Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: [1] 2   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Nierówna praca silnika.  (Przeczytany 34210 razy)
DoooH
Użytkownik
*

« : Sobota, 05 Styczeń 2013, 17:44 »

Witam serdecznie.

Mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników naszych maluszków.
Otóż mam problem z obrotami. Jak depnę pedał gazu dość mocno (lub do końca), żeby samochodzik szedł do przodu to skaczą obroty. Najpierw obroty się zwiększają a po chwili jest spadek - bardzo znaczny) jakby dostawał mniej paliwa niż potrzebuje w danym momencie i po chwili dopiero stopniowo obroty wzrastają do oczekiwanych. Problem dotyczy przed wszystkim pracy silnika na 3 i 4 biegu. Zdarza się także na 2 biegu. Zauważyłem, że opisana sytuacja ma miejsce w lżejszej formie lub zanika przy rozgrzanym porządnie silniku na trasie.
Moje podejrzenie to filtr paliwa lub powietrza.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Jeśli temat już był to przeoczyłem bo nie chciałem dublować wątku.
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #1 : Sobota, 05 Styczeń 2013, 18:49 »

....... A moze swiece .... Co??

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
DoooH
Użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Sobota, 05 Styczeń 2013, 18:53 »

Ano myślałem o tych świecach. Nie za bardzo wiem jak się do nich dobrać bo to takie klasyczne nie są.
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #3 : Sobota, 05 Styczeń 2013, 19:16 »

jak to nie??? w czym się niby różnią??

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
DoooH
Użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Sobota, 05 Styczeń 2013, 19:17 »

No to w takim razie muszą być w jakimś korpusie bo nie idzie się do nich dostać.
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #5 : Sobota, 05 Styczeń 2013, 21:07 »

usun obudowe filtra powietrza i poodkrecaj cewki zaplonowe i swiece sa pod nimi

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
DoooH
Użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Sobota, 05 Styczeń 2013, 22:06 »

Dobra. Jutro się tym zajmę. Byłbym wdzięczny jakby ktoś jeszcze podpowiedział mi gdzie szukać filtru paliwa.
Pozdrawiam
GR71
Klubowicz
*

« Odpowiedz #7 : Niedziela, 06 Styczeń 2013, 00:10 »

.... a nie będzie to sprzęgło?

Peugeot 107
Nissan Qashqai 2015 1.6 DIG-T 163kM
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #8 : Niedziela, 06 Styczeń 2013, 00:17 »

............ oooo tez moze byc ze sie sprzeglo slizga i obroty rosna a jak odpusci gaz to sprzeglo zlapie i obroty tez ma mniejsze .... tylko czy auto przyspiesza razem z rosnącymi obrotami???

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
DoooH
Użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Niedziela, 06 Styczeń 2013, 01:38 »

Tak, auto przyspiesza gdy po "zadyszce" obrotów wchodzi na wyższe. Na luzie, postoju czy w trakcie jazdy nie ma tej dolegliwości. Obroty nie falują. Chodzi tylko o to że jak dam mu gaz dajmy na to w podłogę na 4 biegu to najpierw obroty spadają, a po chwili rosną już normalnie i auto przyspiesza.
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #10 : Niedziela, 06 Styczeń 2013, 22:55 »

w trojaczkach jedyne co możesz wymienić to filtr pochłaniacza oparów paliwa, który znajduje się na pompie w baku.

ale temat sprzęgła też nie jest do końca wykluczony. skoro na postoju jest ok

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
kaliope
SUPER MODERATOR
*

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti

« Odpowiedz #11 : Niedziela, 06 Styczeń 2013, 23:24 »

no ale jakby sprzęgło ślizgało to najpierw by obroty rosły (bo silnik by chodził na sucho bez obciążenia), a potem jak chwyci sprzęgło to by spadły......a kolega piszę że najpierw mu maleją ...a potem rosną, głupio gadam?

ale fakt...dziwne że na postoju ok....a w czasie jazdy źle...i do tego nie na wszystkich biegach...co rzeczwysicie może wyglądać na coś ze sprzęgłem  ...bo to przecież nie turbodiesel gdzie byłaby to sprawa jakiegoś czujnika......  i'm lost Smutny
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 06 Styczeń 2013, 23:27 wysłane przez kaliope » Zapisane

DoooH
Użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Niedziela, 06 Styczeń 2013, 23:34 »

Ja osobiście mam podejrzenia co do filtra powietrza, świec lub brudnego paliwa. Zazwyczaj tankuje na orlenie lub shelu. Zdarzyło mi się zatankować ruskie paliwo jak byłem u naszych sąsiadów, ale to było na przełomie sierpnia i września wiec negatywny wpływ paliwa powinien pojawić się wcześniej niż po 3-4 mies. Przypominam, że na rozgrzanym silniku i jak dam mu w p.... usterka praktycznie zanika. Może ktoś napisze czy filtr powietrza i świece mogą mieć znaczący wpływ na to co opisałem w wątku. Jeździcie maleństwami dłużej wiec przypuszcza, że i wiedza u was znaczna. ;]

edycja postu - nie stosujemy niecenzuralnych słów/kaliope
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 07 Styczeń 2013, 00:30 wysłane przez kaliope » Zapisane
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #13 : Poniedziałek, 07 Styczeń 2013, 00:28 »

moze i wiedza znaczna ale jeszcze nikt nie opisywal takich problemow a na odleglosc to ciezko cos powiedziec ............i jednoznacznie okreslic ! co do filtra powietrza to mozna go calkowicie wyjac i zobaczyc czy cos pomorze a swiece wyczysc i tez zobacz czy jest jakas poprawa a jak cos to tylko sprzeglo ....... saam nie wiem hmmm

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
DoooH
Użytkownik
*

« Odpowiedz #14 : Poniedziałek, 07 Styczeń 2013, 00:41 »

Jutro po robocie wezmę się za to. Dzięki za wskazówki. Poinformuję o wynikach doświadczeń.
Pozdrawiam  OK
gaga195
Maniak

« Odpowiedz #15 : Czwartek, 10 Styczeń 2013, 23:25 »

i jak się skończyło co było przyczyną awari

DoooH
Użytkownik
*

« Odpowiedz #16 : Piątek, 18 Styczeń 2013, 15:55 »

No wiec dalej jest zagadka, która zaczyna wypływać na nowy horyzont.
Świece sprawdzone. Są spoko mimo że mają już 6 lat. Filtr powietrza nowy nie jest, ale do wymiany też jeszcze się nie kwalifikuje.
Sprawdziłem auto bez filtru powietrza jak ktoś wcześniej sugerował. Usterka dalej występuje.
Moje domysły skierowałem w inną stronę. Kiedyś wspominałem o problemie z 3 biegiem (walnięty synchronizator, bieg nie chce wejść, płyn był wymieniany). Coś czuję, że skrzynia usilnie domaga się zmiany bo samochód zaczął jakoś ociężale chodzić. Właśnie w skrzyni widzę przyczynę usterki.
Dodatkowo występowanie spadku obrotów jest tylko podczas jazdy. Na postoju mogę gazować do odcinki i chodzi równiuteńko.
Tym sposobem zdecydowałem się w końcu na wymianę skrzyni biegów. Nie chcę zakładać nowego wątku, ale chciałbym podzielić się znaleziskiem na alledrogo.

Byłbym wdzięczny jakby któryś z bardziej doświadczonych kolegów zerknął na te aukcje i stwierdził czy  nadaje się to to czy nie bardzo - chociaż tak pobieżnie.
Z uwagi że ta aktualna skrzynia z defektem ma najechane 24k km to domyślam się, że da się z niej jakieś elementy powyciągać. Coś na zasadzie - zrobić jedną dobrą z dwóch.
Nie ukrywam że najbardziej interesuje mnie opcja ekonomiczna wiec celuję w tą skrzynię za 230 zł.

http://allegro.pl/ShowItem2.php/itemNotFound/?item=2598519302&title=skrzynia-biegow-toyota-aygo

W dziale giełdy na forum zostawiłem ogłoszenie.

Za wszelką pomoc, rady i sugestie z góry dziękuje.

Pozdrawiam - Maks
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #17 : Piątek, 18 Styczeń 2013, 17:19 »

odradzam robienie z dwoch jednej !! bo to wymaga naprawde sprawnego doswiadczonego mechanika ..... chyba ze sie takiego zna wiec mozna podzialac ..... ja polecam kupno Calej uzywanej najlepiej z mozliwoscia sprawdzenia w aucie ......i z mozliwoscia oddania jak sie okaze ze to padlo sprzeglo  lol

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
DoooH
Użytkownik
*

« Odpowiedz #18 : Piątek, 18 Styczeń 2013, 21:04 »

W starej skrzyni wysypała się jedna z dwóch rzeczy - synchronizator III biegu lub sam mechanizm zmiany przełożeń. Chodzi mi o to że jak kupię to używkę to chciałbym żeby mechanior zerknął, porównał obie skrzynie i stwierdził czy z tej aktualnie używanej warto coś podmienić do tej nowo zakupionej używki.
Jak mogę sprawdzić to sprzęgło? Jakie są objawy, że coś ze sprzęgłem jest nie halo. Nie czuję różnicy w jego pracy. Usterka z obrotami zaczyna się wyłącznie w momencie jak dam po gazie. Może być sekundę po zmianie biegu a może być po x czasie. To uzależnione jest na ile maluszkowi depnę w podłogę. Ponad to usterka jest "głębsza" przy zimnym silniku. Przy rozgrzanym jest sporo słabszy ten negatywny efekt. Nie wiem może moje myślenie przyczynowo skutkowe jest złe, ale mi to na mój rozum na sprzęgło nie wygląda.
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #19 : Piątek, 18 Styczeń 2013, 21:24 »

ale o sprzeglo odkrec i zobacz docisk czy jest caly bo moze blaszki pekly jak to ma w zwyczaju ...... ale wszystko zobaczysz jak skrzynie odkrecisz ...
co do skrzyni to każda skrzynia ma swoje luzy  fabryczne i luzy wypracowane przez przebieg km i jak poskladasz z dwóch to możne się udać ze będzie grac a moze sia stać ze bedzie skrzynia WYĆ !!!!

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
Strony: [1] 2   Do góry
Drukuj
Skocz do: