Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: [1]   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Problem z hamulcami  (Przeczytany 18891 razy)
brov
Użytkownik
*

« : Wtorek, 01 Kwiecień 2014, 21:31 »

Na początku witam wszystkich serdecznie.

Bardzo proszę o informację czy miał ktoś podobny problem z hamulcami, mianowicie:
od pewnego czasu zauważyłem, że podczas wciskania hamulca, pedał staje się miękki - wciskam go w podłogę, a samochód praktycznie nie hamuje - siła hamowania jest niewielka. Jeżeli od razu puszcze hamulec i wcisnę jeszcze raz, przeważnie "łapie" już normalnie i hamuje bez zastrzeżeń (można uderzyć głową w szybę Uśmiech). Przy hamowaniu z wciśniętym sprzęgłem jest ok.
Myślałem, że może to problem z płynem hamulcowym - ale płyn został zmieniony i jest to samo. Jest to dość niebezpieczne zjawisko, szczególnie w ruchu miejskim i korkach więc bardzo proszę o informację czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem lub może macie jakieś propozycje z tym robić?
kaliope
SUPER MODERATOR
*

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti

« Odpowiedz #1 : Wtorek, 01 Kwiecień 2014, 22:33 »

czy układ nie jest gdzieś zapowietrzony?

brov
Użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Środa, 02 Kwiecień 2014, 05:54 »

To była moja pierwsza diagnoza, druga płyn. Auto jest u mechanika, który sam nie był przekonany do mojego opisu problemy - ale potem się przejechał Uśmiech.
Zmienił płyn i odpowietrzał układ ale nic nie pomogło. Podejrzewamy pompę.
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #3 : Środa, 02 Kwiecień 2014, 07:23 »

To była moja pierwsza diagnoza, druga płyn. Auto jest u mechanika, który sam nie był przekonany do mojego opisu problemy - ale potem się przejechał Uśmiech.
Zmienił płyn i odpowietrzał układ ale nic nie pomogło. Podejrzewamy pompę.
Zdechła pompa hamulcowa. Za pierwszym depnieciem uszczelnienia jednej z sekcji nie trzymaja ale juz przy drugim depnieciu sie zasysaja i hamuje w miarę normalnie. Problem z serwem raczej to nie jest bo wtedy pedał by był twardy, no i jakbys sie zaparł to by mimo wszystko hamował.
brov
Użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Środa, 02 Kwiecień 2014, 09:51 »

Tak to się właśnie objawiało - raz hamował, raz był problem. Zobaczymy...pompa zakupiona, po zmianie i sprawdzeniu dam znać czy udało się naprawić.
cookie
Maniak

« Odpowiedz #5 : Środa, 02 Kwiecień 2014, 10:26 »

Jaki masz przebieg i jaki rocznik? Nie pamietam by tu ktos z forum wymieniał pompe hamulcową. Uszczelnienia w pompie albo cylinderkach potrafia spuchnąc po zmianie płynu hamulcowego. Miałem kilka takich przypadków w zyciu po zmianie płynu. Czasem nowy płyn ma coś w składzie co degraduje uszczelnienia nasiąkniete starym płynem.
brov
Użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Środa, 02 Kwiecień 2014, 16:00 »

rok produkcji 2008, przebieg 28 500 km.
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 08 Kwiecień 2014, 15:14 wysłane przez brov » Zapisane
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #7 : Środa, 02 Kwiecień 2014, 16:56 »

rok produkcji 2008, przebiegu dokładnie nie pamiętam ale około 30 000 km.

nawet nie strasz bo ja tez mam 2008r i 31tys przebiegu  Niezdecydowany

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
brov
Użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Środa, 02 Kwiecień 2014, 17:27 »

Moi drodzy, w żadnym wypadku nie chciałem nikogo straszyć UśmiechUśmiechUśmiech, ale faktem jest, że jest to przypadek dość dziwny. Mój mechanik mi nie wierzył jak mu opisywałem objawy - dopóki się nie przejechał, a teraz szuka przyczyny problemu. Mam nadzieję, że to pompa i będzie po sprawie.
Jest to jednak o tyle niebezpieczne, że nie wiadomo kiedy hamulec może nie zadziałać (albo już się nie zdąży drugi raz "depnąć") i będzie niewesoło...
cookie
Maniak

« Odpowiedz #9 : Środa, 02 Kwiecień 2014, 17:52 »

rok produkcji 2008, przebiegu dokładnie nie pamiętam ale około 30 000 km.

nawet nie strasz bo ja tez mam 2008r i 31tys przebiegu  Niezdecydowany
,ja mam ten sam rocznik i przebieg ale u mnie hamulce są jak trzeba.
brov
Użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Poniedziałek, 07 Kwiecień 2014, 15:17 »

..i już wszystko jasne. Padła pompa hamulcowa - na szczęście udało się szybko i tanio kupić używaną (mam nadzieję, że będzie działała bo cena nowej jest dość duża), do tego jeszcze doszedł jeszcze cylinderek, tak że koszt niemały ale autko na razie śmiga.
Strony: [1]   Do góry
Drukuj
Skocz do: