

Wydaje mi się że w 5 miesięcznym samochodzie nie jest to normalne, miałem już ładnych kilka samochodów i w żadnym zamki mi nie rdzewiały, a wżery na listwie chromowanej pojawiły się w starym bmw które liczyło 17 wiosen.

VW PASSAT 1.9 TDI 96kW C1 MAP 2D DESIRE
obcy44
Citybug Maker
*

zajefajny wózek śmigający po W-wie

« Odpowiedz #1 : Poniedziałek, 02 Maj 2011, 21:00 »

pierwszy raz coś takiego widzę , jak masz auto na gwarancji to zgłaszaj jak najszybciej. Rozumiem że zamki jakoś tam się utleniły , ale żeby listwa chromowa przednia tak się utleniła to dość dziwne , bo przecież jest plastikowa ....

Citroen C1 1,0 B 2009r 
Honda CRV 2,2 I-CTDI 175 KM
Kymco New Dink 50
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #2 : Wtorek, 03 Maj 2011, 10:52 »

zamki to norma u nas w trojaczkach... u mnie niestety już żaden nie działa Język a co do listwy to powinno być to tylko powierzchniowe odbarwienie np na skutek chemikaliów które walą na drogi zimą...

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
galiczeq
Użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Wtorek, 03 Maj 2011, 11:16 »

Czyli zamki do wymiany? Da się wymienić tylko te fronty od zamków czy konieczna jest wymiana zamków stacyjki i kluczyków?

Co do listwy chromowanej, to z własnego doświadczenia wiem, że jeśli nawet wyczyszczę ją jakąś pastą polerską do chromów, to za kilka tygodni/miesięcy będzie to samo.

kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #4 : Wtorek, 03 Maj 2011, 23:15 »

kurde przecież ta listwa to plastik Uśmiech

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
galiczeq
Użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Sobota, 07 Maj 2011, 03:26 »

Mały update.

Listwa nie jest plastikowa tylko nakładana na plastik (tłumaczenie z ASO). ASO odmówiło wymiany zarówno listwy jak i zamków w ramach gwarancji. Pan z ASO wyszedł z papierem nasączonym pastą ścierną i zaczął czyścić po kolei elementy, z zamkami wystarczyło jedno przetarcie i było czyste więc przyjąłem na razie że jest ok, z listwą poszło trochę gorzej, męczył się z 10 min, nad jednym fragmentem i końcowy rezultat był mizerny. Mimo to nie uznali że podlega to wymianie. Protokół spisany, telefon do Citroen Polska, reklamacja, i po kilku godzinach odpowiedź, że co prawda nie podlega to gwarancji, ale wymienią mi ją w ramach gestu handlowego. W przyszłym tygodniu zamierzam pojechać do ASO i napiszę co i jak.

odl
Klubowicz
*

« Odpowiedz #6 : Sobota, 07 Maj 2011, 10:03 »

jak nie z gwarancji, to na podstawie niezgodnosci towaru z umowa.
maab
Klubowicz
*

« Odpowiedz #7 : Sobota, 07 Maj 2011, 12:31 »

Listwy są plastikowe, najprawdopodobniej metalizowane próżniowo, czyli warstwa metalu liczona jest w mikronach, nie radzę stosować jakichkolwiek past ściernych, bo po prostu odsłoni się plastik, tylko preparaty do polerowania chemicznego. W Józefowie pod Warszawą jest zakład który metalizuje plastiki, myślę że jest ich więcej...

Proszę nie strzelać do pianisty. Robi co może. (Oscar Wilde)
galiczeq
Użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Środa, 01 Czerwiec 2011, 21:17 »

Male podsumowanie tematu.

Listwa wymieniona w ASO 11 w Gdyni. Bez problemów ale i zachwytu. Zamki wyczyszczone.

Strony: [1]   Do góry
Drukuj
Skocz do: