Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 [2] 3 4   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Fliltr kabinowy - wymiana, dołożenie w wersji bez klimy  (Przeczytany 125362 razy)
agrestrybnik
Klubowicz
*

« Odpowiedz #20 : Sobota, 23 Czerwiec 2012, 04:57 »

ponacinany jest zeby szlo go wygiac, bo inaczej na wprost ciezko wychodzi
kaliope
SUPER MODERATOR
*

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti

« Odpowiedz #21 : Sobota, 23 Czerwiec 2012, 09:21 »

czy jest szanse dołozyć filtr w wersjach bez AC? Co by trzeba było zmienić? Jakie koszta? Ostatnio włączyłem nawiew na full na twarz...i poszedł jeden kurz.....trochę bez sensu....jak w maluchu....

seraphine
Posiadacz
**

« Odpowiedz #22 : Sobota, 23 Czerwiec 2012, 14:52 »

eee tam, jak kiedyś w megane-1 podziwiałem suche, pokruszone liście  lol

Brązowiutki Duster II klekot 4x4
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #23 : Sobota, 23 Czerwiec 2012, 17:49 »

w SC też na twarz szły liście i wszystko inne co zostało wciągnięte Uśmiech nawet śnieg  Język

zapytaj obcego... może to tylko kwestia wymiany jakiegoś kanału powietrznego

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
grekub
Gość
« Odpowiedz #24 : Czwartek, 02 Sierpień 2012, 20:28 »

dopytam jeszcze - kierunek przepływu powietrza jest od góry do dołu?

dziś z mojego bolidu wyjąłem jakiś dziwnie ponacinany na bokach z ładną ilością owadów w środku  Co?

Brud z dworu osadza się na górnej stronie filtra, zatem powietrze leci z góry na dół Kozak
Ja dodatkowo do tego syfu na filtrze dosypałem zawartość saszetki zapachowej marki biedronka Łohoho Dzięki temu w Lwóczku jest pachnąco i nie potrzeba żadnego zapachu samochodowego Łohoho Łohoho Disco
szalik
Klubowicz
*

« Odpowiedz #25 : Piątek, 23 Listopad 2012, 12:19 »

spoko, wiecej sie nie odzywam. podpatrzyłem że tam był szukany filtr przeciwpyłkowy w pugu i logiczne wydawało mi się to, że tam się znajduje, bo dopiero po tym jak mechanicy tam zajrzeli spytali czy jest klima.. pech chciał że jest gdzie indziej, nasiałem bardachy za co przeprosiłem. tyle ode mnie

A czy mimo wszystko mógłbyś się podzielić informacjami, jak zainstalowałeś filtr do wersji bez klimy? Dużo trzeba było przerabiać?
EJK
Posiadacz
**

« Odpowiedz #26 : Czwartek, 18 Kwiecień 2013, 23:41 »

Czy występuje do trojaczków filtr węglowy? Chciałem ostatnio kupić w intercars i sprzedawca nie mógł znaleźć żadnego dostępnego z wkładem węglowym, a mówił, że jeśli jest klima to powinien być węglowy. Jak to w końcu jest? Jaki filtr kabinowy polecacie ?
kaliope
SUPER MODERATOR
*

« Odpowiedz #27 : Czwartek, 02 Maj 2013, 18:05 »

Czy ja dobrze zrozumiałem, że pietras dołożył filtr do puga bez AC? Czyli jednak się da?

edit:

Trochę postudiowałem budowę wlotu powietrza i wygląda to tak u nas. Mianowicie zielona strzałka to kierunek wlotu powietrza z podszybia do środka kabiny i po drodze powietrze przechodzi przez żółty filtr kabinowy. Wsuwamy go od strony różowej strzałki:

Wziąłem więc latareczkę i poszedłem popatrzeć jak to wygląda u mnie, czyli w wersji bez klimy. Jak widać otwór jest zaślepiony fabrycznie:

I teraz mam prośbę do ludzi z klimą. Czy moglibyście zrobić dwie fotki tak jak ta poniżej. Jedna jak jest wsadzony filtr, żebym widział jak on nachodzi na ten otwór, a druga fotka jak jest filtr wysunięty, żebym widział jak dokładnie wygląda pusty otwór, czyli żebym widział jak bym musiał dokładnie wyciąć tę zaślepkę, ale jak mniemam, musiałbym ciąć tak jak ta żółta linia:

« Ostatnia zmiana: Czwartek, 02 Maj 2013, 21:25 wysłane przez kaliope » Zapisane

ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #28 : Poniedziałek, 06 Maj 2013, 11:28 »

ja również przyłączę się do prośby Kaliope.

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #29 : Poniedziałek, 06 Maj 2013, 14:31 »

oki postaram sie cos wymyslec  Uśmiech

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
aygo_driver
Klubowicz
*

« Odpowiedz #30 : Poniedziałek, 06 Maj 2013, 14:38 »

Proszę Uśmiech

* zdjęcie 1-001.JPG (230.46 KB, 1024x765 - wyświetlony 5082 razy.)

* zdjęcie 2-001.JPG (275.02 KB, 926x1024 - wyświetlony 5246 razy.)

* zdjęcie 3-001.JPG (195.84 KB, 1024x658 - wyświetlony 4866 razy.)

kaliope
SUPER MODERATOR
*

« Odpowiedz #31 : Poniedziałek, 06 Maj 2013, 15:56 »

ooooo....dzięki wielkie, szkoda, że nie zrobiłeś jeszzce fotki bez filtra, bo rozumiem, że po wyciągnięciu filtra masz po prostu te plastikowe ścianki o grubości mniej wiecej 3 mm i tyle? Nie ma tam w środku jakiegoś kołnierza który jakoś trzyma filtr żeby nie wszedł głębiej? 

BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #32 : Poniedziałek, 06 Maj 2013, 16:13 »

filtr ma taki kołnierz dzieki niemu nie wejdzie dalej mam fotki mojego filtra

ps keliope ale mi sie wydaje ze tam nie ma co wycinac wystarczy ta klapke chyba odkrecic na twoich fotkach widac dwa wkrety !!

u aygo_drivera tez widac miejsca po wkretach ...... sa one po przekatnej
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 06 Maj 2013, 16:18 wysłane przez BOBAS349FK » Zapisane

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
seraphine
Posiadacz
**

« Odpowiedz #33 : Poniedziałek, 06 Maj 2013, 17:16 »

filtr ma taki kołnierz dzieki niemu nie wejdzie dalej mam fotki mojego filtra

ps keliope ale mi sie wydaje ze tam nie ma co wycinac wystarczy ta klapke chyba odkrecic na twoich fotkach widac dwa wkrety !!

u aygo_drivera tez widac miejsca po wkretach ...... sa one po przekatnej

Ja tam wkrętów u Kaliope nie widzę... wygląda to raczej na jednolity odlew, a nie na wklejoną płytkę.
@Archer: a nie masz dostępu do serwisowego katalogu części, żeby porównać numery elementów?

...a kołnierz być może, bo przecież filtr jakoś musi się trzymać... i nie chodzi mi o wpadania, tylko wypadanie.

Z tej fotki właśnie to wynika (ząbki na środku "uchwytu" filtra muszą się za coś zaczepić):

kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #34 : Poniedziałek, 06 Maj 2013, 20:26 »

http://c1aygo107.net/index.php?topic=508.100 kiedyś robiłem zdjęcia filterka mojego Uśmiech

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
kaliope
SUPER MODERATOR
*

« Odpowiedz #35 : Poniedziałek, 06 Maj 2013, 20:38 »

Patrzyłem i nie ma tam żadnej przykręcanej zaślepki. Ewidentnie jeden odlew, tak więc trzeba rozabrać całą deskę i wyciąć otwór brzeszczotem/wyrzynarką.  Podejrzewam, że łatwe to nie bedzie w samochodzie i pasowałoby wykręcić cały ten kanał dolotowy i zrobić to na stole. Pytanie czy da sie łatwo wykręcić ten kanał, bo całej nagrzewnicy nie mam zamiary wyciągać

Zastanwaiją mnie te dwa otwory na wkręty. Podejrzewam, że serwisowo można własnie przykręcić zaślepkę podczas odgrzybiania klimy

tu fotka układu z filtrem
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 06 Maj 2013, 20:52 wysłane przez kaliope » Zapisane

seraphine
Posiadacz
**

« Odpowiedz #36 : Poniedziałek, 06 Maj 2013, 22:04 »

Kanał wygląda na łączony przy centralnym korpusie. Możesz też spróbować podziałać "na nietoperza". Ja bym raczej nie używał wyrzynarki. Spróbowałbym nawiercić 4 małe otwory w ten sposób, żeby stanowiły "narożniki" otworu na filtr, a materiał pomiędzy nimi spróbował wyciąć nożem malarskim/budowlanym, czy jak to się nazywa... plastik może być cienki i wtedy mogłoby to zgrabnie pójść. Jakbyś dysponował przewodem elastycznym (mam na myśli taki, co przenosi obroty z wiertarki), albo jakimś proxonem, to wtedy ładnie byś wykończył otwór od środka. Ciekawi mnie też, czy przypadkiem z tymi kanałami wentylacyjnymi nie ma tak, jak z obudową licznika i wycinaniem pod obrotek?

ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #37 : Wtorek, 07 Maj 2013, 11:11 »

@Archer: a nie masz dostępu do serwisowego katalogu części, żeby porównać numery elementów?

ale co ja miałbym sprawdzić? przecież wiemy że są dwa typy Uśmiech z filtrem i bez Uśmiech

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
seraphine
Posiadacz
**

« Odpowiedz #38 : Wtorek, 07 Maj 2013, 23:04 »

Gdyby tam była (teraz już wiemy, że nie jest) zaślepka mocowana na wkręty, to byłby 1 typ i 1 numer części a do tego ewentualnie zaślepka jako oddzielny element...

Teraz możesz sprawdzić, czy kanały wentylacyjne da się podzielić (czy cały układ składa się z 1-2 wielkich elementów, czy kilku mniejszych). W salonie toyoty kiedyś widziałem, że w systemie serwisowym mieli wszystkie układy ładnie na części podzielone i ponumerowane.

kaliope
SUPER MODERATOR
*

« Odpowiedz #39 : Poniedziałek, 22 Lipiec 2013, 14:38 »

A wiec stało się Uśmiech . Filtr dołożony. 2 godzinki roboty.

Ściągamy górną część deski. A żeby to zrobić:
- Ściągamy dwa plastikowe pokrycia słupków
- odkręcamy głośniki
- ściągamy obudowę licznika oraz obrotomierz
- odkręcamy konsole radia i nawiewów (jedna śrubka pod pokrętłem nawiewu, resztę wyszarpujemy)
- odkręcamy 4 wkręty:

- odchylamy klapkę pod poduszką i odkręcamy śrubę fi 12 (nr 10 na fotce) oraz odpinamy wtyczkę poduszki powietrznej nr 9 (oczywiście aku musi być kilka minut wcześniej odłączony) :

I wyciągamy deskę na zewnątrz:

Nie trzeba odkręcać całego dołu deski. Wystarczy odkręcić mocowania prawej strony i odchylić trochę deskę. Mocowania wszystkie ładnie widać:

Więc prawą stronę deski sobie ładnie odchyliłem i podwiązałem sznurkiem do anteny na dachu:

Nożyk do tapet i do dzieła. Rozgrzałem go najpierw do czerwoności żeby się wbił a potem już w miarę ładnie szło, choć trzeba uważać bo się nożyk wygina. Trzeba ciąć w kierunku kabiny bo tak dużo łatwiej:

Zobaczcie ile kurzu leci do kabiny bez filtra:

Wkładamy jakoś głowę do środka z latareczką i zobaczymy dwie prowadnice. A na filtrze mamy wypust, który ładnie wchodzi w te prowadnice:

I filtr założony:

« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 22 Lipiec 2013, 17:02 wysłane przez kaliope » Zapisane

Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
Drukuj
Skocz do: