Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Mycie i pielęgnacja trojaczka  (Przeczytany 107595 razy)
konkol
Klubowicz
*

« : Sobota, 25 Lipiec 2009, 17:22 »

Witam!
Taki temat mi przyszedł do głowy o myciu auta. Ja najczęściej myje na myjni automatycznej przy jakiejś stacji benzynowej, ale parę razy się zawiodłem, bo nie domywa mi robali na zderzaku ani jakiś zakamarków, okolic klamek, lusterek, anteny, zamków itp. no i postanowiłem, że umyję sam no i już parę razy umyłem, ale zastanawiam się teraz czym powinno się to robić i jak, żeby dobrze umyć i nie porysować lakieru.

Słyszałem, że gąbką nie powinno się, niektórzy mówią, że dobrze miękką szczotką, gdzieś wyczytałem też że irchą, cokolwiek to jest Uśmiech

Piszcie czym myjecie, jak, jakich używacie płynów, szamponów i wosków. A może macie jakąś tanią i dobrą myjnię ręczną do polecenia, albo dobrą automatyczną, chociaż te to chyba wszystkie takie same są Uśmiech
biela
Administrator
*

Auto maniak

« Odpowiedz #1 : Sobota, 25 Lipiec 2009, 21:17 »

Myje na myjniach ręcznych albo sam na działce. Ręczne radzą sobie całkiem ok. Cena w wawie 25zł za nadwozie. Jeśli myję sam to gąbka (często płukać) wiaderko, szampon do auta, do jasnych kolorów to wystarczy. Do czarnego ręcznik miękki do wycierania po myciu i turtle wax ice do wydobywania blasku. Dziś się trochę bawiłem Mrugnięcie

* DSC00876.JPG (82.6 KB, 912x610 - wyświetlony 4536 razy.)

Kia Ceed SW '20 1.0 120KM
odl
Klubowicz
*

« Odpowiedz #2 : Niedziela, 26 Lipiec 2009, 21:45 »

ja myje na recznej myjni samoobslugowej (czysto.pl) ktora mam przy samoobslugowej stacji neste ;-) co do robali, to przed rozpoczeciem mycia sprysuje wszystkie specjalnym preparatem od rozpuszczania zwiazkow organicznych (na ptasie prezenty tez dziala), czekam pare minut i zaczynam myc po kolei wszystkimi programami (woda z jakims mikroproszkiem, plukanie, woskowanie, nablyszczanie) jak sie spreze, to w 8zl sie zmieszcze ;-) (1zl = 1min). przecieram potem tylko szyby i lusterka.
piotrAYGO2007
Klubowicz
*

« Odpowiedz #3 : Niedziela, 26 Lipiec 2009, 23:52 »

Jeśli nie domywa robali to nawet lepiej-znaczy że ma stosunkowo delikatne szczoty i mniej rysuje lakier.

ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #4 : Niedziela, 16 Sierpień 2009, 17:50 »

ja myję też albo na myjni ręcznej (u znajomych) lub sam na podwórku...

najpierw płukanie z brudu, później usuwanie robali i znów obfite płukanie, mycie z szamponem gąbeczką delikatną z dużą ilością wody, płukanie, wycieranie miękką szmatką tak żeby była lekka mgiełka, pozostawiam do wyschnięcia w cieniu i następnie woskuje i poleruje i taki zabieg raz na 3-4 tygodnie!

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
Dominikk
Klubowicz
*

« Odpowiedz #5 : Środa, 26 Sierpień 2009, 12:54 »

minimum raz na dwa tygodnie myje go ręcznie . Raz , dwa razy w tygodniu srednio na myjni bezdotykowej zeby opłukac z kurzy i syfu. Ręczne mycie preparatami TURTLE (te z żółwikiem) najpierw porządne splukanie , potem gąbkowanie , potem chwile odczekuje , scieram sciereczkami z irchy wode , i w zaleznosci od potrzeb albo pasta polerska i wosk koloryzujący , albo tylko wosk. zazwyczaj trzeba liczyc ze takie mycie zajmuje ok 3 godzin i nie czuje po tym rąk , ale efekt jest naprawde pozytywny , a do tego pozniej przy okazji korzystania z myjni bezdotykowej wszystkie syfy ładnie spływaja z samochodu. W czasie kiedy ja lece auto z zewnatrz , Kasia zazwyczaj odkurza auto wewnatrz , sciera kurz , i myje szyby od środka. W ten sposob samochod wciaz calkiem ładnie sie prezentuje. Najwiekszy problem mamy z felgami Łohoho Biale ozety naprawde zajebiscie ciezko domyc , i po umyciu i tak okazuje sie ze gdzies jeszcze po klockach pył zostaje. a po przejechaniu 50 km, znow sa czarne jak smola :/ i znow trza je myc. za to po myciu auto wyglada super!!!!
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #6 : Środa, 26 Sierpień 2009, 13:49 »

... tak sobie czytam o tych waszych myciach, pucowaniach, polerkach itp. i dochodzę do wniosku ze ja to jakiś "brudas" jestem  Duży uśmiech myje auto raz na parę miesięcy w myjni bezdotykowej z woskiem, szybami w srodku itp. - raz na miesiac moze poodkurzam, a autko i tak wyglada świetnie - moze to zasługa "super" lakieru na bazie ołowiu Uśmiech teraz juz takich nie robią,  te akrylowe jakby bledły na słońcu nie mówiąc juz o rysowaniu

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #7 : Czwartek, 27 Sierpień 2009, 08:56 »

Hehe- mój od kupienia go w pazdzierniku zeszłego roku był myty 3 razy. 2 razy przy okazji także w nim odkurzałem. Jakos nie widze sensu zeby go pucowac skoro co drugi dizeń pada deszcz.

kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #8 : Czwartek, 27 Sierpień 2009, 09:45 »

dokładnie!!!!!

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
odl
Klubowicz
*

« Odpowiedz #9 : Czwartek, 27 Sierpień 2009, 15:20 »

a tam deszcz.. mnie po prostu wkurzaja owady rozbite na masce i rozne pozostalosci po ptakach ;P
kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #10 : Sobota, 29 Sierpień 2009, 09:33 »

... ja, jak tylko umyje to zaraz kleks od jakiegoś skrzydlacza... może to z racji jaskrawego lakieru. ,a teraz własnie pada deszcz i lakier sam sie myje  Duży uśmiech

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #11 : Sobota, 29 Sierpień 2009, 16:10 »

ja wczoraj pierwszy raz od pół roku odpieprzyłem xantie i nawet ja wywoskowaem kolorem wiec z tej okazji włąśnie leje sobie deszcz.- Dobrze, że na C1 chęci zabrakło bo by juz był brudny. Przed zima zrobie mu mysie z woskiem po całosci a nastepne pewnie bedzie przred swiętami;-)
lukitychy
Użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Poniedziałek, 28 Wrzesień 2009, 21:07 »

Nie wiem jak Wy ale ja od jakiegoś czasu dopatrzyłem sie czarnych małych kropek poniżej listwy na drzwiach po obu stronach auta, woda z plynem to nie zchodzi a jak przejade palcen lub paznokciem to sie rozmazuje, wygląda to coś jak kropeczki z świerzego aswaltu, czy komuś przydazylo się cos podobnego jesli tak to jak to usunać. Moje maleństwo myje raz na 3 mieciace gruntownie w środku i nazewnątrz, na razie woda płyn co do polerki to nie wiem jaka firme wybrac. Zna ktoś jakaś konkretną firme odnośnie kosmetyków tak zeby po nich lakier nie zszedł?

kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #13 : Poniedziałek, 28 Wrzesień 2009, 21:42 »

... ja kropki z asfaltu usuwam popularnym płynem do tego nie przeznaczonym... WD-40 !!! powaga, wierzcie czy nie ale u mnie schodzą i nie ma śladu na lakierze... w moim brashu mam lakier ołowiowy, w trojaczkach chyba jest akrylowy, wiec nie wiem jak z tym WD może byc.

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #14 : Poniedziałek, 28 Wrzesień 2009, 22:08 »

ja kupuje taki preparat na orlenie tani a działa... dla chętnych mogę kiedyś fotkę cyknąć!

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
lukitychy
Użytkownik
*

« Odpowiedz #15 : Wtorek, 29 Wrzesień 2009, 17:04 »

ja kupuje taki preparat na orlenie tani a działa... dla chętnych mogę kiedyś fotkę cyknąć!
Możesz chociaż nazwę podać bo tych preparatów jest sporo(fota się przyda).

mat
Maniak

« Odpowiedz #16 : Wtorek, 29 Wrzesień 2009, 21:06 »

Ja samochód myje w domu, Karcherem, następnie gąbka i gorąca woda z szamponem, po tym wycieram do sucha szmatką z microfibry (bardzo chłonna)
następnie stosuje na niego wosk Maguiars Nano tech 2.0 http://allegro.pl/item755442178_meguiars_tech_wax_2_0_megapolysk_mikrofibra.html - Efekt nieopisywalny. polecam również działadnie Quick detaliera od Maguaiersa.

do wnetrza stosuje Mleczko turtle wax : http://allegro.pl/item748082918_turtle_wax_kokpit_2w1_nano_tech.html

107 lift GT-line by Irmscher
Keep Driving FUN!
321filip
Klubowicz
*

« Odpowiedz #17 : Poniedziałek, 08 Listopad 2010, 00:01 »

Cytat: kristofch
...a ty w zamian opisz funkcjonalność  założonych chlapaczy Uśmiech

Dziś właśnie autko umyłem, więc będę wiedział dokładnie co i jak. Instalacja fabrycznych jest bardzo prosta i obeszło się nawet bez demontażu tylnych kół.

Autko nie myte trzy tygodnie, ale dzięki woskowi wystarczyło przelecieć karcherem zimną wodą, bez żadnych detergentów/szamponów itp i autko znów się pięknie lśni. Ostatnio w ogóle jestem uzależniony od produktów Meguiar's. Wszystko co robią, naprawdę działa. Począwszy od świetnego wosku, po użyciu którego auto błyszczy się bardziej niż nowe, poprzez  odżywkę do skóry, która nie nabłyszcza chamsko, a skończywszy na czernidle do zderzaków, które nawet nie jest czarne tylko białe, a plastiki ciemnieją w oczach.
Ale to tak poza tematem i troszkę chyba reklamą zalatuje Uśmiech
marysia
V.I.P
*

« Odpowiedz #18 : Poniedziałek, 08 Listopad 2010, 09:08 »

Ale to tak poza tematem i troszkę chyba reklamą zalatuje Uśmiech

A z tą reklamą to Ci się udało, bo właśnie się zastanawiam nad twardym woskiem Meguiar's i chyba go w końcu kupię  Łohoho

321filip
Klubowicz
*

« Odpowiedz #19 : Poniedziałek, 08 Listopad 2010, 20:57 »

No to tylko Cleaner Wax. Używałem wcześniej NXT Generation Tech Wax 2.0 też z Megsa i również świetny, ale co do połysku to Cleaner Wax w puszce nie ma sobie równych Uśmiech (szczególnie widoczne na ciemnym lakierze. A na rysy po myjni czy nawet po gąbce, przed woskowaniem polecam ScratchX 2.0. Jedyny preparat jaki znam, który nie pozostawia drobniutkich rysek (widocznych pod światło) po użyciu na naszych wyjątkowo miękkich lakierach i oczywiście usuwa co ma usunąć (choć natrzeć się trzeba Uśmiech )

Koniecznie napisz jakie rezultaty

Efekt niestety nie w pełni widoczny, ze względu na niewielką ilość obiektów odbijających się Uśmiech

* 1.JPG (83.49 KB, 700x468 - wyświetlony 4501 razy.)
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 09 Listopad 2010, 00:04 wysłane przez 321filip » Zapisane
Strony: [1] 2 3 4   Do góry
Drukuj
Skocz do: