ArcherPAF
Administrator

był sobie kiedyś 107RC...
|
 |
« Odpowiedz #20 : Poniedziałek, 04 Luty 2013, 18:11 » |
|
jak będzie tanio, to skończy się jak z słupkami u Marysi w czarnuchu....
Niestety takiego elementu się nie naprawia, tylko wymienia. Słupek A to za ważna część dla samochodu!
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz) VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)
Były: P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti
|
 |
« Odpowiedz #21 : Poniedziałek, 04 Luty 2013, 21:20 » |
|
a co było u Marysi?
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...
|
 |
« Odpowiedz #22 : Poniedziałek, 04 Luty 2013, 22:28 » |
|
sodomia i gomoria pod uszczelkami 
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010  Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
cooler84
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #23 : Wtorek, 05 Luty 2013, 01:44 » |
|
Powiem Wam, kiepsko pocieszacie ;(( no ale cóż, piwo jest, piwo trzeba teraz powolutku wypić ponawiam pytanie apropos silniczka w reflektorze i śruby błotnika umieszczonej w okolicy zawiasów maski, będę baaaaaaardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki 
|
|
|
|
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR

|
 |
« Odpowiedz #24 : Wtorek, 05 Luty 2013, 21:59 » |
|
dziwne, bo kompletnie nie widać tej drugiej śruby przy zawiasie maski. Czy ona na pewno jest? Tu widać dwie różowe śruby od błotnika i dwie zielone od zawiasu maski   A co chcesz robić z silniczkiem reflektora? wymienić? edit: Mam tę drugą (granatowa strzałka) śrubę. Ona będzie pod podszybiem, przykręcona do zawiasu maski.   Czyli trzeba rozebrać podszybie i masz ją jak na dłoni. A o rozebraniu podszybia pisałem tutaj: http://c1aygo107.net/index.php?topic=9010.0
|
|
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 05 Luty 2013, 22:12 wysłane przez kaliope »
|
|
|
|
|
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #25 : Wtorek, 05 Luty 2013, 23:03 » |
|
keliope pociął dla ciebie auto doceń to!!!!! 
|
|
|
|
citroen c1 1.0 xsara picasso 1.6 mondeo GHIA mk2 2.0 GILERA RUNNER 125cm
|
|
|
cooler84
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #26 : Wtorek, 05 Luty 2013, 23:36 » |
|
Dzięki kaliope  jesteś moim guru  Chapeau bas No to teraz do dzieła  póki co mam egzaminy na studiach ale w czwartek spróbuję a co do silniczka z reflektora to tak jak pisałem wcześniej muszę wymienić reflektor bo jest leciutko pęknięta obudowa i policja powiedziała mi że nie moge tak jezdzic. Na allealle są reflektory bez silniczków więc chciałbym po prostu przełożyć ze starego reflektora do nowego
|
|
|
|
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR

|
 |
« Odpowiedz #27 : Wtorek, 05 Luty 2013, 23:59 » |
|
wszystko wskazuje na to, że silniczek jest na wcisk, bez jakichkolwiek śrub. Czyli pewnie trzeba przekręcić lekko w prawo lub w lewo jak żarówkę i wyciągnąć. 
|
|
|
|
|
|
|
cooler84
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #28 : Środa, 06 Luty 2013, 01:29 » |
|
Nie mogłem się powstrzymać i poszedłem do garażu  Raportuję 1. Silniczek z reflektora wyciągnięty, dość mocno trzeba było pociągnąć po przekręceniu, ale udało się  2. Wycieraczka zeszła bez ściągaczki, nie było żadnych problemów, odkręciłem nakrętkę poruszyłem lekko w stronę słupka i się poluzowała, wygiąłem i duże ramie zeszło a co do małego to (tak jak kaliope pisał w drugim wątku) lekko odgiąłem i też fajnie poszło. 3. Podszybie bez problemów i dokopałem się wreszcie do tej śruby także zgłaszam wszem i wobec że błotnik zszedł 4. ściągnąłem osłonkę słupka od wewnątrz i wszystko wskazuje na to że od środka nie widać śladu po jakimkolwiek zderzeniu choć pewnie to i tak nic nie znaczy za chwile wrzucę na pisasse foty i mam nadzieję, że ktoś z Was może jakąś nadzieję we mnie zasieje bo wg mnie ta szyba pękła w takim miejscu, że teoretycznie nie powinno mieć to związku z słupkiem. No ale nie ma co gdybać, zobaczycie i sami ocenicie. A tak między wierszami chciałem baaaardzo wszystkim podziękować za wszelkie dotychczasowe info, pierwszy raz mam związek z samochodem 'od kuchni' nigdy nic nie odkręcałem, nie zmieniałem itd. dlatego wszystkie rady zwłaszcza te a'la tutoriale kaliope baaardzo mi pomogły : )))
|
|
|
|
|
|
|
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #29 : Środa, 06 Luty 2013, 01:50 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Środa, 06 Luty 2013, 02:35 wysłane przez BOBAS349FK »
|
|
|
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR

|
 |
« Odpowiedz #31 : Środa, 06 Luty 2013, 10:27 » |
|
belką sie przejmuj, ja też mam lekko wgiętą, moze nawet identycznie.
Błotnik tez na alle kupisz i pewnie w tym samym kolorze.
Najbardziej mnie martwi ten slupek. Co chcesz z nim w koćcu robić? Żal go wycinać skoro od środka jest ok. NIe wiem czy wchodz w rachubą wyciągnięcie go i szpachla.....ale może ktos ci to zrobi.
Tak czy inaczej, wszystko co zostało porysowane i pogiete pod błotnikiem muzisz dobrze zabezpieczyć inhibitorem korozji
|
|
|
|
|
|
|
cooler84
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #32 : Czwartek, 07 Luty 2013, 02:45 » |
|
Najbardziej mnie martwi ten slupek. Co chcesz z nim w koćcu robić? Żal go wycinać skoro od środka jest ok. NIe wiem czy wchodz w rachubą wyciągnięcie go i szpachla.....ale może ktos ci to zrobi.
Słupek... chciałbym żeby to jakoś wyglądało, to na pewno, serce mi się kraje jak patrzę na ten samochód teraz, na wstępie to chciałbym zrobić wszystko żeby tylko móc nim jeździć, ale sprawa się dość mocno zazębia bo szyby nie wymienię jak mam wygięty słupek, chyba że skoro nie ma śladów od wewnątrz to da radę? ale znowu z 2 strony jak już wymienię szybę założę błotnik i całą resztę z przodu i będę mógł jeździć to jak mi się potem uda zebrać kasę na ten słupek to co? i tak będą musieli mi tą szybę znów ściągać i cała historia zacznie się od nowa, dlatego myślę że poczekam aż przybędzie do mnie reflektor, poskładam wszystko do kupy i podjadę do jakiegoś warsztatu i poproszę o jakieś sensowne rozwiązanie z tym słupkiem, jak się będzie dało coś podziałać z naprawą to ok, chyba że zaśpiewają mi w miarę sensowną cenę za wymianę. Potem wymienię szybę i pomyślę nad nowymi drzwiami, tak myślę. Co o tym sądzicie?
|
|
|
|
|
|
|
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #33 : Czwartek, 07 Luty 2013, 13:34 » |
|
moim zdaniem pierwszy do naprawy słupek A i szyba bo wszystko inne zrobisz sam
|
|
|
|
|
|
|
cooler84
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #34 : Piątek, 15 Luty 2013, 19:25 » |
|
Witajcie, dość długo mnie tu nie było bo nie bardzo było co opisywać, jednak trochę rzeczy się posunęło do przodu i stwierdziłem że powiem wszystkim co i jak  Kupiłem reflektor i nadkole bo jak się okazało poprzednie było pęknięte, samochód poskładałem i wybrałem się na przejażdżkę do serwisu z szybami. Dowiedziałem się że nie da się w żaden sposób tego naprawić i szyba do wymiany (350-370zł) w tym 110 za robociznę. Ale i tak przed naprawką słupka wymiana szyby nie miałaby sensu. W związku z czym udałem się do warsztatu i usłyszałem że drzwi mają coś nie tak z geometrią w związku z czym trzeba wymienić, słupek 1100zł (nowy) ale postarają się poszukać jakiegoś używanego możliwie jak najtańszego. I podobno żeby wszystko było tip top to drzwi i słupek muszą być wymienione jednocześnie żeby je spasować. Lakierowanie niestety też za jednym zamachem bo inaczej podobno znów trzeba by było szybę ściągać, no i tym sposobem autko zostawiłem w warsztacie i do poniedziałku mam dostać wstępną wycenę naprawy.
|
|
|
|
|
|
|
|