Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Rdza w trojaczkach  (Przeczytany 110115 razy)
Shuen
Newbie
*

« Odpowiedz #20 : Piątek, 15 Kwiecień 2011, 23:05 »

Polecałbym umyć podwozie i newralgiczne miejsca zamalować środkiem o nazwie waxoyl. Jest dostępny na allegro, to produkt hammerite. Wiąże i unieszkodliwia rdze a jednocześnie konserwuje. Nie jest wodozmywalny.

PS. Może warto żeby to zobaczył mechanik, jeśli to tylko powierzchowne, to nie warto się przejmować. Syf którym u nas sypią jezdnie zimą, potwornie niszczy elementy metalowe. Najczęściej jednak nie jest to niebezpieczne.

PS.2 Jeśli masz problemy z rdzą zdejmij uszczelki drzwi na dole, tam lubi się ruda zadomowić.
adukar
Klubowicz
*

« Odpowiedz #21 : Poniedziałek, 23 Maj 2011, 13:31 »

mam pytanie do forumowiczów,ostatnio zoabczyłem na górnej krawędzi przednich drzwi mały rdzawy punkt Smutny
dodam,że 107 kupiona w Salonie ma niespełna rok,generalnie jestem w szoku...czy ktoś miał podobne problemy?auto jest na gwarancji,jak do takich spraw podchodzi serwis?
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #22 : Poniedziałek, 23 Maj 2011, 13:45 »

mam pytanie do forumowiczów,ostatnio zoabczyłem na górnej krawędzi przednich drzwi mały rdzawy punkt Smutny
dodam,że 107 kupiona w Salonie ma niespełna rok,generalnie jestem w szoku...czy ktoś miał podobne problemy?auto jest na gwarancji,jak do takich spraw podchodzi serwis?
Miałem coś takiego na przednij masce- w aso citroen załatwione bez problemu.
grekub
Gość
« Odpowiedz #23 : Wtorek, 24 Maj 2011, 21:18 »

Miałem to samo. Po 700 kilometrowej trasie w lutym tego roku, gdzie auto po tym przebiegu zmieniło kolor z niebieskiego na białe (od soli na drogach krajowych), na przednim błotniku pojawił mi się odprysk wielkości 1/4 paznokcia - widocznie musiałem oberwać sporym kamolem Smutny Smutny Smutny ... Pojawił się też rdzawy nalot Smutny Smutny Smutny ... Spanikowany pojechałem do ASO. Obejrzeli i powiedzieli, że to tylko zaśniedziały odprysk. Ja im na to: "to co zrobić, żeby nie stracić gwarancji?" Teoretycznie trzeba byłoby ćwierć samochodu rozebrać, błotnik cały polakierować, a maskę i zderzak wycieniować. Masakra. Jednak od razu zaczęli mnie uspokajać, że to drobnostka, i że nie są oni od zabierania klientowi gwarancji. Gratisowo sami naprawili mi to zaprawką. Jeżdżę tak już z 4 miesiąc i wszystko ok Uśmiech . Nie ma żadnych śladów, żeby lakier odpadał czy się łuszczył czy pojawił się niepokojący nalot.

Możliwe, że w Twoim przypadku to również tylko zaśniedziały odprysk i wystarczy lekko podczyścić papierem ściernym, czy przemyć benzyną i pokryć zaprawką. Oryginalna zaprawka w ASO kosztuje 30 zł. Peugeot nie oferuje pisaków do lakieru, tylko zaprawki.
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #24 : Wtorek, 24 Maj 2011, 22:24 »

ale te zaprawki są na prawdę dobre!

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
adukar
Klubowicz
*

« Odpowiedz #25 : Środa, 25 Maj 2011, 06:43 »

no w sumie na szczęście wygląda to jak odprysk a nie jakieś mega ognisko rdzy,lokalizacja tylko trochę dziwna bo jak pisałem górna ramka drzwi hmm?? podjadę z tym do ASO  w wolnej chwili i zobaczymy jaka będzie diagnoza
adukar
Klubowicz
*

« Odpowiedz #26 : Środa, 01 Czerwiec 2011, 20:10 »

byłem dziś w ASO,kierownik zdziwiony Łohoho spodziewał się pęcherzy,rdzy a tu tylko mały odprysk Łohoho od razu stwierdził,że ten odprysk kwalifikuje się jako uszkodzenie mechaniczne i że z tytułu gwarancji nikt mi tego nie uzna,generalnie nie był za bardzo zainteresowany dalszą rozmową Łohoho na zakończenie stwierdził,że w ramach indywidualnego podejścia do klienta jednak mi to zrobią przy okazji przeglądu w sierpniu.przybiliśmy piątki i koniec rozmowy Łohoho
kaliope
SUPER MODERATOR
*

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti

« Odpowiedz #27 : Sobota, 16 Czerwiec 2012, 10:18 »

Koledzy, wszedłem sobie pod autko i się podłamałem. Przecież w tych autach nie ma żadnej konserwacji na podłodze od spodu. W 11 letniej fabii miałem grubę warstwę zabezpieczającą i jak ja sprzedawałem nie było ani grama rdzy na podłodze. Tutaj raczej tak nie będzie. Chce zakonserwować tę podłoge bo pragnę pojeździć jakieś 10 lat. Czy sa jakieś produkty co by samemu pędzlem wymalować tę podłogę? 

GR71
Klubowicz
*

« Odpowiedz #28 : Sobota, 16 Czerwiec 2012, 11:36 »

Koledzy, wszedłem sobie pod autko i się podłamałem. Przecież w tych autach nie ma żadnej konserwacji na podłodze od spodu. W 11 letniej fabii miałem grubę warstwę zabezpieczającą i jak ja sprzedawałem nie było ani grama rdzy na podłodze. Tutaj raczej tak nie będzie. Chce zakonserwować tę podłoge bo pragnę pojeździć jakieś 10 lat. Czy sa jakieś produkty co by samemu pędzlem wymalować tę podłogę? 

ponoć nie ma wskazań na paćkanie spodu... chyba.... Mam  2lata i od spodu jak nowy.

Peugeot 107
Nissan Qashqai 2015 1.6 DIG-T 163kM
kaliope
SUPER MODERATOR
*

« Odpowiedz #29 : Sobota, 16 Czerwiec 2012, 11:45 »

wiadomo, że nie wskazań, bo auto ma zgnić po mniej wiecej 10-12 latach żebys kupił nowe. Ja chce pojeździć co najmniej 10 lat, czyli auto będzie miało ponad 15 lat.

BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #30 : Sobota, 16 Czerwiec 2012, 15:35 »

radze zrobic przeglad .....PERFORACJE!!!!

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
kaliope
SUPER MODERATOR
*

« Odpowiedz #31 : Niedziela, 17 Czerwiec 2012, 10:32 »

a ile jest lat na perforacje?  Blacha zewnątrz i pod spodem jest idealna. Rdza wychodzi jedynie na podłużnicach i na tylnej belce. Myslicie że oni to pomalują w gratisie? Chyba sam to odrdzewnie i pomaluje ją całą jakąś dobrą konserwacją na bazie żywicy

tutaj belka tylna z aygo, widać, że też bezwypadek.....a bierze ją ruda identycznie jak u mnie
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 17 Czerwiec 2012, 17:52 wysłane przez kaliope » Zapisane

kaliope
SUPER MODERATOR
*

« Odpowiedz #32 : Środa, 20 Czerwiec 2012, 20:47 »

Co prawda auto nie ma jak temacie 1 roku, tylko 5 lat, ale chciałem was uświadomić jak słabo jest zabiezpieczona tylna belka i tylny pas oraz podłużnice z przody. Nadmienie, że auto jest całkowicie bezwypadkowe.

Taki widok ukazał się po zdjęciu zderzaka. Zobaczcie jaki syf leci bez nadkoli:

A to już wymyty tylny pas na glanc ze ściągniętą belką, która sie słuszy też wymyta. Jak widać na tylnym pasie na dole pojawia się rdza oraz po lewej stronie przy nadkolu:

Tutaj zwróćcie uwage na przyklejone kawałki asfaltu, znów brak nadkoli daje we znaki:

prawa strona nawet ok:

A teraz fotki przedniej belki i podłużnic:

No cóż....brak słów....w 11 letniej fabii nie miałem takich nalotów na belkach i podłużnicach. Dziś zebrałem cenne rady od kolegi blacharza co do zabezpieczenia tej rdzy w sposób profesjonalny.  Wkrótce fotorelacja.   
« Ostatnia zmiana: Środa, 20 Czerwiec 2012, 20:51 wysłane przez kaliope » Zapisane

dthdth
V.I.P
*

« Odpowiedz #33 : Środa, 20 Czerwiec 2012, 20:59 »

O zesz cholera - powaznie to jest nowe (roczne) autko? Przeciez skoro tak u Ciebie to wyglada to pewnie i u nas jest to samo, ale nie widac bo nikt tam nie zaglada przeciez. Szok  Niezdecydowany Smutny hmm??

Peugeot 107 1.0-12V-2Tronic  , Byl - Fiat Bravo 1.9 MJTD 165hp/350Nm , Sym Fiddle II 50cc  ,
Byl - Kreidler Galactica 2.0 Electric   , Triumph Tiger 800 Crystal White   , Toyota Auris II Hybrid
kaliope
SUPER MODERATOR
*

« Odpowiedz #34 : Środa, 20 Czerwiec 2012, 21:00 »

pisałem, 5 letnie, 2007

GR71
Klubowicz
*

« Odpowiedz #35 : Środa, 20 Czerwiec 2012, 21:37 »

jak miałem opla vectrę to po 5 latach więcej rdzy było w takich miejscach. ... co do Fabii.. musi mieć jakieś plusy.. Język nie przejmuj się, trochę konserwacji i będzie ok.

PS w europie takie samochodziki przewidziane są na kilka lat. Nikt się polskimi warunkami nie przejmuje.
Mój ojciec kupił w 1997r Carinę E jeszcze produkcji japońskiej. w serwisie zmienił pasek rozrządu przy 200tys i wymienił tłumik końcowy... a jeszcze klocki hamulcowe. I śmiga 250 tys na liczniku, nic się nie psuje. Ale takie samochody to strzał w kolano dla producenta samochodów.
« Ostatnia zmiana: Środa, 20 Czerwiec 2012, 21:49 wysłane przez GR71 » Zapisane

Peugeot 107
Nissan Qashqai 2015 1.6 DIG-T 163kM
gaga195
Maniak

« Odpowiedz #36 : Środa, 20 Czerwiec 2012, 22:23 »

Widzę że pełna profeska  Język
Nie ma się czym martwić to auto było zrobione na kryzys...
I jak się skończy kryzys padnie i autko !

kaliope
SUPER MODERATOR
*

« Odpowiedz #37 : Niedziela, 24 Czerwiec 2012, 08:28 »

Przód i tył zakonserwowany. Wszystko według instrukcji kolegi lakiernika

1. Elementy umyte i odtłuszczone 
2. Dwie warstwy szwajarskiego produktu na rdzę. Brunox Epoxy. Drogi jak cholera, ale nie potrzebnie kupiłem litr za 100zł. Wystarczy pół litra
3. Podkład akrylowy
4. Dwie warstwy masy bitumicznej Boll

Czas operacyjny, 3 popołudnia, z uwagi na czas oczekiwania na wyschnięcie poszczególnych warstw

Fotki pierwszej warstwy Brunoxa nie robiłem bo jest przeźroczysty. Tutaj już nałożony podkład akrylowy

A tu już konserwacja Boll:

Z przodem postąpiłem identycznie i wyszlo:

ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #38 : Poniedziałek, 25 Czerwiec 2012, 11:09 »

ładnie Ci to wyszło Uśmiech

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #39 : Poniedziałek, 25 Czerwiec 2012, 14:00 »

super Uśmiech bardzo profesjonalnie Uśmiech

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
Strony: 1 [2] 3 4 5   Do góry
Drukuj
Skocz do: