Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 [2] 3   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: Klimatyzacja - usterki, diagnoza, dyskusja  (Przeczytany 117748 razy)
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #20 : Środa, 20 Czerwiec 2012, 01:03 »

malo czynnika>>> Co? sprawdzales???

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
Jacek
Gość
« Odpowiedz #21 : Środa, 20 Czerwiec 2012, 06:54 »

Czynnik jest OK, sprawdzali, natomiast występuje taka dziwna rzecz: kiedy naciskam przycisk A/C po chwili słychać po lewej stronie deski takie krótki syknięcie, które potem słabnie, ale  nadal jest słyszalne. Jadę do ASO (Peugeota) i mają panowie zerknąć na temat.
Jacek
Gość
« Odpowiedz #22 : Czwartek, 21 Czerwiec 2012, 17:31 »

I naprawili, w salonie Peugeota w Kielcach (polecam). Okazało się, że była potrzeba regulacji łopatek ciepłego/zimnego powietrza.
Pozdro,
Jacek
seraphine
Posiadacz
**

« Odpowiedz #23 : Poniedziałek, 20 Sierpień 2012, 22:10 »

Podłączę się pod istniejący temat...

zauważyłem, że często u mnie włącza się i wyłącza naprzemiennie sprężarka klimatyzacji (przycisk non stop włączony). Zesprzęglenie sprężarki jest nie tylko słyszalne ale i odczuwalne. Przy niższych prędkościach czuć lekkie szarpnięcie. W sumie ten mój typ tak ma od samego początku... tylko czy mimo wszystko to jest normalne?

Domyślam się, że w układzie klimatyzacji jest jakiś "termostat", który ma nie dopuścić do zbyt niskiej temperatury parownika i to on rozłącza i załącza kompresor. Czy ktoś ma jakieś info odnośnie właściwego temperaturowego zakresu pracy parownika? Bo mam wrażenie, że u mnie ten termostat ze zbyt dużą częstotliwością klepie. Efekt jest taki, że trudno jest szybko schłodzić samochód, bo kompresor co chwilę się wyłącza. Poza tym mam obawy, że skoro start sprężarki jest odczuwalny w kabinie, to na pasku osprzętu muszą występować dosyć duże chwilowe obciążenia... a jak wiadomo na tym samym pasku jest też pompa wody.

Brązowiutki Duster II klekot 4x4
gaga195
Maniak

« Odpowiedz #24 : Poniedziałek, 20 Sierpień 2012, 22:22 »

czy to aby na 100% sprężarka? mi się wydaje że wentylator bo u mnie spadają obroty na 1-2 sekundy i tak trochę przytrzymuje auto.
Nie wiem czy to to dokładnie ale mam tak samo jak u Ciebie Język

agrestrybnik
Klubowicz
*

« Odpowiedz #25 : Poniedziałek, 20 Sierpień 2012, 22:49 »

serphine mom te same objawy c o Ty od nowosci
gaga195
Maniak

« Odpowiedz #26 : Poniedziałek, 20 Sierpień 2012, 23:10 »

A jak się włączy klimę to po 5 sekundach taki sykkk słyszę i to ustaje, i po minucie mroźno w aucie Łohoho

seraphine
Posiadacz
**

« Odpowiedz #27 : Wtorek, 21 Sierpień 2012, 00:13 »

z tym mrozem to u mnie szału nie ma... a jeszcze dłubiąc po forach dotarłem do informacji, że Toyota około 2007r. przeprowadziła nieudaną modyfikację kompresorów w Yarkach (szybko się zacierają, nie trzymają ciśnienia i właśnie wyłączają)  Niezdecydowany

u mnie też syczy za każdym razem. muszę zmierzyć jutro temperaturę na wylocie z kratki. wydłubałem też, że niektóre marki i modele tak po prostu mają z tym załączaniem.   ...tak, czy inaczej nurtuje mnie to.

Brązowiutki Duster II klekot 4x4
kristofch
V.I.P
*

C1 3D WHITE...troche gorsche małe porsche...

« Odpowiedz #28 : Wtorek, 21 Sierpień 2012, 08:04 »

serwis klimy!!! - może jakaś nieszczelność i czynnik usiekł i trzeba doładować.

CITROEN C1 3D WHITE Noir Caldera 1.0 VVT-I  2010                                                                 
Suzuki SV650N
unibike viper gts
unicykl 20"
cookie
Maniak

Sprzedam wózek Mutsy Urban Rider.

« Odpowiedz #29 : Wtorek, 21 Sierpień 2012, 09:35 »

z tym mrozem to u mnie szału nie ma... a jeszcze dłubiąc po forach dotarłem do informacji, że Toyota około 2007r. przeprowadziła nieudaną modyfikację kompresorów w Yarkach (szybko się zacierają, nie trzymają ciśnienia i właśnie wyłączają)  Niezdecydowany

u mnie też syczy za każdym razem. muszę zmierzyć jutro temperaturę na wylocie z kratki. wydłubałem też, że niektóre marki i modele tak po prostu mają z tym załączaniem.   ...tak, czy inaczej nurtuje mnie to.
No i szału nie będzie bo to klima w budżetowym aucie budżetowego segmentu i nie ma co porównywac wydajności klimy w trojaku do limuzyn. Spadek obrotów przy załączeniu kompresora i towarzyszące mu cyknięcie to norma. W  momencie załączenia przekaźnik albo nawet dwa podaja napięcie na wentylator i sprzegiełko kompresora. To musi troche zabolec litrowy silniczek o oszałamiajacym momencie obrotowym dziwiećdziesięciu kilku Nm. Wyłączający sie co chwila kompresor to zdrowy objaw i oznaka że czynnik jeszcze jest. O i le w duże upały przy obiegu zewnetrznym i entylacji na max kompresor powinien chodzić non stop albo wyłaczac się bardzo żadko (co 2-3 minuty) o tyle na niższych biegach wentylatora i w niższych temperaturach może chodzić nawet w cyklach kilku-kilkunastosekundowych. Gdziś wklejałem kawałek serwisówki klimatyzacji do C1 ale teraz nie moge znaleźć. JAk znajde to gdziś tu zapodam.
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #30 : Piątek, 25 Styczeń 2013, 12:18 »

ja tak w mondeo mialem ze klima cykala co 2-3 sek ....... czy to normalne ? cooki Co?

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
cookie
Maniak

« Odpowiedz #31 : Piątek, 25 Styczeń 2013, 18:23 »

ja tak w mondeo mialem ze klima cykala co 2-3 sek ....... czy to normalne ? cooki Co?
Pyanie czy tylko cykanie cie martwiło czy były jeszcze j akieś objawy. 2-3s to jednak chyba ciut przykrótko ale nie znam akurat mondeo-może było za dużo czynnika nabite? W zalezności od budowy klimy może to byc tez kwestia zawilgoconego osuszacza.
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #32 : Piątek, 25 Styczeń 2013, 18:41 »

juz sobie przypomnialem cykanie bylo 2-3sek ale jak posmigalem cale lato na klimie to klima juz wrocila do normy i juz tak często sie nie włączała

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #33 : Sobota, 08 Sierpień 2015, 14:47 »

witam czy moze ktos wie ile czynnika wchodzi do układu klimy w naszych autach Co?? ile czynnika i ile oleju ??

http://www.elcamp.pl/public/content/file/klimatyzacjie/ilosci%20%20napelnien%20klimaAC-Fuellmengenhandbuch_2012_PL-klein.pdf

takie cos mam
« Ostatnia zmiana: Sobota, 08 Sierpień 2015, 15:52 wysłane przez BOBAS349FK » Zapisane

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
cookie
Maniak

« Odpowiedz #34 : Poniedziałek, 10 Sierpień 2015, 10:16 »

witam czy moze ktos wie ile czynnika wchodzi do układu klimy w naszych autach Co?? ile czynnika i ile oleju ??

http://www.elcamp.pl/public/content/file/klimatyzacjie/ilosci%20%20napelnien%20klimaAC-Fuellmengenhandbuch_2012_PL-klein.pdf

takie cos mam
Z tego co pamietam z jakiejs citroenowskiej serwisówki to czynnika jest ok. 450g. Z tej rozpiski wychodzą podobne ilości dla puga i cytryny i zupełnie nie wiedzieć czemu wiecej dla aygo. Ilość oleju dla wszystkich taka sama. Róznica 50g na plus przy identycznej objetości układu to czestsze cukanie sprzegła kompresora ale za to troche wieksza wydajność. Jakby miał ktos dostęp do akt serwiosowych PSA i toyoty to warto by sprawdzić czy skraplacze i parowniki maja te same numery referencyjne albo parametry. W c1 klima jest mało wydajna.
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #35 : Poniedziałek, 10 Sierpień 2015, 18:11 »

no własnie dlaczego w c1 klima jest taka słaba Co? da rade jakos to poprawić ??

ps mam pytanie i prośbę moze ktos zmierzyć temperaturę przy wylocie w swoich autach aygo pugu i c1   
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 10 Sierpień 2015, 18:21 wysłane przez BOBAS349FK » Zapisane

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
cookie
Maniak

« Odpowiedz #36 : Wtorek, 11 Sierpień 2015, 07:32 »

no własnie dlaczego w c1 klima jest taka słaba Co? da rade jakos to poprawić ??

ps mam pytanie i prośbę moze ktos zmierzyć temperaturę przy wylocie w swoich autach aygo pugu i c1   
Może zmierz u siebie i podaj zachowujac jakąs ustalona procedurę, np temp. zewnętrzna:..., samochód w cieniu, silnik włączony od 5 minut, obroty ustabilizowane o wartości:..., bieg dmuchawy:... kierunek nawiewu:.. Pomiar z kratki:.. W moim od nowości, podobnie jak w demówce klima startuje niemrawo a w temperaturze w okolicy 30C daje radę pod warunkiem, że obroty są w okolicach 2500 lub wiecej. W korku na jałowych nie daje rady i tak było od poczatku. Jesli w aygo jest lepiej to albo robi to ilość czynnika albo wiekszy parownik w kabienie.
Podobnie zreszta jest z ogrzewaniem.
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #37 : Wtorek, 11 Sierpień 2015, 17:25 »

oki ma termometr do klimy czy jakos tak

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
cookie
Maniak

« Odpowiedz #38 : Wtorek, 11 Sierpień 2015, 17:40 »

oki ma termometr do klimy czy jakos tak

Ją mam zwykły laserowy i celuje w głąb kratki nawiewu.  W c1 do nawiewu kierowcy.
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #39 : Wtorek, 11 Sierpień 2015, 22:11 »

no to jest wynik wynik to ok 11 C

mierzone na postoju nawiew stopien 2 pozycja nawiewu na klate heeee w tym ze po prawej zamknieta a na kierowce otwarta ...... a na dworze było oj 32 C ..... a i ma obiegu zamknietym

a podczas jazdy termometr pokazał ok 8 C  i zachowane nastawy jak wyżej 

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
Strony: 1 [2] 3   Do góry
Drukuj
Skocz do: