ganbit
U偶ytkownik
Wiadomo艣ci: 10
|
|
« : 艢roda, 23 Stycze艅 2013, 23:12 » |
|
Zdecydowa艂 si臋 kto艣 z u偶ytkownik贸w na wykonanie dodatkowego zabezpieczenia antykorozyjnego podwozia, czy pozostali艣cie tylko na fabrycznym. Bo ja widz臋, 偶e co艣 si臋 ruda zaczyna zadomawia膰 i nie podoba mi si臋 to My艣l臋 o dodatkowym zabezpieczeniu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 艢roda, 01 Maj 2013, 20:04 wys艂ane przez ganbit »
|
|
|
|
|
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
Wiadomo艣ci: 2856
|
|
« Odpowiedz #1 : 艢roda, 23 Stycze艅 2013, 23:31 » |
|
pionierem w tej dziedzinie jest keliope pytaj go co i jak jego maszyna po konserwacji juz nigdy nie zgnije!!! na jego profilu sa fotki po robocie co zostalo zakonserwowane
|
|
« Ostatnia zmiana: 艢roda, 23 Stycze艅 2013, 23:35 wys艂ane przez BOBAS349FK »
|
|
citroen c1 1.0 xsara picasso 1.6 mondeo GHIA mk2 2.0 GILERA RUNNER 125cm
|
|
|
Robertmodelarz
U偶ytkownik
Wiadomo艣ci: 58
|
|
« Odpowiedz #2 : Pi膮tek, 11 Wrzesie艅 2015, 20:20 » |
|
Witam W dniu dzisiejszym dokona艂em konserwacji podwozia i profili zamkni臋tych. Czas ok. 2 godzin- potrzebny podno艣nik kolumnowy lub kana艂. Koszt 50 z艂 (2 x spray ze 艣rodkiem do konserwacji podwozia, 1 x spray z rurk膮 do profili zamkni臋tych, szczotka druciana + papier 艣cierny, ta艣ma papierowa ). Sp贸d nale偶y umy膰 najlepiej myjk膮 ci艣nieniow膮 z piachu i kurzu- odczeka膰 a偶 wyschnie. Nast臋pnie szczotk膮 drucian膮 i papierem 艣ciernym oczy艣ci膰 ogniska korozji do 偶ywej blachy. Zabezpieczy膰 t艂umik gazet膮 i rur臋 wydechow膮 ta艣m膮 malarsk膮 oraz kraw臋dzie prog贸w. Na艂o偶y膰 kilkukrotnie cienk膮 warstw臋 na elementy podwozia ze szczeg贸lnym uwzgl臋dnieniem zgrzew贸w lub innych po艂膮cze艅 marka do wyboru np. bitex lub dro偶szy. W otwory w progach , drzwiach i klapie silnika napsika膰 za pomoc膮 rutki preparat np. fluidol do profili zamkni臋tych. Zdj膮膰 maskowanie poczeka膰 a偶 wyschnie. Moja cytryna ko艅czy 9 lat i jest to piersza tego typu operacja. Dzwoni艂em do ASO Citroena- odpowiedzieli 偶e podwozie jest wystarczaj膮co zabezpieczone przed korozj膮 (co nie jest do ko艅ca prawd膮) ale jak si臋 upieram to mog膮 to zrobi膰 za jedyne 1300 z艂 !!!!
|
|
|
|
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR
Wiadomo艣ci: 1396
Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti
|
|
« Odpowiedz #3 : Poniedzia艂ek, 14 Wrzesie艅 2015, 20:40 » |
|
1. ca艂e podwozie wypsika艂e艣 tylko dwoma sprayami 500ml?
2. Nie stosowa艂e艣 inhibitora rdzy, zw艂aszcza tam gdzie by艂a rdza?
|
|
« Ostatnia zmiana: Poniedzia艂ek, 14 Wrzesie艅 2015, 20:44 wys艂ane przez kaliope »
|
|
|
|
|
Robertmodelarz
U偶ytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : 艢roda, 16 Wrzesie艅 2015, 17:28 » |
|
Samochód nie był zżarty przez korozję. Naloty rudej występowały tylko w miejscach zgrzewów i łączeń. Ruda została usunięta do białego metalu. Nie zabezpieczałem kompletnie całego podwozia i nie nanosiłem preparatu na miejsca gdzie fabryczne zabezpieczenie było nieruszone. 2 spraye na tak mały samochód w zupełności wystarczą, a 3 szt to kompletne zabezpieczenie całego podwozia. Za rok po zimie sprawdzę jak to wygląda to po ataku zimy i soli na drodze. Mechaniory od tłumików i zawieszenia, którzy udostępnili mi podnośnik obok robili antykorozję Mazdy 6 (5 letniej), która była 100 % bardziej skorodowana niż C1- stwierdzili, że to świat i ludzie takie zabezpieczenie. To nie jest Maluch ani Tico. Cytryna ma 9 lat i tak trzyma się przyzwoicie. Praktycznie nie widać jakiś ekstremalnych śladów zużycia. Też mam Zafirę B 1.8 Family benzyna 2013. Pozdrawiam !!!
|
|
« Ostatnia zmiana: 艢roda, 16 Wrzesie艅 2015, 17:35 wys艂ane przez Robertmodelarz »
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P
Wiadomo艣ci: 5232
C1 3D WHITE...troche gorsche ma艂e porsche...
|
|
« Odpowiedz #5 : 艢roda, 16 Wrzesie艅 2015, 20:16 » |
|
...ostatnio kto艣 mi m贸wi艂 o pojawiaj膮cej si臋 rudej w 2 letniej mazdzie6 - te偶 twierdze 偶e w naszych trojakach nie jest 偶le
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010 Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR
|
|
« Odpowiedz #6 : 艢roda, 16 Wrzesie艅 2015, 21:43 » |
|
Robertmodelarz, mimo wszystko tam gdzie by艂a rdza powinno sie da膰 jakis inhibitor rdzy a dopiero potem jaki艣 preparat i zdecydowanie jakie艣 najwy偶szej p贸艂ki, bo niska p贸艂ka albo znika albo zostaje tworz膮c warstwe kt贸ra odchodzi od blachy i pod ni膮 robi sie rdza a cz艂owiek tego nie widzi i si臋 cieszy, 偶e jest ok. St膮d wa偶ny jest inhibitor rdzy po spodem bo on gwarantuje, ze rudej nie b臋dzie pod warstw膮 konserwacji.
ps. Masz zafir臋 i nie ma Ci臋 w klubiezafira.pl ?
|
|
|
|
|
|
|
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
Wiadomo艣ci: 2856
|
|
« Odpowiedz #7 : Czwartek, 17 Wrzesie艅 2015, 01:16 » |
|
nasze auta sa ca艂kiem dobrze zakonserwowane
|
|
|
|
citroen c1 1.0 xsara picasso 1.6 mondeo GHIA mk2 2.0 GILERA RUNNER 125cm
|
|
|
Robertmodelarz
U偶ytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Niedziela, 20 Wrzesie艅 2015, 16:53 » |
|
Zafira jest jeszcze na gwarancji -wi臋c nic przy niej nie grzebi臋- wszystkie obs艂ugi na razie robi臋 w ASO -pad艂 tylko prawy 艂膮cznik stabilizatora- naprawili na gwarancji. Przegl膮dam forum o Zo艣kach i chyba si臋 zapisz臋. W zwi膮zku z wywo艂aniem dozy niepewno艣ci podnios艂em swoj膮 cytryn臋 i jeszcze raz sprawdzi艂em antykorozj臋- nic nie odchodzi wszystko si臋 艂adnie trzyma..... zobaczymy po zimie. Jak b臋dzie kiepsko to cytryna dostanie full opcj臋 antkorozyjn膮 tzn. spa z g贸rnej p贸艂y.
|
|
|
|
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR
|
|
« Odpowiedz #9 : Poniedzia艂ek, 21 Listopad 2016, 12:39 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
polobis
Klubowicz
Wiadomo艣ci: 81
|
|
« Odpowiedz #10 : Czwartek, 01 Grudzie艅 2016, 10:36 » |
|
U mnie w miejscach zgrzew贸w i w linii prog贸w (szczeg贸lnie tam, gdzie podno艣nik) zrobi艂y si臋 rude kropki i odpryski - oczy艣ci艂em, posmarowa艂em Cortanin F, po wyschni臋ciu 2 warstwy bitexu - to by艂o 2 lata temu, sprawdzam po tym corocznie na wiosn臋 i jest ok, wszystko trzyma, nie odpada. Zaskoczeniem dla mnie by艂a korozja pod uszczelkami drzwi przednich z lewej i prawej strony rok temu - tam po oczyszczeniu po艂o偶y艂em cortanin F oraz lakier renowacyjny (to chyba akryl) w kolorze pojazdu, niemniej na wiosn臋 uszczelki sprawdz臋. Pordzewia艂e s膮 艣ruby w podwoziu i mocowania zderzak贸w. Wszystkie te uwagi (opr贸cz rdzy pod uszczelkami) znalaz艂o ASO przy okazji gwarancyjnego przegl膮du antykorozyjnego co 4 lata. Zap艂aci艂em 80z艂 za 4h wiszenia pojazdu na podno艣niku i zagl膮danie w jego najbardziej intymne zakamarki. Na 12 lat ju偶 chyba nie b臋d臋 tego przegl膮du robi艂... Przy okazji wymiany na zimowe widz臋 pordzewia艂e elementy zawieszenia, konkretnie wahacze przednie i spr臋偶yny - odpad艂 lakier, warstwa rdzy jest powierzchniowa, wi臋c zrobi臋 - o ile mi si臋 zachce - wiosn膮, standardowo - cortanin i bitex.
|
|
|
|
|
|
|
|