nxpawelpl
U偶ytkownik
Wiadomo艣ci: 29
|
|
« Odpowiedz #120 : Czwartek, 21 Lipiec 2011, 20:41 » |
|
ja prawdopodobnie mia艂em w aucie fabryczny olej (a mo偶e nie), kartki nie by艂o, wi臋c nala艂em 5w-30 Castol EDGE z filmem C3, co prawda powinien by膰 5w-30 Profesional-Magnatec z filmem A5 ale tam gdzie zmienia艂em powiedzieli 偶e nie ma takiego... i wlali mi ca艂e 3l. a ca艂y uk艂ad olejowy ma 3,2l. z tego co wiem to zawsze zostaje starego oleju czy to w panewkach czy w pompie, najwy偶ej nadwy偶k臋 spali podczas jazdy a i zapomnia艂em doda膰 偶e auto ma 14k km przebiegu
|
|
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 21 Lipiec 2011, 20:44 wys艂ane przez nxpawelpl »
|
|
|
|
|
grekub
Go艣膰
|
|
« Odpowiedz #121 : Niedziela, 07 Sierpie艅 2011, 10:45 » |
|
Witam, Przenosz臋 do w艂a艣ciwego w膮tku dyskusje nad olejem silnikowym, jaki wlano mi w trakcie przegl膮du, aby nie wypacza膰 w艂a艣ciwego tematu w膮tku pt. "ceny przegl膮d贸w w ASO" http://c1aygo107.net/index.php?topic=83.105Co wi臋c proponujecie? Mam na w艂asn膮 r臋k臋 teraz podmieni膰 olej na inny, tj. syntetyczny? Czy je藕dzi膰 na wlanym mi przez ASO? Dodam, 偶e z kas膮 u mnie w tej chwili krucho, kupno oleju syntetycznego, filtra + robocizny, to dla mnie b臋dzie znaczny wydatek. Starczy, 偶e ju偶 si臋 wyleczy艂em z dokupienia obrotomierza, zamykanego schowka i alufelg Przeprowadzi艂em si臋 na "swoje" i teraz nie b臋d臋 musia艂 doje偶d偶a膰 autem do pracy, a w okolicy mam super i hipermarkety. Lw贸czek b臋dzie s艂u偶y艂 mi teraz tylko w celach rekreacyjnych i poprawiaj膮cych humor Tylko mi tu nie piszcie, 偶e po co mi w takim razie samoch贸d Nie pij臋, nie pal臋, a jak sami zauwa偶acie, jazda trojaczka to sama przyjemno艣膰 i frajda Tyle mam od 偶ycia Przewiduj臋, i偶 jak przejad臋 z 8000 km w ci膮gu najbli偶szych 12 miesi臋cy, to b臋dzie cud. Lw贸czek ma gwarancj臋 na 3 lata, wi臋c czekaj膮 mnie jeszcze 2 przegl膮dy gwarancyjne, kt贸re jak zauwa偶y艂 odl, b臋d臋 m贸g艂 wykona膰 w innym serwisie. Wydaje mi si臋, 偶e w zwi膮zku z ma艂ym wykorzystaniem auta w najbli偶szym czasie, silnikowi nie zaszkodzi olej mineralny. Zreszt膮 za 2-3 lata mo偶e b臋dziemy ju偶 艣miga膰 trojaczkami przerobionymi na pr膮d
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P
Wiadomo艣ci: 5232
C1 3D WHITE...troche gorsche ma艂e porsche...
|
|
« Odpowiedz #122 : Niedziela, 07 Sierpie艅 2011, 16:10 » |
|
...moim zdaniem skoro ju偶 zala艂e艣 (zaleli Ci) tego minera艂a to je藕dzij ...a je艣li ju偶 b臋dziesz mia艂 na zbyciu powiedzmy te 150 g贸ra 200z艂 to przed zim膮 wymie艅 sobie na syntetyka.
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010 Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
ArcherPAF
Administrator
Wiadomo艣ci: 5856
by艂 sobie kiedy艣 107RC...
|
|
« Odpowiedz #123 : Niedziela, 07 Sierpie艅 2011, 20:29 » |
|
agree
|
|
|
|
Pzdr from 艁DZ, Basiu
P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (s艂u偶bow贸z) VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(呕onowozide艂)
By艂y: P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
|
|
|
adrianlos
Posiadacz
Wiadomo艣ci: 161
|
|
« Odpowiedz #124 : Niedziela, 07 Sierpie艅 2011, 20:47 » |
|
Od 4 lat robi臋 przegl膮dy w niemieckim ASO, Niemcy lej膮 standardowo p贸艂-syntetyk Castrol 10W40 w cenie 40鈧 (za ca艂膮 pojemno艣膰 silnika).
Co o tym s膮dzicie?
|
|
|
|
|
|
|
nxpawelpl
U偶ytkownik
Wiadomo艣ci: 29
|
|
« Odpowiedz #125 : Niedziela, 07 Sierpie艅 2011, 22:27 » |
|
a nie mo偶na powiedzie膰 w serwisie ze chce si臋 olej syntetyczny i kropka ? ja za 3l. castrola 5w30, filtr i wymian臋 zap艂aci艂em 220z艂... wi臋c 40 鈧 za 3l. p贸艂 syntetyka to du偶o
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P
|
|
« Odpowiedz #126 : Pi膮tek, 12 Sierpie艅 2011, 10:48 » |
|
mo偶na powiedzie膰 - ja np. tak zrobi艂em i mam teraz syntetyka
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010 Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
adrianlos
Posiadacz
|
|
« Odpowiedz #127 : Poniedzia艂ek, 15 Sierpie艅 2011, 11:11 » |
|
.. i wlali mi ca艂e 3l. a ca艂y uk艂ad olejowy ma 3,2l. z tego co wiem to zawsze zostaje starego oleju czy to w panewkach czy w pompie, najwy偶ej nadwy偶k臋 spali podczas jazdy a i zapomnia艂em doda膰 偶e auto ma 14k km przebiegu Wed艂og stronki castrol.com, suchy uk艂ad olejowy ma 3,6l pojemno艣ci, a potrzebna ilo艣膰 oleju do wymiany to 3,1l , pojemno艣膰 filtra olejowego to 0.1l Zauwa偶y艂em 偶e na polskiej i niemieckiej stronie polecaj膮 inne oleje : Widocznie "co kraj to..." ...inny olej.
|
|
|
|
|
|
|
seraphine
Posiadacz
Wiadomo艣ci: 307
|
|
« Odpowiedz #128 : Czwartek, 08 Wrzesie艅 2011, 01:54 » |
|
a nie mo偶na powiedzie膰 w serwisie ze chce si臋 olej syntetyczny i kropka ? ja za 3l. castrola 5w30, filtr i wymian臋 zap艂aci艂em 220z艂... wi臋c 40 鈧 za 3l. p贸艂 syntetyka to du偶o 聽 Ja zrobi艂em inaczej - przywioz艂em sw贸j olej... totala 5w40-energy (5 litr贸w kosztowa艂o mnie taniej o chyba 30 z艂 ni偶 serwisowe 3 litry z beczki)... i w stosunku do fabrycznego mineralnego jest r贸偶nica, szczeg贸lnie na zimnym silniku. Co do Castrola, to pami臋tam jak kiedy艣 w艂a艣ciciele Yark贸w walczyli z serwisami Toyoty, 偶eby nie wlewa膰 tego oleju, ale to by艂y czasy Yark贸w-1. Podobno m贸g艂 co艣 zapycha膰 i inne takie tam historie....
|
|
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 08 Wrzesie艅 2011, 01:57 wys艂ane przez seraphine »
|
|
Br膮zowiutki Duster II klekot 4x4
|
|
|
adrianlos
Posiadacz
|
|
« Odpowiedz #129 : Niedziela, 18 Wrzesie艅 2011, 11:53 » |
|
Wkr贸tce czeka mnie wymiana oleju i chcia艂bym Was prosi膰 o jak膮艣 rekomendacj臋: obecnie mam zalany p贸艂-syntetyk 10W40; po wymianie autko b臋dzie zasilane LPG : bior臋 pod uwag臋 nast臋puj膮ce produkty: 1). TOTAL Quartz Ineo ECS 5W-30 2). TOTAL Quartz Future 9000 5W-30 3). Castrol Magnatec A3/B4 5W-40 4). MOTUL Specific CNG/LPG SAE 5W/40 5). Castrol Magnatec Professional A5 A1 5W-30 Kt贸ry z tych olei najlepiej b臋dzie smarowa艂 "zagazowany" silnik mo偶e macie jakie艣 inne propozycje?
|
|
|
|
|
|
|
cookie
Maniak
Wiadomo艣ci: 976
Sprzedam w贸zek Mutsy Urban Rider.
|
|
« Odpowiedz #130 : Niedziela, 18 Wrzesie艅 2011, 14:45 » |
|
Wkr贸tce czeka mnie wymiana oleju i chcia艂bym Was prosi膰 o jak膮艣 rekomendacj臋: obecnie mam zalany p贸艂-syntetyk 10W40; po wymianie autko b臋dzie zasilane LPG : bior臋 pod uwag臋 nast臋puj膮ce produkty: 1). TOTAL Quartz Ineo ECS 5W-30 2). TOTAL Quartz Future 9000 5W-30 3). Castrol Magnatec A3/B4 5W-40 4). MOTUL Specific CNG/LPG SAE 5W/40 5). Castrol Magnatec Professional A5 A1 5W-30 Kt贸ry z tych olei najlepiej b臋dzie smarowa艂 "zagazowany" silnik mo偶e macie jakie艣 inne propozycje? Jakbym nie bra艂 pod uwage wzgl臋d贸w finansowych to zalewa艂bym motulem albo totalem. Castrola sobie raczej daruj.
|
|
|
|
|
|
|
seraphine
Posiadacz
|
|
« Odpowiedz #131 : Niedziela, 18 Wrzesie艅 2011, 16:38 » |
|
Total ineo jest raczej robiony pod silniki z PAF-em... we藕 jeszcze pod uwag臋 Totala 5w40 "energy"... bardzo fajnie mi si臋 na tym je藕dzi... z w/w oliwek tylko Motul jest klasy 5w40... a jednak 艣miganie w upalny dzie艅 latem, po autostradzie, trzymaj膮c przez 2h sta艂膮 pr臋dko艣膰 oko艂o 130km/h mo偶e swoje robi膰 z olejem, zw艂aszcza 偶e trojaczek nie ma fabrycznie wska藕nika temperatury wody ani oleju. No i jeszcze kwestia ile przejecha艂e艣 na tym p贸艂syntetyku... jak dobre kilkadziesi膮t tysi臋cy km, to pe艂ny syntetyk mo偶e ju偶 by膰 ciut za rzadki?
|
|
|
|
|
|
|
adrianlos
Posiadacz
|
|
« Odpowiedz #132 : Niedziela, 18 Wrzesie艅 2011, 16:42 » |
|
P贸艂syntetyk mam ju偶 prawie przez 115k km 75% przebiegu zrobione na autostradach czyli pr臋dko艣膰 ~120-130kmh
|
|
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 18 Wrzesie艅 2011, 16:45 wys艂ane przez adrianlos »
|
|
|
|
|
seraphine
Posiadacz
|
|
« Odpowiedz #133 : Niedziela, 18 Wrzesie艅 2011, 18:27 » |
|
Mam w tej materii ma艂e do艣wiadczenie, przebieg masz ju偶 ca艂kiem, ca艂kiem i chcesz przej艣膰 na rzadsz膮 oliw臋... nie wiem, czy nie b臋dzie Ci jej przez to ubywa膰. Zawsze m贸wiono mi, 偶e wraz z przebiegiem nale偶y przechodzi膰 na g臋stsze oliwy. Niech bardziej do艣wiadczeni si臋 wypowiedz膮... mo偶e lepiej by艂oby poszuka膰 jakiego艣 10w50? Jazda w upalny dzie艅 przez kilka godzin na obrotach silnika powy偶ej 3,5rpm mo偶e troch臋 podgrzewa膰 silnik i oliw臋 zw艂aszcza, 偶e w Niemczech tych autostrad nie brakuje No i do tego LPG te偶 ma chyba minimalnie inn膮 temperatur臋 spalania? A do tej pory nie musia艂e艣 uzupe艂nia膰 oliwy pomi臋dzy wymianami? Zawsze mo偶esz spr贸bowa膰... ten motul wydaje si臋 by膰 dedykowany pod instalacje LPG (tak przynajmniej wynika z nazwy), a w trakcie cz臋sto monitorowa膰 poziom oleju... jak go zacznie ubywa膰 za du偶o, to wr贸cisz na g臋stszy.
|
|
|
|
|
|
|
alergik
Klubowicz
Wiadomo艣ci: 32
|
|
« Odpowiedz #134 : Niedziela, 18 Wrzesie艅 2011, 20:12 » |
|
Tak naprawd臋,kto je藕dzi na d艂u偶szych dystansach, nie wa偶na jest g臋sto艣膰 oleju, a cz臋sto艣膰 wymiany. Je偶eli nie chcecie mie膰 problem贸w ze spalaniem oleju, proponuj臋 wymian臋 max co 10kkm.
|
|
|
|
|
|
|
cookie
Maniak
Wiadomo艣ci: 976
Sprzedam w贸zek Mutsy Urban Rider.
|
|
« Odpowiedz #135 : Niedziela, 18 Wrzesie艅 2011, 20:39 » |
|
130 tys po autostradzie to nie jest duzy przebieg cho膰 z pewno艣cia silnik si臋 ju偶 u艂o偶y艂. Pr臋dko艣膰 130na autostradzie to nie jest 偶adne obci膮zenie dla silnika i oliwy no chyba 偶e masz tam turbo itp. Oliwa mocniej grzeje si臋 na czestych rozp臋dzaniach i staniu pod 艣wiat艂ami. NA autostrad臋 wybra艂bym olej 5w40. 5w50 to przerost formy nad tre艣ci膮 na seryny silnik, kt贸ry nie zdradza na dodatek zapewne 偶adnych oznak zu偶ycia. Zreszt膮 z tego co pami臋tam chyba Ma艂y monitorowa艂 temp. oliwy w swoim turbo i z tego co pamietam nie notowa艂 tam 偶adnych krytycznych temperatur. Generalnie dla dobrej oliwy temp 130-140 C nie stanowi wiekszego problemu. Mam turboklekota ,kt贸ry w g贸rach pod pe艂nym obci膮偶eniem i w upa艂y notorycznie dochodzi do temp oliwy 130C, co nie przeszkadza mu odpala膰 w najwi臋ksze mrozy i je藕dzi膰 mimo przebiegu w okolicy 0,5mln km, na zwyk艂ej, syntetycznej oliwie 5w40(bez dolewek mi臋dzy wymianami).
|
|
|
|
|
|
|
107KOMPRESOR
Klubowicz
Wiadomo艣ci: 2553
|
|
« Odpowiedz #136 : Poniedzia艂ek, 19 Wrzesie艅 2011, 11:51 » |
|
dziwne. moj jezdzil na syntetyku / pol syntetyku i za mojej kadencji i nie zauwazylem ubytkow oleju. ale tak to juz chyba jest w tych silnikach na mineralnym oleju, ze biora go troche. yarisach z tym silnikiem jezdzonych na mineralnym oleju, dolewki miedzy przegladami byly prawie jak wymiana pozdrawiam maly
|
|
|
|
|
|
|
seraphine
Posiadacz
|
|
« Odpowiedz #137 : Poniedzia艂ek, 19 Wrzesie艅 2011, 14:33 » |
|
Pozostaje jeszcze kwestia jak si臋 je藕dzi po mie艣cie... ja zazwyczaj operuj臋 na pr臋dko艣ciach obrotowych silnika w granicach 2-3k rpm - fakt, 偶e to kr贸tkie trasy i odsetek trasy pokonany na zimnym oleju jest znacz膮co i wielokrotnie wi臋kszy ni偶 na autostradzie. W przypadku 120-130km/h mamy w trojaczku ju偶 obroty w granicach 3,5k rpm. R贸偶ne silniki maj膮 r贸偶ne preferencje... dla przyk艂adu wolnoss膮cy silnik VW SDI montowany np. w fabiach potrafi przez prawie 10kkm po trasach miejsko wiejskich nie wzi膮膰 ani grama oliwy, a po zrobieniu 1,5-2kkm autostrad膮 we藕mie jakie艣 0,3-0,5l oliwy (pr臋dko艣膰 obrotowa silnika w granicach 2,7-2,8k rpm - nie wiem, ile wtedy by艂o w km/h, bo to nie m贸j dyli偶ans i nie ja nim powozi艂em).
A co do oleju 50-tki to mia艂em na my艣li raczej 10W50. W ni偶szej temperaturze m贸g艂by mie膰 podobne parametry do stosowanego obecnie 10W40, a w wy偶szej by艂by minimalnie g臋stszy ni偶 5W40, o 5W30 nie m贸wi膮c. Je偶eli p贸艂syntetyk zostawi艂 ju偶 na silniku 艣lad u偶ywania, to wlewanie rzadszego oleju mo偶e potem skutkowa膰 jakimi艣 jego ubytkami...
|
|
|
|
|
|
|
adrianlos
Posiadacz
|
|
« Odpowiedz #138 : Poniedzia艂ek, 19 Wrzesie艅 2011, 15:46 » |
|
spr贸buje z tym olejem 5w40, jak b臋d膮 problemy z t膮 oliw膮 to przynajmniej troch臋 post贸w nabije z tego co w tym temacie wyczyta艂em to powinno by膰 OK. - autko w艂a艣nie si臋 przerabia na gaz w 艣rod臋 odbi贸r
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P
|
|
« Odpowiedz #139 : Wtorek, 20 Wrzesie艅 2011, 08:03 » |
|
ja mam teraz 5W30 Totala Ineo Ecs, a wcze艣niej mia艂em mineralny (fabryczny) do 15 000km i powiem szczerze 偶e dla u偶ytkownika nie ma 偶adnej r贸偶nicy r贸偶nica jest pewnie dla silnika!!! ... w zimie poza tym tu by艂a mowa o obci膮偶eniu silnika na autostradzie (jeszcze latem) - a do wysokich temperatur to olej mineralny jest du偶o lepszy od syntetyka !!!
|
|
|
|
|
|
|
|