Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 [2] 3 4 ... 24   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Dobór oleju, fabryczny minerał czy zmiana na półsyntetyk lub syntetyk  (Przeczytany 566044 razy)
107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #20 : Poniedziałek, 14 Wrzesień 2009, 11:08 »

UP - podbijam bo temat powrócił Mrugnięcie

-------------------------------------------

polecam:

motul 8100 x-clean c3 5w40

« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 14 Wrzesień 2009, 11:16 wysłane przez 107KOMPRESOR » Zapisane

P107 SI GT  P206SW 207GTI
ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #21 : Poniedziałek, 14 Wrzesień 2009, 18:23 »

a czemu  to akurat ten olej polecasz??

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #22 : Czwartek, 17 Wrzesień 2009, 10:08 »

tak na prawde to motul poleca ten olej do trojaczków Mrugnięcie

dogberry
Użytkownik
*

« Odpowiedz #23 : Poniedziałek, 28 Wrzesień 2009, 13:51 »

Tak sobie poszperałem w necie. A czemu by nie zalać Lotosem? Spełnia wszystkie wymagania.

107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #24 : Piątek, 02 Październik 2009, 11:57 »

dogberry można zalać czym chcesz myśle że ten silnik i tak "przeliczyli" na taniość i pewną grupe użtkowników do jakich ma trafić i czym byś nie zalał to będzie jeździł. poza tym rozumiem Twoje "rozważania" jak sie domyślam samochód służy Ci do zarabiania i ma przede wszystkim być tanio a przy przebiegu jaki zrobiłeś w rok pewnie najpóźniej za 2 lata pójdzie pod młotek więc wszystko jedno. gdyby u mnie miało być tak samo też bym sie zbytnio nie rozczulał.

lał bym np. Castrol magnatec 5w40 za ok 120pln/4litry + najtańszy filtr powietrza 20pln + filtr oleju za 15 = 155pln + robocizna u pana mietka 20-30pln i za 185 masz przegląd zrobiony. a ze swojego doświadczenia wiem (mam 105kkm w 107) zbytnio rozpieszczać jej nie trzeba i tak pojedzie, przez ten cały czas nic nie wymieniałem poza klockami, tarczami, płynem hamulcowym, olejem, filtrami, olejem w skrzyni i świecami i nic sie nie zapsuło  - krótko mówiąc można po taniości pojechać.

nie zrozum mnie źle, chodzi mi tylko o to że można różne drogi wybrać, ważne żeby samemu uważać że robi sie odpowiednio Uśmiech ja jestem maniolem ale mam kolegów którzy kładą "lache" na wszystko co związane z samochodem a on i tak jeździ, wozi ich i są zadowoleni i zawsze zadają sobie/mi pytanie o co mi chodzi ??

pozdrawiam
mały
« Ostatnia zmiana: Piątek, 02 Październik 2009, 11:59 wysłane przez 107KOMPRESOR » Zapisane

odl
Klubowicz
*

« Odpowiedz #25 : Piątek, 16 Październik 2009, 08:33 »

czy w zwiazku z powyzszym powinienem przy pierwszej wymianie oleju (skoro twierdzicie, ze z fabryki wyjezdza na 'minreralu', a biorac pod uwage jak mi w tym zimnym tyg. spalanie skoczylo jestem sklonny w to uwierzyc ;P) zmobilizowac ASO do zastosowania plukania motorcleanem przed zmiana na prawdziwy syntetyk motula podczas pierwszego przegladu? (15tys wypadnie mi jakos w styczniu, po polrocznym uzywaniu)

PS
tym autem chcialbym jeszcze z 6 lat pojezdzic ;P
« Ostatnia zmiana: Piątek, 16 Październik 2009, 08:37 wysłane przez odl » Zapisane
biela
Administrator
*

Auto maniak

« Odpowiedz #26 : Piątek, 16 Październik 2009, 08:55 »

odl ja nie dostalem informacji ze jest na mineralu, co wiecej zalewam go polsyntetykiem bo taki polecali w aso, a 1 wymiane oleju zrobilem po roku

Kia Ceed SW '20 1.0 120KM
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #27 : Piątek, 16 Październik 2009, 10:04 »

odl ja nie dostalem informacji ze jest na mineralu, co wiecej zalewam go polsyntetykiem bo taki polecali w aso, a 1 wymiane oleju zrobilem po roku
JA sie moze nie znam ale w instrukcji obsługi do c1 jak byk jest napisane że do silnika benzynowego C1 zaleca sie olej 15w40. JA w sobote zalewam mu po 9 tys 5w40 od midlanda.
biela
Administrator
*

Auto maniak

« Odpowiedz #28 : Piątek, 16 Październik 2009, 12:48 »

A u mnie w instrukcji wszystkie polecali i sysntetyki i minerały też Uśmiech.

jacjan
Użytkownik
*

« Odpowiedz #29 : Sobota, 17 Październik 2009, 21:33 »

Cytuję
Instrukcja obsługi AYGO str. 251

"Dobór oleju silnikowego
Silnik o zapłonie iskrowym - Układ smarowania silnika w tym samochodzie został fabrycznie napełniony olejem silnikowym marki Toyota. Olej silnikowy Toyota Fuel Economy 5W-30 lub jego zamiennik powinien spełniać następujące wymogi jakościowe i lepkościowe:
20W-50 lub 15W-40, API ze specyfikacją SL lub SM,(proszę zwrócić uwagę, że muszą tu być spełnione oba warunki)
lub
10W-30 lub 5W-30 ACEA (Association of European Automobile Constructors) ze specyfikacją A1/B1 lub A1, bądź API (American Petroleum Institute) ze specyfikacją SL lub SM "Energy-Conserwing" lub SL "Energy-Conserving" lub z certyfikatem ILSAC

Do silnika tego samochodu najlepszy jest olej o lepkości SAE 5w-30, zapewniający najnizsze zużycie paliwa i dobre własności rozruchowe w niskich temperaturach."

To co mnie najbardziej zaskakuje to ACEA ze specyfikacją A1/B1 lub  A1, bo to oleje o niskiej lepkości kinetycznej: przy 40oC od 50 do 60 mm²/s i przy 100oC  około 10 mm²/s,wiec i małej lepkości na ścinanie HTHS (High Temperature High Shear) rzędu 2.6 - 3.5 [mPa s]. (To o co dba 107KOMPRESOR by było wysokie lejąc olej 10W-60)

Przykładem takiego oleju może być:
BP Visco 5000 FE 5W-30; API SL  - ze specyfikacją: Forda i ILSAC GF-3
VALVOLINE DURABLEND FE 5W-30;API: SJ
Mobil Super FE Special 5W-30; API: SJ / CF - ze specyfikacją: Forda i ILSAC GF-2
5W-30 Liqui Moly 1164; API SL - ze specyfikacją: Forda i ILSAC GF-2
MOTUL 8100 Eco-Nergy 5W-30; API: SL/CF
FORD 5W-30 FORMULA F 5W30; API: SL
TEXACO HAVOLINE ENERGY EF 5W-30; SH/CD SJ/EC
Castrol Magnatec Professional A1 5W-30;  API SM/CF - ze specyfikacją: ILSAC GF-4, Ford
LOTOS QUAZAR F 5W30 ; ACEA A1/B1 - ze specyfikacją Ford.
Choć nie wszystkie spełniają specyfikacje SL - SM a wiec nie bardzo pasują do specyfikacji Toyoty.
Wymienione oleje w większości nie są olejami czysto syntetycznymi a hydrokrakowanymi choć na ich opakowaniach będzie pisało, że są syntetyczne ( mają w swoim składzie trochę prawdziwego oleju syntetycznego). Informacje można znaleźć pod http://www.liquimoly.pl/features/informacje-techniczne. I to może być odpowiedzią w rozumienia słowa "syntetyczny" w problemie co tak naprawdę leje fabryka. Wychodzi na to, że wszyscy mają rację mówiący o oleju mineralnym jak i syntetycznym.   

Myslę, że wałbrzyska fabryka tych silników nie rozgranicza je przy produkcji na marki: ten dla Aygo a ten dla C1, czy P107 i leje do wszystkich jedno i to samo. Olej marki "Toyota" Uśmiech   http://www.toyota.pl/own/tgmo/5w-30_fe.aspx   Producenta tego oleju dla toyoty nie udało mi się namierzyć jak również jego pełnej specyfikacji. Użytkownicy na forach Toyoty podają często, że jest to olej Castrola (a więc może to być ale nie musi http://www.castrol.com/castrol/sectiongenericarticle.do?categoryId=9014529&contentId=7028800#7103943  lub http://www.castrol.com/castrol/sectiongenericarticle.do?categoryId=9014527&contentId=7028797#7174464 ).

Co ciekawe Citroen i Peugeot zalecaja do tych silników olej o specyfikacji 5w-40; ACEA A3/B3.
Wytłumaczeniem tego może być to, że Toyota podobnie jak Ford zobowiązały się stosować w przystosowanych do tego silnikach oleje oszczędzające paliwo  (jakieś 2%-3%). W skali globalnej to dużo mniej CO2 wyemitowanego do środowiska.

Dodam jeszcze cytat, który udało mi się znaleźć:
"Zamiast mówić, że oleje nie są idealne, porozmawiajmy dlaczego rzadsze oleje są częściej wybierane. Głównym powodem jest to , że producenci samochodów preferują oleje rzadsze lub o mniejszej lepkości ponieważ stwarza to warunki do mniejszego zużycia paliwa podczas pracy silnika. Silnik potrzebuje w tym przypadku mniej energii aby przepompować olej rzadszy niż gdyby miał do czynienia z olejem gęstym. Niektórzy producenci zostali zobligowani przez CAFE (Instytucja monitorująca średnie zużycie paliw w autach) lub nawet przez rząd. Dłuższe używanie olejów rzadszych lub o niższej lepkości daje ogromną różnicę zużycia paliwa. Rzadsze oleje ponadto ułatwiają rozruch silnika, szczególnie podczas zimy. Silnik staje się też bardziej ekonomiczny niż w przypadku użycia olejów gęstszych. Rzadsze oleje takie jak SAE 5W/30 szybciej rozpoczynają smarowanie silnika niż oleje gęstsze, dzięki temu zapewniają lepszą ochronę silnika. Lepkość oleju używanego w danym silniku jest uzależniona od wymogów producenta silnika i jego konstrukcji. Producenci silników wydają mnóstwo pieniędzy na różnego rodzaju eksperymenty związane z lepkością olejów, które będą musieli używać właściciele pojazdów. Niektórzy producenci preferują oleje o lepkości SAE 10W/30 inni z kolei 5W/20, spowodowane jest to różnicami tolerancji silników ich konstrukcji."   

Wniosek jaki mi się nasuwa, to taki, że trzeba lać olej najlepszy na jaki nas stać a tak naprawdę ważna jest jego wymiana raz na rok lub co 15000 km a przy dużym obciążeniu silnika częściej.
Jak bym chciał doradzać co lać do tego silnika to zastosowałbym następujący klucz:
- auto jeździ w krótkich miejskich odległościach (dojazd do pracy 5-10km), wybrałbym olej o specyfikacji 5w-30 API SL lub SM z ACEA A1/B*,
- auto jeździ często w dłuższe trasy lub intesywnie po mieście (stojąc często w korkach), to 5w-40 lub 5w-50 API SL lub SM z ACEA A3/B*,
- auto prowadzone z "fantazją" z autostradowymi prędkościami lub po przeróbkach zwiększających osiagi, to 10W-60 z jak najwyższym S* i z ACEA A3/B*. 

« Ostatnia zmiana: Niedziela, 18 Październik 2009, 15:47 wysłane przez jacjan » Zapisane
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #30 : Poniedziałek, 19 Październik 2009, 10:46 »

A u mnie w instrukcji wszystkie polecali i sysntetyki i minerały też Uśmiech.
U mnie w instrukcji jest ogólna rozpiska do wszystkich silników citroena wszystkich modeli osobowych i tam jest generalnie cała rozpietośc oliw totala natomiast na końcu jest własnie uwaga że do silnika w benzynowego w C1 zaleca się olej połsyntetyczny 15w40.
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 04 Listopad 2012, 20:40 wysłane przez kaliope » Zapisane
dogberry
Użytkownik
*

« Odpowiedz #31 : Poniedziałek, 19 Październik 2009, 16:16 »

Czyli lać co się chcę.

Ja jednak wybrałem teraz Elf Evolution SXR 5W30. Chciałem Lotosa ale tam gdzie kupuję filtry nie mieli a 2x za przesyłkę płacić nie chciałem a cena 125zł/4l.

Elf Evolution SXR 5W30
Spełnia normy i specyfikacje:
API: SL/CF
ACEA: A5/B5 (najwyższe)
Renault - Nissan RN 0700 silniki benzynowe i bez turbodoładowania
GM-LL-A025 (Opel, Saab) nowa homologacja pozwalająca na przebiegi między wymianami 30 000km w silnikach benzynowych

kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #32 : Piątek, 19 Marzec 2010, 22:55 »

...tak co do oleju to... wczoraj i dziś jeździłem yarisem 1.0 ( o wrażeniach postaram się napisać w nowym wątku) i silnik 1.0 (trojaczkowy) przez 105 tyś. jeździł właśnie na oleju mineralnym 15W40 (jakimś tam TOYOTY)... ponieważ był to samochodzik po-flotowy wiec sprzedawca twierdził ze większość tak robi aby zaoszczędzić (flota kilkanaście, kilkadziesiąt pojazdów- w każdym wymiana oleju wiec stosują jak najtańszy)...
...tak sie zastanawiam jak i to ma wpływ na silnik?? bo w pracy osiągach raczej nie zauważyłem różnicy...
i np. czy w takim przypadku warto ten olej zmieniać na jakiś inny?? raczej chyba zostać do końca na mineralnym... (ot taka mała dywagacja, w sumie byłem zaskoczony ze mineralny- nawet moje seicento na półsyntetyku jeździ, a ma 175tyś.)

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
biela
Administrator
*

Auto maniak

« Odpowiedz #33 : Piątek, 19 Marzec 2010, 23:27 »

do puga 107 każdego rodzaju można było lać

107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #34 : Sobota, 20 Marzec 2010, 13:44 »

mysle ze na oleju mineralnym ten silnik jest w gorszym stanie niz moj z podobnym przebiegiem. teraz bedzie wysyp yarkow 1.0 poflotowych bo coca-cola ma wymiane samochodow 1600 yarkow sie pojawi. wszyst z podobnym prebiegiem, ja bym nie kupowal takiego tyle sie nasluchalem od wlascicieli/serwisu ze bania mala. poza tym mialem przyjemnosc jezdzic takimi i silnik chodzi w nich znacznie gorzej niz w moim. dodam tylko ze ta zima ich rozwalila, oni smigaja na dystansach bardzo krotkich oliwa sie nie zdazy nagrzac, do tego yarek jest ciezszy wiec silnik dostaje wieksze baty. srednie spalania tej zimy w/g komputerow w tych yarkach to 9l/100km niektorzymieli lepsze rekordy. w zime miedzy przegladami na tym ich super oleju mineralnym toyoty mieli dolewki nawet do 3l/oleju na te 15kkm dla mnie max.

pozdrawiam
maly

ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #35 : Sobota, 20 Marzec 2010, 16:14 »

to że konstrukcja naszego motoru jest prosta jak konstrukcja cepa to wcale nie znaczy ze też trzeba stosować najprostsze środki...

syntektyk sie leje do nowych silników i kropka. żadnych odstępstw!

PS
na mineralu pełnym to jeździł mój opel kadett z 91r kiedy miał już nastukane 270k km i 15 lat życia....bo jak był nowy to sie majątek wydawało na syntetyka a jak miał 9 lat to mechanik zalecił przejście na półsyntetyk... i dzięki temu auto chodziło jak igła do końca!

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #36 : Niedziela, 21 Marzec 2010, 11:14 »

no właśnie Uśmiech - ja tez uważam że nikt samochodów służbowych nie oszczędza a ten serwis "ASO", niejednokrotnie również pozostawia wiele do życzenia.

... ja w swoim seicento 900, gdzie też jest hydraulika też właśnie leje olej półsyntetyczny 10W40 (apropos to w tym tyg. będzie wymianka)

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
lukitychy
Użytkownik
*

« Odpowiedz #37 : Środa, 07 Kwiecień 2010, 11:36 »

Witam. Kupiłem w tamtym roku 107 i chce wymienić olej, niestety naklejke jaką mam z poprzedniej wymiany to olej Total 15W40 i z tego co wiem to jest to olej mineralny który leje sie do aut z przebiegiem powyrzej 250 tys a moj  ma tylko 35 tys. Wiec moje pytanie czy moge przy wymianie przejsc na olej Total 5W30 syntetyk, czy nie bedzie zadnych konsekwencji dla silnka? Wedlug licznika i to co napisano przy poprzedniej wymianie to na tym mineralnym jest zrobione 12 tys w okresie okolo 2 lat.

107KOMPRESOR
Klubowicz
*

« Odpowiedz #38 : Środa, 07 Kwiecień 2010, 12:08 »

na wstepie napisze ze nie jestem mechanikiem, ale powiem Ci ze ja zmienilem z mineralnego na syntetyk w 107 przy drugim przegladzie gdyz na pierwszym mi mineral zalali bez konsultacji. nic sie nie stalo. niby moze sie zwazyc itd. ale jesli np. przed wymiana dolejesz TEGO to ladnie wszystko wyczysci i bedzie wymiana bez problemu. mozesz tez dla pewnosci zrobic wymiane oleju nastepnym razem szybciej i w/g mnie bedzie dobrze.

napisze jeszcze taka ciekawostke ze jak sie sklada silniki po remoncie to najlepsze firmy wlewaja minerala na dzien dobry na dotarcie a potem po tych 1500km zmiana na syntetyk i wszystko dziala ok wiec nie widze problemu w takiej wymianie z mineralu na syntetyk tym bardziej ze masz maly przebieg.

pozdrawiam
maly

lukitychy
Użytkownik
*

« Odpowiedz #39 : Środa, 07 Kwiecień 2010, 19:44 »

Wielkie dzięki za rzetelne info, w piątek zmieniam na syntetyk.

Strony: 1 [2] 3 4 ... 24   Do góry
Drukuj
Skocz do: