Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 [2]   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Dywagacje o CarAudio w Citybug'ach  (Przeczytany 59490 razy)
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #20 : Czwartek, 19 Listopad 2009, 13:48 »

... co do tych lutowań... to wierzcie czy nie ale połączenie ściskane jest o wiele lepsze niż lutowane- przede wszystkim mniejsza rezystancja styku o wiele - ogólnie im mocniej ściśniesz połączenie śrubowe z przewodami tym mniejsza rezystancja styku (wiem cos o tym- kiedys nawet prace pisałem na ten temat dosć poważna Uśmiech ) pozatym nie ma zjawiska utleniania się lutowia oraz tzw. zimnych lutów i wiele innych towarzyszących zjawisk...
...rozumiem Archera ze pisze o wyzszości lutowania poniewaz te głośniczki samochodowe nie maja pożądnych połączeń tulejkowo- śrubowych tylko gówniane szybkozłączki (niektóre głośniczki-suby maja bardzo fajne zaciski ) a w porównaniu z lutowaniem to rzeczywiście szybkozłączki są za słabe... (nie wszytskie, wszytsko zalezy od typu-modelu itd.) - nalezy wspomnieć o rodzaju miedzi (np. miedź beztlenowa, złocenia i platynowania w celu poprawienia połączenia oraz wiele innych fajnych aspektów które przynajmniej w teorii zadowolą gusta najbardziej wyrafinowanych audiofili)

...co do tych przekroi przewodów to też nie można uogólniać ze 2,5 mm2 to minimum a wystarczy 1,5mm2, a nawet 0,75mm2 - wszytsko zalezy od mocy (ale nie tej RMS  Łohoho) a ogóle nie powinno sie posługiwać określeniem RMS bo to wytwór marketingowy (mam nadzieję ze Archer mnie tu poprze) kazdy z producentów inaczej sobie ten parametr mocy RMS okresla i podaje )polecam lekturę Elektroniki Praktycznej na ten temat.
...wbrew pozorom az tak duzych strat napięcia nie ma na tych przewodach w porównaniu ze zniekształceniami głośników, i stratami na wzmacniaczu wątpie zeby ktoś odczuł różnicę czy ma 1,5mm2 czy 2,5mm2

...głośniki 2 x 500W na tylnej półce Łohoho noooooooooooooooo szacun Łohoho - tylko trzeba by było mieć małą elektrownie w autku Uśmiech i pare kondziorków nie małej pojemności Uśmiech a wzmacniacz to obsługujący (nawet w klasie D) mógłby ogrzewać np. bagażnik - żeby nie było wilgoci i wody która dostaje się przez lampy ( sorki za mały żarcik, ale swoja drogą to niezła lipa z tą wodą w zapasówce)

Reasumując: 
Każdy chwali swoje i najważniejsze aby efekt końcowy zadowolił użytkownika.
Kiedyś w fiaciku 126P miałem radio safari MONO z jednym głośnikiem i był to dla mnie wypas Łohoho 

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
tpca
Gość
« Odpowiedz #21 : Czwartek, 19 Listopad 2009, 14:03 »

piszac o tym 2x500W to przeciez wiadomo ze to RMS.
takze spokojnie...  fantazja az tak mnie nie ponisi hehe.

ale jak napisales...   liczy sie koncowy efekt..  czy zadawala wlasciciela czy nie.
Gdyby to auto bylo tylko dla mnie, to podejrzewam, ze bylo by tam naprawde duzo mocy... ale jednak woze nim rodzinke, jezdze nim do pracy, wiec potrzebuje miec duzo miejsca w bagazniku, no i przy malych dzieciach to tez nie za bardzo poslucham na glos muzyki ;p

co do tych lutowanych kabli..  myslalem ze to tez jest jasne, ze lutujemy przy normalnych glosnikach.. przeciez marne glosniki nie maja skręcanych polączeń.
;p

i chyba nie sklamie, ze jak dla przecietnego uzytkownika, to sredni zestaw wystarczy w zupelnosci.

co innego jak ktos oczekuje duzo od sprzetu, to wtedy sprawa jest jasna.. wtedy nawet drobny szczegół odgrywa znaczenie!  a i kasa nie ma tu pierwszorzędnego znaczenia!

jednak dla pzecietnego posiadacza, wywalenie np 2-3 tys na CA to jzu przesada.

ale fakt, gdybym mial tyle kasy na CA i bylbym bez zobowiazan, to zalozylbym sobie porzadna grajke.. i nie mam tu na mysli tego, ze bylaby to grajka na zrywanie lasek...   ze im glosniej tym lepiej... nie! nie jestem zwolennikiem łubu-dubu.

zreszta, jak ktos wyzej napisal.. ile ludzi, tyle zdan... i jesli chodzi o CA to to się potwierdza!
bo to , co kto lubi i jak glosno to kwestia gustu. a jak wiadomo, o gustacg sie nei dyskutuje Uśmiech
kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #22 : Czwartek, 19 Listopad 2009, 14:21 »

to chyba wszyscy dochodzimy do konsensusu Uśmiech

ma grac tak aby zadowalało użytkownika UśmiechUśmiech (a że niektórzy maja na tym punkcie hopla to ciężko jest się im zadowolić  lol  )

... chyba z nas wszystkich toArcher na najtrudniej Uśmiech - oczywiście żartuje i jestem pełen podziwu dla zapału, pracy i poświęcenia przy szlifowaniu, wycinaniu, klejeniu, szpachlowaniu, malowaniu i nie wiem co tam jeszcze tych wszystkich mdf-ów boczków itd.

a tak na marginesie to może jakies LCD wstawić Uśmiech do trojaczka:)

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
tpca
Gość
« Odpowiedz #23 : Czwartek, 19 Listopad 2009, 14:39 »

a gdzie chcialbys to LCD wstawic?
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #24 : Czwartek, 19 Listopad 2009, 17:01 »

istnieje taka opcja... jakbyś zgadł... Łohoho

ale to na docelowy mod instalacji... wysuwany monitor w konsoli środkowej, bo jest zdjęcie zabudowanego 2DIN w konsoli i mi się nie podoba i dlatego będzie winda...

za to duży monitor podwieszany do dachu pojawi się  żeby można było zrobić show na pokazie, przy zabudowanym bagaju subami i wzmakami w pięknym laminacie... ale to temat rzeka... i nie ma co gdybać Język

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
tpca
Gość
« Odpowiedz #25 : Czwartek, 19 Listopad 2009, 17:40 »

a o ilu calach myslisz, piszac o tym monitorze?   jakis sredni czy cos duuzego?
ArcherPAF
Administrator
*

« Odpowiedz #26 : Czwartek, 19 Listopad 2009, 22:10 »

pow 10 cali... takie przewoźne wideo Język

np 15 z dodatkowym odtwarzaczem dvd Łohoho

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
tpca
Gość
« Odpowiedz #27 : Piątek, 20 Listopad 2009, 09:42 »

no jesli mowisz o LCD wysuwanym bądź skladanym w suficie, to 15 cali to chyba tak optymalnie... Uśmiech ale moze tez sie okazac za duzy...   zeby potem glowami w niego nie zachaczac hehe.
a jesli pisales o 15 calach w desce rozdzielczej, to mysle ze troszke za duzo.. bedzie ci przyslaniac droge....

predzej widzialbym to tak, ze kupilbym radio z wysuwanym panelem... 7,5 cala...  odrazu z funkcja NAVI , BT i takie tam....  fakt cena nie jest mala, ale wtedy masz multimedia center w jednym urzadzeniu Uśmiech
kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #28 : Piątek, 20 Listopad 2009, 11:04 »

źródło: Nice Blue Citroen C1

Poprawiłem linki. Używałbyś tagów, co?? Język
Archer
« Ostatnia zmiana: Piątek, 20 Listopad 2009, 11:33 wysłane przez ArcherPAF » Zapisane

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
tpca
Gość
« Odpowiedz #29 : Piątek, 20 Listopad 2009, 11:06 »

taaa, dokladnie to mialem na mysli:)   

a to w tym lusterku to super wyglada, ale malo praktyczne...   bo to masz tylko odtwarzacz DVD...  to z tym radiem jest lepsze.. bo masz tam wszytsko.. i masz to w zasiegu reki.. a nie w oslonie pasażera
kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #30 : Piątek, 20 Listopad 2009, 11:09 »

niop dokładnie Uśmiech był gdzies jeszcze filmik na youtube jak ekranik 7,5" wysuwa się z radyjka ,ale nie mam teraz czasu szukac Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Piątek, 20 Listopad 2009, 11:13 wysłane przez kristofch » Zapisane

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
ArcherPAF
Administrator
*

« Odpowiedz #31 : Piątek, 20 Listopad 2009, 11:39 »

osłona nie wchodzi w rachubę, bo nie lubię gotowych rozwiązań Język poza tym taki sprzęt za taką kasę musi być kiepskiej jakości... jeśli już to monitory pojawią się ale zabudowywane samemu (choć szczerze wątpię)

co do LCDka to coś tego typu chciałem tylko o wiele lepszej półki Łohoho Jeden z najwyższych alpine'ów

bo jest jeszcze taka opcja:

ale jakoś nie mam przekonania... za bardzo kusi wzrok Język

ale bardzo kusi tez moją wyobraźnie, bo to wzięte z tego postu:

Car PC in CityBug
« Ostatnia zmiana: Piątek, 20 Listopad 2009, 11:42 wysłane przez ArcherPAF » Zapisane

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

Były:
tpca
Gość
« Odpowiedz #32 : Piątek, 20 Listopad 2009, 12:17 »

no fajnie to wyglada, choc,,,  mam wrazenie ze czegos tu brakuje.... niby fajnie ale za serce nie chwyta.
z tego co widzialem to car pc mozna jzu za rozsadna kase kupic...  nie ma tragedii... 
ale jak zauwazyles, za bardzo kole w oczy.. a chetnych na dobry sprzet nie zabraknie..  wybija syzbe okradna...
ja sam iedys myslalem zeby do laguny to sobie wstawic..   moze nie car pc, ale jakies porzadne radio na 2 dinn...  bo tam mam klapke na radio, wiec z zewnatrz nic by nie bylo widac. ale jednak zrezygnowalem...  bo az tak drogiego sprzetu nei potrzebuje..

ale widze ze ty sie lubujesz w takich rzeczach Uśmiech
pozytywne zakrecenie!

ArcherPAF
Administrator
*

« Odpowiedz #33 : Piątek, 20 Listopad 2009, 20:25 »

montowałem kiedyś w megance coupe koledze monitor do carPC i sam mu radziłem, żeby wybrał monitor wyciągany, ale tam było bardziej umotywowane brakiem miejsca, którego u nas jest pod dostatkiem...

ponadto ja mam chrapkę na jednostkę alpine'a 2din z pełnym koszem z tyłu a nie tylko na mały płaski monitorek, więc boję sie ze nie da sie tego tak ładnie zakomponować w konsoli!

ale może jakaś plejka w schowku się znajdzie Język

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

Były:
107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #34 : Sobota, 21 Listopad 2009, 11:40 »

zajebiste dywaniki lol

P107 SI GT  P206SW 207GTI
kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #35 : Niedziela, 22 Listopad 2009, 14:46 »

Uśmiech dywaniki pierwsza klasa? jednorazowe? Uśmiech

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
tpca
Gość
« Odpowiedz #36 : Czwartek, 26 Listopad 2009, 23:46 »

no fakt. dywaniki to chyba hit tego sezonu ;P
Strony: 1 [2]   Do góry
Drukuj
Skocz do: