Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 [2] 3 4   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Osłona pod silnik do benzyny  (Przeczytany 83469 razy)
107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #20 : Piątek, 13 Listopad 2009, 16:55 »

ja mam czujnik temperatury oleju w bloku w odpowiednim miejscu i różnica po założeniu płyty pod silnikiem wynosi 15-20stopni w podobnych okolicznościach (sprawa nie dotyczy 107) jak by ktoś miał wątpliwości co do czujnika i wskaźnika to są z najwyższej półki firmy OMORI a miejsce wkręcenia czujnika jest rekomendowane u producenta samochodu nadwornego tunera fabrycznego i wielu innych speców.
w 107 miałem czujnik w misce i temperatura oleju w zimie w minusowe dni w stosunku do lata była mniejsza o ok 20stopni na trasie bez specjalnego pałowania, przy podobnym stylu jazdy, nie wiem czy to była optymalna temperatura raczej nie ale na pewno już temperatura pracy +60stopni
nie pisze że konstruktorzy coś przeoczyli piszemy tu cały czas o specjalnych wyjątkowych okolicznościach

wiadomo że ile osób tyle zdań, nikt nikogo nie przekona do swoich racji ale może zwrócić uwage i dać do myślenia, ja sie teraz zastanawiam po co są te płyty pod silnikiem ??

jeszcze raz serdecznie pozdrawiam
mały

P107 SI GT  P206SW 207GTI
tpca
Gość
« Odpowiedz #21 : Piątek, 13 Listopad 2009, 17:16 »

no co do tych oslon to jest przepis ze wszystkie autokary musza te oslone miec.... wlasnie ze wzgledu na wycieki oleju.

a kolego o co chodzi z tym czujnikiem przyklejonym tasma bo bloku silnika?  pytam powaznie. co on miałby nam pokazac?

pytam naprawde powaznie! sam jestem ciekaw, a nie  chce sie mi go kupowac. wiec wyprzedz mnie i powiedz jaki bedzie rezultat. tak z ciekawosci!
107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #22 : Piątek, 13 Listopad 2009, 17:22 »

tak myślałem że coś w tym stylu żeby łapały wycieki (w hdi miałem taki właśnie koc o którym piszesz) i żeby sie nie brudziło tak bardzo pod maską , tylko ciekawe czemu tylko w dieslach są ??

trzeba iść do domu bo dziś piątek
miłej soboty i niedzieli
pozdrawiam
mały

107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #23 : Piątek, 13 Listopad 2009, 17:23 »

a kolego o co chodzi z tym czujnikiem przyklejonym tasma bo bloku silnika?  pytam powaznie. co on miałby nam pokazac?

o temperature jaka jest pod maską z otwartą chłodnicą i zasłoniętą Mrugnięcie

tpca
Gość
« Odpowiedz #24 : Piątek, 13 Listopad 2009, 17:31 »

tyle to się domyśliłem, ja bardziej chciałbym znać końcowy wynik tego testu....
ile pokaże nam "bez" a ile "z" osłoną.
bo naprawdę jestem ciekaw!
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #25 : Piątek, 13 Listopad 2009, 18:07 »

ale żeście się rozgadali Język

ale dobrze bo to była bardzo fajna dyskusja tzn jest Język i pomimo tego że mało miałem do powiedzenia (no nawet prawie nic Język ) to dużo rzeczy się dowiedziałem i za to wam bardzo dziękuję!

oby więcej takich dyskusji bo na prawdę są pomocne dla wielu forumowiczów!

nio i już kończę to OT

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
pepsicol
Gość
« Odpowiedz #26 : Piątek, 13 Listopad 2009, 18:26 »

Ano proszę bardzo kolego :
otóż po przyklejeniu takowego termometru do bloku zobaczysz jaka jest temperatura jego pracy ( w tym określonym miejscu ) a potem otworzysz masję,zasłonisz chłodnicę tekturą i znowu zobaczysz jaka jest temperatura pracy silnika ( a będzie wyższa ).A termometr taki z czujnikiem na kabelku kup aby wyświetlał ci w kabinie to co zarejestruje.
Uśmiech
tpca
Gość
« Odpowiedz #27 : Piątek, 13 Listopad 2009, 21:47 »

ok to ze bedzie wyższa to jzu wiemy Uśmiech  ale o ile bedzie wyzsza? skoro sprawdzales, to napisz... 
interesuje mnie czy rzeczywiscie az o 20 st, czy moze mniej..
107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #28 : Sobota, 14 Listopad 2009, 11:06 »

ja bym powiedział że nie do końca mówimy tu o temperaturze pracy silnika tylko temperaturze zewnętrznej bloku z wiatrem i bez Mrugnięcie

już prędzej "wskaźniki" takie jak ciśnienie oleju, temperatura oleju, temperatura płynu, egt, boost, itd. powiedzą nam o warunkach pracy, ale co ja moge wiedzieć nie pracuje w fabryce nie jestem mechanikiem i mam tylko pseudo-argumenty Smutny  ............i zestaw takich wskaźników w samochodach i z niego właśnie wynika że temperatura oleju zmienia sie z płytą i bez o 15-20stopni a temperatura płynu sie nie zmienia bo za nią odpowiada chłodnica, wiatrak termostat itd.

poza tym sie poddaje bo każdy idzie swoją drogą w tej dyskusji spychając ją od "płyty i jej wpływu na temperature oleju" do temperatury BLOKU z zasłoniętą chłodnicą.

kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #29 : Poniedziałek, 16 Listopad 2009, 13:24 »

... ja mam pytanko takie, bo tu walka jest czy z osłoną czy bez i jak szybko się nagrzeje silnik, olej, ciecz chłodząca itd. a czy ktoś sprawdzał różnicę w rozgrzewaniu się silnika (cieczy chłodzącej) z włączonym ogrzewaniem (nawiewem i pokretłem temp. na max.) i bez włączonego ogrzewania??
... ogrzewanko to dodatkowy obieg a dokładniej chłodnica-nagrzewnica która odbiera ciepło z cieczy chłodzącej i za pomocą wentylatorka rozpyla wewnątrz kabiny? czy nie tak?? czyli działa de facto jako chłodzenie silnika!

...ponieważ u mnie w "bolidzie" jest LPG z czujnikiem temp. cieczy chłodzącej (ustawiłem sobie na 36st.) to ja obserwuję minimalne różnice w nagrzewaniu się do tej że temperatury silnika w włączonym i wyłączonym ogrzewaniem- szczególnie właśnie jak jest dość zimno (mrózzzzz)

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
dthdth
V.I.P
*

« Odpowiedz #30 : Poniedziałek, 16 Listopad 2009, 17:27 »

Zauwazylem to samo u siebie w NBravo. Z ogrzewaniem wlaczonym na minimum auto potrzebuje okolo 2km wiecej zeby sie nagrzac.

Peugeot 107 1.0-12V-2Tronic  , Byl - Fiat Bravo 1.9 MJTD 165hp/350Nm , Sym Fiddle II 50cc  ,
Byl - Kreidler Galactica 2.0 Electric   , Triumph Tiger 800 Crystal White   , Toyota Auris II Hybrid
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #31 : Wtorek, 17 Listopad 2009, 01:45 »

Panowie, wy tu srutut tutu o płynie w chłodnicy i wycieraczkach a temat jest o osłonie podsilnikowej. Przypomnę że to co chcę osiągnąc to podniesienie temperatury oleju na tyle aby woda i paliwo które akumuluje się w niedogrzanym oleju miała sznasę szybciej wyparować. Widzę jednak że jedyne doświadczenia z osłonami posiada Mały i ja ale niestety na innych samochodach wiec pewnie bede to jako pierwszy na tym forum testował na benzynowym trojaczku.
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #32 : Wtorek, 17 Listopad 2009, 15:25 »

to w takim razie liczymy na porządny opis efektów!

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
cookie
Maniak

« Odpowiedz #33 : Wtorek, 17 Listopad 2009, 15:57 »

tak myślałem że coś w tym stylu żeby łapały wycieki (w hdi miałem taki właśnie koc o którym piszesz) i żeby sie nie brudziło tak bardzo pod maską , tylko ciekawe czemu tylko w dieslach są ??

W osobówkach to nie jest do łapania wycieków bo tam nie ma prawa nic cieknac tylko do wygłuszenia komory silnikowej. Diesle są głośniejsze, a poza tym słabiej sie rozgrzewają wiec osłona jest tam jak najbardziej wskazana. POza osłona w dieslach sa też wymienniki ciepła, które pomagaja dogrzać zimny olej a latem odbieraja nadwyżke ciepła. W osobówkach są z regóły w podstawie filtra paliwa ale np w Misubisu l200 jest zewnetrzny wymiennik podobnych rozmiarów co w 20kW piecu CO wiec powierzchnię wymiany ciepła ma olbrzymia.
tpca
Gość
« Odpowiedz #34 : Piątek, 27 Listopad 2009, 00:07 »

no koledzy, nurtował mnie ten temat tej osłony pod silnikiem. więc pogadałem na forum laguny o tych osłonach i okazało się, że i np w lagunach były one montowane ( nie we wszystkich). ci użytkownicy co je mają zamontowane, to twierdzą, że w lato nie ma wpływu to na chłodzenie silnika, a w zimę silnik szybciej się nagrzewa!
więc...  przyznaję rację tym, którzy tak pisali kilka postów wyżej! mieli rację! taka osłona może przynieść sporo korzyści zwłaszcza w zimę! a zwłaszcza jak jeździmy na krótkich odcinkach!
cookie
Maniak

« Odpowiedz #35 : Piątek, 27 Listopad 2009, 13:53 »

no koledzy, nurtował mnie ten temat tej osłony pod silnikiem. więc pogadałem na forum laguny o tych osłonach i okazało się, że i np w lagunach były one montowane ( nie we wszystkich). ci użytkownicy co je mają zamontowane, to twierdzą, że w lato nie ma wpływu to na chłodzenie silnika, a w zimę silnik szybciej się nagrzewa!
więc...  przyznaję rację tym, którzy tak pisali kilka postów wyżej! mieli rację! taka osłona może przynieść sporo korzyści zwłaszcza w zimę! a zwłaszcza jak jeździmy na krótkich odcinkach!
TPCA,
jak mozesz zapodaj jaka sfotkę albo rysunek pogladowy orginalnej osłony bo na allegro nie ma orginałów tylko jakies gówniane podróbki. chce porównac czy mają podobna lokalizacje otworów nawietrzających zanim kupie bubla.
tpca
Gość
« Odpowiedz #36 : Piątek, 27 Listopad 2009, 15:59 »

z osłoną do trojaczków( oryginalną) się nie spotkałem. i na 100% w żadnym aucie w fabryce nie jest ona montowana!
cookie
Maniak

« Odpowiedz #37 : Poniedziałek, 30 Listopad 2009, 15:38 »

z osłoną do trojaczków( oryginalną) się nie spotkałem. i na 100% w żadnym aucie w fabryce nie jest ona montowana!
Nawet w dieslach wysyłanych na rynek skandynawski ich nie montują?
tpca
Gość
« Odpowiedz #38 : Poniedziałek, 30 Listopad 2009, 21:21 »

być może dealerzy w serwisie to montują, ale na 10000% w fabryce nie montuje się osłon.
dogberry
Użytkownik
*

« Odpowiedz #39 : Sobota, 06 Luty 2010, 09:12 »

http://allegro.pl/item913668351_oslona_silnik_skrzy_peugeot_107_extra_safe.html

Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
Drukuj
Skocz do: