Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: [1] 2 3 ... 5   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Akumulator - ładowanie, rozmiar, dyskusja  (Przeczytany 122694 razy)
biela
Administrator
*

Auto maniak

« : Sobota, 19 Luty 2011, 23:24 »

Cześć

Nabyłem właśnie prostownik i mam problem, po podłączeniu go do akumulatora nie reaguje wskazówka amperomierza na pokrętło regulacji prądu ładowania. Akumulator z poniższej aukcji
http://allegro.pl/prostownik-6-12v-15a-produkt-polski-i1439168556.html

może ktoś mógłby pomóc czy ja coś źle robię czy prostownik jest zwalony?

Czerwony do plusa, czarny do minusa podpiąłem. Włączyłem prostownik, zacząłem kręcić pokrętłem, zapaliła się lampka na zielono, ale amperomierz stał w bezruchu, zmieniłem nawet napięcie żeby zobaczyć czy coś się stanie i nic, tak samo.
« Ostatnia zmiana: Środa, 24 Październik 2012, 22:30 wysłane przez kaliope » Zapisane

Kia Ceed SW '20 1.0 120KM
piotrAYGO2007
Klubowicz
*

« Odpowiedz #1 : Sobota, 19 Luty 2011, 23:53 »

Dla pewności sprawdź te bezpieczniki co tam są
być może jeszcze z tyłu są jakieś wkręcane.
Jeżeli to nic nie da to zapytaj sprzedawcy

ArcherPAF
Administrator
*

był sobie kiedyś 107RC...

« Odpowiedz #2 : Niedziela, 20 Luty 2011, 02:36 »

a czy to nie jest tak że ta wskazówka pokazuje obecny prąd ładowania??

bezpieczniki warto sprawdzić i dokładnie przestudiować instrukcję obsługi... w moim jest tak że najpierw podłączasz do aku później do prądu i dopiero klikasz na ON...

Pzdr from ŁDZ,
Basiu

P 508'SW 2.0 BlueHDi 160KM EAT8 RP 2019 (służbowóz)
VW Bettle Cabrio Design 1.2THP+ RP 2014(Żonowozideł)

Były:
P 107 RC 1.0+, P 207 SW Premium 1.6 HDi 92 KM Euro 5, P 308 R SW ACTIVE 1.6 e-HDI 112KM STT, P V-Clic 50ccm
S 9-3 II Convertible Vector "2.0T+" MY04 , S 9-3 II SportCombi Linear "1.9TiDS" MY06
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #3 : Niedziela, 20 Luty 2011, 18:05 »

...spr. bezpieczniki... jeśli ok... to zewrzyj na chwilkę końcówki od prostownika - prąd ładowania powinien momentalnie wzrosnąć Uśmiech - prąd zwarciowy bez obciążenia - chyba ze to jakiś " inteligentny" prostownik z elektroniką Uśmiech

jest inna opcja ze amperomierz do bani Uśmiech - widać ze to konstrukcja ala chałupnicza i amperomierz za 5 zł został wstawiony Uśmiech

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
biela
Administrator
*

Auto maniak

« Odpowiedz #4 : Niedziela, 20 Luty 2011, 21:41 »

kris dobra rada, zwarłem końcówki, prąd wzrósł... co dalej Uśmiech ?

kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #5 : Poniedziałek, 21 Luty 2011, 09:32 »

prostownik ok Uśmiech

widać masz naładowany akumulator Uśmiech a te pokrętło prądu lądowania to pewnie maksymalne ograniczenie prądu.
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 21 Luty 2011, 09:37 wysłane przez kristofch » Zapisane

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
marysia
V.I.P
*

« Odpowiedz #6 : Poniedziałek, 21 Luty 2011, 10:02 »

A co sądzicie o tym, ciekawa jestem czy się sprawdza:
http://allegro.pl/blackamp-decker-wspomagacz-rozruchu-bdjs350-350a-i1449867929.html
Czy lepiej prostownik i ładowanie akumulatora po wyjęciu go z auta?

biela
Administrator
*

Auto maniak

« Odpowiedz #7 : Poniedziałek, 21 Luty 2011, 14:11 »

prostownik ok Uśmiech

widać masz naładowany akumulator Uśmiech a te pokrętło prądu lądowania to pewnie maksymalne ograniczenie prądu.

Niemożliwe że naładowany Uśmiech, stał od sierpnia (to z motocykla), oczywiście moto nie odpala Uśmiech, doleję jeszcze wody destylowanej wg. instrukcji i zobaczę, może przez to...?

kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #8 : Poniedziałek, 21 Luty 2011, 14:37 »

...albo uszkodzony Uśmiech i nie stanowi dla prostownika żadnego obciążenia i prąd przez niego nie płynie - może jakaś cela w aku uszkodzona - zobacz po dolaniu wody.

(a w ogóle na aku jest jakieś napięcie ?? sprawdzałeś woltomierzem? jeśli tak to podłącz prostownik i sprawdź napięcie po kilku godz.)
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 21 Luty 2011, 14:54 wysłane przez kristofch » Zapisane

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #9 : Poniedziałek, 21 Luty 2011, 14:45 »

A co sądzicie o tym, ciekawa jestem czy się sprawdza:
http://allegro.pl/blackamp-decker-wspomagacz-rozruchu-bdjs350-350a-i1449867929.html
Czy lepiej prostownik i ładowanie akumulatora po wyjęciu go z auta?

na pewno bezpieczniej...
...to raczej zabawka taka troszkę- mały akumulatorek w środku 9Ah jedynie mogący wspomóc na chwilkę rozruch przy słabym aku  (podłączony do akumulatora)(chociaż piszą że prąd chwilowy 350A!!! - taki prąd szybko rozładuje akumulatorek tego urządzenia - kilkanaście sek.) -lepiej jakbyś drugi inny aku. podpięła, wtedy nawet doszczętnie padnięty w aucie z drugiego odpali.

są rożne opinie na temat takich tanich urządzeń - niektóre z nich mogą nawet uszkodzić twój akumulator lub instal. w autku

... moim skromnym zdaniem zdecydowanie lepiej prostownik i ładowanie aku po wyjęciu z auta.

takie"prawdziwe" prostowniki rozruchowe to troszkę większe urządzenia z dużym akumulatorem i zdecydowanie droższe ...

« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 21 Luty 2011, 15:23 wysłane przez kristofch » Zapisane

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #10 : Piątek, 25 Luty 2011, 13:29 »

prostownik ok Uśmiech

Niemożliwe że naładowany Uśmiech, stał od sierpnia (to z motocykla), oczywiście moto nie odpala Uśmiech, doleję jeszcze wody destylowanej wg. instrukcji i zobaczę, może przez to...?
Takim prostownikiem go nie naładujesz. Twój aku zasnął na dobre i pomoże mu tylko prostownik samowzbudny. No ale taki zakatowny rzładowaniem do zera aku i to w dodatku lezacy prawie pół roku rzładowany to i tak po naładowaniu za wiele nie pokręci.
kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #11 : Piątek, 25 Luty 2011, 18:56 »

co to jest prostownik samowzbudny ??

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
cookie
Maniak

« Odpowiedz #12 : Poniedziałek, 28 Luty 2011, 08:36 »

co to jest prostownik samowzbudny ??
Zaden ze mnie elektryk wiec nei bardzo wiem jak to wytłumaczyć.
Te prostowniki automatyczne sprawdzają chyba rezystancje aku przy ładowaniu a taki aku rozładowany do zera ma jakies wartości zupełnie od czapy i prostownik głupieje. Pewnie dokładne wyjasnienie mozna znaleźc na elektrodzie. Ja mam 2 stare prostowniki (jeden selenowy zabytek) i tam poprostu ustawia sie prąd ładowania i żeby nie wiem jaka padake podłaczyc to go bedzie ładował takim pradem jaki mu sie ustawi choc żaden automatyczny prostownik nawet nie prubuje ładowania. Mam tez drugi nowszy, który niby też jest automatyczny ale ma doś wysoko w porównaniu do chionoli skalkulowany próg naładowania (okolice 16V) i on tez radzi sobie z wiekszośćią trupowatych aku.
kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #13 : Poniedziałek, 28 Luty 2011, 12:08 »

...nie ma czegoś takiego jak prostownik samowzbudny Uśmiech jest prądnica samowzbudna Uśmiech

...a co do prostowników to niektóre rzeczywiście mają rożne układy pomiary rezystancji wewnętrznej aku oraz napięcia spoczynkowego pomiędzy elektrodami. Niektóre ( te lepsze) maja także układy z dołączanym sztucznym obciążeniem na podstawie którego dokonują pomiaru U, I, Rw i w mniej lub bardziej dokładny sposób określają stopień naładowania aku. Dlatego takimi prostownikami nie da się naładować aku głęboko rozładowanego.

Ogólnie rzecz biorąc, im większa jest pojemność akumulatora, tym mniejsza jest jego rezystancja wewnętrzna.

Do określenia stanu aku służą mi. in. takie przyrządy jak np. http://emu.com.pl/download/Hioki.PDF

...ale jeśli aku jest głęboko rozładowany ( czyli jego napięcie spoczynkowe jest poniżej 10V) to naładowanie nic nie da, a jeżeli już to na bardzo krótko-następuje wówczas zasiarczenie akumulatora co obniża jego pojemność,  i zwiększa rezystancję wewnętrzną., to samo jak ma uszkodzoną celę - wtedy nawet prymitywny prostownik na jednej diodzie nie jest w stanie go naładować - poza tym jeśli aku posiada dużą rezystancje wewnętrzną to standardowym prostownikiem nie naładuje się go również, ponieważ nie wymusi to odpowiednio dużego prądu ładowania ( I=U/Rw)

to tak z grubsza, bo jest jeszcze szereg rożnych istotnych aspektów odnośnie ładowania, akumulatorów i samych prostowników.

...na szybkiego znalazłem kilka prostych tekstów do poczytania dla bardziej zainteresowanych Uśmiech

http://wwwnt.if.pwr.wroc.pl/kwazar/jaktopracuje/135502/link3.htm
http://prostowniki.webpark.pl/teoria.html
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 28 Luty 2011, 12:11 wysłane przez kristofch » Zapisane

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
Tomus68BB
Użytkownik
*

« Odpowiedz #14 : Sobota, 07 Maj 2011, 08:39 »

Witam serdecznie
Jestem od niedawna na tym forum, chociaż jako gość zaglądałem tu dość często. I zawsze znajdowałem odpowiedź na moje problemy związane z ogólnie mówiąc trojaczkami.
Mam jednak problem którego nie umiem rozwiązać sam.
Otóż
Rano gdy wsiadam do auta i odpalam silnik ładowanie jest ok(mam zamontowany woltomierz cyfrowy)pokazuje ok.14.2V
Jednak po jakichś 10-15 sekundach następuje brak ładowania, napięcie spada do około 12,5-13V. No nic, mimo to jadę i po ok. minucie ponownie pojawia się 14,2-14,3V. Później mogę jeździć cały dzień i jest OK, auto stoi w pracy 12 godzin przez dzień i też jest po odpaleniu OK. Mam wrażenie, że problem związany jest z niską temperaturą występującą w nocy.
Jedyne co sprawdzałem to długość szczotek w regulatorze napięcia(są OK) oraz podokręcałem wszystkie połączenia śrubowe w alternatorze i akumulatorze. I ciągle ten sam objaw.
Czy ktoś ma jakiś pomysł? Czy może to być jednak jakaś wewnętrzna usterka w regulatorze? Gdzie kupić takie ustrojstwo??? Szukałem wszędzie i jedyne co to znalazłem tylko cały alternator-koszt straszny i pewnie niepotrzebny wydatek.
Proszę o pomoc Pozdrawiam Tomasz

Tomi
kristofch
V.I.P
*

« Odpowiedz #15 : Niedziela, 08 Maj 2011, 09:54 »

podejrzewał że właśnie regulator napięcia... kończy żywot

zapraszamy do wątku z przywitaniami i prezentację bolidu Uśmiech

Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
cookie
Maniak

« Odpowiedz #16 : Poniedziałek, 09 Maj 2011, 08:10 »

Witam serdecznie
Jestem od niedawna na tym forum, chociaż jako gość zaglądałem tu dość często. I zawsze znajdowałem odpowiedź na moje problemy związane z ogólnie mówiąc trojaczkami.
Mam jednak problem którego nie umiem rozwiązać sam.
Otóż
Rano gdy wsiadam do auta i odpalam silnik ładowanie jest ok(mam zamontowany woltomierz cyfrowy)pokazuje ok.14.2V
Jednak po jakichś 10-15 sekundach następuje brak ładowania, napięcie spada do około 12,5-13V. No nic, mimo to jadę i po ok. minucie ponownie pojawia się 14,2-14,3V. Później mogę jeździć cały dzień i jest OK, auto stoi w pracy 12 godzin przez dzień i też jest po odpaleniu OK. Mam wrażenie, że problem związany jest z niską temperaturą występującą w nocy.
Jedyne co sprawdzałem to długość szczotek w regulatorze napięcia(są OK) oraz podokręcałem wszystkie połączenia śrubowe w alternatorze i akumulatorze. I ciągle ten sam objaw.
Czy ktoś ma jakiś pomysł? Czy może to być jednak jakaś wewnętrzna usterka w regulatorze? Gdzie kupić takie ustrojstwo??? Szukałem wszędzie i jedyne co to znalazłem tylko cały alternator-koszt straszny i pewnie niepotrzebny wydatek.
Proszę o pomoc Pozdrawiam Tomasz
Prawdopodobnie zdechł regulator napięcia przy alcie. Moze byc jeszcze tak że akumulator jest jakiś trefny i zaraz po odpaleniu żre taki prąd że regulator sie przegrzewa i wyłacza na chwile ale to raczej naciagana teoria. Regulator dostaniesz w punktach napraw alternatoró.
Tomus68BB
Użytkownik
*

« Odpowiedz #17 : Poniedziałek, 09 Maj 2011, 12:48 »

Wielkie dzięki za podpowiedzi i porady. Tak właśnie podejrzewałem, ze to wina regulatora. No cóż, zrobiło się teraz trochę cieplej i problem zniknął. Ładowanie non stop na poziomie 14,2-14,3V. Żadnych przerw w ładowaniu. Lecz tak jak mówicie chyba czas rozglądnąć się za nowym regulatorem.
Chyba najlepiej będzie wyciągnąć stary i dopasować wizualnie. 

Tomi
Tomus68BB
Użytkownik
*

« Odpowiedz #18 : Środa, 20 Lipiec 2011, 15:20 »

Witam ponownie.
Regulator wymieniony na nowy. Problem jednak nadal  pozostał. Nadal po odpaleniu brak ładowania przez około 15 - 20 sekund i czas ten się wydłuża przy spadku temperatury zewnętrznej.
Ja już nie mam siły. Czy ktoś z kolegów i koleżanek nie ma przypadkiem schematu układu ładowania do Peugeota 107? Może gdzieś jeszcze po drodze jest jakiś układzik który miesza w ładowaniu akumulatora.
Kochani pomóżcie....plissss...

Tomi
cookie
Maniak

« Odpowiedz #19 : Środa, 20 Lipiec 2011, 20:04 »

skoro regulator jest ok to imho coś w samym alternatorze jest skopane. w trojaczkach nie ma żadnego zaawansowanego sterowania altem- całośc jest w prostym regulatorze napięcia. Rozumiem że lampka braku ładowania sie nie zapala? MOże alt ma jakies małe uszkodzenie uzwojenia i przy poborze dużego pradu - zaraz po odpaleniu cos sie przegrzewa i przestaje podawać odpowiedni prąd, a potem jak juz potrzeba mniejszego pradu daje normalnie rade? CZy jakbyś podłączył jakis rozładowany akumulator to ta przerwa w ładowaniu byłay dłuższa? Napięcie mocno spada po właczeniu wszystkich odbiorników, z ogrzewaniem tylnej szyby, klimą i nawiewem na maxa i czy w takiej sytuacji wyłącza się też ładowanie?
Strony: [1] 2 3 ... 5   Do góry
Drukuj
Skocz do: