Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 2 [3]   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: moduł odcięcia zapłonu / blokada zapłonu  (Przeczytany 74646 razy)
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #40 : Wtorek, 27 Listopad 2012, 20:02 »

albo popryskać lakierem w sprayu Uśmiech typu PCC
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 27 Sierpień 2013, 13:35 wysłane przez kaliope » Zapisane

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
kaliope
SUPER MODERATOR
*

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti

« Odpowiedz #41 : Poniedziałek, 26 Sierpień 2013, 21:55 »

po ostatnich smutnych   Zieeef doniesieniach chyba trzeba wrócić do tematu

gaga195
Maniak

« Odpowiedz #42 : Poniedziałek, 26 Sierpień 2013, 22:45 »

w sumie nie wiem czy nie lepiej AC wykupić na tak nowe auto.
Niż później mieć auto w środku zdemolowane bo złodziej nie mógł ukraść.
Ja nadal jeżdżę z rozdłubanym zamkiem po sytuacji pod galerią krakowską

BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #43 : Wtorek, 27 Sierpień 2013, 00:40 »

oo a co sie stało gaga Co?

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
gaga195
Maniak

« Odpowiedz #44 : Wtorek, 27 Sierpień 2013, 09:45 »

gdzieś to pisałem pół roku temu ale może kaliopę jak sprzątał forum to wyrzucił, no a więc:
Zostawiłem auto pod galeria krakowską na "dzikim parkingu" ( Pierwszy i ostatni raz )
Przychodzę wszystko ok otwieram auto z pilota wsiadam, dojechałem do domu, a po drodze jestem mega zły że ojciec wyciągnął mi kabel aux do radia i podkładkę do gpsa.
Rozmawiam z nim w domu a on mówi że nic nie ruszał, patrzę na zamek a tu rozdłubany ;c
Zginęło: Kabel Jack>Jack  ( 5-10zł )
podkładką do zabytkowego 10 letniego gpsa ( z 20zł)
Zegarek z Reala za 15zł.
I okulary najlepsze jest to że to są zwykłe okulary do czytania za 100zł.
Jak bym widział złodzieja to bym mu dał z 200zł żebym później nie miał problemu z naprawianiem zamku.
Ciekawe jest to że z pilota normalnie zamyka się i otwiera Mrugnięcie

ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #45 : Wtorek, 27 Sierpień 2013, 10:30 »

normalne, bo rozdłubał tylko wkładkę, a cały mechanizm jest ok.

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
kaliope
SUPER MODERATOR
*

« Odpowiedz #46 : Wtorek, 27 Sierpień 2013, 12:51 »

zakupiłem:

http://allegro.pl/show_item.php?item=3496257767

wybrałem wersję na masę. Buzzer i tryb serwisowy fajna rzecz

Z znów mnie czeka rozbieranie deski ..... Smutny

gaga195
Maniak

« Odpowiedz #47 : Wtorek, 27 Sierpień 2013, 22:49 »

Kaliope zaraz będziesz miał więcej modów w swoim pugu niż w mercedesie klasy S ;P

BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #48 : Środa, 28 Sierpień 2013, 00:02 »

bo keliope to taki gadżeciarz  lol Język Język

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
bogdanan
Klubowicz
*

« Odpowiedz #49 : Środa, 28 Sierpień 2013, 11:06 »

dobry pomysł, chyba też kupię.   Disco
kaliope
SUPER MODERATOR
*

« Odpowiedz #50 : Sobota, 14 Wrzesień 2013, 12:45 »

moduł założony. Ze względu bezpieczeństwa nie chce pisać gdzie i jak się wpiąłem, ewentualne pytania na PW.  Generalnie:

jeden przewód pod stały 12V
jeden pod 12V po stacyjce
jeden do masy
dwa przewody pod rozcięty obwód
dwa przewody wychodzą pod diodę led jeśli chcemy

Co prawda jest tryb serwisy, czyli całkowita deaktywacja modułu do  momentu jak ją znów nie aktywujemy, ja jednak tak jak pisałem wcześniej założyłem ukryty włącznik, którym mogę połączyć rozcięty obwód na wypadek awarii modułu.  

W momencie jak rozbrajam moduł, dotykając ukrytą masę, brzęczek daje jedno piknięcie i gaśnie dioda led. Po wyłączeniu zapłonu, po 30 sekundach układ sam się zazbraja dając znów piknięcie brzęczka i dioda zaczyna mrugać  

Marvin
Użytkownik
*

« Odpowiedz #51 : Sobota, 14 Wrzesień 2013, 20:08 »

Ponieważ jestem świeżo po stracie samochodu, dorzucę swoje 3 grosze w temacie zabezpieczania auta. Chcąc być mądry po szkodzie zgłębiłem trochę metody jakimi posługują się złodzieje przy kradzieży trojaczków i warto, aby trochę obrzydzić im życie.

Na pewno moduł odcięcia zapłonu czy też innego obwodu elektrycznego jest dobrym pomysłem. Może być on dezaktywowany przełącznikiem, kontaktronem podklejonym z tyłu elementu plastikowego i uruchamiany magnesem. Ale można tez wykorzystać mniej używany przycisk samochodu. Im bardziej nietypowo tym lepiej.

Złodziej przychodzi po auto z modułem emulatora immobilizera - o takim jak te sprzedawane tutaj:

http://www.autotronika.pl/pl/katalog/emulatory-immobilizerow-wylaczenie-immo-off/?dm=full

Wpina taki moduł w port OBDII dezaktywuje immobilizer poprzez przeprogramowanie komputera samochodu i jedzie.

Zatem uznałem że port OBDII to jedna z największych potencjalnych dziur.

Dlatego warto go wyciąć (złącze), odłączyć tymczasowo wykonując złącze przejściowe lub mechanicznie zabezpieczyć, np. osłoną metalową mocowaną na wkręty patentowe.

Zachęcam!

edit/scaliłem/kaliope

Zapomniałem dodać - warto wiedzieć jak działa immobilizer fabryczny. składa się on z chipu RFID w kluczyku, cewki przy stacyjce i modemu odczytującego kod. Po włożeniu kluczyka do stacyjki modem poprzez cewkę odczytuje kod klucza i wysyła, ten kod znaczy, do komputera auta. Gdy jest on zgodny z tym co tam jest zapisane w pamięci, samochód odpala.
Niemniej modem to tylko czytnik, on nic nie dekoduje i nie pamięta i nie porównuje czy OK.

Dlatego w kolejnym kroku po wycięciu OBDII warto wziąć się za komputer. Złodziej może przyjść ze swoim, przepiąć wtyczki i jechać. Stąd warto zrobić osłonę mechaniczną na wtyczki tak aby nie można było ich łatwo wypiąć i zamienić komputer. Są firmy które sprzedają sejfy metalowe pozwalające schować komputer samochodu za grubym metalem, ale w praktyce wystarczy kawałek profilu stalowego typu C i linki stalowej Uśmiech

Marvin
« Ostatnia zmiana: Sobota, 14 Wrzesień 2013, 20:37 wysłane przez kaliope » Zapisane
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #52 : Środa, 18 Wrzesień 2013, 08:39 »

...dobrym patentem jest nawet odcinka (np. zasilania) pompy paliwa (miałem taki patent w SC... przy okazji montażu przekaźnika do LPG) - taki kill switch ukryty Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Środa, 18 Wrzesień 2013, 08:42 wysłane przez kristofch » Zapisane

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
Przem
Newbie
*

« Odpowiedz #53 : Sobota, 04 Luty 2017, 18:38 »

Witam
Jeśli szukacie blokady zapłonu/pompy paliwa to polecam polskiego sprawdzonego producenta: http://allegro.pl/blokada-zaplonu-gl-tryb-serwisowy-skuteczna-i6701947993.html
Podstawa to dobre ukrycie blokady i przewodów. Połączenia tylko lutowane żeby nie było niespodzianki np.na skrzyżowaniu auto zgaśnie niespodziewanie lub podczas wyprzedzania. Najlepiej jak będziecie szukać podobnych blokad to wybierzcie taką bez diody led (tylko buzzer). Ponieważ dioda led ułatwi złodziejowi znalezienie modułu blokady (po nitce do kłębka) Uśmiech

Strony: 1 2 [3]   Do góry
Drukuj
Skocz do: