seraphine
Posiadacz

|
 |
« Odpowiedz #280 : Piątek, 20 Grudzień 2013, 19:54 » |
|
Kiedyś zafascynował mnie ten siarczek molibdenu i sam trochę kopałem za nim w sieci... ogólnie sam w sobie raczej nie zaszkodzi, ale trafiłem na pojedyncze wypowiedzi, gdzie ten właśnie olej o którym piszesz narobił niezłego chaosu. Po prostu porozpuszczał nagary i stare złogi, co spowodowało, że silniki zaczęły cieknąć. Jeżeli twój silnik jest "doszczelniony" nagarami i starym olejem, to może być niefajnie... z drugiej strony podobno bardziej sprawne energetycznie silniki mają jeszcze większy kłopot z nagrzaniem się w zimie (więc MoS na prawdę działa). Twój trojaczek był używany długodystansowo, czy raczej krótkie odcinki po mieście? Z własnego doświadczenia niestety nie mogę Ci nic powiedzieć. BTW MoS występuje tylko w półsyntetykach - w pełnych syntetykach LM używa jakichś polimerów zamiast niego. Nie znam dokładnie parametrów fizykochemicznych twojej oliwy... ale może jakieś bardziej gęste 5w50 dałoby radę (np. mobil1?) Tylko po co? Co chcesz osiągnąć przez zmianę oliwy? Co było nie tak w starej?
|
|
|
|
Brązowiutki Duster II klekot 4x4
|
|
|
biela
Administrator

Auto maniak
|
 |
« Odpowiedz #281 : Sobota, 21 Grudzień 2013, 02:05 » |
|
|
|
|
|
Kia Ceed SW '20 1.0 120KM
|
|
|
Karter
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #282 : Sobota, 21 Grudzień 2013, 10:33 » |
|
seraphine: mój tok rozumowania jest taki: przy 90000km podobno trzeba regulować luz zaworowy, mój ma 92000km. Teraz jak jest zimno zauważyłem że strasznie przez pierwsze kilometry klepie jak jest zimny ale po rozgrzaniu jest ok (podobno to jest normalny objaw) ale tak sobie myślę że jak ten olej LM jest taki super to wleję go na zimę i pomogę trochę silniczkowi przetrwać zimę!!
|
|
|
|
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti
|
 |
« Odpowiedz #283 : Sobota, 21 Grudzień 2013, 11:22 » |
|
gdzieś mówili o gościu, chyba w stanach który udowodnił, że wymiana oleju to wielka ściema. Przejechał chyba kilkaset tys km bez wymiany i silnik spokojnie przeżył. Także ja specjalnie nie przeżywam wymiany oleju. Robie to po 15 tys, nawet jeśli to wypadnie po 1.5 roku, a nie liczę bezwzględnie 12 miesięcy. Nie patrzę też na opisy jakie to LM cuda robi, bo specjalnie w to nie wierzę. W zeszłym roku kolega mi mówił, że dwóch czołowych producentów ( już nie pamiętam jakich) zamawia i leje do banieczek ten sam olej. Także...luzik panowie. Kiedyś się jarałem, że tylko Mobil czy Shell, nawet Elfa nie chciałem...a z francuskiego Totala się śmiałem...a dziś sam go leje i nic do niego nie mam.
|
|
« Ostatnia zmiana: Sobota, 21 Grudzień 2013, 11:25 wysłane przez kaliope »
|
|
|
|
|
Karter
Klubowicz

|
 |
« Odpowiedz #284 : Sobota, 21 Grudzień 2013, 11:34 » |
|
Kaliope: myślę że masz rację i nie ma co się podniecać, mam kumpla taksiarza, Ford Galaxy 1,9TDI 1999 rok, przejechane ponad 500 000km, on stosuje taki zestaw: jak najtańsze filtry + olej Lotos 10W40 Diesel. Przebieg od wymiany do wymiany to około 25 000km!! i jeździ bez żadnych problemów!!
|
|
|
|
|
|
|
tomc
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #285 : Sobota, 18 Styczeń 2014, 20:32 » |
|
Proszę o pomoc w doborze oleju
Do aygo 1,4 Hdi chcę kupić olej Totala (skoro to francuski silnik i oni ten "zalecają").
autko kupione niedawno z przebiegiem ok 117 tys. km. Nie wiem czym on tam jest zalany.
Zaleca sie syntetyk- to wiem.
podobno 5w30 najlepiej... ale który...?? właściwie to może nie ma takiego wielkiego znaczenia, wybrać najtańszy? proszę o pomoc kogoś kto ma takiego dieselka czy toyote czy citroena czy peugeota
Który z nich kupić:
- QUARTZ 9000 FUTURE NFC 5W30; - QUARTZ INEO LONG LIFE 5W30; - QUARTZ INEO MC3 5W30.
??
|
|
|
|
|
|
|
kristofch
V.I.P

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...
|
 |
« Odpowiedz #286 : Niedziela, 19 Styczeń 2014, 12:13 » |
|
|
|
|
|
CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I 2010  Suzuki SV650N unibike viper gts unicykl 20"
|
|
|
tomc
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #287 : Poniedziałek, 20 Styczeń 2014, 11:41 » |
|
Aygo 1,4 HDi nie wiem czy ma filtr cząstek stałych czy nie - bo ten olej to niby to autek z DPF (gdzieś w internecie wyczytałem). Czy jak mój by nie miał tego filtra to tez mozna go śmiało stosowac?
|
|
|
|
|
|
|
kaliope
SUPER MODERATOR

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti
|
 |
« Odpowiedz #288 : Poniedziałek, 20 Styczeń 2014, 12:16 » |
|
bez problemów może stosować, choć często nie opłaca się przepłacac, gdyż oleje pod dpf są oczywiście droższe
|
|
|
|
|
|
|
krimar
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #289 : Sobota, 25 Styczeń 2014, 01:53 » |
|
Dziwi mnie ta rozbierzność w zalecanych olejach do silnika 1kr-fe.
Z tego co wyczytałem to peugot/citroen zaleca 15w40...?
Zalecenie to wynika z błędnego rozumienia informacji w książce gwarancyjnej spowodowanego (prawdopodobnie) niezbyt rozgarniętym jej autorem lub tłumaczem. W tabelce na str 10 książki gwarancyjnej (przynajmniej na rok 2008) napisano, że oleje 0W30, 5W30, 5W40, 10W40 nadają się do wszystkich benzyniaków (oprócz konkretnie wymienionych, wśród których nie ma C1) Pod tabelką napisano, że do benzynowego C1 zalecane jest stosowanie oleju 15W/40, a dla C4 2.0i 180 KM OBOWIĄZKOWE jest stosowanie wyłącznie oleju 5W40. Pierwszą część tego zdania należy rozumieć jako dopuszczenie stosowania oleju 15W/40 wyłącznie do benzynowego silnika C1 - tzn, że do żadnego innego silnika w Citroenach nie można lać 15W40, a nie że to jest jedyny dozwolony olej do tego silnika. (Gdyby tak było treść byłaby jak w przypadku C4 180 KM, gdzie OBOWIĄZKOWE napisano wielkimi literami) Jako potwierdzenie mojej teorii polecam zapoznanie się z dokumentacją serwisową z oficjalnej strony Citroena zawartą tu: http://service.citroen.com/dtt/CDP/Po wybraniu języka polskiego, a następnie C1 znajdziemy dokumentację z 2007 roku do przeglądania on-line lub do pobrania w zipie. (Jako ciekawostkę zauważyłem, że w rożnych językach są wydania z rożnych lat - najwięcej oczywiście po francusku) Jak sobie następnie klikniemy na przeglądaj online, a potem na "środki smarowne" czyli http://service.citroen.com/dtt/CDP/donnees/pl_PL/2007_c1/c1_page_006_021_lubrifiants.pdfto zobaczymy na 10 str pełną listę olejów TOTAL na 2007 rok przy czym przy 15W40 są 2 gwiazdki i wyjaśnienie że można go stosować wyłącznie do silnika 384F (czyli C1) Następnie jak przejdziemy na str 13 to zobaczymy rubrykę Silniki Toyota i przy jedynym silniku Toyoty, czyli typ 384F oznaczenie CFA zobaczymy OK przy olejach 0W30, 5W30-C2, 5W40, 10W40. Pozostaje dla mnie tajemnicą, dlaczego pracownicy autoryzowanych serwisów kierowali się wyłącznie niejasną, a nawet błędną informacją w książce gwarancyjnej zamiast zapoznać się z oficjalnymi materiałami przygotowanymi dla nich przez Citroena i wciskali ludziom kit, że 15W/40 to jedyny olej do benzynowego C1, bo inaczej silnik trafi szlag. Osobiście, gdybym kupił nowego C1, to po ok 3 tys km wymieniłbym olej na Mobil1 new life 0w40 i na takim jeździłbym do końca.
|
|
« Ostatnia zmiana: Sobota, 25 Styczeń 2014, 02:04 wysłane przez krimar »
|
|
|
|
|
ArcherPAF
Administrator

był sobie kiedyś 107RC...
|
 |
« Odpowiedz #290 : Środa, 29 Styczeń 2014, 13:51 » |
|
0w40 ?? w PL bez sensu... 5w40 styka w zupełności...
Słyszałem też że niektóre serwisy zalecają mineralny olej, ale nie słyszałem o przypadku takim że nakazują.
|
|
|
|
Pzdr from ŁDZ, Basiu
P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz) VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)
Były: P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
|
|
|
krimar
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #291 : Środa, 29 Styczeń 2014, 23:26 » |
|
0w40 ?? w PL bez sensu... 5w40 styka w zupełności...
Słyszałem też że niektóre serwisy zalecają mineralny olej, ale nie słyszałem o przypadku takim że nakazują.
nawet w tym wątku jest opisany taki przypadek Witam Ja zmienialem olej po 1500 km dotarcia i w ASO Citroena kazali mi zalac mineralnym bo tak maja w swojej specyfikacji. Pozdrawiam
Ale ja chcialem wlac syntetyk i nawet dwa dni trwala debata w ASO ale poniewaz ja bede przedluzal gwarancje do 4 lat wiec wlalem to co pan z aso powiedzial wiesz nie chcialem miec sytuacji ze cos sie zepsulo a oni beda wmawiac ze to dlatego ze zalalem olej inny niz oni rekomendowali (tak to sie mowi )  co do oleju 0w40 to dopóki był on w ofercie Toatala, (do 2006 roku) to był też zalecany do C1, oleje 0W zalecane są zwłaszcza do silników z napinaczem hydraulicznym łańcucha rozrządu, parkowanych na dworzu przy -25 stopniach mrozu (tyle ma być w przyszłym tygodniu)
|
|
|
|
|
|
|
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.
|
 |
« Odpowiedz #292 : Czwartek, 30 Styczeń 2014, 08:51 » |
|
JAkbym mieszkał w Suwałkach albo w okolicach gdzie temperatura spada często ponizej -20C tez bym śmigał na 0WX. Miałem kiedys epizod z innym samochodem nocujacum w Muszynie. W silniku było 10w40 z mobila, a w nocy temp spadła do -34C. Aku wyjęty z domu i kable nie pomogły, bo rozrusznik nie miał siły ukręcić silnika. Odpalił dopiero na holu. POdejzewam, że niskiej jakości 5w40 też miałyby kłopot w takich warunkach. Porównywałem swego czasu właściwości róznych olejów i oznaczenie 5w40 nie oznacza, że olej musi być w pełni syntetykiem i nie gwarantuje, ze temp płynięcia oleju bedzie pozwalała na uruchomienie silnika w ekstremalnych warunkach. Czasem warto przestudiowac karte produktu i dowiedziec sie conieco o tym co sie wlewa do silnika. Ja mam bardzo dobre doświadczenia z midlandem avanza 5w40.
|
|
|
|
|
|
|
krimar
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #293 : Czwartek, 30 Styczeń 2014, 12:25 » |
|
oznaczenie 5w40 nie oznacza, że olej musi być w pełni syntetykiem
Niestety odkąd API w 2009 roku zezwoliła na określanie nazwą "syntetyczny" również olejów produkowanych z hydrokrakowanej bazy mineralnej (III grupy) większość producentów olejów poszła w tym kierunku, większość ogólnodostępnych m innymi Totale, Castrole, Elfy czy Shelle tak mają. Te wszystkie niby syntetyczne 5w40 to tak naprawdę mineralne hydrokraki. Oleje w pełni syntetyczne, to takie, które powstały na bazie syntetycznych PAO i estrów (IV i V grupy). Dla odróżnienie oznaczane są przez producentów fully syntetic. Oleje te charakteryzują się lepszym odprowadzaniem ciepła i lepszą stabilnością cieplną i nie zostawiają szlamu w silniku. Z ogólnodostępnych popularnych olejów tylko Mobil 1 pozostał w pełni syntetyczny. Szczyt jakości oleje osiągnęły mniej więcej 10 lat temu, wtedy olej był projektowany tak, aby być jak najlepszy dla silnika, obowiązujące wtedy normy spalin Euro 3 lub 4 nie wymuszały zbytnich kombinacji z lepkością i ograniczaniem dodatków uszlachetniających. Niestety ograniczenia co do jakości spalin spowodowały, że producenci silników zaczęli zalecać oleje nie takie jaki są najlepsze dla silnika, ale takie, które sprawiają, że silnik ma lżejszy bieg, czyli film olejowy jest cieńszy. W ten sposób ten sam silnik zaczął spełniać normy Euro5 głównie przez to, że producent każe go zalewać olejem 5w30 zamiast 5w40 jak kiedyś. Dzieje się to oczywiście ze szkodą dla silnika. Zauważcie, że z chwilą wprowadzenia Euro5 zniknął silnik 1,4HDI z trojaczków, konieczność montażu filtra FAP znacznie skomplikowałaby dotychczasową uproszczona konstrukcje wydechu, nie mówiąc już o tym, że nie ma na niego w tym aucie miejsca. Dochodzą do tego jeszcze oleje low saps (niskopopiołowe) czyli te wszystkie long life, ineo, dexosy czy ESP skonstruowane z minimalną ilością dodatków uszlachetniających, aby nie zapychał się filtr cząstek stałych w dieslach i można było na nich jeździć 2 lata bez wymiany - dobre dla filtra i środowiska, ale nie koniecznie dla silnika. W Japonii normy są jeszcze ostrzejsze i silniki, które na Europę zalewa się olejem 5w30 tam pracują na zabójczych dla nich w codziennej eksploatacji olejach 0w20, a nawet 0w15 - nas też to pewnie czeka wcześniej czy później. Po gwarancji na szczęście każdy może wlać stary poczciwy Mobil 1 0w40 lub 5w50 aby dbać głównie o swój silnik (mam nadzieję, że ich nie popsują, 0w40 u Mobila jest w 2 wersjach - stary dobry "new life" i nowy "esp" do 5w50 nie dotykają się od dobrych 10 lat). Dla wyjaśnienia nie mam nic wspólnego z dystrybucją Mobila, być może jakieś inne Motule Valvoliny czy Midlandy też mają tak dobre parametry jak 10 lat temu, ale nie są to oleje ogólnodostępne. Natomiast ewolucja Totala poszła w wiadomą niezbyt dobrą dla silnika stronę, wystarczy porównać parametry starego Totala Quartz 9000 5w40 z Totalem Quartz Energy 9000 5w40. Dla niepoznaki na etykiecie wyraz Energy napisano poniżej mniejszymi literami, aby ludzie myśleli, że to jest to samo co kiedyś. Etykieta w stosunku do starej różni się zresztą tylko tym niewielkim napisem Energy. Zresztą Total Quartz 9000 5w40 z Energy czy bez i tak zawiera olej mineralny. Zainteresowanych tematyką olejową odsyłam do anglojęzycznej strony i forum będącego jej częścią http://www.bobistheoilguy.com/ gdzie zwykli użytkownicy gnębią producentów olejów i zadają im niewygodne pytania, a także dzielą się niezależnymi analizami olejów wykonanymi na własny koszt.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 30 Styczeń 2014, 14:02 wysłane przez krimar »
|
|
|
|
|
cookie
Maniak

|
 |
« Odpowiedz #294 : Czwartek, 30 Styczeń 2014, 15:51 » |
|
Nie wiem jak teraz ale beczka avanzy, którą kupiłem 3 lata temu to był pełen syntetyk. Szkoda, że po zwyzce franka ta oliwa mocno podrożała. No ale i tak nadal jest tańsza od mobila, castrola czy innego elfa i shella.
|
|
|
|
|
|
|
krimar
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #295 : Czwartek, 30 Styczeń 2014, 17:17 » |
|
Update do Mobila 1 - to niestety też już tylko minerał po hydrokraku. Jak to rozpoznać - jak narazie tylko w jednym kraju w Europie prawnie zakazano używać określenia syntetyczny w stosunku do olejów, które nie są na bazie PAO lub estrów. Dzieje się tak w Niemczech. Gdzie indziej jest to niestety dozwolony chwyt marketingowy. Aby się przekonać czy dany olej to naprawdę syntetyk należy wejść na oficjalną stronę niemieckiego dystrybutora aby się tego dowiedzieć: np Mobil 1 w DE http://www.mobil1.de/produkte/new-life-0w-40.aspxMobil 1 w PL: http://www.mobil.pl/Poland-Polish-LCW/carengineoils_products_mobil-1-new-life-0w40.aspxNiby ten sam olej, a w wersji niemieckiej powstały w wyniku: "Mobil SHC Synthese Technology™" czyli mineralny hydrokrak, a w wersji polskiej syntetyczny. Napis na butelce też inny w DE Mobil SHC Synthese, w wersji na rynek polski Fully Synthetic, A najlepsze są aukcje na Allegro na 5 litrów Mobila, gdzie na butelce 4 litrowej jest napis Fully Synthetic, a na 1 litrowej SHC Synthese jak np tu: http://archi.inosak.org/imgdb/item3846323765_1.html (aukcję zarchiwizowałem, także link nie wygaśnie) Czyli jeśli chcemy prawdziwy syntetyk, to pozostają nam tylko niszowe trudno dostępne marki.
|
|
|
|
|
|
|
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P

|
 |
« Odpowiedz #296 : Piątek, 31 Styczeń 2014, 02:22 » |
|
|
|
|
|
citroen c1 1.0 xsara picasso 1.6 mondeo GHIA mk2 2.0 GILERA RUNNER 125cm
|
|
|
cookie
Maniak

|
 |
« Odpowiedz #297 : Piątek, 31 Styczeń 2014, 10:02 » |
|
Tak, tylko, że ja to kupowałem ostatnio w troche innych opakowaniach (beczka 60l). Jak kupowałem go 3 lata temu to za bańke 4l wołali 80-90 zł. W beczułce wychodziło po 15 zł/l.
|
|
|
|
|
|
|
krimar
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #298 : Piątek, 31 Styczeń 2014, 11:29 » |
|
tylko, że ta szwajcarska jakość to minerał co stwierdzisz czytając kartę produktu http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CDIQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.omnibus-gh.pl%2Fplik.php%3Fid%3D2273&ei=ZmvrUs34K42M7Aajy4H4Ag&usg=AFQjCNHOg80GDIHR0fQkleAfUX-tjRAiRQi do tego ponoć rozlewany pod Łodzią jak piszą na innych forach, a tu dostaniesz go taniej http://www.olejemidland.pl/sklep/syntetyczny-olej-silnikowy-midland-avanza-sae-5w-40-kontener-4-litry/7Ja już przestałem wierzyć w marketingowy bełkot o 100 % syntetyczności oleju jaki można znaleźć w informacjach handlowych. Jedynym źródłem informacji jest dla mnie karta produktu (MSDS) którą producent/importer ma obowiązek udostępnić i jeśli zrobi to prawidłowo, to w sekcji 3 zobaczymy skład produktu. Ciekawa jest też informacja w sekcji 13 - kod odpadu - jeśli jest w oleju chociaż minimalna ilość oleju mineralnego to kod odpadu powinien być 13 02 05, jeśli pełny syntetyk to 13 02 06. W przeciwieństwie do informacji handlowych, dane z karty charakterystyki muszą być prawdziwe, bo za ich fałszowanie grozi odpowiedzialność karna i postępowanie z urzędu.
|
|
« Ostatnia zmiana: Piątek, 31 Styczeń 2014, 12:02 wysłane przez krimar »
|
|
|
|
|
Jacwing
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #299 : Piątek, 31 Styczeń 2014, 12:12 » |
|
Jestem tu od niedawna ale dyskusja o olejach widzę że taka sama jak na wszystkich innych forach ,to może trochę zdrowego rozsądku kto studiuje karty produktów kody zanieczyszczeń i co tam jeszcze ? .Jedynie co mnie zastanawia to jak do tak nowoczesnych silników citroen może proponować minerał?może jeszcze na mrozy -20 to i gotowe nieszczęście .Myślę że jak nalejemy na 5w30 lub 40 i zmieniamy co 10tys w mieście to silnik odwdzięczy się bezawaryjnością i długim przebiegiem.
|
|
|
|
|
|
|
|