Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Strony: 1 ... 8 9 [10]   Do dołu
Drukuj
Autor Wątek: LPG w trojaczkach  (Przeczytany 233621 razy)
avic
Użytkownik
*

« Odpowiedz #180 : Poniedziałek, 15 Sierpień 2016, 11:58 »

2100 zł. Bez tank foppera i z wlewem w zderzaku mogło być 1750zł.

Audi TT 200 KM +

PUG 107 LPG
BOBAS349FK
c1aygo107.net V.I.P
*

« Odpowiedz #181 : Poniedziałek, 15 Sierpień 2016, 13:18 »

dobra cena !!

citroen c1 1.0
xsara picasso 1.6
mondeo GHIA mk2 2.0
GILERA RUNNER 125cm
kaliope
SUPER MODERATOR
*

Peugeot 107, 1.0 trendy & Zafira 1.9 cdti

« Odpowiedz #182 : Wtorek, 16 Sierpień 2016, 13:33 »

Dodatkowo zamontowany oryginalny tank fopper landi renzo - dla uniknięcia ciągłego migania rezerwy na liczniku.

nie kumam za bardzo o co chodzi.....dlaczego rezerwa miałby migać bez tego?  I co dokładnie robi to ustrojstwo? Pierwszy raz słyszę o czymś takim.

avic
Użytkownik
*

« Odpowiedz #183 : Środa, 17 Sierpień 2016, 10:20 »

Chodzi o  to, że nasze wskaźniki poziomu paliwa "aktualizują się" podczas tankowania i wypalania paliwa. Niestety nie działają one jak te analogowe wskazówkowe a liczą zużycie na podstawie wydatku wtryskiwaczy. Powoduje to ni mniej ni więcej skutek taki, że podczas jazdy na lpg, mimo, że paliwo spalane nie jest, ecu to spalanie (wydatek wtryskiwaczy) cały czas widzi, co skutkuje znikaniem kolejnych kreseczek na wskaźniku bez względu na fakt, że faktycznie paliwo z baku nie ubywa. De facto  prowadzi to do tego, że mając cały bak paliwa i tak miga kontrolka rezerwy, bo auto widzi, że wtryski przelały już całą benzynę.  Niestety nie jest tak, że stan poziomu jest sprawdzany po przekręceniu kluczyka - co by rozwiązało problemy.

Są co prawda na allegro dostępne takie przekaźniki, które włącza się w obwód pływaka baku i które powodują zanik napięcia po wyłączeniu zapłonu co powoduje sprawdzanie poziomu paliwa przez auto, ale i tak podczas jazdy paliwo na zegarach znika, resetując się dopiero po wyłączeniu. Tutaj paliwo nie znika - po przejechaniu 400 km nie spadła ani jedna kreska, choć przyznaję, że nie mam pojęcia jak to działa Uśmiech

Co prawda auto jeszcze przed regulacją, ale przejechało już koło 1000km więc coś o spalaniu można powiedzieć - tankowane do odbicia, ale na róznych stacjach, więc niekonicznie w 100% miarodajny wynik:
a) pierwsze 250 km - spalanie 6,8 l  - pół na pół miasto i droga krajowa
b) następne 250 km - droga krajowa i ekspresówka, trochę miasta - wynik koło 7,1, ale średnia prędkość to 110 km/h, co nie jest specjalnie ekonomiczne dla tego atuka
c) następnie 400 km - spokojna, przepisowa +10km jazda po mieście 1/3 i drogach krajowych 2/3  - spalanie...6,3 Uśmiech Przyjemnie przejechać 400 km za 40 zł Uśmiech

Zero checków, zero szarpania, zero problemów. LTFT  cały czas 0 %.

Audi TT 200 KM +

PUG 107 LPG
flinkston
Użytkownik
*

C1 lpg, Skoda roomster lpg, Aygo x-play

« Odpowiedz #184 : Środa, 17 Sierpień 2016, 11:24 »

Powiem jedno, w trojaczkach nie ma potrzeby montowanie tank foppera. Mam lpg od ponad 40tyś i wskaźnik działa prawidłowo bez żadnych przekaźników czy tank fopperów. Robiłem trasę na lpg ciągiem 1500km i ani jedna kreska z benzyny nie zeszła w czasie jazdy ze wskaźnika.
avic
Użytkownik
*

« Odpowiedz #185 : Środa, 17 Sierpień 2016, 11:35 »

Sprawdź w instrukcji sterownika, czy on przypadkiem nie ma takiej funkcji Uśmiech Albo doczytaj czy na pewno Ci go nie zamontowali..  Jeżeli nie - to będę baardzo zdziwiony. Tym bardziej, że znam aygo z gazem - a właściwe jej właściciela - w którym bez tego urządzenia są takie objawy, jak opisałem.

...choć chciałbym nie mieć racji.. I odzyskać 150 zł Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Środa, 17 Sierpień 2016, 11:56 wysłane przez avic » Zapisane

Audi TT 200 KM +

PUG 107 LPG
flinkston
Użytkownik
*

C1 lpg, Skoda roomster lpg, Aygo x-play

« Odpowiedz #186 : Środa, 17 Sierpień 2016, 14:41 »

Sprawdź w instrukcji sterownika, czy on przypadkiem nie ma takiej funkcji Uśmiech Albo doczytaj czy na pewno Ci go nie zamontowali..  Jeżeli nie - to będę baardzo zdziwiony. Tym bardziej, że znam aygo z gazem - a właściwe jej właściciela - w którym bez tego urządzenia są takie objawy, jak opisałem.

...choć chciałbym nie mieć racji.. I odzyskać 150 zł Uśmiech

Mam sterownik Q-box basic i tam na pewno nie ma takiej funkcji, nic dodatkowego nie mam zamontowanego, niedługo minie 2 lata od montażu i wskaźnik działa tak jakby nie było lpg.
Kamillo
Newbie
*

« Odpowiedz #187 : Środa, 01 Listopad 2017, 15:48 »

Witam,

kolejnym autem którym będzie jeździć moja Żona będzie Citroen C1 lub Toyota Aygo - chodzi o auta II generacji. I tutaj pytanie: Silnik o pojemności 1000 ccm posiada zwykły wtrysk wielopunktowy. Jednak w salonie Citroena nie polecają zakładać do niego LPG, choć jak sami przyznają w I generacji "Trojaczków" LPG był zakładany.

Czy w konstrukcji tego silnika silnika coś się zmieniło, że teraz on LPG nie toleruje? Czy to tylko takie gadanie? Mam ktoś LPG w którymś z "Trojaczków" II generacji? A jeśli tak, to co tam Koledzy włożyliście?
Będę wdzięczny za pomoc Uśmiech
biela
Administrator
*

Auto maniak

« Odpowiedz #188 : Czwartek, 09 Listopad 2017, 09:07 »

i foty Uśmiech

Kia Ceed SW '20 1.0 120KM
Paragraf
Newbie
*

« Odpowiedz #189 : Niedziela, 24 Listopad 2019, 22:36 »

To ja się pochwalę.
120 tys na LPG. Aktualny przebieg 145 tys. km. Rocznik 2010. Na razie odpukac bez problemów. Gaz założony przy przebiegu 25 tys. Przy 90 tys. regulacja luzów z wymianą pompy wody - Koszt 1500 zł. Wymiana oleju co 15 tys. Założona lubryfikacja. Dotrysk Pb powyżej 4000 obr/min (praktycznie tylko autostrada).
Spalanie LPG:
90-100 km/h - teren płaski - 5.2 l/100 km
90-100 km/h - teren górzysty - 6 l/100 km
Autostrada 140-160 - 7 l100 km

« Ostatnia zmiana: Niedziela, 24 Listopad 2019, 22:55 wysłane przez Paragraf » Zapisane
izulinda
Użytkownik
*

Citroen C1

« Odpowiedz #190 : Sobota, 30 Listopad 2019, 20:45 »

Zastanawiam się nad sensem montażu LPG w samochodzie ,który mało pali i ma malutki bagażnik.
Przecież to autko służy tylko do jazdy po mieście. Max 20 km dziennie.
A na LPG przecież będzie palić więcej,droższe przeglądy. Jakieś tam komplikacje z regulacją zaworów,częstszą wymianą świec.
To już lepiej kupić diesla 1.4
Strony: 1 ... 8 9 [10]   Do góry
Drukuj
Skocz do: